Виховна година до Дня пам'яті жертв Голокосту

Про матеріал
Поглибити знання учнів про Голокост під час Другої Світової війни на території Східної Європи та нашої країни, виховувати у учнів толерантність та повагу до інших народів, вшанувати пам’ять загиблих у Голокості.
Перегляд файлу

Сценарій до Дня пам’яті жертв Голокосту

Мета: Поглибити знання учнів про Голокост під час Другої Світової війни на території Східної Європи та нашої країни, виховувати у учнів толерантність та повагу до інших народів, вшанувати  пам’ять загиблих у Голокості.

 Обладнання: Оформлена розгорнута книжкова виставка «Злочин проти людства », на якій зібрані книги, статті періодичних виданьрекомендаційні покажчики про масове знищення єврейського населення під час Другої Світової війни.

 Єврейська музика

Народ єврейський ! Славний!

 Не втішать тебе я хочу.

 Кожен хай тут слуха;

 в цей час, коли синам твоїм вмирать

пришилося від фашистського обуха,

Я хочу силу, силу оспівать,

 безсмертну силу твого духа.

Заставка «Голокост»

1 ведучий: - 27 січня у всьому світі відмічається День пам’яті жертв Голокосту. Дата 27 січня була обрана тому, що саме в цей день радянські війска визволили концтабір Освенцим, який знаходився на території Польщі.

5 липня 2011 року Верховна України прийняла  останову про відмічання щорічно цього дня в нашій державі.

 2 ведучий: - Світ Голокосту існує й зараз, адже Голокост не лише єврейське питання. Геноцид, расизм, націоналізм можуть торкнутися любого народу.

1 ведучий : - Зрозуміти причини сучасного геноциду, усвідомити світову історію ХХ сторіччя, зупинити фашизм, що відроджується, неможливо без знання історії Голокосту. Голокост - від Holocaust, що з грецької означає «всеспалення» - визначення масових вбивств євреїв у 1933 - 1945 гг. у Європі.

Відео « Холокост — катастрофа европейского еврейства. Съемки 1933-1945 гг.»

2 ведучий Голокост на Україні - систематичне переслідування та знищення єврейського населення України за ініціативою Німеччини німецькими нацистами 1941—1944 роках у рамках політики «кінцевого рішення єврейського питання».

2 ведучий: -  В Україні анти-єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму. Це пояснювалося тим, що, у розумінні нацистів, тут жили не просто євреї, а євреї «більшовицькі». Напередодні війни по кількості євреїв, що проживали на її території, - 2,7 млн. чоловік - Україна (у сучасних кордонах) посідала перше місце у Європі й друге - у світі.

1 ведучий: - За одними джерелами на території України було знищена найбільша кількість євреїв або половина усіх жертв Голокосту, за іншими поміж 850 000—900 000 євреїв, які жили на території сучасної України.Загальна кількість загиблих українських євреїв можна оцінити в 1,8 млн. чол. У цілому Україна втратила близько 70% довоєнного єврейського населення. Це було складовою частиною трагедії Голокосту.

 2 ведучий: - Знищення євреїв на Україні було організовано айнзатцгруппами: «В» у Галичині та Волині, «С» - Центральна і Східна Україна та «Д» — що дислокувався на півдні країни.

Відео « Разстрельный холокост. Нацисты на Украине 1941-1945»

1 ведучий: - Маємо свідчення про 420 гетто, які знаходилися на окупованій території України.

2 ведучий: - Найжорстокішим і звірячим було масове вбивство євреїв у Бабиному Ярі.

1 учень

Владико світла, доброти і правди,

Звідси, з небес, на землю нашу стань.

Тут  кров людська , пролита без пощади,

Горить в могилі, як незгасна грань.

Втіши плачі і зойки в тьмі глибокій,

Даруй святому праху вічний спокій,

2 учень

 Ми тут лежимо в піску та глеї,

 На всі сторони світу простерті

Євреї, євреї, євреї,

Діди, матері, немовлята.

Господи, дай нам відпочити

 Від смерті, Від погляду ката!

3 учень

Буде суд і буде кара,

Отверзеться Бабин Яр,

 Хлине кров, як повінь яра

Вдарить хвиля аж  до хмар.

 Розпадуться небосхили,

 Божа явиться могуть.

 Вийдуть праведні з могили.

 Злих в могилу поведуть.

Відео «Ужасы урочища Бабий Яр»

1 ведучий Свої «Бабині Яри» є практично в кожній з окупованих нацистами областей України. За такою ж схемою проходило знищення євреїв у більших і малих містах і містечках. Однак масові розстріли були далеко не єдиним методом знищення радянських євреїв. Уже в перші тижні війни людей заживо спалювали, в Україні окупанти застосовували найжорстокіші способи знищення людей, особливо маленьких дітей.

2 ведучий: - Ось деякі з місць з найбільшою кількістю вбивств євреїв на Україні:Сирецький концтабір близько 25 тисяч., Дробицький яр у Харкові– 16 — 20 тисяч.

1 ведучий: - Коли мова заходить про Голокост, часто виникає питання: чому євреї не боролися за свою свободу, чому вони не чинили опір? Подібного роду питання відображають незнання фактів і реальних обставин, в яких опинились євреї в роки війни.

 2 ведучий: - В дійсності євреї, приречені гітлерівцями на повне знищення, чинили опір нацистам, приймали участь у озброєній боротьбі за своє визволення. Існували дві форми опору: духовне і фізичне.

1 ведучий: - Духовний опір виявлявся в прагненні вижити, зберегти своїх дітей, свою культуру і національну самобутність. Для цього таємно організовували концерти і лекції в гетто, вручну копіювали книги, проводили вечори спогадів, збирались на таємні богослужіння.

 2 ведучий - За колючим дротом не забували про виховання дітей. Більшість в’язнів гетто і таборів смерті вели щоденники, намагаючись зберегти для майбутніх поколінь свідоцтва про страждання жертв, про злочини нацистів, місцевих фашистів та зрадників.

1 ведучий: - В’язні в гетто і таборах не обмежувалися духовним опором; поступово назріла ідея опору озброєного. Першими до озброєної боротьби з нацистами покликали підпільники Вільнюського гетто.

 2 ведучий: - Зброю здобували у місцевого населення, викрадали на німецьких озброєних складах; саморобні гранати й кинджали вироблялися в гетто. Підпільна робота в гетто була важкою і небезпечною.

 1 ведучий: - Про те, в яких умовах існували люди в гетто, говорять спогади тих небагатьох, кому випало зберегти своє життя, щоденники, записки, заповіти загиблих, а також накази та розпорядження нацистської влади.

 2 ведучий: - Чим далі від нас події єврейської катастрофи 1933-1945 років, тим більше мужності потрібно, щоб пам’ятати про загибель шести мільйонів євреїв .

1 ведучий: - Мільйони невинно убитих, чий прах заритий в землю, або розвіяний по полям та дорогам, вірили в час помсти.

2 ведучий: - Фашизм убив мільйони невинних, але фашизму не вдалося убити правду, добро й справедливість.

 1 ведучий: - Хай навічно збережеться пам’ять про страждання і катування мільйонів вбитих дітей, жінок, старих. Хай світла пам’ять замучених буде грізною пересторогою добра, хай попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

 2 ведучий: - А зараз хвилиною мовчання вшануємо пам’ять всіх , хто став жертвою злочинних вбивств фашистів у роки Другої Світової війни. (Хвилина мовчання)

Метроном

 

2 ведучий

Похилений вітром осіннім .Над Бабиним Яром стою.

 Отця сивобородого бачу,

І брата, і матір свою.

Тут Київ та рід мій козацький,

 Тут наша свобода в крові.

Над братнім усопшим народом

Ми молимось мертві й живі.

1 ведучий

Я бачу — то мамині сльози

Блискочуть на хвилях Дніпра.

 Я знаю - моя Україна!

 Воскресне на поклик добра!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 квітня 2019
Переглядів
3321
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку