Виховна година "МОЛОДЬ ПРОТИ НАРКОМАНІЇ АЛКОГОЛІЗМУ ТА СНІДУ"

Про матеріал
Уважно прислухаючись до заборон дорослих, вони визначають людські норми й цінності, і тому через свою незрілість переоцінюють власні мож¬ливості. Вони звертають увагу на різ-номанітну інформацію про вживан¬ня наркотичних речовин, яку вони одержують у школі, удома, на вулиці. Вплив друзів у цьому віці зростає де¬далі більше, у той час як вплив батьків зменшується. Ось чому в школі, де і друзі, де вирує різноманіття думок і дій, можна зіткнутися з уживанням наркотичних речовин. Тому велика увага має приділятися здоровому способу життя. Школа спільно з батьками має відповідати і за навчання і за і здоров'я дітей.
Перегляд файлу

 «ЗЗСО I-IIIст.- ліцей с.Стрілки»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

МОЛОДЬ ПРОТИ НАРКОМАНІЇ

АЛКОГОЛІЗМУ ТА СНІДУ

Виховна година 8кл.

 

 

 

Учитель Гнилянський В.С.

 

 

 

 

 

 

 

Дата проведення 22.04.2020р.


 

Актуалізація теми

Чому виникла проблема у цьому заході? Бо нині наркоманія та СНІД стали глобальними соціальними про­блемами. 14—17 років — це вік, яко­му необхідні розуміння, підтримка й власна незалежність.

Уважно прислухаючись до заборон дорослих, вони визначають людські норми й цінності, і тому через свою незрілість переоцінюють власні мож­ливості. Вони звертають увагу на різ­номанітну інформацію про вживан­ня наркотичних речовин, яку вони одержують у школі, удома, на вулиці. Вплив друзів у цьому віці зростає де­далі більше, у той час як вплив батьків зменшується. Ось чому в школі, де і друзі, де вирує різноманіття думок і дій, можна зіткнутися з уживанням наркотичних речовин. Тому велика увага має приділятися здоровому способу життя. Школа спільно з батьками має відповідати і за навчання і за і здоров'я дітей.

Нещодавно учні писали твір на тему: «Моє ставлення до наркотиків».

 Ось деякі вислови:

«Наркоманія — це хвороба, яку людина не усвідомлює».

 «Наркомани дурні та безвольні люди,  які безтямно псують і вкорочують собі  життя заради задоволення».

«Наркоманія — це розвага нашого  покоління».

«Наркоманія хвороба суспіль­ства».

 Точки зору різні. Тож спробуємо дійти висновку.

 Уже 14 років 1 грудня відмічають Всесвітній день боротьби зі СНІДом. 2002  рік - рік боротьби зі СНДом. 1 груня Всесвітній день боротьби проти І СНІДу В цей день по всій Україні та в інших державах пройшли численні акції, в яких взяли участь люди ("різного віку і національності, щоб привернути увагу до цієї проблеми.

Бо не секрет, що серед європейських держав Україна посідає одне із перших місць. Заданими Міністерства охоро­ни здоров'я на 01.03.2002 р. в Україні зареєстровано 2103 дорослих і 66 діт­ей хворих на СНІД, а також 600 ти­сяч наркоманів, більшості з яких не виповнилося і 19 років. Близько ЗО відсотків школярів уже знайомі з наркотичним зіллям.

Але офіційні дані не відображають реальної картини, це лише  0 відсотків від справжньої цифри. Це не просто віртуальні цифри, це долі конкретних людей, це сім'ї, яким притаманні по­чуття, страх за своє життя, за життя близьких. А тому важливо не замов­чувати проблему, а чесно й відкрито говорити про це з учнями.

Хід заняття

Вчитель. Шановні хлопці і дівча­та! Пам'ятайте: ні школа, ні міліція, ні батьки не замінять власну голову. Наркоманія, СНІД це не страхо­виська із казок, а страшна дійсність, яка звалилась на наше покоління. З нею практично не були знайомі наші батьки і діти.

Ми входимо в світ в умовах жорстокої конкуренції, але різних стартових мож­ливостей. Молодість— це той кредит, який витрачається дуже швидко.

Ми дуже раді за вас, якщо ви здорові, не знаєте, що означає бути хворим на СНІД або наркоманію. Але ніхто і ніщо не застрахує вас від зараження, якщо хто хоч на мить втратить пильність. Захищайте своїх друзів, знайомих. Будьте відповідальними за свої вчинки, за долі інших людей.

Ведучий. Добрий день шановні друзі!

Ведуча. Ми раді бачити вас сьогодні у цьому залі на міні-фестивалі «Молодь проти наркоманії та СНІДу».

Ведучий. Далеко в минулому з історії людства залишились епідемії віспи, чуми. Та переступила поріг століття «біласмерть» наркоманія, яка про­довжує забирати життя мільйонів.

Ведуча. Один із найстрашніших виявів наркоманії Синдром Набу­того Імунного Дефіциту (СНІД), який прийшов до нас із глухого африкан­ського поселення, де, як вважають учні, він уперше потрапив до людини від мавпи.

Ведучий. Світ не знав досі безжаль­нішого вбивці, ніж СНІД. На сьогодні по всій земній кулі налічується по­над мільярд наркоманів. З них 80 % ВІЛ-інфіковані, тобто заражені ві­русом імунодефіциту.

Ведуча. Ця кількість збільшується з кожним днем.

Ведучий. Нещодавно у школі пройшов конкурс плакатів «Молодь проти наркоманії та

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\19032009079.jpg

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\19032009080.jpg

 

 

Ведуча. Переможцями визнано (зву­чать імена переможців).

Ведучий. У всіх наркотиків одна підступна властивість: організм швид­ко звикає до цих речовин і починає вимагати нових доз. При цьому люди­на, вчасно не отримавши наркотику, відчуває нестерпні фізіологічні болі.

Ведуча. Природа мстить людині смертельно. Задля навої дози нарко­ман переступить через усе: вкраде, покалічить, відбере, збреше, вб'є:

(На сцену вибігає дівчина і починає стри­бати через скакалку. Потім відкидає її, сідає на стілець, підпирає голову долонями і, нудьгуючи, дивиться в зал.)

Голос за партою . Жила на світі одна дівчинка. Це була тиха, скромна дитина. І жилось би їй просто чудово, якби в неї було багато друзів. Учитися вона не любила, робити теж нічого не хотіла. А марнувала час тим, що нічого не хотіла. Поруч з нею жила її «крута» подруга.

(Виходить «крута» подруга.)

« Крута» подруга. Ну що ти сидиш втикаєш? Ходімо поприкалуємось. А ось і мої кореші — дружбани!

(Виходять друзі «крутої» з цигарками.)

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\06052008110.jpg

Голос за партою. Кожен нарко­ман і той, хто курить «драп» за свою коротку кар'єру залучає до цього 10 -12 осіб. Наша героїня так хотіла всім сподобатись, що не змогла від­мовитися і пішла з ними.

 (На сцену виходять «кореші» з нашою героїнею і зупиняються серед сцени. До них підходять три учні.)

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\06052008112.jpg

 

1-Й  учень

Вони плетуться, ледве не вмираючи... Через хвилину ж — де дістав, о, благодать! Про радощі манливо радію. Ми можем на обличчях їхніх прочитать.

2-й  учень

Наркоманія стала реальністю

І не лише в Америці тій.

Це мовби уже спеціальність

Для тих, кого засмоктав «білий змій».

3-й  учень

Що нині сталося із молоддю? Де світлі голови і чиста душа? Ви стаєте, немов тремтливе полум'я А в ньому попеліє молоде буття?

(Вони стають убік, а на середину сце­ни виходять шість учнів: троє одягнені

в чорний одяг, троє — в білий. Вони сто­ять парами.)

Чорний. Господи, чому ж усе так погано? Вчора мене покинула кохана дівчина. Я не вивчив уроки, а сьогодні, ніби навмисно, мене запитали з усіх предметів. Три «2», жах! Що я скажу батькам? А що батьки?! Ні, треба забу­тися, якось забутися, я бачив у когось марихуану...

Білий (хапає за рукав). Нетреба! Це не допоможе. ти вб'єш себе. Пригадай притчу про Соломонову каблучку. Все минеться. 1 це так само.

Життя — це чорні та білі смуги. Прийди до тями, завтра знову засяє сонце і тобі захочеться жити і посміхатися.

Чорний. У мене цікава компанія. Мої друзі вільні люди. Ми живемо своїм гуртом, без проблем. Ми не розмовляємо ані про школу, ані про сім'ю. У нас свій кришталевий за­мок, жодних зобов'язань, лише кайф. Але всі мої друзі курять гашиш або вживають «екстазі» та пропонують мені, але...

Б і л и й. Не пробуй! Звідти дорога лише в пекло. У твоїх друзів нема майбутньо­го, біжи від них. Навколо так багато цікавих людей, які знають, заради чого живуть. Ти можеш вибирати друзів сам, отож зроби свій вибір!

Чорний. Щодня одне й те саме: школа, домівка, школа, домівка. Нема нічого цікавого! Щоправда я люблю читати книжки, та зараз це немодно. А так хочеться бути модним, щоб усі дівчата дивилися лише на мене. Хочу спробувати у житті все, адже живеш лише раз.

Білий. Саме так—живеш лише один раз. Тож не поспішай занапастити життя заради сумнівного задоволення. Адже навколишній світ такий цікавий. Шукай себе. Знайди собі цікаве за­хоплення: спорт, комп'ютер, музика. А книжки...

Хіба вони можуть бути модними чи немодними. Вони — вічні. Читай і ти будеш цікавим будь-якій дівчині!

Голос за партою. Кількість під­літків, які перебували на диспансерному обстеженні в 2002 році у 5 разів перевищує рівень 2001 року. Сьогодні, враховуючи насамперед вік наркоманів (13—25 років), під загрозою опинилося майже все нове покоління країни. За останні 10 років число смертей від уживання наркотиків збільшилося в 12 разів, а серед дітей — у 42 рази. Переважна більшість наркоманів не доживає до 30 років. Середня трива­лість життя після початку вживання наркотиків — 4—4,5 років. Виліко­вуються (тобто витримують без нар­котиків більше року) всього 5 6 % наркоманів.

«Норма прибутку»: 1 кг героїну в Афганістані коштує 9000 доларів, у Таджикистані — 25 000 доларів, а в Москві — 150 000 доларів. Тільки в минулому році органами внутріш­ніх справ виявлено 848 лаборато­рій, у яких виробляли наркотики або створювали нові. Характерно, що в багатьох із них працювали про­фесіональні хіміки, які зуміли розробити наркотичні речовини но­вого покоління. Обіг від продажу наркотиків у країнах СНД складає 1,5 мільярда доларів, а за оцінка­ми західних фахівців 5-7 мільярдів доларів. За даними МВС кількість злочинів, пов'язаних із наркотика­ми, за останні 5 років збільшилися у 6 разів. З 10 майнових злочинів кожні 6 роблять наркомани.

Ведучий. Дорогі друзі! Обирайте свій життєвий шлях самостійно, але пам'ятайте: наркоманами не наро­джуються, ними стають.

Ведуча

Пожалійте, друзі, ваші душі,

Душі любих мам і татусів.

 Ви не віддайте їх на куші

Ненажерливих наркодільців.

(До них підходить «героїня» — нарко­манка.)

C:\Documents and Settings\Администратор\Рабочий стол\06052008111.jpg

Ге р о ї н я

Так, веселощів мало на нашій планеті, Слід виривати радість у скороминучих днів. Не хочу вмирати!

Я хочу жити, творити, ростити, сміятися і нині і потім.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
5 лютого 2021
Переглядів
654
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку