Виховна година для учнів 5 класу "Діти та медіапростір" та "Жива "презентація, створена учнями

Про матеріал
  • Разом з учнями намагалися дослідити позитивні та негативні сторони Інтернету, спрбували поглянути на мережу з різних сторін;
  • -розвивала вміння висловлювати свої думки; критично мислити;
  • -розвивала обізнаність учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та про шляхи їх подолання;
  • -мотивувала учнів поширювати інформацію у своєму середовищі про небезпеку в Інтернеті .
Перегляд файлу

Вчити себе самого - благородна справа

 Марк Твен

Мета:

  • дослідити позитивні та негативні сторони Інтернету, поглянути на Інтернет з різних сторін;
  • сприяти творчої активності;
  • розвивати вміння викладати свої думки;
  • розвивати обізнаність учнів про небезпеки, які існують в Інтернеті та про шляхи їх подолання;
  • мотивувати учнів поширювати інформацію у своєму середовищі  про небезпеку  в Інтернеті .

 

Доброго дня, усім. Ми сьогодні зібралися, щоб поговорити про... До речі, зараз самі і спробуєте здогадатися.

Бабуся мережу гачечком плете

І нас так чарує мереживо те .

В саду , на деревах прудкий павучок

Плете візерунків веселий кружок .

Та вчені створили мільйони мереж ,

Які по планеті плетуться без меж.

Комп’ютерний світ об’єднали в букет ,

І вчені назвали його …( Інтернет )

 

Останнім часом часто доводиться спостерігати, як на перервах учні постійно грають в телефоні. Таке враження, що більше нічого цікавого для них не існує.

-Шановні гості!.Хочу звернутися до вас: згадайте свої  шкільні роки. Адже у нас не було ні телефонів,  ні айфонів. Де ж ви черпали інформацію? Невже на перервах тільки повторювали домашні завдання?    

- А мені дуже подобалося на великій перерві ходити до шкільної бібліотеки. Там постійно збиралися старшокласники. Вони сідали за столи і читали журнали. Ми дуже хотіли бути такими ж розумними, тому заводили читацькі щоденники та хизувалися один перед одним кількість прочитаних книжок.

 Зараз побачити вас, діти,  у бібліотеці - рідкість. Ви упевнені, що в Інтернеті можна почерпнути будь - яку інформацію. Але прикро те, що найчастіше  використовуєте мережу для ігор та скачування музичних файлів. Інколи задумуєшся: чи не більше шкоди для дітей від мережі ніж користі.

Міні - дискусія

1 учень. - Дозвольте вам заперечити. Використання інтернет ресурсів, на мою думку, приносить більше користі, ніж шкоди. Потрібно тільки бажання почерпнути інформацію та вміння правильно користуватися інтернет простором, щоб на заплутатися у цьому павутинні.

2 учень. - А я також не дуже полюбляю комп'ютерні  ігри. Але коли виїхала з рідного міста Глухова, то Інтернет дав мені можливість підтримувати тісні зв'язки з друзями, адже не можу з ними поспілкуватися під час навчання. Хоча Інтернет і не може замінити живе спілкування, але так приємно почути рідні голоси та побачити усміхнені обличчя колишніх однокласників.

3 учень. - Коли я дізналася, що наша класна година буде присвячена засобам масової інформації , то вирішила показати однокласникам, як можна ще використовувати цей простір. На початку року мама запропонувала мені записатися у гурток або секцію: мені багато чого подобається, але я не могла зробити вибір. Тоді ми з мамою вирішили зайти на сторінки моїх однокласників та друзів і подивитися, чим вони займаються. Зараз я хочу представити мій проект " Позаурочні інтереси однокласників" (Вішаємо газету, дитина розповідає, а фото на екрані?)

4 учень... - А мені легше було підготуватися до конкурсу імені Т. Шевченка, бо опрацювала корисну інформацію, що ви запропонували на блозі та в ютубі. Адже якби я звернулася до бібліотеки, то не встигла б переглянути усі публікації. І, на жаль, багато чого не завжди можна знайти на полицях . Хоча  вірші Т.Г. Шевченка, що були звпропоновані, я прочитала в "Кобзарі", який узяла в бібліотеці. Я упевнена, що читання в Інтернета, а тим більше онлайн прослуховування не дає повністю глибоко насолодитися поезією.( Слайд)

5 учень. - Памятаєте, ми з вами відвідали Спадщанський ліс? На мене ця екскурсія справила надзвичайне враження. Коли розмовляв з друзями, то з'ясувалося, що далеко не всі там були. І я вирішив прорекламувати цю захопливу подорож у вигляді живої презентації.

- Молодці, тепер я згодна, що ви - свідомі користувачі Інтернету, а мережа є вашим помічником. Медіа може давати задоволення, допомогти здобути значно більше знань. Важливо, щоб ви могли безпечно користуватися ним. Сьогодні ми живемо у світі, який залежить від технологій. Ніхто вже не може працювати і жити, як раніше. Тож без уміння оцінювати інформацію, яка надходить до нас, можна дуже швидко опинитися під її завалом. Існує таке нове слово як медіаграмотність –  навички  і знання, необхідні людині в сучасному інформаційному світі: як знаходити потрібну інформацію і переконуватися в її достовірності, як відокремлювати пропаганду від фактів і фільтрувати інформацію в ситуаціях конфлікту; що таке інформаційна безпека, як розпізнавати маніпуляцію.

 Треба памятати, що все в Інтернеті створене людиною з певною метою, медіа не є об'єктивним відображенням реального світу, не вся інформація є достовірною, медіа належать невеликій групі людей і є способом заробляти гроші. Тому до будь - якої інформації потрібно підходити критично, уміти її аналізувати, використовувати тільки ті ресурси, які вам зрозумілі та корисні. Якщо отримана інформація вас занепокоїла, вам запропонували обмін, зустріч чи розмови про протизаконні дії, вас залякують, то негайно потрібно звернутися до батьків або вчителів.

 Наші дослідники збирали інформацію, як безпечно користуватися Інтернетом і уникати ризиків. (Виходять Тимченко та Пеньєвська)

 -Ми опрацювали багато інформації і виділили основні способи, як уникнути негативного впливу медіа. (Зачитують по черзі)

1. Якщо хтось або щось вас засмутило, то важливо перечекати перші хвилини, поки пориви гніву чи страху пройдуть.

2. Якщо погрози чи залякування повторюються, то збережіть, по можливості, докази і негайно сповістіть батькам.

3. Не відповідайте на погрози та залякування.

4. Не реєструйтеся на сумнівних сайтах та не розголошуйте особисту інформацію. Не пишіть номер телефону, банківської картки батьків.

5. Не погоджуйтесь на пропозиції, що несуть загрозу життю або здоров'ю.

6. Не вступайте до сумнівних груп.

7.Не відповідайте на невиховані та грубі листи

8. Не заходити на аморальні сайти

9. Перевіряйте сайти, що містять фальшиві посилання на нібито безкоштовні послуги.

10. Критично ставтеся до товарів, що рекламують. Нічого не замовляйте без дозволу батьків.

- Ми з Іваном упевнені, що ви також знаєте правила безпечного користування Інтернетом. Давайте пограємо. На партах знаходяться пазли. Згрупуйтеся по 3 учні і спробуйте доповнити нашу інформацію. Зібрані пазли по черзі показати та озвучити.

( Діти напишуть, а потім прочитають:

- Встановлювати складні паролі і не розголошувати їх

- Відвідувати лише перевірені сайти

- Не листуватися з невідомими людьми

 - Не заводити сумнівні знайомства

- Бути ввічливими

- Не демонструвати статки своєї родини

- Не переходьте за посиланнями невідомих сайтів та тих, що несуть вірусну загрозу

-Не відсилати копії документів

- Інформацію, що турбує, сповістіть батькам

- Не посилайте фото без дозволу батьків

 Які ви в мене молодці. Тепер я упевнена, що ви будете завжди обережними під час користування Інтернетом. Але хочу додати , що  ви не повинні шкодити іншим, не вчиняти протизаконних дій та обов'язково визначити разом з батьками час перебування в мережі.

- А зараз давайте переглянемо відеоролик "Чи знаєш ти?" і спробуємо з'ясувати :(питання на екрані) хто створив повідомлення, на кого воно розраховане, до чого воно підштовхує мене, хто отримає користь від нього, що можна дізнатися, наскільки це повідомлення заслуговує на довіру.

( Дітям задаю по черзі запитання)

 - Скажіть, будь - ласка, чи цікавою та корисною для вас була інформація, що прозвучала на класній годині?

 - То Інтернет  - це корисно чи шкідливо для сучасної дитини?

Пропоную записати чи запам’ятати телефон Національної  «гарячої лінії» з питань запобігання насильству та захисту прав  дітей 08005003550 або електронну пошту  onlandia@live.com , що нададуть наступні консультаці:

  • Допомога та юридична консультація  в разі злочину чи загрози дитини через Інтернет;
  • Попередження комп’ютерної залежності  та отримання психологічної  допомоги;
  • Поради батькам і дітям щодо безпечної роботи а Інтернеті.

 

- Я дуже задоволена, що ми змогли з вами з'ясувати  основні правила користування Інтернетом. Я упевнена, що після нашої розмови, ви усвідомлено будете користуватися мережею, не потрапите на гачок аферистів і чітко запам'ятаєте, що Інтернет - це безліч не тільки цікавої, корисної інформації, але й ризиків та небезпек. А наостанок послухайте  віршик про цей чудовий винахід людства.

Не можу уявити життя без Інтернету,

 Що всі куточки світу заплів в свої тенета.

Лиш кнопку я натисну – відкриються в вікні

Новин велика збірка, і правила, й статті.

Встають переді мною найвищі в світі гори,

Ліси стоять стіною, хлопочуть хвилі моря.

Я побуваю в шахті і в космос піднімуся.

З подругами в «Контакті»  я легко поділюся.

Та є у «павутинні» картинки нехороші,

І  сайти підозрілі, настроєні вороже.

Учись добру в мережі, шукай знання й новини,

А сайти злі, що брешуть, обходить ти повинен.

- А вдома ви також можете скласти вірші про безпечне користування Інтернетом, а ми їх розмістимо на шкільному сайті.

 

 

 

 

 

 

zip
Додано
31 березня 2018
Переглядів
2292
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку