Презентація "Формування духовно – моральної культури на уроках літератури"

Про матеріал
Презентація націлює на результативність навчання та виховання. Кінцеву мету духовного виховання дослідники вбачають у високому рівні сформованості духовності учня. Духовно – моральна культура – це раптом відчутна ностальгія за добром, красою та гармонією, благородною долею людини, яка прагне бути кращою, чистішою, гіднішою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сучасний учень як суб’єкт літературної освіти

Номер слайду 2

Відхилення від класичної педагогічної і методичної моделей:психологічна площинасоціальна галузьціннісна галузькомунікативний аспектрольовий аспект.

Номер слайду 3

Ціннісний аспект вивчення літератури перебуває на стадії становлення:естетичне переживання твору, креативність(творча спрямованість учня), духовне самоконструювання, самовираження.

Номер слайду 4

Делегат Всеукраїнського форуму сім’ї «Щаслива родина- міцна Україна». Пленарне засідання «Українська сім’я – виклики та завдання». Учасник секції «Освітні програми». Ознайомлення з програмою для ЗНЗ «Основи сім’ї» (10-11 класи) (березень 2018р.).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Формування духовно – моральної культури на уроках літератури

Номер слайду 8

Людина має чотири рівні людської природи. Як ці рівні проявляються в житті? Чому важливо знати про свої рівні? ( Хоча б тому, що людина буде знати, хто вона, яка вона).

Номер слайду 9

Кінцеву мету духовного виховання дослідники вбачають у високому рівні сформованості духовності учня.

Номер слайду 10

Духовність розуміють «як ідеал, до якого прагне людина у власному розвитку, орієнтацію на вищі, абсолютні цінності.

Номер слайду 11

Існують певні норми життя, які ніколи не змінюються. Вони однакові для всіх людей: старих і молодих, багатих і бідних, незалежно від кольору шкіри, національності і країни.

Номер слайду 12

Над ними не владний час. Ці основні норми й правила людського життя, норми моралі дав людям Бог для того, щоб вони могли жити у мирі з Богом, оточуючими людьми і природою.

Номер слайду 13

Така мораль заснована на Господній науці, вона вічна, незмінна для всіх людей, у всі часи і в усіх країнах. Все це можна назвати одним словом – платформа. Життєва платформа. Матриця. Істина.

Номер слайду 14

Діти свою життєву позицію повинні вже мати. Якщо ж її немає, то кожен має спробувати визначити свою особисту позицію щодо життєвої платформи.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

«стілець цінностей»

Номер слайду 17

Духовні цінності – переконання, стійке й укорінене ставлення до навколишньої дійсності, свідома дія і діяльність людини, яка прагне жити згідно з вищими людськими принципами Добра, Істини, Краси, Мудрості, Любові.

Номер слайду 18

Для нашої епохи пріоритетними є наступні цінності: Смисложиттєві («Життя є благо, єдність Світу Творця»);Цінності пізнання («Знання – це пошук істини»);Етичні («Добро – це необхідність та інструмент творення»);

Номер слайду 19

Для нашої епохи пріоритетними є наступні цінності: Цінність Батьківщини («Патріотизм – це можливість прояву свободи волі та сили Духу людини»);Естетичні («Гармонія – це потенційна інтелектуальна та психофізіологічна безпека, це гама пропорцій, що дозволяє добру бути легко здійсненним»).

Номер слайду 20

Духовно – моральна культура учнів на уроці виховується за умов систематичного дотримання вчителем наступних головних принципів

Номер слайду 21

принцип гармонізації;принцип людяності; забезпечення атмосфери співпраці, безпеки і доброзичливості;

Номер слайду 22

принцип проблемності навчання;принцип орієнтації на ідеал; аксіологічний принцип; принцип наслідування моральних прикладів.

Номер слайду 23

Ідеал, дружба, любов, національний характер, совість, порядність, честь, материнська любов, добро, співчуття.

Номер слайду 24

Текстоцентризм моральні цінності філософські роздуми

Номер слайду 25

Виховна модель особистості – це не зразковий читач, а людина, здатна у своїй реальній життєвій практиці ставити перед собою віддалені цілі (зокрема державотворчі) й орієнтуватися на вищі сенсоутворювальні поняття.

Номер слайду 26

Методи, що сприяють становленню системи цінностей, моральних якостей, переконань, світогляду учнів.

Номер слайду 27

 Метод інтроспективного аналізу Метод творчого самопочуття Метод творчого самовираження  «Стрижневе питання» Проблемне питання Метод проблемно – рефлексивного полілогу  «Сократівська бесіда»  Кольорограма героя

Номер слайду 28

 Метод інтроспективного аналізу Метод творчого самопочуття Метод творчого самовираження  «Стрижневе питання» Проблемне питання Метод проблемно – рефлексивного полілогу  «Сократівська бесіда»  Кольорограма героя

Номер слайду 29

Це могутня духовна огорожа від зла.

Номер слайду 30

Духовно – моральна культура – це відстоювання вічних загальнолюдських цінностей.

Номер слайду 31

Духовно – моральна культура – це захист моральних принципів, які століттями виробляла людська цивілізація.

Номер слайду 32

Духовно – моральна культура – це раптом відчутна ностальгія за добром, красою та гармонією, благородною долею людини, яка прагне бути кращою, чистішою, гіднішою.

Номер слайду 33

Будемо сіяти добре, вічне, прекрасне!

Номер слайду 34

.«Дав би тільки Господь мені силу і добробут душевний на подальші праці ». М. О. Максимович

Номер слайду 35

Щедрої нам всім долі, сили, наснаги, мудрості, віри на нові добрі діла в ім’я нашої держави.

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
160
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку