Виховна година для учнів 7-8 класів "Замість ялинки – зимовий букет!"

Про матеріал

Мета виховної години: формувати відчуття відповідальності за природу як національну і загальнолюдську цінність; формувати навички дбайливого ставлення до рослинного світу, зокрема до хвойних лісів – «легенів» нашої планети; розвивати самостійність, відповідальність за свої вчинки та вміння відстоювати своє світо- і природобачення; розвивати театральні здібності та практичні навички у виготовленні новорічних композицій.

Перегляд файлу

Виховна година для учнів 7-8 класів

Тема. Замість ялинки – зимовий букет!

Мета: формувати відчуття відповідальності за природу як національну і загальнолюдську цінність; формувати навички дбайливого ставлення до рослинного світу, зокрема до хвойних лісів – «легенів» нашої планети; розвивати самостійність, відповідальність за свої вчинки та вміння відстоювати своє світо- і природобачення; розвивати театральні здібності та практичні навички у виготовленні новорічних композицій.

Обладнання: декораціїї до казки; маленькі гілочки хвойних рослин, старі диски, клей, пластилін, свічки, суха манка, новорічні шари, буси, шишки та ін. прикраси.

На дошці плакати: «Не рубай ялинку – прикрась краще гілку!», «Коли зникне остання ялина – тоді зникне і людина», «Хвойні ліси – «легені» планети. Не нищіть їх!»

Хід заняття

Вступне слово вчителя.

На початку нашої ери ліс становив 51 %. Та за два тисячоліття відбулися великі зміни. Лісів залишилося тро­хи більше 14 %, для порівняння — ліси Фінляндії становлять 89 % те­риторії країни.

Учені підрахували, що для задово­лення різних потреб сучасної людини впродовж життя необхідно приблизно 300 дерев. Адже ліси є джерелом об­робленої, меблевої, целюлозної про­мисловості. Бездумна вирубка лісона­саджень призвела до різкого скоро­чення території лісів в Україні.

1-й учень. З давніх часів люди пильно оберігали дерева, вважаючи їх священними. Ніхто не міг зламати навіть гілочку, а з нищівниками розправлялися дуже суворо, навіть страчували. За старовинним повір'ям, дерево — людина, на яку розсердив­ся Бог, і тому її тіло обросло корою, ноги вросли в землю, вона не може говорити, тільки шепоче. Проте душа в ній залишилася. Як же піднімається рука на живе? Як не болить душа, коли бачиш зруба­не дерево?

2-й учень. А новорічні ялинки?! Адже їх зрубала рука лю­дини. Рубала для себе, для своєї за­баганки, яку називає традицією. Сот­ні тисяч ялинок прикрашають наші квартири в новорічні свята. І як сум­но бачити в перші ж числа січня ці ялинки, викинуті на смітник як не­потріб. Так непомітно можна вируба­ти й останню ялинку на нашій пла­неті.

1-й учень. Сьогодні ми вас запрошуємо в новорічну казку!

(Театралізоване дійство?, придумала учениця 8 класу Кривинець А. )

Зимова казка 

У лісі ялинка маленька росла,

Весела й пухнаста,

Зелена й струнка.

А поруч великі ялинки росли,

І кроху оцю полюбляли вони!

З цією ялинкою звірі дружили,

Біля ялинки хороводи водили,

Завжди їй співали і танцювали,

І подаруночки дарували.

Ну, а ялинка звірят рятувала,

Завжди і у всьому допомагала,

Тільки розправить лапки свої –

І врятувала усіх від біди!

 

І ось рано-вранці ялинка співала,

Просто співала, нічого не знала…

Вона ще не знала, що люди лихі,

Що хочуть під корінь зрубати її!..

 

Вже Дід Мороз на оленях спішить,

Іскра в очах Дід Мороза блищить.

Потрібні у хату всім людям ялинки,

Чіпляти шари, візерунки, сніжинки.

 

Хлопчик з татусем до лісу пішли,

Вони вибирали ялинку собі,

Щоб дуже красива ялинка була,

Зелена, пухнаста, весела, струнка!

І вийшли вони на галявину вмить,

А перед ними красуня стоїть!

«Дивися, татусю!» - хлопчина сказав,

«Яка ж ця ялинка гарненька!»

І тато швиденько сокиру дістав.

Та чує, хтось плаче тихенько…

Побачив зненацька:

Тремтять гілочки…

І каже до нього маленька:

«Ой, добрії люди, я справжня, жива!

Прошу вас, мене не чіпайте!

Я в лісі коханім на радість зросла.

Не треба! Мене не вбивайте!

Я дам гілочок вам і шишок своїх

Ми зробим букетів зимових для всіх!

Ви вдома поставте букет на столі,

Нехай прикрашають його малюки:

Повісять цукерки й красиві шари,

Сніжинки і буси, й смачні яблучки.»

«А й справді», - подумав розумний татусь.

З дарунками з лісу в село повернувсь.

А вдома зробили букет пречудовий –

Для всіх дітлахів подарунок зимовий!

 

Вчитель. На сьогоднішньому занятті ми будемо виготовляти новорічні букети. По­гляньте, кожна композиція, букет нічим не гірше новорічної ялинки. Вони цілком можуть створити відчут­тя свята, атмосферу таємничості.

Новорічний букет — це ваша фан­тазія, втілення вашої мрії, вашої уяви.

2-й учень. Для виготов­лення таких букетів потрібно зовсім небагато: просте бажання влаштувати свято собі й близьким людям. Саме новорічним букетом можна вирази­ти свою індивідуальність. Відчуйте себе творцями, створіть затишок і ат­мосферу свята у своїх букетах, при­красьте квартиру новорічною ком­позицією.

А якою? Вибирайте самі.

1-й учень. Передноворічні дні — це час, коли заготовляється велика кількість хвойних дерев. Заго­товляють для того, щоб через один-два тижні після Нового року вони опинилися на смітнику. Задоволь­няючи свої забаганки, що назива­ються традицією, під сокирою зни­кає не окрема ялинка, а цілі кварта­ли лісу.

2-й учень. Ліси України є її національним багатством і за сво­їм призначенням виконують пере­важно екологічні, естетичні, виховні функції, мають обмежене експлуата­ційне значення і підлягають держав­ному обліку та охороні.

3-й учень. Оригіналь­ний новорічний букет чи компози­ція з ялинових чи соснових гілок на­довго заполонить будинок запахом хвої і створить святковий настрій, але вже не ціною життя цілого дере­ва: підраховано, що жителі 2000 квар­тир, які замінили ялинку на компо­зицію чи букет, урятують від вируб­ки 1 га лісу. Крім того, новорічний букет надає великі можливості для вираження індивідуальності, простір для фантазії. Встановити їх набагато дешевше, швидше і простіше. Ново­річні композиції краще вписуються в малогабаритні квартири, залиша­ють набагато менше сміття, довше зберігають свіжість.

Таким чином, відроджена традиція новорічного оздоблення інтер'єру гілками хвойних дерев, з одного боку, підтверджує наші сподівання, ство­рюючи таку саму новорічну атмо­сферу, як і звичні новорічні ялин­ки, а з іншого — дозволяє святку­вати Новий рік, не завдаючи лісові великої шкоди.

Дамо шанс на життя нашим ялино­вим і сосновим лісам!!!

Практичне заняття

Діти працюють або самостійно, або невеличкими групами.

Спочатку треба взяти непотрібний комп'ютерний диск. На нього в середину за допомогою пластиліна прикріпити свічку і маленькі гілочки ялинки. Можна додати шишку, невеликі блискучі шари або буси. Потім змастити гілочки клеєм і добре посипати манкою. Це – сніг. Ось композиція і готова!

Рефлексія. Виставка новорічних композицій.

 

docx
Додано
3 червня 2018
Переглядів
2395
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку