Виховна година для 6-го класу. «14 жовтня – День захисника України»

Про матеріал

«14 жовтня – День захисника України».

Мета виховної години: виховувати в учнів патріотичні почуття до рідної землі, повагу до захисників України, взаємоповагу та взаєморозуміння один до одного. Прищеплювати почуття гідності та шани за свію рідну землю, інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

Перегляд файлу

Виховна година 6 клас

_______________________

 

Тема: «14 жовтня –  День  захисника України»

Мета:  виховувати в учнів  патріотичні почуття до рідної землі,  повагу до захисників України, взаємоповагу та взаєморозуміння  один до одного. Прищеплювати  почуття гідності та шани за  свію  рідну землю, інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

 

«…За Вас правда, за Вас сила і воля святая…»

 

Хід заходу

 

1.Слово вчителя

Дорогі діти! Сьогодні ми з вами зібрались в нашому класі, щоб вшанувати  День захисників України.

Це свято, що відзначається  14 жовтня у день святої Покрови Пресвятої  Богородиці  водночас з Днем Українського козацтва. І відтепер цей день також є державним святом. Святом, коли ми вшановуємо своїх сучасних  воїнів – захисників.

Чому  ж   так шанували наші предки-козаки  день Покрови?  Чому таке важливе місце займає цей день вже в новітній історії України? Про все це ви сьогодні почуєте,  дізнаєтесь і запам`ятаєте.

 

2. Основна частина.

2.1. Бесіда

 – Що таке Батьківщина?

(Орієнтовні відповіді)

Учень 1: Кожна людина в житті запитує себе: «Що таке Батьківщина?»

Учень 2: І кожен знаходить для себе  свою відповідь. Батьківщина – це та земля, яка надала життя твоїм прадідам, вона виростила і тебе.

Учень 3: Батьківщину не обирають. У кожного вона одна і кожен захищає і славить свою країну.

Учень 4: Як і багато віків назад славні  козаки захищали Україну від ворогів, так і зараз нашу землю боронять безстрашні сучасні  воїни.

Учень 5: Вони охороняють кордони нашої держави, боронять від  злодіїв та загарбників. Завдяки їх важкій і сумлінній праці, ми можемо мирно спати в своїх оселях, почувати себе захищеними.

Учень 6: Українська армія справді  пишається своєю історією, своїми традиціями. Ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, на чужі землі. Українські Збройні Сили покликані охороняти рідну землю. Наші хлопці чесно виконують військову службу перед Батьківщиною. Служити  зараз   це справа честі і обов’язку.

 

2.2. Декламування вірша

 

З днем захисника України

Будь здорова, козацька Покрово! —

найдивніше з осінніх свят.

Козацька слава не погасне,

Як образ дорогий і ясний,

З росою  маковий вінок,

Кленового листка танок.

Пресвята Богородице Діво!

Тебе молимо ми на колінах

Ти накрий своїм чистим покровом,

Тих, хто нині боронить країну.

Від імені дітей,

Які  тут народились

Бажаємо побільше свят,

Щоб всі раділи, не журились.

Неба мирного бажаєм,

Щоб  закінчилась війна,

Бо усі ми добре знаєм,

Скільки бід несе вона.

 

 

 

  1.         Довідкове бюро

 

Поглянемо в історію. Про традицію свята Покрови

 

Учень 1: 14 жовтня відзначається Покрова Пресвятої Богородиці.

В українській традиції це свято тісно пов’язується з  захистом від ворогів. У  давньому літописі говориться, що князь Ярослав Мудрий віддав Київ під покров (захист) Божої Матері. Велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи, були присвячені пошануванню Богородиці.

Учень 2: Покрова була одним з найголовніших свят запорозьких козаків. Під покровом Богородиці запорожці не боялися ні ворожого огню, ні грізної стихії, ні морської бурі.

Учень 4: Для запорізьких козаків це свято було священним для кожного. Саме цієї пори вони вирушали на захист рідної землі і з подякою за порятунок поверталися до неї після походів.

Учень 5: Саме на свято Покрови козаки проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана.

Учень 6: Боротьба за незалежність України продовжується і зараз. У цій страшній борні наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає. Гідними нащадками Української армії є сьогоднішня молодь, яка вже має право називатися захисниками Вітчизни. Для них цей танок від наших учнів.

 

4. Заключна частина.

4.1. Вчитель:

  •                   Що нового ви дізналися про 14 листопада? Чому це такий важливий день? (Відповіді учнів.)

Пропоную вам привітати в цей день всіх ваших татусів, дідусів, знайомих чоловіків, які служили в українській армії і захищали свою країну. Подаруйте їм листівки і малюнки, які ми з вами підготували.

Дякую за увагу!

 

Всі учні разом: Зі Святом захисників України!

 

doc
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
2962
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку