Виховна година: "Глобальні природні катастрофи"

Про матеріал
Виховна година про природні катастрофи. Призначена для учнів 10-11 класів. Виховна година містить посилання на відео та тестування для проведення підсумку.
Перегляд файлу

1

 

ДНЗ «Дубенське ВХПТУ»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година

на тему:

«Глобальні природні катастрофи»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготував:

класний керівник 33 групи

Жичковський О.О.

 

 

 

 

 

 

 

 

2017 р.

 

 

Слово вчителя.

   Сьогодні ми поговоримо про природні катаклізми та їхні наслідки.

В наш час ми багато про що знаємо, але сили природи нашої власної планети все ще нам маловідомі. У наш цивілізований, технічно розвинений час людство залишається залежним від природних явищ, які мають досить катастрофічний характер.

Давайте з вами на сьогоднішній зустрічі згадаємо  найнебезпечніші природні катаклізми.

Наша виховна година присвячена катастрофам. Катастрофа - це раптове лихо, стихійне явище з трагічними наслідками, що призводить до загибелі людей, страшних руйнувань, завдає великих економічних збитків. Саме з цією метою наші учні досліджували різні види катастроф природного характеру та пов'язані з діяльністю людини. Наше завдання - довести до вашого відома наслідки цих катастроф. Незважаючи на свій характер, вони викликають горе і страждання людей. Україну минають руйнівні природні катастрофи, але в нашій країні сталася катастрофа з вини людини - це Чорнобильська трагедія. Отже переходимо до виступів підготовлених учнями груп.

 1 група учнів.

(Під час слів учнів презентується відео https://www.youtube.com/watch?v=ADzXKnI7ab8)

Землетрус – найстрашніше стихійне лихо на планеті. Воно виникає зненацька. І хоча тривалість основного поштовху не перевищує кількох секунд, його наслідки сягають величезних масштабів. Попередити землетрус, зупинити його чи уникнути неможливо. Люди не вміють точно передбачати його початок. На земній кулі щороку відбувається понад 100 тисяч землетрусів, більшість з них призводять до загибелі тисяч людей і до різноманітних руйнувань.

У європейських країнах для визначення інтенсивності землетрусів використовується 12-ти бальна шкала. Умовно землетруси за цією шкалою поділяються на:

 Слабкі – 1-3 бали

 Помірні – 4 бали

 Достатньо сильні – 5 балів

 Дуже сильні – 7 балів

 Руйнуючі – 8 балів

 Спустошуючі – 9 балів

 Знищуючі – 10 балів

 Катастрофічні – 11 балів

 Дуже катастрофічні – 12 балів

При сильних землетрусах порушується цілісність грунту, руйнуються будинки і споруди (мости, шляхи), виходять з ладу комунально-енергетичні мережі (водопровід, каналізація, газ, електрика, опалення).

Першість за кількістю землетрусів утримують Японія та Чилі: понад 1000 на рік, або 3 на день. В Україні землетруси трапляються рідко. Лише  в Карпатах (Львівська область) та Кримських горах може статися землетрус. На решті території України можливі відлуння землетрусів, які відбуваються в Туреччині, Румунії, на Кавказі.

"Землетрус"

Планета-кінь схарапуджений,

що скидає своїх вершників.

Планета-килим краси земної

з якого струшують пил

і цим пилом є люди.

 

Задум Творця-незбагненний...

 

Задум людей-потворний,цинічний,провальний.

У провалля-падає чорне і грубе.

Угору-піднімається світле і невагоме.

Це так?

Чи вкотре гра свідомості?

Або гра світла і тіні,

де і-думка поміж ними?

Давайте розглянемо 5 найбільших землетрусів світу, які призвели до руйнівних наслідків.

1. Чилі, 1960 р. Магнітуда 9,5

Приблизно 1655 осіб загинули під час цього великого за всю історію землетрусу. Тисячі людей були поранені, і мільйони залишилися без даху над головою. Збиток склав $ 550 млн. доларів США.

Землетрус викликав цунамі, який забрав життя 61 людини на Гаваях, 138 - в Японії і 32 - у Філіппінах.

2. Протока Принца Вільяма на Алясці, 1964 р. Магнітуда 9,2

Цей великий землетрус, і подальше цунамі забрали 128 життя і завдали збитків на $ 311 млн. доларів США.

3. Західне узбережжя Північної Суматри, 2004 р. Магнітуда 9,1

Цей землетрус було третім за величиною землетрусом в світі, і найбільшим з 1964 року землетрусом в протоці Принца Вільяма на Алясці. У загальній складності 227898 людей загинули або пропали без вісті і вважаються загиблими і близько 1,7 млн ​​осіб були переселені в результаті землетрусу і наступного цунамі в 14 країнах Південно-Східної Азії та Східної Африки.

4. Камчатка, Росія, 1952 р. Магнітуда 9,0

Перший зареєстрований у світі землетрус магнітудою 9,0 стався біля східного узбережжя Камчатки в 1952 році. Землетрус викликав 13 метрове цунамі. Матеріальний збиток був оцінений в $ 1 млн. доларів США. Хвилі скинули на землю човни, знищені причали, пляжі і змиті дорожні покриття.

5. Східне узбережжя Хонсю, Японія, 2011 р. Магнітуда 9,0

   11 березня землетрус магнітудою 9,0 балів викликав цунамі, загинули близько 29 тисяч людей, були пошкоджені деякі ядерні реактори. Цей землетрус став найбільшим за всю історію Японії. Підземні поштовхи продовжують з'являтися на острові Хонсю: 50 магнітудою більше 6,0 або вище, і більше трьох - магнітудою 7,0. Землетрус був викликаний поштовхами з утворенням розривів. Це відбувається, коли одна тектонічна плита заходить під іншу. В даному випадку тихоокеанська плита занурилася під північноамериканську плиту.

Слово вчителя.

Одним з найважливіших компонентів життя є вітер. Він розганяє хмари і приносить дощ на поля, на яких без нього нічого б не росло. Але він може бути і руйнівним та дуже небезпечним.

2 – група учнів.

(Під час слів учнів презентується відео https://www.youtube.com/watch?v=C3gqBguzy7k)

Англійський адмірал Ф.Бофорт ще у 1806 році запропонував 12-бальну шкалу для вимірювання вітрів:

 0 балів – штиль

 1 бал – тихий

 2 бали – легкий

 3 бали – слабкий

 4 бали – помірний

 5 балів – чималий

 6 балів – сильний

 7 балів – дуже сильний (хитаються великі дерева, важко йти проти вітру)

8 балів – надзвичайно сильний

9 балів – шторм (вітер зносить легкі будівлі, валить паркани)

10 балів – сильний шторм (валить і вириває з корінням дерева,руйнує міцні будівлі)

11 балів – жорстокий шторм (вітер чинить великі руйнування, валить телеграфні

стовпи, перекидає вагони)

12 балів – ураган

Досить небезпечне явище – смерчі, або як відомо з американських фільмів торнадо.  Вони трапляються частіше, ніж урагани й тайфуни. Смерч – це вихор, який перевищує інколи швидкість звуку. Смерч спричиняє знищення будівель, пожежі, руйнування, він може піднімати машини, потяги, мости тощо. І водночас смерчі здатні на дивні речі. В одному місці вихор підняв у повітря будинок з трьома його мешканцями, повернув його на 360 градусів і опустив на землю без жодного ушкодження. Трапляються смерчі і в Україні, південні смерчі спостерігаються на Чорному та Азовському морях.

Буревій

Буревій раптово налетів з дощами, 

Стуком градовиння всіх увів у транс. 

Верби пишноформі, мов придворні дами, 

Виконали рвучко дивний реверанс. 

Потекла дорога у бульках до яру, 

Виноград міцніше ухопивсь за тин. 

Сивий дуб кремезний, схожий на примару  

Загудів сердито пісню громовин. 

Засріблили листям статурні тополі, 

Данину із шатів вислали вітрам. 

Вишеньки намисто розгубили долі, 

Розляглися мокрі трави по буграм. 

І здалось не буде ні кінця ні краю - 

Вщухнути негоді не прилине час… 

В небозвід веселка вийшла із-за гаю 

Й ніби парасолька врятувала нас.

Одні із найвідоміших смерчів відбувалися:

— У 1879 р. 2 смерчі повністю зруйнували містечко Ірвінг з 300 жителями (штат Канзас в США). Міст із сталі завдовжки 75 м відірвався від землі і повністю скрутився в грудку.

— Меттунський смерч 26 травня 1917 побив рекорд свого існування, пройшовши по території США 500 км за 7 годин і 20 хвилин. Ширина його воронки досягала 1 км. Загинуло 110 чоловік.

— Руйнівний і тривалий смерч трьох штатів — Міссурі, Іллінойс та Індіана (Tri-State Tornado). Торнадо відбувся 18 березня 1925 року, пройшовши шлях в 352 км по цих штатах за 3,5 години на швидкості 117км/год. Загинуло 350 чоловік, були поранені близько 2 тисяч. Збитки склали 40 млн. доларів. За 2011 рік в результаті смерчів в США загинули 689 чоловік.

— 3 і 4 квітня 1974 року в провінції Онтаріо (Канада) були зафіксовані найбільш обширні спалахи торнадо, — 148 протягом 18 годин. Супер-спалах величезної інтенсивності утворив більше сотні смерчів, пройшов по всій більшій частині штатів США, і привів до загибелі більше 300 чоловік.

— В результаті торнадо в Бангладеш  26 квітня 1989 року жертвами стало близько 1300 чоловік.

Найбільш часті смерчі у Флоріді (травень-вересень), — тут вони відбуваються майже щодня. У 1935 році в одному із смерчів була зафіксована швидкість вітру до 500 км/год.

3-група учнів.

(Під час слів учнів презентується відео https://www.youtube.com/watch?v=QZOB22nxAfI)

У Тірренському морі в групі Ліпарських островів є невеликий острів Вулькано. Давні римляни вважали цей острів входом у пекло, а також володінням бога вогню і ковальського ремесла Вулкана.

За ім'ям цього острова вогнедишні гори згодом почали називати вулканами.

Вулкан - це отвір у земній корі, крізь який на поверхню з величезною силою викидається вогненна суміш газів, пари, попелу й наполовину розплавленої породи лави. Часточки вулканічного попелу падають на землю, і протягом мільйонів років із цих шарів формуються вулканічні гори.

Багато вулканів формуються і на дні океанів. Сьогодні на земній кулі нараховується 4 тис. вулканів. Найбільша кількість діючих вулканів припадає на острівні дуги (Камчатка, Курильські острови, Індонезія).

Тут зосереджені найбільш активні вулкани світу, що характеризуються найбільшою частотою виверження. 14 листопада 1963 р. в Атлантичному океані, на південь від Ісландії, рибалки помітили клуби диму, що піднімаються над поверхнею океану, а також каміння, яке вилітало з-під води.

Через десять днів на місці виверження вже утворився острів, довжина якого становила близько 900 м, ширина - до 650 м і висота - до І00 м. Острів одержав назву Суртсей.

 Виверження тривало понад півтора року і завершилося лише навесні 1965 р., утворивши новий вулканічний острів. Завдяки підводним вулканам формувалися цілі острови. Відомий випадок, коли вулкан виріс не з-під води, а з-під землі, прямо на очах в очевидців.

Сталося це в Мексиці 20 лютого 1943 р. Після багатоденних слабких поштовхів на поораному полі з'явилася тріщина і з неї почалося виділення газів і пари, виверження попелу і згустків лави. Наступний вилив лави призвів до активного росту вулканічного конуса, висота якого в 1946 р. сягала 500м (вулкан Парікутин).

Найбільше виверження лави сталося в 1783 р. на острові Ісландія уздовж гігантської тріщини Лакі завдовжки 30 км, коли лава впродовж двох місяців виходила на поверхню.

Вірш «Вулкан»

Ось вулкан - це гора,
А всередині гори - діра.
З гори йде димок,
Летить каміння, попіл скрізь.

Гул пролунав тут і там:
Прокидається вулкан.
Ось гора вся затремтіла,

Магма лавою побігла,

Камені, попіл полетіли,
Небо видно ледве-ледве.
Не ходіть Ви там,
Де прокинувся вулкан.

Вулкан варто серед пустелі,
Мовчить, не дихає, не скрипить,
Але тільки під землею, в глибинах
Він землю плавить, ворушить.

Вже в надрах магма закипає,
За жерла рухається вогонь,
І все горить, не зникає
Старої, давньої злості сморід.

Довго магма закипала,
Рветься вгору, громити, трощити;
Люті пора настала,
Щоб все зносити і валити.

Видно, як кришиться камінь -
Ада страшне панно -
Небо синє темно стало:
Похмуро буде повік воно.

Нарешті, викинула полум'я
За вулкану ллє ріка,
Лава дасть горе орнамент,
Красна стала вся вона.

Охолов струмок на версти

Апогей давно вже спав

І ні живий, ні мертвий

Але згаслий цей вулкан.

Виверженню вулкана Везувій у 79 р. н. е. передував сильний землетрус. Вилив лави був порівняно невеликим, вона стікала по схилу гори зі швидкістю 7 км/год. Потоки зливи з попелом утворили рідкий бруд, під яким були поховані розташовані на схилах Везувію міста - Помпея, Геркуланум, Стабія. 8 травня 1902 р. на острові Мартиніка в Атлантичному океані, де розташований вулкан Монтань-Пеле, зненацька пролунав потужний вибух, і за лічені хвилини розпечена лава знищила місто Сен-П'єр. Загинуло 28 тис. жителів, врятувалися тільки ті, хто встиг відплисти від берега. Судна, що не встигли відшвартуватися, згоріли або були перевернені, вода в гавані закипіла. У місті врятувалася лише одна людина, захищена товстими стінами міської в'язниці. 20 травня 1883 р. виверження вулкана цілком знищило острів Кракатау, розташований між Суматрою і Явою.

4 – група учнів.

(Під час слів учнів презентується відео https://www.youtube.com/watch?v=rMB8vphYBJs)

Сель - це гірський потік, що складається із суміші води та рихлоуламкової гірської породи.

Селі зазвичай утворюються в горах у результаті:

1) природного процесу руйнування гір;

2) виверження вулканів, коли дощові води, змішуючись із вулканічним попелом, утворюють селеві потоки;

3) переміщень земної кори під час землетрусів;

4) господарської діяльності людини: вирубування лісів, підривання гірських порід під час прокладання доріг;

5) у результаті смерчів на узбережжях морів;

6) у разі сповзання льодовиків, спричинених їх таненням.

У 1985 р. в Колумбії в результаті виверження вулкана Гуїс виник гігантський сель, що, пройшовши 40 км, захлиснув місто Армер, у результаті чого загинуло 22 тис. жителів і було знищено 4,3 тис. будинків. В Україні селеві потоки часто спостерігаються в Криму, останній стався у 2004 році. У Туреччині в курортній провінції Анталья в цьому ж році спостерігався селевий потік поблизу села Дойрам.

Він забрав життя трьох жителів, зруйнував чотири мости, розмив дороги. У липні 2000 р. у північних і центральних районах Китаю сильні заливні дощі спричинили грязьові селі. Загинули 120 осіб, 119 сіл були поховані під селевими наносами. Посиленню прояву селів сприяли екстенсивне сільське господарство і вирубування лісів на схилах, що призвело до їх оголення. У липні того ж року в Росії через сильні дощі й формування низки селів (один з яких тривав близько 5 годин) селевим потоком були зруйновані багатоповерхові житлові будинки й господарські будівлі, мости,дороги, система водопостачання, віднесені вантажні й легкові автомобілі, худоба, птиця.

5 - група учнів.

(Під час слів учнів презентується відео https://www.youtube.com/watch?v=Mhrc_AoEXe4)

Цунамі - це величезні морські хвилі, що найчастіше виникають у результаті сильного землетрусу, коли змінюється рельєф дна, або виверження вулканів, що підносяться над поверхнею моря у вигляді острівців або розташовуються на океанічному дні, а також падіння в море величезних уламків скель, спричинене руйнуванням скельних порід ґрунтовими водами.

Під час виверження вулкана Кракатау був зруйнований острів. У цей момент виникли хвилі цунамі, що поширилися по всіх океанах і спустошили багато островів Малайського архіпелагу. На острові Себезі було знищено чотири селища, міста Алжер, Мерак і Бентам були зруйновані, ліси й залізниці були змиті, а рибальські судна закинуті на відстань кілька кілометрів від берега. Береги Суматри та Яви стали невпізнанними - усе було вкрито брудом, попелом, трупами людей і тварин. Ця катастрофа принесла загибель 36 тисячам жителів архіпелагу.

Повінь

 

Повені 2008 року в Західній Україні

Ми з тобою пливемо в нікуди –

Потерпілі від повені люди.

Зверху, знизу - вода з-від усюди.

Стережіться! Дністер у розблуді!

Так жорстоко карає стихія

За бездумні загарбницькі дії, -

Ось коли відчуває людина:

Для природи вона - ще дитина.

Я вас хочу про де-що спитати:

Коли ми навчимось цінувати,

Що нам Бог не спинив дарувати, -

За шкідництво сором відчувати?

Ми без жалю забруднюєм землю,

Не замислюючись про взаємне,

Бо пожнемо ми те, що посіяли,

Знов покарані всіма стихіями.

26 грудня 2005 року на березі Індійського океану в місті Хіккадува, розташованого за 140 км від столиці Шрі-Ланка, величезна хвиля забрала життя людей і завдала значного матеріального збитку.

У грудні 2004 року поблизу острова Сімелуе, що належить до провінції Ачех, стався землетрус, який викликав величезні хвилі цунамі. Загинуло 549 осіб, 1423 особи одержали травми різного ступеня.

25 грудня 2003 року на узбережжя країн південної Азії обрушилися хвилі цунамі. Загинули тисячі людей, зруйновані цілі житлові квартали. За розповідями очевидців, утекти від цунамі було майже неможливо. Хвилі виникли раптово і були заввишки 10 метрів. Люди кинулися бігти, але хвилі наздогнали їх і віднесли в море. Багато людей було покалічено.

Слово вчителя.

Вашій увазі пропонується презентація з десяткою найбільш нищівних природніх катастрофами і їхніми наслідками.

 

 

 

 

 

Заключне слово вчителя.

Стихійні лиха є трагедією для всього людства, всієї держави, і, особливо, для тих районів країни, де вони виникають. У результаті стихійних лих страждає економіка країни, знищуються народні багатства, і, найголовніше, виникають втрати серед людей. Щоб запобігти цим катастрофам необхідно перш за все оберігати природні багатства, не нищити природу.

І для перевірки, як ви уважно слухали нашу виховну годину пропонуємо вам пройти тестування за QR-кодом.

doc
Додано
16 травня 2022
Переглядів
722
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку