«Ніяка в світі сила нас не зламає, бо нас коріння наше в землі тримає» (Присвячена дню Збройних сил України)

Про матеріал
Цей захід сприяє патріотичному вихованню учнівської молоді; спонукає особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджує національну самосвідомість; розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність; виховує патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння, повагу до збройних сил України.
Перегляд файлу

 

Підготувала заступник директора з виховної роботи Агайманської ЗОШ І-ІІІ ступенів Іванівського району Херсонської області

Соколенко Світлана Вікторівна

Тема : «Ніяка в світі сила нас не зламає, бо нас коріння наше  в землі тримає»

(Присвячена дню Збройних сил України) (слайд 1)

Мета виховного заходу: сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді; спонукати особистість до осмислення себе як частинки великого українського народу; пробуджувати національну самосвідомість; розвивати розумові і фізичні здібності, кмітливість і спритність; виховувати патріотичні почуття до рідної землі, дружби та взаємоповагу один до одного, взаєморозуміння, повагу до збройних сил України.

Обладнання: презентація; герб та прапор України; малюнки дітей «Україна гідна свободи!»;  відео кліпи на пісні: «Гімн України», «Я бажаю вам добра».

 

Хід виховного заходу:

(слайд 2)

Диктор за кулісами під тиху українську мелодію: Рідний край…. Кожна людина по-своєму розуміє, що є для неї рідний край,її Батькіщина. Для однієї – це місцевість, де вона народилась,де пройшло її дитинство, для другої – це село, місто в якому вона проживає. Ми з вами пишаємося тим, що проживаємо на благословенній землі України, багатій, красивій, з талановитим, працьовитим,  мудрим і волелюбним народом.

Виконується пісня «Зеленеє жито зелене..» музика №1, під відеоряд №1 «Зеленеє жито зелене..»

Виносять хліб –сіль.

Ведуча. Сьогодні ми проводимо захід на тему «Ніяка  в світі сила нас не зламає, бо нас коріння наше в землі тримає», з нагоди відзначення Дня Збройних Сил України . Вітаємо на нашому святі гостей:

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ведуча . Наше свято оголошується відкритим .

Лунає гімн України музика №2, відеоряд №2

 

Ведучий 2. Україна-це отча земля, рідний край, де ви народилися. Її багатства – це хліб і цукор, вугілля і сталь, а ще тихі озера, калинові гаї і народні пісні.

Слайд 3

Історична довідка (читає диктор) відеоряд №3

6 грудня 1991 року Верховна Рада України прийняла Закони "Про оборону України" та "Про Збройні СилиУкраїни". Рівно через два роки - 6 грудня 1993 року - ВРУ заснувала дату для проведення Дня Збройних Сил України. Вона була приурочена до дня прийняття закону "Про ЗбройніСилиУкраїни". Тому саме вона увійшла в історію сучасної Української держави як професійне свято української армії.(слайд 4)

Збройні сили України — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України. Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України є Президент України. Безпосереднє керівництво Збройними силами України в мирний та воєнний час здійснює Головнокомандувач Збройних Сил України.(слайд 5)

Щодо чисельності ЗСУ, то 24 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко під час урочистостей з нагоди 24-ї річниці Незалежності України у Києві зазначив, що «…210 тисяч людей прийшли на військову службу за шість черг мобілізації. З них 35 тисяч, тобто кожний шостий, — добровольці».

Виходять читці  під відеоряд №4  «Гімн січових стрільців»

 

Учень 1

Не хилися, червона калино, маєш білий цвіт.

 Не журися, славна Україно, маєш вільний рід.

Учень 2

 А ми тую червону калину підіймемо,

 А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Учень 3

Як повіє буйнесенький вітер

 З широких степів,

Учень 4

 Та прославить по всій Україні

 Січових стрільців.

Учень 5

 А ми тую стрілецькую славу збережемо…

 А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!

Ведучий 1.Народна мудрість стверджує, що земля може нагодувати людину своїм хлібом, напоїти  водою зі своїх джерел, але  захистити себе не може. Тому це святий обов’язок тих, хто живе, хто користується всіма її благами і дарами. Виконуючи цю почесну місію, ідуть  юнаки служити в армію, щоб берегти мир і спокій своєї Батьківщини, стояти на сторожі її інтересів.

Ведуча2.Українська армія поправу може пишатися своєю історією, своїми    традиціями, бо ніколи наші війська не загарбували чужих територій,не посягали на чуже добро,чужі землі, ніколи не були агресорами.

(слайд 6)

Виконується композиція та пісня Олександра Панамарьова «Заспіваймо пісню про Україну» відеоряд №5

 

Ведуча. Ми українці .Ми повинні знати історію своєї держави! Свого народу і своїх захисників!

Ведуча. Сторінка історії «Як зародилось козацьке військо….»

(Слайд 7-11)

 

Сурми «Козацькому роду нема переводу». Відео заставка «Україна. Історія.» відеоряд №6

Ведуча. 6 грудня 1240 року закінчилась історія старого княжого Києва, поховавши під руїнами Десятинної церкви останніх захисників свого міста. Могутня Київська Русь перестала існувати, а для народу почалась епоха двохсотлітнього татарського рабства. З 1349 року український народ під подвійним ярмом – татарським і польсько-литовським. Хто тільки не зазіхав на українські землі! Страшна епоха Золотої орди. У 1482 Менглігерей спустошив Київщину, знищив околиці Києва. Кілька років татари шматували Поділля і Галичину. Щороку з України забирали в орду кожного 10-го хлопця і кожну 10-ту дівчину…

Ведучий. Од татарських нападів народ став утікати з пограничних місць углиб України, а на межі з татарщиною залишалося вільне порожнє Дике Поле, яке сягало аж по сучасну Київщину. А коли в Україну прийшли польські закони та порядки, багато сміливців почали тікати на вільні землі Дикого Поля. Молоді українці вирушали ватагами зі зброєю, обирали отамана, будували курені та січі від можливого набігу татар.

 Життя на «вольниці» без пана і холопа дедалі більше вабило молодих людей. А коли їм вдавалося відбити бранців і награбований товар – щастю не було меж. Отож поступово самоорганізовані  козаки ставали захисниками рідного народу. Минали роки, десятиліття… Козацький рух настільки поширився, що став військовою політичною силою. У ХVІ столітті Д.Вишневецький своїм коштом разом із козаками збудував на Хортиці фортецю – перший козацький бастіон захисту від завойовників. Для змученого віками народу України Хортиця стала символом боротьби за незалежність.

Виконується пісня-танок «Україна - вишивана» відеоряд№7

Ведучий. Козацьке військо упродовж віків було армією, яка протистояла чужинцям, яка боронила свою землю і український народ від завойовників. Запорізька Січ  уславилась іменами Байди Вишневецького,Сагайдачного, Хмельницького, Дорошенка, Сірка, Виговського…Найбільшу славу здобув Богдан Хмельницький. Ціла доба в історії України зветься Хмельниччиною.

Ведуча. Український народ залишився без власного війська, отже – втратив свободу. Бо народ не може бути вільним, якщо він не має ким і чим себе захистити. Але поки жива в народу пам'ять і пісня, він прагне волі. І хоч через століття, але все ж здобуває її.

Виконується танок з рушниками, відеоряд №8

Слайд 12 -14

«Українська Армія в роки Другої Світової Війни»

Ведуча.Славу українські солдати й офіцери здобули на фронтах Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років.

Учень.            Пам’ятаєш, земле, сорок п’ятий,

  Стихле небо, підняте салютом?..

  Пам’ятаєш перший крик дитяти –

  Як салют на вічне щастя людям?

  А сьогодні днів отих малята

  Дочок і синів своїх ведуть…

  Пам’ятаєш , земле, сорок п’ятий?

  Земле!..

  Сорок перший не забудь.

     (В.Цілий)

 

Ведучий. Кожне молоде серце сьогодні і завжди повинно берегти пам'ять про всіх, хто відстояв державу в тій страшній війні. Берегти, шанувати і стояти на варті, щоб не повторилася та біда, яку пережив народ у 1941-1945 роках.

Віршована композиція «Клятва» відеоряд№9

Учень. В нас клятва єдина i воля єдина,

Єдиний в нас клич i порив:

Нiколи, нiколи не буде Вкраїна

Рабою фашистських катів!

Учень2

Ми сталлю з гармати, свинцем з карабіна

Розтрощимо вщент ворогiв.

Нiколи, нiколи не буде Вкраїна

Рабою фашистських катiв!

Учень3

Вкладає меча в руки вiрного сина

Наш край, щоб цей меч пломенів.

Нiколи, нiколи не буде Вкраїна

Рабою фашистських катiв!

Учень4

Роззявилась свастики паща змiїна,

Та гада розчавить наш гнiв.

Нiколи, нiколи не буде Вкраїна

Рабою фашистських катiв!

Звучить пісня «Ніч яка місячна зоряна ясная…» відеоряд№10, музика№3

Слайд №15 Сторінки Історії . Герої Радянського Союзу, які народилися в Агайманах.

Рєзнік Федір Григорович

Садовий Олександр Петрович

Виконується пісня «Смуглянка» відеоряд №11

 

Ведуча.

Ніколи наші війська не загарбували чужих територій, не посягали на чуже добро, чужі землі, ніколи не були агресорами. І сьогодні кожне молоде серце береже пам'ять про всіх тих, хто відстояв  державу в тій страшній війні, шанує пам'ять дідів і прадідів.

Хвилина мовчання. Метроном.(музика №4)

Слайд № 20  2014 рік – події в Україні.

Ведуча: Україна сьогодні – незалежна держава. Українські Збройні Сили покликані охороняти рідну землю. І служать наші хлопці сьогодні Батьківщині. Служити в ній – справа честі і обов'язку.

Ведучий: Боротьба за незалежність України продовжується і зараз. У цій страшній борні наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

Ведуча:Хоч зараз важко нам, і не спокійно у нашому домі, але вже не раз доведено, що наша дружня сім'я – український народ, здолає всі перешкоди.

Героям АТО присвячується авторський вірш «Лист на фронт» відеоряд №12

Синочку, здравствуй, добрий день, рідненький!

Пишу вже вкотре, відповіді, жду….

Поїхав взимку, а вже розквітли вишні,

І гуси - лебеді принесли нам весну.

Пишу, синочку, серце завмирає.

Чи жив-здоров? Одягнений, чи їв?

Як хлопці-побратими? Командир як?

(Де взявсь той ворог, що нас розлучив???)

Ту ніч наснивсь, мій зайчику коханий,

Як ще малим був, бігав босоніж…

А я тобі пісень своїх співала,

І мріяла, щоб виріс ти скоріш…

Щоб вивчився, женився, став би батьком,

А я б бабусею хорошою була,

Любила б онучаток дуже-дуже ,

Смачненькі пиріжечки їм пекла ….

Твою я долю косами стелила, 

За тебе рідний думаю, боюсь…

Якби я мала крила, полетіла б ….

А так вустами тихо лиш молюсь…

Що ж ще сказати, що ще написати?

Слова розсипались, мов калиновий цвіт….

Вітання шлють тобі сестричка й братик,

І батько наш, і зовсім сивий дід.

 

Ох, сльози- перли, випекли всю душу,

Та я їх, сину, мужньо всі зберу.

Бо я тобі підтримкой служить мушу,

Бо ж ти пішов, герою, на війну.

Хіба я думала, що маю сина дати.

На поталу, на цей кривавий пир,

Та мусиш, чуєш, сину, захищати,

Вітчизну- матір і батьківський двір.

Служи! Воюй! За правду і за волю!

За наш народ й Вкраїну до кінця!

А я лиш напишу: «Героям слава!

Низький уклін! Й наші палкі серця!»

 

Виконується пісня «Там де ми є» відеоряд№13

Слайд № 21-22    Воїни- АТО 

Ведучий. Україно моя,

Знов терновим вінком

Твою голову вкрито.

Та відродишся ти ,усміхнуться блакиттю небес

Бо ще є соколи ,твої необачні діти

Що тобі віддають все горіння юних сердець.

Ведуча. І поки на Землі існують гарячі точки і порушується біблійна заповідь «Не вбивай», ми не повинні заспокоюватися. Там, де проливається кров, виростає ненависть. Де виростає ненависть – сіється смерть.

Учень 1.

 Збройні сили України —

Слава, гордість, міць країни!

Захищають мир, свободу

Служать рідному народу!

Учень 2.

Щира шана і подяка

Хлопцям, молодим солдатам,

Що строкову службу чесно

Сприйняли, як борг почесний!

Учень 3.

Матері й батьки шановні

Вихованнямпослідовним

Відчуттяпатріотизму

І повагу до Вітчизни

У серцях синів зростили —

Вартувати відпустили

Мирну, вільну і єдину

Незалежну Україну!

Учень 4.

Тож вшануймо в день святковий

Всіх без винятку військових!

Завдяки їх чеснійслужбі

Живемо у мирі, дружбі!

Адже мир тоді панує,

Коли армія чатує!

Учень5.

За нашу рідну Україну,

Що зберегли за всі віки -

Низький уклін і тричі "СЛАВА!"

Українські захисники

Ведуча. Мужність, честь, сила і відвага - тільки кращі з кращих склали присягу в рядах Збройних сил України. Ви готові стати на захист своєї батьківщини, не втрачаючи жодної хвилини. У святковий день ми хочемо побажати вам спокійного мирного неба над головою, щасливого особистого життя і заслуженого підвищення по службі.

Ведуча. Військові сили України - це наш тил, захист, безпека. Бажаємо нашим військовим нести службу без поразок і втрат, без війн і битв. Нехай серця коханих жінок дістаються без шабель і гармат, нехай в будинку буде достаток, на службі порядок а на душі спокій.

Ведуча. Доблесть і честь солдатів і офіцерів - в цьому справжня сила будь-якої армії та українські військовослужбовці зберегли все це і примножили. Український воїн – надійний захисник, відданий патріот і людина, для якої честь, свобода і незалежність далеко не порожній звук.

Ведуча.У цей День ми приєднуємося до привітань на адресу наших славних військово службовців, ветеранів і новобранців, солдатів і офіцерів, генералів та адміралів, бажаємо їм міцного фізичного здоров’я, успіхів у бойовій та тактичній підготовці, надійних тилів, кохання і всіх благ! Божих благословень Вам і Вашим родинам! Зі святом!

Пісня «А ми бажаєм Вам добра» відеоряд№14

 

 

 

 

 

Список використаних джерел

 

1.Сайт «Ерудит.нет»

2.Ресурс «YouTube»

3.Сайт «doshkolenok.kiev.ua»

4.Сайт «ukr.media»

5.Ресурс Google для пошуку ілюстрацій

6.   https://naurok.com.ua/.../scenarij-svata-do-dna-zahisnika-ukraini-74452.html

7.https://naurok.com.ua/.../vihovna-godina-zrostaemo-muznimi-38573.html

8.https://www.e-reading.club/.../Zheleznyy_-_Pesennaya_letopis_Velikoy_ Otechestvennoy_voyny.htm

9.Likbez.org.ua/ua/ukrayinska-6-grudnya-u-nashij-vijskovij-istoriyi.html

10. Вірш учениці 10 класу Марушенко Катерини

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
28 квітня 2019
Переглядів
1575
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку