Виховна година: "КОРОНАВІРУС: НАШЕ ЗДОРОВ’Я В НАШИХ РУКАХ! "

Про матеріал
Актуальна виховна година мета якої виховувати свідоме ставлення до власного здоров’я, поповнити знання дітей про захворювання на коронавірус та шляхами поширення вірусу, дати пояснення термінам «самоізоляція», «карантин»; розвивати вміння правильно діяти в період карантину, дотримуючись профілактичних заходів.
Перегляд файлу

 

Виховна година

КОРОНАВІРУС: НАШЕ ЗДОРОВ’Я В НАШИХ РУКАХ!

 

 Підготувала і провела

Горбачова Ю. В.

C:\Users\Юлия\Desktop\co700.jpg


Тема. КОРОНАВІРУС: НАШЕ ЗДОРОВ’Я В НАШИХ РУКАХ!      

Мета: виховувати свідоме ставлення до власного здоров’я, поповнити знання дітей про захворювання на коронавірус та шляхами поширення вірусу, дати пояснення термінам «самоізоляція», «карантин»; розвивати вміння правильно діяти в період карантину, дотримуючись профілактичних заходів.

Форма проведення:  бесіда.

Обладнання: відео, презентація, інструкція-пам’ятка.                                                                                                                      

      ХІД ПРОВЕДЕННЯ             

І. Вступна частина (організація учнів, оголошення теми та завдань).

Вчитель. Доброго дня, діти. Сьогодні я вам хочу розповісти про досить складну ситуацію, яка склалася в світі і, на жаль,  неоминула і нашу країну – це коронавірус.  Чи знаєте ви, чому цей вірус називається коронавірусом? (відповіді дітей). Таку назву він має тому, що коли вчені розглянули цей вірус під мікроскопом, то помітили, що він має форму корони. І саме через це він називається корона вірусом.

ІІ. Основна частина.

Хронологія появи вірусів (COVID-19_ навчальне відео для учнів)

Китайський коронавірус продовжує ширитися світом. Учені Гарвардського університету підрахували: коронавірусом перехворіють 40–70% населення Землі.
Коронавірус: сухі факти : вперше ідентифікований у Ухані в середині грудня 2019 року. Поки що новий вірус спричинив важкі респіраторні захворювання приблизно у чверті пацієнтів та продемонстрував летальність у 2–3% випадків (знову-таки, лабораторно підтверджених). За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, інкубаційний період – тобто проміжок часу, коли людина вже заразилась, але ще не виявляє симптомів – становить від двох до 10 днів. Водночас китайські дослідники заявляють про випадки, коли інкубаційний період становив аж 27 днів. З першого дня інкубаційного періоду людина вже може заражати оточуючих. Головна небезпека від китайського коронавірусу полягає у тому, що він вражає легені та може викликати тяжку форму пневмонії.
Сам по собі вірус страшний тим, що він розповсюджується з великою швидкість: краплинно-повітряним шляхом та контактним.

       Краплинно-повітряним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті. Коронавіруси не здатні зберігати заразність під час передавання на далекі відстані. Тому, що частинки віруса самі по собі важкі і не можуть «летіти» на великі відстані. Під час кашлю чи чханні вони осідають на землі або різних поверхнях чи одязі, але не більше відстані ніж 1-1,5 метрів. Тому вчені і лікарі рекомендують під час спілкування  находитися один від одного не менше 1 м, хоча деякі науковці допускають можливість передавання (за певних умов) до 2 м.

         Переважає контактний шлях зараження. Це  коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.  

   Найперше  те, що цей вірус був завезений до нас із-зі кордону. Тому люди, які на сьогоднішній день повертаються із-за кордону,  повинні знаходитися вдома  протягом 14 днів. Це називається самоізоляція. Такі міри вводяться для того, щоб дана людина не заразила інших, бо якщо вона хоч і не хвора, але може бути носієм хвороби і не знаючи того сама розносити і передавати інфекцію.

Інформаційний вісник «Що світ сьогодні знає про новий вірус?» (відео Коронавірус SARS-CoV-2 COVID-19_ що треба знати _ Симптоми, передача, профілактика).         

Пацієнти, які перехворіли на коронавірус, набувають імунітет проти збудника – так само, як у більшості випадків із вітряною віспою чи кором.
Коронавірус: симптоми  висока температура, кашель, утруднене дихання, біль у м'язах, відчуття втоми. Загалом же, зазначають дослідники, симптоми схожі на ті, що викликає вірус грипу. Люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких ускладнень. 80% хворих мають симптоми, характерні для легкого перебігу – схожі на застуду або грип без ускладнень.  Крім цього, у деяких хворих коронавірусом хвороба взагалі ніяк не проявляє себе.  В найперших числах  захворювання потрапляють люди похилого віку та люди у яких слаба імунна система.
Коронавірус: лікування (відео про коронавірус).

Особливого лікування коронавірусу немає – у цьому випадку воно симптоматичне. Коронавірус. Профілактика
Ви переглянули відео. Вікторина «Самий обізнаний».

Як потрібно кашляти чи чхати?                                                                       (Кашляючи або чхаючи, прикривайте рот або ніс згином ліктя (але не долонею) або серветкою, яку після використання варто відразу ж утилізувати).

Чи можна контактувати з тваринами?  ( В разі взаємодії з дикими або домашніми улюбленцями мийте руки з милом)

Як використовувати засоби дезінфекції?                                                                           ( Мийте робочі поверхні, використовуючи засоби дезінфекції. Хімічні засоби дезінфекції, які можуть вбивати коронавірус: відбілювач, хлор, розчинники, 75% етанол, оцтова кислота і хлороформ).

Як потрібно правильно мити руки?                                                                            (Мийте руки милом протягом 30 секунд ).

Як вірно користуватися медичними масками?                                                 (Потрібно, щоб маска щільно прилягала до обличчя та прикривала рот, ніс та підборіддя. Не торкатися при носінні її руками).

На якій відстані рекомендовано знаходитися один від одного?                              ( На відстані від 1м до 1.5м або й 2м)

Якщо відчули занедужання, як потрібно вчинити?                                         (Зверніться за медичною допомогою, якщо у вас підвищилася температура, з'явився кашель або ускладнилося дихання)

- Молодці, бачу ви уважно дивилися відео про запобіжні заходи. Сподіваюся, що й в житті ви будете дотримуватися цих правил.

ІІІ. Заключна частина (обговорення пам’ятки-інструкції «7 порад від коронавірусної інфекції»).

Етюд «Посмішка по колу» (Мета: підведення учасників до завершення заняття. Всі беруться за руки і «передають» посмішку по колу: кожен повертається до свого сусіда праворуч чи ліворуч і, побажавши щось хороше та приємне, посміхається йому).

Хвилинка позитиву (відео – пісня Валерія Житкова про коронавірус)

БАЖАЮ БУТИ ЗДОРОВИМИ!

Список використаних джерел

  1. Адаптовані матеріали навчального курсу ВООЗ «»Респіраторні віруси, що виникають, включаючи новий коронавірус (nCoV) http://bit.do/covid19_basic
  2. Адаптовані матеріали навчального курсу ВООЗ «Надання екстреної допомоги при важкій гострій респіраторній вірусній інфекції» http://bit.do/covid19_clinical
  3. Коронавіріс : поради профілактики: https://glavcom.ua/country/health/vse-shcho-vidomo-pro-koronavirus-brshlyahi-peredachi-simptomi-likuvannya-profilaktika-662003.html
  4.  Стандарти медичної допомоги при коронавірусній хворобі 2019 http://bit.do/covid19_moz
  5. Хорощак К.  Українська правда життя: «Що треба знати про новий коронавірус: поширення, симптоми, небезпека, лікування»., 31.03.2020;          https://www.obozrevatel.com/ukr/health/pulmonology/eksperti-dali-dokladnu-instruktsiyu-na-vipadok-zarazhennya-koronavirusom.htm

 

 

       C:\Users\Юлия\Desktop\unnamed.jpg   

                  C:\Users\Юлия\Desktop\unnamed.jpg                       

docx
Додано
12 вересня 2020
Переглядів
2125
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку