Виховна година «Добро лікує душу та рятує світ» 5-8 класи

Про матеріал
Цей матеріал буде цікавим і корисним педагогів-організаторів та класних керівників 5-8 класів
Перегляд файлу

Виховна година

«Добро лікує душу та рятує світ»

Мета: формувати моральні основи дитячої особистості засоба­ми слова; сприяти вихованню доброї, чуйної, лагідної людини; роз­вивати культуру мовлення, спілкування і поведінки учнів; вихову­вати потребу в самовдосконаленні та самовихованні.

Обладнання: мультимедійний проектор, ноутбук, відеоролики, на дощці  написи муд­рих висловів:   «Хто людям добра бажає, той і собі має», «Життя дано людині на добрі справи», «Світ не без добрих людей», «Усе добре пам'ятай, а зла уникай»,   «За добро добром платять»,   словник; гра «Виправ по­милку»; роздатковий матеріал «Пам’ятка чарівника».

 

Хід

Звучить мелодія 

 

Учитель:     Доброго дня, любі діти! Я прошу Вас хвилинку постояти. Хай першими сядуть уважність та щирість, другими – сердечність та чуйність, а згодом – доброта та милосердя. Ви завагалися? А чому? Я не випадково зупинила Вас. Кожен на хвилинку замислився над чистими джерелами своєї душі.  Поверніться, будь-ласка, один до одного та простягніть долоні своєму товаришу.  Подаруйте один одному тепло своїх долонь, тепло свого  серця і тепло душі. Посміхніться один одному. А тепер,будь ласка, сідайте!

 

Розпочинається година доброти,

Тож прошу Вас серця свої відкрити,

Щоб зрозуміти і запам’ятати,

Лише з добра усе бере початок!

 

Мудрець сказав: «Краса врятує світ!»

Але  протягом кількох століть

Панує істина проста:

«Наш світ рятує доброта».

 

Учитель:   А з чого ж  починається доброта? Мабуть,  доброта розпочинається з того, щоб вчасно подати руку людині, вчасно прийти на допомогу, полегшити людські страждання.

Деколи вчасно сказане слово допоможе більше, ніж найкращі ліки. Потрібно тільки підійти до людини, але підійти не з казенними словами, а зі словами, що йдуть від душі.

Тепле і добре слово зігріває людину неначе ясне сонечко, а зле і недобре робить дуже боляче.

Дорога добра — це дорога, якою повинна йти кожна людина: від народження і до смерті. З чого ж починається дорога добра? А починається вона зі ставлення кожної людини до оточуючого світу.

 

Метод побудови «асоціативного куща»

Учитель:

- На дошці ви бачите серце, воно невелике. Давайте його збільшимо, обравши слова, що асоціюються із добром.   Хлопчики і дівчатка повинні підійти до стола, вибрати серце з написом, що на їх думку втілює в собі слово ДОБРОТА. Будьте уважні, серед цих сердець є «корисні», а є і «отруйні».

(На столі розкладені серця з надрукованими словами: милосердя, ніжність, чуйність, уважність, співчуття, щирість, щастя, дружба, радість, мир, любов, надія, чесність, чемність, ввічливість, посмішка, тепло, сміливість, совість, світло, заздрість, сварка, кривда, смуток, егоїзм, зло. На звороті кожного серця – двостороння клейка стрічка, діти знімають захисну плівку і приклеюють серце навколо великого серця, озвучуючи обране слово).  

 

Учитель:  З давніх-давен стосунки між людьми, взаємопідтримка, мило­сердя були основою життя, і про це народ висловлювався в усній народній творчості.  Хто краще, ніж народ,   знає цінність людини?  Давайте згадаємо,  які прислів´я і приказки про добро ви знаєте?

Зле слово ранить, а добре – лікує.

Життя дано на добрі справи.

Добро довго пам´ятається.

Хто людям добра бажає, той і собі має.

Перший крок до добра – не роби зла.

Добро довго пам'ятається;

Не одежа красить людину, а добрі діла;

Зла людина зліша вовка;

Робиш добро — не кайся, робиш зло — зла і сподівайся;

Злі язики страшніші зброї;

Поведінка — це дзеркало, у якому кожен показує своє обличчя.

 

гра «Виправ помилку» (робота в парах)

 

Учитель:  Зараз я вам пропоную  пограти  в гру «Виправ помилку». Ви маєте знайти початок прислів'я у правій колонці, а його закінчення — у лівій.

Добре слово і              безмежна.

Вітер рушить гори,              мороз зігріє.

Сила слова              що дощ у посуху.

Тепле слово і в               залізні ворота відкриває.

Добре слово людині а            зле руйнує.

Добро слово дім побудує     яким відкривають серця.

Слово — ключ,               а слово — дружбу.

Мале зле слово               велику образу творить.

 

Народна творчість багата не тільки на прислів’я і приказки. Про добро народ створив і багато легенд.

І сьогодні мені хочеться вам розповісти легенду про Янгола Доброти

(музичний фон)

Студеного зимового вечора, саме напередодні Різдва, послав Бог маленького Янгола Добра на Землю, щоб той подивився, як живеться людям і чи потребують вони допомоги, але дозволив там бути Янголу лише годину. Ось посланець вже й на Землі у невеличкому містечку. Маленький небесний гість зрадів, побачивши веселі вогники вікон будинків. Люди заклопотано, але з усмішками готувалися до Різдва.

Янгол Добра зачепив свою хмаринку за високу тополю і по гілках спустився униз. Першим, кого побачив Янгол, був хлопчик, який разом з татком ніс ялинку весело сміючись. «Їм, мабуть, добре живеться», - подумав Янгол і також усміхнувся. Змахнув крилами і піднявся до віконечка, де татко з дітьми прикрашали ялинку, а мама готувала смачну вечерю. «І цим добре живеться», - подумав Янгол і знову спустився на Землю. Йому стало сумно, бо так мріяв кому-небудь щось добре зробити. Раптом побачив стареньку, яка самотньо стояла на вулиці вечірнього міста. На її очах були сльози. «Ось кому потрібна моя допомога», - зрозумів Янгол. Він дістав з кишені зірочку, зірочку Щастя і поклав її у долоні бабусі. Здивована, але щаслива старенька підняла очі до неба і сказала: «Щиро дякую тобі Боже за різдвяний дарунок».

Маленький Янгол Добра теж радів, що опинився на Землі у потрібний час, бо робити добро - це велике щастя.

 

Учитель:   В школі ми живемо з вами однією родинною - це маленький світ, маленька країна. В цій країні свої закони, звичаї, традиції. Дуже хочеться щоб в кожній родині, і в нашій шкільній - панували мир і спокій, злагода і любов. Ви, наче маленькі сонечка, зігріваєте своєю любов’ю ваших батьків, дідусів і бабусь, вчителів і друзів.

Не лінуйтесь робити добра,

Лише зла не бажайте нікому.

Бо воно, як велика гора,

Стане вам на шляхові земному.

І старайтесь робити добро

День і ніч, і у кожну хвилину.

Щоб серденько, як сонце, цвіло,

Бо це доброю робить людину!

 

Гра «Якщо ти добра людина, то повинен…»

(Умови гри:

якщо людина повинна робити те, що називаю я, то ви плескає­те в долоні, а якщо — ні, то нічого не робите.)

• Допомагати мамі мити посуд.

• Робити комусь зле, якщо ніхто не бачить.

• Не вмиватися.

• Берегти рідну природу та охоро­няти її.

• Шанувати працю інших людей.

• Галасувати, коли хтось відпочи­ває.

• Бути вихованими, стриманими.

• Обманювати, хвалитися.

• Насміхатися з чужого горя.

• Добре вчитися, багато читати.

• Не слухати батьків.

• Допомагати друзям у біді.

• Ділитися тим, що в тебе є.

• Ображати інших

• Захищати слабкого.

• Спати на уроках.

• Красти.

• Любити своїх батьків.

 

Учитель:   Ви підростаєте, ширшає коло людей, з якими ви спілкуєтесь, зростають вимоги до вас як до людей. А у відносинах між людьми дрібниць немає. Все серйозне, все значуще, все так чи інакше відбивається в настрої людей, їхньому здоров’ї. 

Щоранку ми  приходимо  до класу зі своїм настроєм, емоціями.   Кожен з нас потребує уваги і піклування.  І треба робити так, щоб кожному учню вашого класу добре жилося і працювалося, щоб кожному тут було комфортно. У державі повинні панувати мир і процвітання. В сім’ї - добробут і любов. У вашому класному колективі – доброзичливі відносини. Якщо ви прагнете, щоб вас поважали, дослухалися до вашої думки, навчіться поважати оточуючих, любити їх, допомагати їм, і робити це треба з

відкритою душею, не вимагаючи нічого взамін і тоді добро обов’язково до вас повернеться. Пропоную вам подивитися відеоролик якраз на цю тему.

 

Відеоролик «Делай добро»

 

А зараз я пропоную гру «Рецепти доброти»

(У кожній групі є добрі лікарі, які повинні придумати рецепти ліків від «людських хвороб». Кожна група витягує картку з однією з назв «людських хворіб», наприклад: злість, грубість, егоїзм, нахабство, невдячність. Перемогу отримує та група, яка придумає найцікавіший рецепт – засіб, який допоможе позбавитися людям від цієї негативної якості і зробить людей добрішими по відношенню один до одного).

 

Учитель: Ви знаєте, сьогодні,завдяки нашим добрим думкам та діям у нас виросло чарівне, велике серце, одне на всіх і воно не просте, а с сюрпризом.   Прошу вас підійти та зачитати написи на маленьких серцях.  (Учні знімають і зачитують написи з «Серця доброти».  В кінці на серці разом читають напис:  «Добро лікує душу та рятує світ»)

Учитель: Діти, а чи знаєте ви, що кожен із вас може бути добрим чарів­ником? І для цього зовсім не потрібна чарівна паличка. Бо чарів­ник — це добра людина, яка дарує радість іншим. І я вам хочу подарувати на пам’ять правила для чарівника. Як тільки ви їх вивчите, то зможете в житті творити дива.

Роздача пам’яток

Пам’ятка ЧАРІВНИКА  (на серцях, які даруються дітям)

1. Правила доброти.

Подивися навколо — хто потребує поради, доброго слова, співчуття, допомоги.

Постав себе на місце іншого. Зрозумій і виконай його бажання. Прощай помилки іншим. Принеси іншому радість.

 

  1. Правила чесності.

Сказав — зробив.

Помилився — визнай.

Забув — попроси пробачення.

Говори те, що думаєш.

Не впевнений — не обіцяй.

Не можеш сказати правду — поясни, чому.

Не видавай чужу таємницю.

 

  1.  Правила ввічливості.

Ввічливість — це вміння поводитися так, щоб іншим було приємно, затишно з тобою.

Будь завжди привітним: вітайся при зустрічі, дякуй за допо­могу, відходячи — попрощайся.

Не примушуй за тебе хвилюватися. Ідеш — скажи, куди йдеш та окотрій годині повернешся.

Не капризуй і не бурчи. Твоє капризування може зіпсувати настрій іншим.

Золоте правило чарівника:

«Стався до людей так, як би ти хотів, щоб люди ставилися до тебе!»

 (Виходить учитель із запаленою свічкою, на фоні музики робить загальний висновок)

Учитель:

Що найціннішого є у житті,

І найдорожчого за все на світі,

То – доброта, запам’ятайте діти,

І хай вона крокує по землі.

Цінніша перлів, золота і слави,

Вона єдина зігріває нас,

Така одвічна, мудра , нелукава,

Пригорне кожне серце повсякчас.

А ми сьогодні, поєднавши руки,               Всі учні беруться за

Запалюємо свічку доброти,                                                руки

Її вогонь освітлює стежину

Й допомагає впевнено іти.

Любіть життя, несіть в долонях світло,

І відкривайте душі для добра,

І буде янгол щиро Ваш радіти,

І доторкнеться вашого плеча.

 

Учитель: І на завершення нашої години добра я пропоную послухати чудову пісню, а може ви її знаєте та з радістю будете підспівувати.

Пісня  «Дорога добра» (караоке)

Учитель:   Ну що ж, любі діти.  Я вірю, що запалений вогник доброти поселиться у ваших серцях і з ним ви будете іти по життю «дорогою добра», яка починається цієї ж хвилини за дверима класу.  І пам'ятайте завжди головне правило нашої виховної години:

Добро лікує душу та рятує світ (показує на дошку)

Дякую всім присутнім за увагу. До побачення!

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Амброщук Інга Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
6 лютого 2021
Переглядів
2381
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку