ВИХОВНА БЕСІДА З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА «ЗНАЙОМСТВО З МИСТЕЦТВОМ МИХАЙЛА БІЛАСА»

Про матеріал
Мета: - виховувати любов до українських митців; - розширити знання учнів про мистецтво та митців України; - сприяти нвичкам висловлювати власне ставлення до мистецтва; - розвивати мистецькі знання учнів про відомі твори Естетичне виховання - це глибокий, багаторічний процес, в результаті якого формується естетичне ваше ставлення до оточуючого її світу, трудової діяльності, природи, мистецтва. В учнів формується культура відносин з людьми. Білас Михайло Якимович : - художник декоративного мистецтва (художній текстиль); - народний художник України (1955 р.); - член Львівської Спілки художників України з 1967 р. «Мені Бог дав сторицею. Маю так багато планів та ідей, але для цього мені потрібно прожити мінімум чотири життя…»
Перегляд файлу

ВИХОВНА БЕСІДА З ОБРАЗОТВОРЧОГО МИСТЕЦТВА

 

«ЗНАЙОМСТВО З МИСТЕЦТВОМ МИХАЙЛА БІЛАСА»

 

Підготував Орішко Руслан Леонідович

«Михайло-Коцюбинська школа мистецтв»

Мета:

  • виховувати любов до українських митців;
  • розширити знання учнів про мистецтво та митців України;
  • сприяти нвичкам висловлювати власне ставлення до мистецтва;
  • розвивати мистецькі знання учнів про відомі твори.

 

Перебіг бесіди:

 

1. Вступна бесіда. Мотивація до бесіди.

               Естетичне виховання - це глибокий, багаторічний процес, в результаті якого формується естетичне ваше ставлення до оточуючого її світу, трудової діяльності, природи, мистецтва.

В учнів формується культура відносин з людьми.

Важливо, щоб у процесі естетичного виховання ви самі стали творцями прекрасного - не тільки вміли бачити і розуміти його, але й творити красу навколо себе.

Мистецтво, діє на емоційну сферу людини, стає могутнім засобом морального виховання, насичення духовного життя. Емоційне сприйняття художніх образів, що розкривають красу оточуючого світу, сприяє формуванню світогляду і духовної культури людини.

            Завдання естетичного виховання учнів успішно реалізується на уроках образотворчого мистецтва. Вони дають можливість ефективно розвивати почуття прекрасного, формувати естетичні смаки, вміння розуміти і цінувати твори мистецтва, пам'ятники історії та архітектури, красу і багатство рідної природи.

           Образотворче мистецтво - унікальний навчальний предмет, який надає вам багато можливостей для духовного саморозкриття, творчого самовтілення, розвитку здатности до життєвого самовизначення, дає змогу розкрити нахили до різних творчих професій: художника, дизайнера, фотографа, модельєра, спеціаліста з комп'ютерної графіки.

 

2. Повідомлення теми та мети бесіди.

Бесіда про  відомого талановитого митця, який що недавно див та працював в Україні – Михайло Білас. Відвідуємо його віртуальну виставку.

 

3. Викладення нового матеріалу:

Білас Михайло Якимович :

  • художник декоративного мистецтва (художній текстиль);
  • народний художник України (1955 р.);
  • член Львівської Спілки художників України з 1967 р. 

«Мені Бог дав сторицею. Маю так багато планів та ідей, але для цього

мені потрібно прожити мінімум чотири життя…»

 

Чи достатньо знають Михайла Біласа в Україні? Мабуть, ні. Широкому

загалу його ім’я не надто відоме. Однак, як показує досвід, чимало людей, які бачать його твори на власні очі вперше, назавжди стають його прихильниками.

В наш час найкращий спосіб показати світові твори Михайла Біласа і спробувати довести його геніальність – виставка в музеї та в віртуальна виставка.

  Його роботи специфічні в плані зберігання та виставлення. Це вовна, натуральні барвники, папір, льон, нитки…

В першому, створеному за життя Михайла Біласа, державному музеї в Трускавці експонуються його текстильні роботи: гобелени, килими, верети, ліжники, вишивані сервети, доріжки, подушки, багатопланові сюжетні панно та декоративні квіти. Окрім художнього текстилю, Михайло Білас чудово малював, володів вишивкою і аплікаціями. Особливу увагу у своїй творчості він приділяв підбору кольорів.

Неважливих деталей в роботі для нього не існувало. Абсолютно все мало значення, і ретельно опрацьовувалось. Провівши багато місяців біля верстату за створенням гобелену, і майже закінчивши роботу, Михайло Білас міг раптом зупинитися та випороти все, бо був невдоволений результатом.

До свого вибору він йшов довго, багато всього перепробувавши. В пошуках себе Білас починав з хореографії, вокалу, акторської роботи, далі — вишивання, в’язання, малювання, тоді — ткацтво та дизайн одягу. Все це і стало основою його творчості.

Оцей геніальний художник, перфекціоніст у всьому, був завзятий до праці.

Багато листів він отримував та писав у різні міста своїм друзям та знайомим. Багато активного спілкування, обговорення, обдзвонювання.

Він був людиною, котра сама давала собі раду. Сам читав, сам малював, сам дивився кіно, в музеї ходити любив сам (бо ніхто його не рухав, не відволікав).

Всі свої роботи він виготовляв власноруч:  ескіз, підбір, вифарбовування ниток, натягування основи на верстат, ткацтво, оформлення.

Музи, котра керувала ним, давала силу, ідею, вона ж вимучувала його і надихала.

Особливим було ставлення Михайла Біласа до свят, до Різдва, до Великодня. Свою хату він завжди прикрашав по різному. На Святу вечерю – дідух, багато свічок, шопки, різдвяні сервети, особливі страви. На Паску – великодні вишиванки, багато писанок, неповторний запах святкового сніданку, який готував власноруч.

 

Життєвий шлях:

1 серпня 1924 р народився. у с. Креховичі Долинського району Івано-Франківської області).

Закінчив 1959 року Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська Академія мистецтв).

З 1959-1973 рр. – старший і головний художник будинків моделей у Львові, Харкові, Києві. Михайло Білас – художник широкого творчого діапазону, надає перевагу гобеленному ткацтву, є основоположником нового жанру в українському народному килимарстві, нового типу ліжникарства, дизайну, аплікації, виготовлення ляльок, декоративних квітів.

З 1959 р. бере участь в обласних, республіканських, міжобласних, всесоюзних, міжнародних виставках (Польща, Румунія, Югославія, Болгарія, Бельгія, Німеччина, Австрія, Франція, Індія, Канада, США, країни Балтії, Росія).

Художньо-текстильним роботам Михайла Біласа притаманне опертя на українські фольклорні традиції Галичини, Прикарпаття і Гуцульщини, активне звернення до сюжетного фігуративного начала народних мотивів, побуту, орнаменту, пейзажу, писанкарства, просвітлена оптимістичність, глибокий погляд на красу і велич українського національного мистецтва, поєднання витонченої ліричності і сучасності. 
           1992 року у місті Трускавці відкрито єдиний в Україні прижиттєвий художній музей митця світової слави Михайла Біласа.

1999 р. Михайлу Біласу – за визначні заслуги в галузі мистецтва присвоєно звання Почесного громадянина міста-курорту Трускавця.

26 січня 2016 року Михайло Білас помер.

 

Твори:

- гобелени: "Бойківська мадонна" (1991), "Вечірня молитва" (1991), "Весільні

ворота" (1976), "Панахида" (1988), "Лісова пісня" (1997), "Богородиця" (1998).

- аплікації: "Косівський базар" (1990), "Великдень" (1991), "Різдво" (1991), "Гуцульське весілля" (1991), "Бойківське весілля" (1990).

Твори майстра зберігаються також у багатьох музеях України, за

кордоном та у приватних збірках, зокрема в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського 32 роботи митця.

 

Рефлексія:

Опитування учнів:

- З творчістю якого українського художника знайомилися?

- З якого краю художник?

- В яких музеях зберігається твори Михайла Біласа?

- Якій настрій в роботах художника?

- В яких художніх техніках працював Михайло Білас?

- Який твір найбільш запам’ятався?

 

Творче домашнє завдання:

Знайти в інтернет просторі твори Михайла Біласа. Зробити скан копію. Принести на урок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
3 березня 2021
Переглядів
599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку