Виховна година "Моя майбутня професія" 9 клас

Про матеріал
Виховна година для здобувачів освіти 9 класів. Робота містить матеріал стосовно професій, які будуть потрібні у майбутньому та професій, яких не буде у майбутньому. Також презентовані 5 онлайн-платформ із тестами на профорієнтацію.
Перегляд файлу

Виховна година  «Моя майбутня професія»  9 клас.

Мета: підготувати учнів 9 го класу до вибору майбутньої професії; визначити чинники, які впливають на вибір майбутньої професії; формувати свідомий  вибір майбутньої професії; обговорити проблеми успішного вибору професії; надати інформацію стосовно вимог ринку праці на Україні.

Обладнання:  презентація «Твій вибір професії», література по профорієнтації, рекламні оголошення, ментальні картки та схеми.


План:

  1. Які професії будуть потрібні у майбутньому? Яких професій не буде у майбутньому?
    (робота в групах та створення ментальних карток)
  2. ТОП професій майбутнього.  (презентація групи учнів) 
  3. Яка професія тобі підходить?  (Тестування)
  4.  Як обрати майбутню професію: 5 онлайн-платформ із тестами на профорієнтацію.
  5. Підведення підсумків.

 

 

Вступ.

Шановні дев’ятикласники! Цей рік для Вас є особливим – Ви завершуєте відповідальний етап навчання і повинні прийняти дуже важливе для себе рішення. Ким стати в майбутньому? Яку професію обрати?

Вибір майбутньої професії – справа дуже відповідальна, адже від того, з яким почуттям ми йдемо на роботу – натхненням чи ні – залежить наш настрій і емоційний стан. Тому майбутній рід занять повинен бути цікавий і приносити моральне задоволення. Тільки у справі, яка близька, до якої лежить душа, можна проявити себе, стати справжнім майстром, досягти висот.

Цікавий той факт, що психологами давно доведено: якщо чимось займатися з любов’ю, віддавати справі душу, то навіть безнадійна справа стане приносити плоди. А це означає, що праця обов’язково буде сплачена, якщо вона виконується з натхненням. Крім того, в цьому випадку ви досягнете найголовнішого в житті – задоволеності собою, розуміння своєї особистості.

Тому дуже важливо при виборі знайти свою професію, зрозуміти, до чого лежить душа і що викликає найбільший інтерес у житті. Вибір професії має бути усвідомленим і серйозним, поспішати в цій справі не варто, щоб потім не довелося шкодувати про зроблений вибір.

Сьогодні пропоную дати відповідь на питання: Які професії будуть потрібні у майбутньому? Яких професій не буде у майбутньому? Це допоможе Вам зорієнтуватися в такому непростому питанні, як вибір професії.

Пропоную об’єднатися в групи та скласти ментальні карти за двома напрямками:

 Які професії будуть потрібні у майбутньому?

 Яких професій не буде у майбутньому?

В роботі на картками Вам допоможуть картки-підказки.

Вимирання професій – це звичайне явище. Експерти заспокоюють, що з цього приводу хвилюватись не варто, тому що на їх місце приходять нові, сучасні, ще цікавіші. Адже технологічний прогрес не стоїть на місці і кожного року з’являються нові інженерні системи, а старі – вдосконалюються і все заради покращення життя людей.

В Україні існує інтернет-платформа «Атлас професій». Це альманах перспективних галузей і професій на найближчі 15-20 років. Він допомагає зрозуміти, які напрямки активно розвиватимуться, які нові технології, продукти, практики управління в них з’являться та яких нових фахівців потребуватимуть роботодавці. Без сумніву, швидкість змін та складність професійних завдань зростають. Інформацію про те, якими знаннями, вміннями та навичками потрібно володіти, щоб бути фахівцем у новому світі можна віднайти за посиланням на сайт.

Спершу, розглянемо професії, які стають менш актуальними та незабаром відійдуть у минуле. (створення ментальної карти даних професій групою із подальшою презентацією). Картка – підказка.

  1. Телефонний продавець та оператор кол-центру. Завдяки сучасним технологіям автовідповідач розтлумачує суть звернення людини і дає відповідь заготовленими аудіозаписами. Якщо в базі немає відповідей, клієнта з’єднують з живим оператором.
  2. Молодший бухгалтер. З кожним роком все більше бухгалтерських процесів автоматизують. QuickBooks, FreshBooks та Microsoft Office уже пропонують програмне забезпечення, що доступніше за ціною, ніж утримання окремого спеціаліста.
  3. Адміністратор офісу. Автоматизовані телефонні системи та програми планування можуть виконувати більшість функцій, які покладені нині на традиційних адміністраторів офісу.
  4. Кур’єр. В багатьох країнах вже активно тестують доставку товарів та пошти безпілотниками та роботами.
  5. Коректор. Програмне забезпечення у сфері коректури дуже динамічно розвивається. Сьогодні є безліч програм різного рівня складності: від простої перевірки правопису й граматики в Microsoft Word до перевірки текстів в Grammarly, Language Tool та Hemingway.
  6. Райтер. В 2018 році китайський інтернет-гігант Alibaba заявив, що фахівці компанії розробили робота, який здатний писати комерційні описи продуктів зі швидкістю 20 тисяч рядків за секунду. Жоден живий райтер не здатен працювати з такою швидкістю.
  7. Спеціалісти з комп’ютерної підтримки. Кількість контенту в Інтернеті стрімко збільшується. Це стосується й появи численних інструкцій, покрокових пояснень та ботів в соцмережах й месенджерах. Вони дозволяють користувачам швидше і зручніше розв’язати свою проблему.
  8. Касир. Зменшенню попиту на цю професію сприятимуть 2 основні фактори: розповсюдження кас самообслуговування в магазинах та закладах харчування та збільшення кількості покупок онлайн, де контакти покупців з людьми можуть звестися до нуля.

Натомість, дослідники говорять, що на зміну старим професіям прийдуть нові, які наразі нам можуть здатися дещо фантастичними.

( робота над ментальною картою другою групою учнів з подальшою презентацією). Картка – підказка.

 Серед таких у майбутньому будуть затребувані фахівці із:

  1. 3D-друку: проєктування інфраструктури міста з урахуванням новітніх технологій. Дещо схоже на відому комп’ютерну гру SimCity.
  2. Наномедики. Спеціаліст у медичному застосуванні наноматеріалів і біологічних пристроїв, наноелектронних біосенсорів та майбутніх додатків молекулярної нанотехнології, таких, як біологічні машини. Це люди, які будуть програмувати клітини потрібних органів.
  3. Оператори безпілотного апарату. Керують автономним запрограмованим апаратом (роботом, дроном). Людина, яка опанує цю професію, зможе працювати у сфері розвідки, відстеженні переміщення людей, тварин і техніки. Також у логістиці: постачання вантажів у важкодоступні місцевості; картографічній зйомці. Ознайомитися з професією майбутнього також можна зігравши у гру Call of Duty: Modern Warfare.
  4. Генетичні консультанти. Лікар, який працює з пацієнтами, призначає генетичні дослідження, аналізує можливі ризики захворювань. Він розробляє стратегії лікування і профілактики цих захворювань. Також генетичний консультант працює з парами, визначає можливі спадкові захворювання майбутньої дитини.
  5. Дизайнер віртуальних світів. Найближчим часом зросте кількість охочих подорожувати віртуальними світами. Тож знадобиться дизайнер віртуальної реальності, який матиме здібності художника і програміста.
  6. Спеціаліст із сонячних технологій. За 112 годин Сонце дає стільки енергії, скільки міститься у всіх запасах нафти, вугілля і природного газу на Землі. Акумулювання цієї маси енергії за допомогою сонячних технологій під керівництвом людей такої професії дозволить нам виробляти електроенергію, вкрай необхідну для комфортного життя людини.
  7. Адвокати з роботехніки. Їх завдання — створення норм життя роботів серед людей. Спеціальність стала набирати популярність, зважаючи на те, що скоро штучний інтелект може стати реальною загрозою для життя людей.
  8. Архітектори живих систем. У майбутньому доведеться економити природні ресурси. Потрібні фахівців, які розроблятимуть технології замкненого циклу за участі генетично модифікованих організмів, у тому числі мікроорганізмів. Архітектори живих систем будуть незамінні в автономних містах: вони зможуть обслуговувати біореактори та розробляти системи переробки сміття.

Загалом, на думку фахівців, одні з найпопулярніших професій майбутнього будуть пов’язані з космосом, віртуальною реальністю, роботехнікою та розвитком замін ресурсного потенціалу. Також, футурологи переконані, що всупереч існуючим стереотипним думкам про заміну людської праці роботами, все одно у перспективі залишаться професії, пов’язані з діяльністю людини.

 Презентація групами ментальних карток.

Кажуть, що професію обирає людина. Але, можливо, саме професія вибирає людину? Якщо добре подумати над цим питанням, то відповідь знайдеться не відразу. А тому пропоную Вам пройти тест, який зможе прискорити висновки. Тест допоможе дізнатися, чим варто займатися по життю і, який вид діяльності підходить Вам більше. А отриманий результат стане приводом замислитися над вибором майбутньої професії.

Яка професія мені підходить ? тест  https://www.arealme.com/career/uk/

 Вам потрібно обрати один варіант відповіді на кожне запитання. Можливо, у деяких випадках Вам підходитимуть обидва варіанти - тоді обирайте той, який більше Вам підходить або подобається.

Мета цього тесту - пізнати себе краще. У тесті немає правильних чи неправильних відповідей, тому не думайте про очікування своїх рідних, друзів або колег. Приймайте рішення самостійно!

 

 

Зрозуміло, що за допомогою одного тесту неможливо визначити професію, яка стане твоєю в майбутньому. Дати відповідь на питання як обрати майбутню професію допоможуть Вам 5 онлайн-платформ із тестами на профорієнтацію. Я хочу Вас сьогодні з ними познайомити.

Ресурс https://mind.ua/openmind/20231209-yak-obrati-majbutnyu-profesiyu-5-onlajn-platform-iz-testami-na-proforientaciyu

Як обрати майбутню професію:

У ранньому дитинстві багато хто уявляє себе супергероєм певної професії. Хтось хоче стати лікарем, хтось – актором, а хтось – космонавтом чи пілотом. Але з віком усе змінюється. Чудово, якщо на фініші шкільного навчання вдається визначитися з майбутньою професією. А якщо вибір є справжньою проблемою? Хвилювання, сумніви, страх помилитися відчувають як випускники, так і їхні батьки. Що робити? В онлайн-школі  «На Урок» упевнені, що вдало обрати майбутню професію не так вже й складно. Необхідно лише чесно оцінити власні здібності та інтереси і скоординувати зусилля у відповідному напрямку.

Завдяки цифровізації суспільства визначити майбутній професійний шлях стало доволі просто. Онлайн-сервіси профорієнтації дозволяють не лише усвідомлено обрати майбутню професію, а й оцінити власний потенціал і розробити стратегію кар’єрного зростання. Ось 5 дієвих сервісів, які допоможуть знайти своє місце в професійній сфері:

«Моя професія: консультаційна мережа»

Цей сервіс створений із метою надання послуг із профорієнтації в дистанційному режимі для дітей віком від 12 років. Програма тестування основана на діагностиці трьох основних факторів успішної самореалізації:

  • професійна мотивація (професійні інтереси й цінності);
  • структура інтелекту (рівень розвитку інтелекту (ІQ), специфіка структури здібностей);
  • психологічні схильності до певних видів професійної діяльності.

Для профілізації (діти віком 12–14 років) і профорієнтації (14 років і старше) застосовуються різні тести, адаптовані під конкретне завдання та вік дітей. За результатами тестування система автоматично згенерує перелік рекомендованих професій або профілів навчання із зазначенням відсотка відповідності.


Платформа з профорієнтації та розвитку кар'єри

Державна платформа надає можливість безкоштовно отримати послуги з профорієнтації в онлайн-форматі, якщо необхідно:

  • обрати професію чи майбутній напрям професійного навчання;
  • визначити схильності до підприємницької діяльності;
  • оцінити власні здібності та навички (Soft Skills).

За результатами тестування формуються рекомендації, які можна опрацювати самостійно чи звернутися до фахівців. 


Online test pad

Ця платформа пропонує велику кількість різноманітних і цікавих тестів. Завдяки їм можна визначити мотиви вибору майбутньої спеціальності, власний психотип та обрати професію за методикою Є. О. Клімовa.

Визначення мотивації – один із найважливіших етапів вибору професії, оскільки саме внутрішні мотиви задають напрям вибору і визначають його стратегію. Найчастіше домінуючим мотиваційним чинником є рівень зарплати (а точніше – доходів). Проте інші важливі чинники, як-от цікава робота, хороший колектив, зручне місце розташування, наявність інших додаткових переваг не менш важливі. 


Вибір професії та пошук роботи

На цьому сайті зібрані тести за різними методиками, завдяки яким можна визначити:

  • наявність власних професійних інтересів і нахилів до певного типу діяльності та провідну мету праці; 
  • риси характеру й тип темпераменту, доцільність вибору професії за рисами характеру; 
  • творчий потенціал із найбажанішим варіантом професійного вибору; 
  • індивідуальні особливості в плані вибору професії;
  • професійне середовище та вид діяльності відповідно до визначеного типу особистості.

 

Які ж професії сьогодні потрібні на ринку праці України?

На думку експертів, в Україні в 2022 році будуть затребувані фахівці наступних професій:

  • косметологи;
  • інженери інтернет-безпеки;
  • IT-медики;
  • архітектори територій;
  • тренери творчих станів;
  • генетичні консультанти;
  • будівельники «розумних» доріг і будинків;
  • проектувальники дитячих і медичних роботів;
  • оцінювачі інтелектуальної власності.

Експерти стверджують, що в найближчі роки з’явиться попит на будівельників і архітекторів для зведення будівель з енергозберігаючих матеріалів.

В Україні, як і в інших країнах, зростаючий попит на отримання післядипломної освіти. Це означає, що тренерів і коучів побільшає.

Дівчата завжди зможуть знайти себе в індустрії краси. Актуальними вакансіями майбутнього залишаться для них і лікарські спеціалізації.

  Професія — це дуже важлива частина життя людини, і чим вдаліше Ви зробите свій вибір, тим більше досягнете на професійному шляху і станете успішними і щасливими. Нагадую, що цей вибір Вам треба зробити самостійно. І я Вам бажаю гарного та вдалого вибору!

 

 

 

 

 

docx
Додано
14 червня 2022
Переглядів
4357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку