Виховна година"Художник з бункерів УПА"

Про матеріал
Розробка виховної години присвячена історії УПА та безпосередньо художнику -графіку, повстанцю Нілу Хасевичу.
Перегляд файлу

Виховна година «Художник з бункерів УПА»

Сценарій

Двоє ведучих.

Вірш Наталії Козленко

1 ведучий :

Заради щастя і свободи,

Заради гідності народу,

Заради честі України –

Вшануємо синів країни,

Тих, що в нерівному бою

Свою Вітчизну захищали

І кров за неї проливали!

 

2 ведучий:

Згуртована патріотизмом,

Від комунізму і фашизму

УПА загонами міцними

На захист встала України!

 

Бо патріот – це та людина,

Що кров, без жалю, до краплини

Віддасть за долю Батьківщини,

За свій народ, за незалежність,

За неба і ланів безмежність,

За Прапор наш жовто-блакитний!

УПА – стояла непохитно!

 1 ведучий : Українська Повстанська Армія виникла на Волині  в 1942 році умовах ІІ світової війни, коли Україна перебувала під німецькою окупацією. До 1939 року територія України входила до складу СРСР (Радянська Україна), Польщі, Чехословаччини, Румунії. Зазнавши поразки у попередніх визвольних змаганнях - Українській революції, свідомі провідники української нації вирішили використати історичний шанс і здобути українську державу під час Другої світової війни.

2 ведучий: Центром формування  стала саме  Волинь та Галичина, бо тут у міжвоєнний період  в умовах польської окупації розгорнувся потужний патріотичний рух, основним виразником ідей якого стала Організація Український націоналістів. В Радянській Україні подібна боротьба та ідеї були просто неможливі в умовах сталінського тоталітарного режиму.

1 ведучий :  30 червня 1941 у Львові  Організація українських націоналістів проголосила Акт відновлення української держави. Це привело до гострого конфлікту з німецькими окупантами. Стало зрозуміло , що слід організовувати власні збройні сили і боротись за свою державу.

 До лав УПА вступали найкращі представники української нації, який вирізняла ідейність, відвага, ентузіазм, жертовність, загартованість і витривалість, військова хитрість , винахідливість, підприємливість. Упівці воювали проти німецької армії,  радянських підрозділів НКВС, польських партизан, діяли як формуваннями армійського типу на першому етапі боротьби, такі за допомогою партизанських загонів. Вели диверсійно-терористичну й пропагандистську боротьбу на другому етапі боротьби.

Вірш О. Бабія «Зродились ми великої години» (можна виконати  як пісню або розказати віршем)

Зродились ми з великої години”

1 читець:


Зродились ми великої години,

З пожеж війни і з полум'я вогнів -

Плекав нас біль по втраті України,

Кормив нас гніт і гнів на ворогів.

 

2 читець

І ось ідемо в бою життєвому,

Тверді, міцні, незламні мов ґраніт -

Бо плач не дав свободи ще нікому,

А хто борець - той здобуває світ.

 

 

 

 1 читець

Не хочемо ні слави ні заплати -

Заплатою нам розкіш боротьби:

Солодше нам у бою умирати

Як жити в путах, мов німі раби.

 

 2 читець

Доволі нам руїни і незгоди -

Не сміє брат на брата йти у бій.

Під синьо-жовтим прапором свободи

З'єднаєм весь великий нарід свій

 

1 читець

Велику правду для усіх єдину

Наш гордий клич народові несе:

"Батьківщині будь вірний до загину -

Нам Україна вище понад все!"

 

2 читець 

Веде нас в бій борців УПАвших слава -

Для нас закон найвищий та наказ:

Соборна Українськая Держава -

Вільна, міцна, від Тиси по Кавказ

 

 

 

2 ведучий :  Унікальна армія, армія без держави, без відповідного фінансування, забезпечення зброєю і всім необхідним, яка могла розраховувати лише на підтримку місцевого українського населення, змогла вести боротьбу на два фронти і чинити найтриваліший опір радянській тоталітарній системі аж до середини 50-их років. Боротьба УПА – це боротьба в надзвичайно складних умовах, умовах підпілля, відсутності будь-якої міжнародної підтримки.  СРСР переміг у Другій світовій війні, натомість ще більше 10 років вів справжню війну в Західній Україні проти УПА, всіляко це приховуючи та дискредитуючи український визвольний рух.

 

Відеокліп із піснею «Йшли селом партизани»…(цю пісню можуть виконати учні ) https://www.youtube.com/wath?v=IvQUAZrFTLM

1ведучий: В УПА вступала в основному молодь, за підрахунками істориків

cеред упівців більшість становили хлопці та дівчата віком  18- 28 років. Радянська влада дуже жорстоко придушувала український рух опору і загонами НКВС, і загонами СМЕРШу, і спеціально створеними так званими «Исребительными отрядами» ( названими в народі стрибками), міліцією, регулярною армією і прикордонними загонами.  Проводилися  блокади західних областей України, облави у лісах, енкавеесівці отруювали воду поблизу лісів, навіть частину з них вирубували, вели потужну пропагандистку війну, передодягалися в форму УПА, чинячи різноманітні злочини, з метою підірвати підтримку з боку місцевого населення.

   2 ведучий:Доля повстанців була трагічною, якщо вижили – їх чекали тортури, багаторічні ув’язнення по 10 -20 років у сибірських таборах, позбавлення права повертатися на Україну. Депортації у віддалені райони СРСР підлягали всі, хто був  хоч якось пов'язаний з українським визвольним рухом та безпосередньо УПА.

 Проте ці люди не корилися і в таборах, високо несли горде ім’я українця-бандерівця. Вони змогли навіть організувати вже в сталінських концтаборах повстання в Кенгирі, Воркуті. Історія їхнього життя – це історія сили духу українського народу.

Відеокліп з піснею «Сніги, сніги»… https://www.youtube.com/watch?v=dMXef6QC0aM

1 ведучий:Особливе місце у  літописі визвольної боротьби займає постать Ніла Хасевича – українського художника, графіка, активного громадського і політичного діяча, члена ОУН, Української Головної Визвольної Ради.

2ведучий: Ніл Хасевич – найталановитіший мистець українського підпілля, непересічна постать в історії українського визвольного руху ХХ сторіччя, творець візуального образу Української повстанської армії, гідний син Волинської землі. Його графіка визначила світогляд підпільників та інших патріотів під час та після Другої світової війни.

1 ведучий: Його неповторний мистецький дар ставили у один ряд з творчістю Юрія Нарбута, Василя Кричевського, Івана Труша, Петра Холодного, а неоціненний вклад у визвольну боротьбу у надзвичайно складних умовах підпілля відзначали члени проводу ОУН  -Роман Шухевич, Василь Кук та Василь Галаса. 

Уривок з відео «Життєвий і творчий шлях Ніла Хасевича» (з 3.18 по 11.52хв) https://www.youtube.com/watch?v=HclW8a7hZI8

2 ведучий: Професійний ріст, перспективне майбутнє, світова слава були майже в кишені. Проте художник свідомо відмовився від польського громадянства. Патріотизм, розуміння того, що він більше потрібний на рідній землі переважили над бажанням здобути славу і визнання. Любов до Батьківщини виявилася сильнішою .  Вибір цей визначив подальшу долю митця.

 

 

Вірш

           На розпуттях хистких неповторних доріг,

           Під грозою шаліючим небом,

          Я святую любов в серці свому зберіг,

           Україно-Вітчизно, до тебе.

Усім чаром своїх наддніпрянських степів,

буйним гуком козацької Січі

Ти живеш, як безсмертя, у крові моїй,

Як порив сил палких, таємничих.

                Усім жахом Полтави, Базару і Крут

               Страшним рабством і кров’ю Петлюри

               Ти мене обернула у месницький бунт,

               В світлий рокіт крилатої бурі

На розпуттях хистких неповторних доріг,

Під грозою шаліючим небом,

Я святую любов в серці свому зберіг,

Україно-Вітчизно, до тебе.

 

 2 ведучий :Ніл Хасевич повертається  у рідний Дюксин із дипломом про вищу художню освіту з правом вчителювати у середній школі.  Вчителює, потім працює бухгалтером у сільпо, малює, бере участь у виставках, співпрацює з українськими часописами «Шлях», «Волинське слово», починає займатися громадською і політичною діяльністю.

 

1  ведучий:  Обдарований графік міг би насолоджуватись богемним життям та власною мистецькою самореалізацією у спокійному закордонні, та обрав своєю місією складну та небезпечну боротьбу за незалежність України.

Хасевич входить до центрального і крайового проводів ОУН. Він особисто був знайомий зі Степаном Бандерою та іншими керівниками українського національного руху.

 

2 ведучий:
З початком радянсько-німецької війни життя Ніла Хасевича докорінно змінилося. Він відмовився від виїзду за кордон, а земляки обирають його мировим суддею в часи німецької окупації. Разом з Уласом Самчуком він працював у рівненській газеті «Волинь».  На початку війни німецькі окупанти спалюють рідне село Дюксин, гине батько художника, його два рідні брати.  Ніл Антонович згодом вступає до лав УПА. І з цього часу починається кочове життя.

Уривок з відео «Життєвий і творчий шлях Ніла Хасевича» ( з 13.57 до 15.26 хв) https://www.youtube.com/watch?v=HclW8a7hZI8

 

1 ведучий:  Керівництво УПА дуже цінувало художника і переймалося його безпекою. Про місце знаходження криївок , де переховувався Хасевич, донині нічого невідомо. Його завжди супроводжував особистий охоронець. Є версія , що повстанці зробили спеціальний велосипед, який допомагав митцеві швидше пересуватися.

2 ведучий: Його знали під псевдонімами Бей-зот, Левко, Рибалка, 333,Старий, Джміль. Ніл Антонович був талановитим пропагандистом, керу вав друкарнею повстанців, працював художником і редактором, готуючи ілюстрації до сатиричних журналів УПА «Український перець» та «Хрін», оформляв летючки,листівки, підпільні видання. Випустив альбом карикатур. Митець розробляв проекти прапорів, печаток, бланків для повстанців.

1 ведучий:  Така робота вимагала дуже багато зусиль і часу. Набагато більше, ніж від майстрів друкованого слова, але візуальні образи справляли більше враження на читача, ніж текст.

2 ведучий: Радянська влада шукала Хасевича  ще з 1944року, але не дуже активно. Терпець їй урвався, коли через налагоджену підпільну  мережу роботи художника потрапили закордон і навіть до делегатів Генеральної Асамблеї ООН та іноземних дипломатів, а потім були надруковані у США

у збірнику «Графіка в бункерах УПА».

1 ведучий:  У 1951 році із Москви надійшов наказ «пресечь антисоветскую деятельность»Хасевича. Для розшуку митця було створено міжобласну оперативну групу, яку очолив капітан держбезпеки Борис Стекляр. На слід «Зота» чекісти виходили кілька разів. Згодом в одному із захоплених бункерів знайшли зашифровані документи. Коли їх розшифрували, то прочитали: « Заготували для Вас 5 кілограмів паперу, вишневе дерево» ( з якого робилися друкарські кліше для виготовлення листівок та гравюр).

Шифровка вказувала і адресу: бункер на хуторі біля с.Сухівці, що за 12 км від містечка Клевань Рівненської області.

2 ведучий: Прискорив події прикрий збіг обставин. Хасевич та двоє його побратимів переховувалися у криївці під хатою Лавріна Стасюка. Нагору вони не піднімалися, але того вечора до художника прийшов керівник зв’язку Назар передати чи забрати листи. Його у хаті побачив працівник селищної ради Радиловець.  Відбулася перестрілка, Назар утік, Радиловець був поранений і доніс в органи НКВС.

1 ведучий: Зранку прибув оперативний загін. Дружина господаря зізналася про криївку, вхід до якої містився у клуні під дровами.  Тут і відбувся останній бій Хасевича і двох повстанців, які його охороняли – Вячеслава Антонюка –псевдо «Матвій» та Антона Мельничука – псевдо «Гнат» із енкаведистами. Повстанцям запропонували здатися, у відповідь почули слова молитви «Отче наш» та гімну «Ще не вмерла Україна». Повстанці спалили важливі документи. За однією з версій застрелилися самі, за іншою були закидані гранатами.

2 ведучий:Тіла загиблих виставляли на глум три дні у місті Клевань, тоді вивезли у невідомому напрямку. Де поховано трьох повстанців невідомо і до сьогодні. У 1992 році на місці загибелі Ніла Хасевича у Сухівцях встановлено пам’ятний знак.  Полковник НКВС Борис Стекляр, який убив художника, зараз проживає у місті Рівному .Зараз він почесний ветеран України . Нещодавно Генеральна прокуратура розпочала розслідування за фактом вбивства художника Хасевича капітаном  Борисом Стеклером у 1952р.

Презентація робіт Хасевича з піснею «Спи товаришу мій»… https://www.youtube.com/watch?v=irXwbXJOoR0         (презентація)

https://mufm.me/track/spi-tovarisu-mij-dnejymnn(пісня)

 

1 ведучий:  Життя і творчість, громадянська позиція Ніла Хасевича – це уособлення і символ українського духу, що протистоїть агресії. Для сучасної України це принциповий приклад для всіх нас скільки може зробити одна людина для мобілізації духу  і приклад як протистояти ворогу. Цей митець зумів створити візуальний портрет своєї доби не через збіг обставин , а через власну самопожертву. Сила його мистецтва надихала його побратимів та змушувала страхатися ворогів України. Мистецтво Ніла Хасевича досі бореться за незалежну Україну.

2 ведучий: На рідній землі про митця заговорили відносно недавно.

На початку 90-х рр. Волинський і Рівненський краєзнавчі музеї провели виставки творів художника, свого часу вилучених співробітниками радянських карально-репресивних органів у вбитих чи захоплених повстанців. Було впорядковано місце загибелі Ніла Хасевича і поставлено спочатку дерев’яний хрест, а згодом гранітний пам’ятник. З’явилися чисельні дослідження істориків, публікації журналістів.

1 ведучий: Ніл Хасевич  - один з героїв УПА.  Сьогодні  їх залишилось небагато.    Хочеться сказати слова великої подяки ,вдячності і поваги цим людям.  Україна пам’ятає, знає історію УПА і нові покоління беруть гідний приклад з нашої армії Нескорених.

          Спасибі нашим героям,

          Низький їм уклін і шана.

          Спасибі за спокій, за волю,

          За власну , велику державу.

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
227
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку