Виготовлення квітів для прикрас японською технікою «канзаші»

Про матеріал
Майстер-клас Виготовлення квітів для прикрас японською технікою «канзаші»
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер-клас. Виготовлення квітів для прикрас японською технікою «канзаші»Л. С. Маховицька, вчитель трудового навчання

Номер слайду 2

Мета: -ознайомити учнів з історією виникнення одного з видів японського декоративного мистецтва - стилю «канзаші»;-розширити і поглибити знання учнів про культуру Японії;-навчити виготовляти квіти із атласних стрічок;-формувати інтерес та повагу до історичного минулого людства;-прищеплювати любов до народного мистецтва;виховувати естетичний та художній смак. Обладнання: атласні стрічки, свічка, ножиці, клей.  

Номер слайду 3

Багато дівчат, які слідкують за модою на прикраси, напевно бачили, а може бути, вже й носять квіти канзаші. Це хитромудре слово – назва японських прикрас для волосся.

Номер слайду 4

Мистецтво канзаші своїм корінням сходить до 17 століття, до другої половини періоду Едо, коли японки почали створювати складні зачіски, щедро прикрашені всілякими шпильками і гребенями. У перекладі з японської «канзаші» - шпилька.

Номер слайду 5

Саме шпилька для волосся дала назву новому оригінальному вигляду декоративно-прикладного мистецтва, яке жваво і живе донині, набуваючи все більше прихильників по всьому світу.

Номер слайду 6

Традиційні канзаші створюють з деревини самшиту, сакури, павловнії, магнолії, золота, срібла, черепахового панцира, нефриту, коралів, агата, бурштину. У давнину найдорожчі екземпляри виготовляли з кістки журавля. Сьогодні дешеві канзаші роблять зі звичайного пластику.

Номер слайду 7

Канзаші стали незамінним атрибутом традиційного японського жіночого костюма, але навіть у сучасній Японії вони не втрачають своєї актуальності. Кожна жінка, що одягає кімоно, неодмінно прикрашає зачіску канзаші.

Номер слайду 8

Популярний цей вид аксесуарів і серед молоді, не кажучи вже про зачіски наречених, навіть якщо церемонія проводиться в європейському стилі.

Номер слайду 9

Крім того, сьогодні канзаші використовуються не тільки для прикраси зачісок, але і для виготовлення оригінальних аксесуарів, біжутерії, декору одягу. Дуже часто вартість канзаші в рази перевищувала вартість кімоно.

Номер слайду 10

Сучасна Японія служить доказом збереження добрих традицій у виконанні костюма. Жінки і донині, надягаючи кімоно, обов’язково доповнюють свій вигляд класичними канзаші.

Номер слайду 11

За кілька століть з’явилися різні види канзаші, але серед рукодільниць нашої країни популярний- «цумамі канзаші". Це прикраси, які зроблені у вигляді квітів.

Номер слайду 12

Ця техніка була офіційно визнана як традиційне японське рукоділля в Токіо з 1982 року. У жіночому японському костюмі квіти «цумамі канзаші» залишаються незамінною прикрасою.

Номер слайду 13

Європейський варіант наряду сучасної японської нареченої обов’язково буде супроводжуватися вишуканою і розкішною прикрасою.

Номер слайду 14

Неповторність і витонченість — головні особливості мистецтва « цумамі канзаші», техніка виготовлення канзаші нехитра і доступна для всіх, хто хоче навчитися. Використовуючи техніку канзаші, ви зможете виготовити красиві прикраси для волосся, які зможете носити самі або подарувати своїм близьким.

Номер слайду 15

А допоможе вам в їх створенні наступний майстер-клас:

Номер слайду 16

ІІІ. Практична частина. Для виготовлення канзаші вам знадобляться: атласна стрічка, нарізана на квадратики, пінцет, голка і нитки того ж кольору, що і стрічка, клей, шпилька, кілька намистин і свічка або запальничка.

Номер слайду 17

Отже, існують два основних види пелюсток для канзаші – круглий і гострий.

Номер слайду 18

Почнемо з гострого: Візьміть шматочок стрічки і зігніть його навпіл по діагоналі,

Номер слайду 19

потім ще раз навпіл,

Номер слайду 20

і в третій раз … теж навпіл.

Номер слайду 21

Власне кажучи,повинен вийти ось такий багатошаровий трикутник.

Номер слайду 22

Тепер гострий кут трикутника, де сходяться кінці тканини обпалюємо над полум’я свічки і притискаємо пальцями, щоб все як слід скріпилось. Тупий кут трикутника потрібно трохи підрізати і теж “спаяти”. Обрізати потрібно залежно від того, яку товщину пелюстки ви хочете отримати. Таких пелюсток-заготовок потрібно зробити кілька штук. Потім зібрати їх на нитку щоб вийшла квітка. Потім замаскуйте порожню серединку намистинкою або гудзиком, посадивши її на клей. І все!

Номер слайду 23

Виготовлення круглої пелюстки: Починаємо так само: квадратик складаємо навпіл.

Номер слайду 24

Тепер гострі кути трикутника притягуємо до тупого і споюємо. Вийшов знову квадратик.

Номер слайду 25

Зараз заготівлю потрібно перевернути спаяним куточком вниз, бічні куточки притягнути до центру квадрата і спаяти їх.

Номер слайду 26

Складіть заготовку навпіл, а потім переверніть і розправте пелюстка.

Номер слайду 27

Коли пелюсток буде потрібна кількість, можна збирати квітку.

Номер слайду 28

Тепер ви можете використовувати створені квітки, щоб зробити з них прикраси для волосся, прикріпивши їх до шпильки, невидимки, обруча або резинки.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 лютого
Переглядів
103
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку