Виховна година "Брати наші менші"

Про матеріал
Поповнити знання учнів про роль птахів в природі і житті людини; формувати різностороннє уявлення про світ птахів, пояснити чому вони потребують особливої опіки взимку; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати повагу, бережливе ставлення до природи та бажання допомагати пернатим друзям.
Перегляд файлу

Брати наші менші

Мета. Поповнити знання учнів про роль птахів в природі і житті людини;    формувати різностороннє уявлення про світ птахів, пояснити чому вони потребують особливої опіки взимку; розвивати пізнавальні інтереси учнів; виховувати повагу, бережливе ставлення до природи та бажання допомагати пернатим друзям.

Обладнання. Малюнки із зображенням птахів, малюнки та фото годівничок, малюнки засніженої зими, виставка дитячих книжок про птахів, прислів’я та приказки про птахів, маски, магнітофон.

 

(Запис співу птахів у лісі)

 

 Ведучий 1. Птахи – одні з найцікавіших, найкращих створінь природи, які здавна приваблювали людину своєю можливістю літати, барвами, поведінкою, винятковим різноманіттям. Птахи є невід’ємною частиною природи, вони її окраса. А яку велику користь приносять невтомні і крилаті захисники полів, лісів, лук, садів. Птахи – це друзі й помічники людини.

 Ведучий 2. На земній кулі налічується біля 8600 видів птахів. З них на Україні – 360 видів, 167 з них занесені до національної Червоної книги. Птахи поширені по всій земній кулі, пристосовані до різних кліматичних умов. Кожний вид по-своєму реагує несприятливі зміни зовнішнього середовища. Деякі у відповідь на значне і тривале пониження температури, зникнення їжі у місцевості, де вони живуть, перелітають якийсь час в інші країни.

 Ведучий 1. Але є птахи, які залишилися з нами зимувати. Ми так радіємо їх присутності у довгий зимовий період! З ними ж зима яскравіша і привабливіша. А для птахів зима важка пора. Значна частина корму, такого необхідного для життя пернатих друзів, окута кригою або схована під снігом. Добути його дуже важко, особливо тоді, коли світловий день короткий, а їжі потрібно багато, щоб забезпечити енергію тіла на всю холодну ніч.

 Ведучий 2. Отож, ми вже дізналися, що одні птахи відлітають у вирій, інші зимують у нас. Давайте згадаємо, які з поданих птахів зимують у нас: синиця, чапля, соловей, горобець, снігур, зозуля, шпак, дятел, сойка, журавель, шишкар, ворона,сорока, грак, галка.

 Учень 1.    Ой, ти зимонько – зима,

   В тебе жалості нема:

   Снігом вкрила наш садок,

   Розігнала всіх пташок.

   Вітер твій гуде – шумить,

   За вікном мороз тріщить,

   А та віхола не раз

   Заганяла в хату нас.

 Учень 2.     В теплі подались краї

   Гуси, чаплі, солов’ї,

   Журавель, зозуля, шпак,

   Трясогузка, стриж і грак,

   З ними жайвір польовий,

   Вивільга, деркач прудкий,

   Конопляночка – співачка,

   Лебідь, ластівка і качка.

 Учень 3.     У скрутий зимовий час

   Залишаються у нас

   Дятел, ворон, горобець,

   Галка, щиглик і норець,

   Омелюха і сорока, гамірлива білобока,

   Та синички з снігурами,

   Та вівсянки з шишкарями.

   Серед розсипу снігів

   Чути їхній мужній спів.

(Звучить пісня «Перший сніг» Н. Май)

 

Ведучий 1. Ось до нас на свято завітали птахи і хочуть розказати про себе.

 Синиця. У синички – білі щічки,

        Чорна шапочка, сірі лапки,

        Фартушок жовтавий.

        Голосок ласкавий

  • Цвінь-ціні, цвіль-ціні,

Я працюю цілі дні.

Все шмигаю між гілок,

Все шукаю комашок.

 Ведучий 2. Синиця – усім відома пташечка. Груди в неї жовті з чорною смужкою посередині, спинка зеленувата, на голові – чорна шапочка, а щоки білосніжні, її нескладну пісеньку «зінь-зінь» можна чути цілий рік. Ця пісенька з двох нот є одним з найбільш звичних звуків весни та раннього літа. На зиму синиця не відлітає до теплих країв. Синиця облаштовує свої гнізда в дуплах дерев, у шпаківнях, часто використовує для гніздовищ труби, неробочі поштові скриньки й інші місця, хоч якось придатні для виведення пташенят. Гніздо синиця вистилає товстим шаром моху.

 Ведучий 1. Синиця пристосована до різних видів їжі. Ці птахи комахоїдні. Вага комах, яких зїдає синиця за один день, дорівнює її вазі. Узимку, коли комах немає, синиці живляться рослинними кормами. Вони часті відвідувачі годівниць, особливо полюбляють насіння соняшника. Візьме синичка одне насіннячко і дзьоб, перелетить на найближче дерево, притисне його двома лапками до гілки і ретельно довбає своїм тоненьким дзьобом. З’їсть одне насіннячко, летить по інше. Люблять синиці й сало. Давати його птахам можна тільки сирим! Синичка є майстром грабунку кухонь…

 

 

 

 

doc
Додано
8 січня 2020
Переглядів
679
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку