Виховна година "Користь та важливість водно-болотних угідь"

Про матеріал
У поданному матеріалі розкривається актуально тема сьогодення - ВБР. Користь та важливість водно-болотних ресурсів для екосистеми. Де сказано, що з кожним роком ми втрачаємо їх швидше ніж ліси.
Перегляд файлу

Тема: Користь та важливість водно-болотних угідь.

Мета: дати визначення водно-болотні угіддя, у чому полягає особливість, важливість водних ресурсів; розвинути знання про болота , їх користь для населення та екосистеми; виховувати екологічну свідомість у панянок, бережливе ставлення до природи.

Обладнення: комп'ютер, мережа інтернет, повідомлення, відеоролики.

Зміст

І. Актуалізація опорних знань панянок

1. Метод рефлексії

Пригадайте з раніше вивченого, що Вам відомо про водойми, болота нашої місцевості, країни.

2. Вступне слово вихователя

2 лютого – Всесвітній день водно-болотних угідь (ВБУ)

Звичайно, одне з найважливіших призначень ВБУ – це забезпечення людства прісною водою, очищення та фільтрації поверхневих вод; наприклад, у пониззі Дністра угіддя зменшують прояви засолення внаслідок поповнення водоносних горизонтів прісними водами. Тож тема нашої виховної години «Користь та важливість водно-болотних угідь!» сьогодні ми спробуємо з'ясувати чим водно-болотні угіддя допомагають створити умови для життя.

3. Робота зі словником.

Во́дно-болотні угі́ддя, або вологі землі (англ. wetlands) — ділянки місцевості, ґрунт яких є аквіфером з постійною або сезонною вологістю. Такі ділянки місцевості можуть бути частково або повністю зайняті водоймищами. Водно-болотними угіддями є мілководні озера чи ділянки морського узбережжя, верхові та низові болота, також деякі інші. Вода у водно-болотних угіддях може бути прісною, морською і солонуватою. Найбільші водно-болотні угіддя у світі Пантанал, вони розташовані в Бразилії, Болівії та Парагваї.

ІІ. Виклад нового матеріалу

  1. Слово вихователя. Дельта Дніпра є природним багатством світового значення. Міжнародне значення наших водно-болотних угідь як притулку перелітним птахам та природним умовам для їх розмноження. ВБУ грають чималу роль у збереженні біорізноманіття та екологічної рівноваги: вони є важливим джерелом ресурсів живлення різних тварин (у тому числі червонокнижних), територією зростання рідкісних рослин і місцями для зимівлі водоплавних і навколоводних птахів.
  2. Повідомлення  учениці на тему «Птахи, які проживають на болотах».
  3.  Повідомлення учениці на тему «Рослинний світ на болотяній місцевості».
  4. Повідомлення вихователя.  У глобальному масштабі водно-болотні угіддя є місцем зберігання  зв’язаного в органічні сполуки вуглецю. Охоплюючи 3% поверхні планети, вони тримають в собі 20% вуглецю, що є в грунтах. Без цього рівень вуглекислого газу в атмосфері Землі був би набагато вищий,що могло б призвести до катастрофічних наслідків.

Протягом багатьох років люди використовують водно-болотні угіддя у своїй господарській діяльності: це збір різноманітних рослин, плодів, грибів, заготівля очерету, випасання худоби, рибальство, мисливство, забір води, вирощування рису; ВБУ забезпечують людство відновлюваними природними ресурсами для народних промислів, будівництва та опалення.

ВБУ беруть безпосередню участь у захисті берегової лінії від ерозії та пом’якшені впливу повеней або штормів, продукуванні будівельних матеріалів тощо.

 Крім того, водно-болотні угіддя використовуються для виробництва продуктів харчування рослинного та тваринного походження, від яких залежить добробут щонайменше одного мільярда людей у всьому світі. Наприклад, за приблизними підрахунками водно-болотні угіддя надають екосистемних послуг на 47 трильйонів доларів США щорічно.

  1. Повідомлення учениці «Риба, рис, водорості – харчові ресурси, які забезпечують нам водно-болотні угіддя».

ІІІ. Підсумки виховної години

1.Висновок.

Отже, водно-болотні угіддя є ресурсом, який має велике соціально-економічне, культурне та наукове значення, і їх втрата є непоправною шкодою.

Останні оцінки показують глобальне зниження рівня біорізноманіття, при цьому водно-болотні екосистеми зникають УТРИЧІ швидше ніж ліси. Вважається, що близько 40% світових популяцій рослин і тварин живуть та розмножуються у водно-болотних угіддях, деякі ендемічні види можуть жити лише в межах певних водно-болотних угідь, існування більшості видів риб та амфібій на певних стадіях життєвого циклу можливе лише у межах водно-болотних угідь.

2. Перегляд відеоматеріалів, фрагментів за темою: «Водно-болотні угіддя і клімат».

https://www.youtube.com/watch?v=p52Ov8IlpFU

3. Бесіда за запитаннями

- Які ви знаєте водно-болотні угіддя в нашій місцевості?

- Хто проживає там з птахів чи тварин?

- Які рослини, ягоди ростуть на болотах?

- У чому полягає користь від водно-болотних угідь, на вашу думку?

- Що нового ви сьогодні дізналися на виховній годині?

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Самофал Алла Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 лютого 2020
Переглядів
2324
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку