Виховна година на тему: «Подорож по сторінкам Червоної книги України».

Про матеріал
Мета: ознайомити дітей зі змістом Червоної книги України і деякими рідкісними тваринами; розвивати творче мислення, пам'ять, увагу; вміння спостерігати за навколишнім світом; виховувати відповідальне ставлення до природи, навколишнього світу, до тварин і рослин.
Перегляд файлу

 

 


Виховна година на тему:

«Подорож по сторінкам Червоної книги України».

Мета: ознайомити дітей зі змістом Червоної книги України і деякими рідкісними тваринами; розвивати творче мислення, пам'ять, увагу; вміння спостерігати за навколишнім світом; виховувати відповідальне ставлення до природи, навколишнього світу, до тварин і рослин.

Хід заходу.

  1. Краса, яка потребує захисту.

Вихователь.

Чи є ще десь на землі такий чарівний край, де тихі травневі ночі пливуть на крилах солов’їних пісень, де вранці на замріяній річці вмивається джерельною водою біле латаття, де навесні під шатами крилатих дубів яскравіє килим первоцвітів, де на схилі, зігрітому сонцем, дивляться на тебе тендетні квіти сон-трави. А ось на поляні грається лосеня зі своїми батьками, а з під кущя несміливо виглядає заєць. Нам здається, що немає на землі кращого краю, ніж наша мальовнича Україна, оповита смарагдовими лісами, голубими стрічками річок, безмежними полями, квітучими садами.

Кожне дерево, кожна квітка, травинка, кожна зверинка – це частинка рідної землі.

Але багато видів рослин, тварин зникає, природа перебуває в небезпеці і потребує від людини обережного ставлення до себе. Тому для її захисту створюються зоопарки та заповідники, де люди можуть спостерігати та охороняти рідкісні ти вимираючі види тварин.

За останні 50 років вимерло близько 80 видів тварин. Наприкінці 20-го сторіччя люди кинулися підраховувати збитки. Люди нарешті зрозуміли, природу потрібно захищати, охороняти.

У 1948 році було стореноМіжниродну Червону книгу.

Перше видання Червоної книги України (1980) містило опис 85 видів тварин і 151 вид вищих рослин.

Друге, нинішнє видання Червоної книги підготовлено у двох томах «Тваринний світ» і «Рослинний світ».

  1. Червона книга україни. Огляд.

(Бібліотекарь школи)

Червона книга складається з чорних, червоних, жовтих і зелених сторінок. Но чорних сторінках записані ті тварини, які зникли з лиця землі: європейський тур (останній помер в зоопарку в Польщі), кінь тарпан, птах стерв’ятник (поїдав падаль, гніздився в Криму). На червоних сторінках – тварини, що перебувають на межі зникнення (ропуха очеретяна, кіт лісовий, вусач альпійський та ін.). на жовтих сторінках книги – тварини, які мають обмежену теріторію: перев’язка звичайна (родич тхора). На зелених сторінках Червоної книги – тварини, які вдалося врятувати. Це зубри, соболі та ін.

  1. Подорож до світу тварин.

Вихователь.

А зараз учні 5 класу вас ознайомлять з деякими видами тварин, котрі занесені до Червоної книги України (демонстрація зображень тварин ).

1 учень. Ведмідь

Відгадайте, хто я? Я – великий звір. Мій тулуб вкритий бурою шерстю. Під час ходьби я сталю ступні п’ятками назовні, а пальцями всередину. Через вайлувату ходу мене називають клишоногим. Ви вже відгадали, хто я?

2 учень. Зубр

Я – зубр. Я зустрічаюсь дуже рідко, лише в заповіднику. Нас на України всього лиш 200 зубрів. Довжина мого тіла більше трьох метрів. Моя вага – біля тони. Я потребую особливої охорони.

3 учень. Рись

Я – рись. Ви мене зустрінете на території полісся, а також в лісостеповій і степовій зоні. Я полюю на зайців, птахів, мишей.

4 учень. Тхір

Я – тхір. Мої родичи живуть у лісу і в степу. Я їм різні фрукти, ягоди, рибу, ящерки. Я мешкаю в норі. Я – звіринка рудоватого кольору.

5 учень. Видра

Я – видра. Довжина мого тіла – від 46 см до 90 см. Довжина мого хвоста біля 30 см. Живу в норах біля води. Харчуюсь рибами, піявками, комахами.

6 учень. Ховрах

Я – ховрах крапчастий. Ви мене іноді зустрінете в Харківської і Луганської областях. Я їм трави, комахи, насіння. Назиму я впадаю в сплячку.

7 учень. Хом’як

Я – хом’як. Я зустрічаюсь по всій Україні. Взимку я сплю в норі. Харчуюсь насінням, корінням.

8 учень. Тушканчик

Я – тушканчик. Ви часто мене зустрінете в Криму. Я їм зерно, насіння, комах. Мене лякають тхори, сови, змії.

  1. Птахи.

Вихователь.

А зараз я запрошую птахів, особин, що занесені до Червоної книги України. Зустрічаймо (демонстрація зображень птахів).

1 учень. Пелікан рожевій

Я – рожевий пелiкан. Найбільший водоплавний птах. Моя вага може досягти 11-13кг. Я живу на озерах, на островах, зарослях очерету. Ви мене зустрінете тільки в Криму.

2 учень. Журавель сірий

Я – жеравель, високий птах з видовженою шиєю і довгими ногами.

3 учень. Дрофа

Я – дрофа. Я дуже великий птах. Моя вага досягає до 20кг. Я швидко літаю, пролітаю великі відстані без відпочинку. Я харчуюсь паростками рослин, комахами, черв’яками, жабами. Нас залишилось дуже мало.

4 учень. Сапсан

Відгадайте, хто я? Я – найшвидший птах України. Мене ще називають мандрівним соколом. Часто можна побачити лише тінь, що промайнула, і почути свист повітря, яке я розтинаю. Я можу літати зі швидкістю 300км на годину. Мене занесли до Червоної книги України.

Завдання. Чорна скринька.

Відгадайте, хто я? Моє зображення в чорній скринці.

Я – дика тварина. Моя вага досягає до 300кг. Довжина мого тіла 2,5-3м. я вкритий шерстю пісочного кольору. Мої родичі зустрічаються і в домашньому господарстві. Я дуже добра тварина. Я їм трави. Дикі фрукти. Я мешкаю тільки в одному районі України, в зоні відчудження, де немає людей. Нас залишилось всього 50.

(Дикий кінь, або кінь Пржевальського)

Екологічна вікторина

1. Найшвидший птах.

2. Найважчий птах.

3. Чи росте дерево взимку?

 

4. Чим живляться жаби взимку?

 

5. Які тварини мешкають табунами?

 

6. Чи правда, що ворон живе 300 років?

 

7. Екологічіна задача “Синичка за 1 день з’їдає приблизно 120 гусениць. Скільки гусениць можуть з’їсти за 1 день 10 синичок?”

 

docx
Додано
14 березня 2021
Переглядів
1417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку