Виховна година на тему: "108 хвилин, що змінили весь світ"

Про матеріал
Виховна година, яку можна використовувати як позаурочний захід так і урок. Містить цікаві факти, про перший політ людини в космос.
Перегляд файлу

ІВКІВСЬКА ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА І-ІІІ СТУПЕНІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховна година

на районний конкурс методичних матеріалів та віртуальних ресурсів

з виховної роботи «Нова українська школа: виховання цінностей»

Номінація: Методичні матеріали

 

на тему:

 

108 хвилин, що сколихнули весь світ

 

 

 

 

 

 

 

підготувала

Іонова Ольга Миколаївна

Номер телефону: 099 43 44 804

Електронна пошта: oionova1981@gmail.com

 

 

 

 

 


Мета заходу: розширити уявлення дітей про космос, повторити історію розвитку космонавтики, збуджувати інтерес до астрономії; розвивати пізнавальні здібності учнів і зацікавленість історією космонавтики та її майбутнім; виховувати постійну потребу в поповненні знань, національну свідомість і патріотизм, прищеплювати почуття поваги й любові до рідного краю, викликати інтерес до його минулого й сучасного; формувати в учнів такі групи компетентностей:
• комунікативні (вміння донести свою думку);
соціальні( формування в учнів ціннісних орієнтацій на збереження природи, гармонійної взаємодії людини і природи, );

загальнокультурні( ознайомлення учнів з науковими досягненнями  в ракетобудуванні та астрономії , використання інформації з історії)

здоров’язберігаючі( формувати в учнів ціннісних орієнтацій на збереження природи, уміння екологічно виважено взаємодіяти з довкіллям )
• самоосвітні та саморозвивальні (заохочення до самоосвіти).

 

Обладнання: мультимедійна презентація

Викладач. Слайд 1 Вступ/

Дорогі учні! Сьогодні ми з вами  здійснимо коротку екскурсію в космос.Наше сьогоднішнє  заняття називається 108 хвилин, що сколихнули  весь світ, ми присвячуємо його 56-річниці польоту в космос першого у світі космонавта  Юрія Олексійовича  Гагаріна, польоту з якого почалася на Землі космічна ера. Космонавтикаце одна з тих галузей науки й техніки, яка приведе до злету інтелектуальної та матеріальної могутності людства. Свій внесок у розвиток космічних досліджень зробили вчені різних країн: українці, росіяни, американці.

Вікторина

1.     Кого вважають батьком космонавтики? (К. Е. Ціолковського)
2. Який український учений запропонував використо¬вувати реактивні двигуни для космічних польотів? ( Кибальчич)
3. Що вам відомо про творця перших пілотованих космічних кораблів? Назвіть його основні заслуги. (С. П. Корольов —розробив керовані ракети, ракетоплани, балістичні ракети)
4. Які назви мали космічні кораблі, на яких літали космонавти? («Восток», «Союз», «Аполлон», «Восход»)
5. Коли був запущений перший штучний супутник Землі? (4 жовтня 1957р., піднявся на висоту 947 км, 92 дні літав навколо нашої планети.)
6. Назвіть космонавтів, які народилися в Україні. (П. По¬пович, Л. Кизим, Л. Каденюк, Г. Добровольський, Г. Бе¬реговий та ін.)
7. Хто із космонавтів уперше вийшов у відкритий космос? (О. Леонов)

Відповіді на ці та інші питання ви дізнаєтеся сьогодні.

Отже, з чого ж усе починалося. Де у Всесвіті знаходиться наша сонячна система.
 

Ведучий 1.  Слайд 2. Сонце, зірки і планети здавна притягували погляди людей. Навіть в сиву давнину людина намагалася порахувати зірки, цікавилися небесним світилом - Сонцем, спостерігали за Місяцем. І вже в 4 столітті до нашої ери грецький учений і мислитель Арістотель дійшов висновку, що Земля - куля.

Ведучий 2. Слайд 3 .Наша Земля не стоїть на місці , а обертається навколо своєї осі, і одночасно вона обертається навколо Сонця разом з іншими планетами.

Сонце - це зірка. Воно знаходиться в центрі планет, а планети обертаються навколо нього. Відкрив це Микола Коперник, польський вчений на початку 16 століття нашої ери. Він створив геліоцентричну систему світу. (Геліос - Бог Сонця). За це відкриття він переслідувався церквою.

 Наша Сонячна система налічує  8 планет.

 Назвемо їх (перша, найближче до Сонця - Меркурій, Венера потім, третя наша планета Земля, потім Марс, Юпітер - найбільша планета, Сатурн, Уран, Нептун). Сподіваюся ви знали, що до 2005 року в ряді планет був Плутон,але його зняли з цього ряду і тепер він має назв малої планети.

Ведучий 1 Слайд 4 Наука не стояла на місці. На початку 17 століття в 1609 році, італійський фізик, астроном Галілео Галілей створив перший телескоп.

Ведучий 2. Слайд 5 Продовжувачем ідей Коперника і Галілея став наш  Ціолковський Костянтин Едуардович -  вчений і винахідник, основоположник сучасної космонавтики. У дитинстві він майже повністю втратив слух і з 14 років навчався самостійно. Він першим обгрунтував можливість використання ракет для міжпланетних повідомлень

Ведучий 1 Слайд 6 Однодумець і учень Ціолковського, Сергій Павлович Корольов, став активно шукати шляхи створення ракет. Ще в 1935 році Корольов говорив про те, що якщо буде «процвітання ракетної справи, то буде і час, коли перший земний корабель вперше покине Землю». Він, згодом і став організатором ракетної та космічної програм, засновником практичної космонавтики.

Ведучий 2. Слайд 7 Під його керівництвом був запущений перший штучний супутник Землі. Сталося це на початку жовтня 1957 року. Цей день вважають початком космічної ери на Землі.

 3 листопада 1957 з космодрому «Байконур» здійснено пуск ракети - носія, яка вивела на навколоземну орбіту 2 штучні супутники Землі з живою істотою на борту, собакою Лайкою. Повернення супутника на Землю не планувалося, тому на 7 добу польоту собака була приспана. Однак, на думку деяких вчених - фахівців, собака загинув вже в перші три доби польоту від перегріву Супутника. «Супутник -2» з Лайкою на борту здійснив 2570 обертів навколо Землі і згорів в атмосфері 4 квітня 1958.

Ведучий 1. 19 серпня 1960 з космодрому Байконур (СРСР) здійснено запуск ракети-носія, яка вивела на навколоземну орбіту радянський космічний корабель «Супутник-5» («Другий корабель-супутник»). На борту корабля знаходилися собаки Бєлка і Стрєлка. 20 серпня на території СРСР здійснив м'яку посадку спусковий апарат з собаками. Вперше у світі живі істоти, побувавши у космосі, повернулися на Землю. 1 грудня в космос полетіли собаки Мушка і Бджілка, проте через збій спускний апарат не сприйняв команду на повернення і був втрачений.

Ведучий 2. 22 грудня зроблена нова спроба вивести тварин в космос. На ділянці виведення трапилася аварія третього ступеня ракети-носія, і спускний апарат здійснив аварійну посадку. Загинули пацюки, комахи, рослини, а собаки Перлина і Жулька залишилися живі. 9 березня 1961 один виток по навколоземній орбіті зробила Чорнушка, а 25 березня - Зірочка. Обидві собаки неушкодженими повернулися на Землю. Все було готове до польоту людини в космос.

 Ведучий 1 Слайд 8 Восени 1958 року С. П. Корольов приступає до розробок серії одномісних космічних кораблів «Восток» для польотів по навколоземній орбіті. Призначений для першого польоту людини в космос.

Ведучий 2.Слайд 9 В той час, коли Корольов вів свої наукові розробки в Смоленській області, Гжатському районі, селі Клушино 9 березня 1934 в робочий - селянській родині народився хлопчик. Назвали його - Юра.

 Усього в родині Гагаріних було 4 дітей: Валентин (1925 р.), Зоя (1927 р.), Юрій (1934 р.), Борис (1936 р.).

Ведучий 1. Слайд 10 Батьки Юрія Гагаріна - Олексій Іванович і Ганна Тимофіївна були дуже працьовиті, дружні, і в дітях виховували працьовитість. У дитинстві Юра пас гусей, полов, поливав город, прибирав в будинку . І у всьому прикладом служили батьки. Іноді траплялося, що Юра разом із сільськими дітлахами пустувати: міг залізти в чужий сад.

  Ведучий 2. Хлопчик з радістю і захопленням дізнавався новини. Адже тоді ще не було телевізорів, радіо було і то не в кожній родині. Великою подією було. Коли в колгосп прийшов перший трактор. Потім у будинку провели репродуктори, схожі на картонні тарілки. Через них дізнавалися про героїчну працю Стаханова та інших подвигах. Подвиги героїв обговорювалися з хлопцями особливо докладно. «Я буду як Чкалов» - часто говорив Юра.

Ведучий 1 - А хто такий Чкалов? (Льотчик – першовідкривач 20-22 липня 1936 екіпаж Чкалова з другим пілотом Г. Ф. Байдукова і штурманом А. В. Белякова здійснив безпосадочний переліт через Північний Льодовитий океан з Москви в Петропавловськ-Камчатський і далі на далекосхідний острів Удд (нині о. Чкалов) , подолавши відстань 9374 км за 56 год 20 хв. 18-20 червня 1937 з тим же екіпажем здійснив переліт з Москви до Ванкувера (США) через Північний полюс (8504 км за 63 год 16 хв).

 Ще не навчаючись в школі, Юра зі старшими ходив у клас. Йому дозволяли знаходитися в класі. Навіть іноді його викликали до дошки, просили прочитати вірш. Коли почалася війна, Юрі виповнилось 7 років. 1 вересня 1941 він відправився в 1 клас.

Ведучий 2.  У 1943 році в село увійшли німці. Вони спалили школу, розоряли будинки, били жителів села, грабували їх. Хлопці, поряд з дорослими, намагалися всіляко шкодити німцям: розкидали по дорогах старі цвяхи, биті пляшки, в вихлопні труби машин заштовхували камені, шматки глини. Багато чого довелося випробувати за роки війни: і голод, і холод, і приниження. Тим дорожче і довгоочікуване була перемога.

Ведучий 1. Слайд 11 Після війни, як і мільйони інших школярів, хлопчик навчався у школі, закінчив її. Вступив в ремісниче училище, яке закінчив з похвальним листом.

Ведучий 2. Слайд 12 Потім вступив до Саратовського індустріального технікуму. Навчаючись в технікумі, йому потрібно було приготувати повідомлення про К.Е. Ціолковського. Він дуже зацікавився його ідеями. Вивчення життя Ціолковського було одним із захоплень Гагаріна. Навчаючись на останньому курсі технікуму Юрій вступає в Саратовський аероклуб ДОСААФ і 24 вересня 1955 року його закінчує.

Ведучий 1. Слайд 13 Після закінчення Саратовського аероклубу - служба в Заполяр'ї

Слайд 14 В цей же час він одружується на Валентині Горяєва. У них народжуються дві дочки: Галина і Олена.

Трохи згодом його зараховують до загону підготовки космонавтів. Юра нічого і нікому не говорив про підготовку до польоту, але все частіше його почали викликати в Москву.

Ведучий 2.Слайд 15 Незабаром після польоту в космос закінчив Військово - повітряну інженерну академію імені Жуковського

Слайд 16 І ось настав довгоочікуваний день

Ведучий 1. Слайд 17 Все частіше виявлялося, що за всіма видами підготовки ніяких, самих найменших, відхилень у старшого лейтенанта Гагаріна не було. І в неробочій обстановці нааколо Гагаріна постійно збираються його товариші, рівняються на нього. Юрій Олексійович був лідером. З шістьох претендентів на перший політ обрали Гагаріна і Титова. Хто з них стане першим космонавтом, офіційно не було оголошено. Остаточне рішення належало прийняти на космодромі. Засідання Державної комісії відбулося на Байконурі 8 квітня 1961. Було затверджено завдання на політ. Повідомлено про варіанти в разі неполадок. Керівник підготовки Каманін Н.П. доповів, що кандидати в космонавти готові до виконання програми, назвав імена. Командиром пропонувалося затвердити Юрія Олексійовича Гагаріна, дублером - Германа Степановича Титова. Комісія прийняла рішення одноголосно. Політ призначався на 12 квітня 1961 року.

 

Ведучий 2. Слайд 18 Позивні Корольова - «Зоря!», Гагаріна - «Кедр!».

Слайд 19 В своєму важкому костюмі, незграбно ступаючи, Гагарін підійшов до ліфта, обернувся до проводжаючих.

Він зробив кілька кроків, піднявся на майданчик ліфта, ще раз обернувся до проводжаючих

 - До зустрічі! - І підняв руки в прощальному привітанні

 Світ затамував подих. Світ слухав голос людини, що пролітав над океанами і країнами, і люди цих країн старанно вчилися вимовляти слова: Гагарін, Юрій, космонавт ...

Ведучий 1. Слайд 20 Закінчено всі перевірки. На стартовому майданчику включають динаміки. Йде зворотній відлік часу. З космонавтом підтримується зв'язок. Його інформують про всі дії на майданчику. Він повідомляє всім про своє самопочуття. Все нормально

Ведучий 2. Слайд 21 корабель «Восток» був у польоті 108 хвилин. Зробив один оберт навколо Землі і благополучно повернувся на Землю.

 Земля дізналася ім'я героя, який проклав дорогу в космос, до зірок, простого, симпатичного чоловіка

 Місце приземлення: село Рівне, біля міста Енгельса, Саратовська область.( выдео на 2.09 хв)

Ведучий 1. Слайд 22

 Вернулся!

Взлёт за взлётом сотрясали воздух.

Человек сказал: - Теперь - я сам!

И в минуту ближе стали звёзды

к юношеским радостным глазам.

И в минуту все тысячелетья

замкнутости жизни на Земле

кончились полётом на ракете -

на могучем нашем корабле.

 

 Ведучий 2.У прийомников толпились семьи

Начался необычайный век-

В те минуты солнечной системе

Душу дал советский человек.

Дальним маяком сверкнул Меркурий,

Солнце грело корпус корабля,

А Земля всё спрашивала: «Юрий,

Юрий, как ты чувствуеш себя?»

Проверяла сердце, чёткость пулса,

А когда герой помчался к ней,

Слово гордой радости : Вернулся!

Стало лучшим словом для людей!

Ведуча 1. У Юрія Гагаріна була улюблена пісня, яку знаємо і ми з вами. Ця піня називається  «Ніжність». Пісня написана в 1965 році композитором Олекандрою Пахмутовою і поетами Сергієм Гребейнниковим і Миколою Добронравовим. Цей шедевр входить в цикл піень «Обіймаючи небо» , присвяченого радянським льотчикам …Автори пісні були добре знайомі з першими космонавтами, льотчиками-випробувачами.  Ця пісня присвячена ним, підкорювачам  небес, які ризикували кожного разу своїм життям.     Їм була знайома фраза  Сент-Екзюпері -  «льотчик  відлітає і не повертається». Тому був вибраний Екзюпері, не лише тому що він льотчик, але як письменник, як творча людина  очима поета міг дивитися з космосу на Землю, Всесвіт.   Відомо, що Володимир Комаров перед польотом просив Юрія Олексійовича Гагаріна передати Миколі Добронравову вдячність за пісню «Ніжність». (Льотчик-випробувач Володимир Михайлович Комарів з цього польоту не повернувся, він загинув 24 квітня 1967 року).   А коли загинув Гагарін, ця пісня стала сприйматися як реліквія, присвячена йому.

Ведучий 2. Слайд 23 Після старту Ю.А. Гагаріна пройшло 48 років. За цей час багато чого змінилося в космонавтиці. І техніка потужніша, і підготовка екіпажів складніше, і програма робіт на орбіті більші. Космічні кораблі стали багатомісними. На орбіту одночасно можуть відправитися відразу кілька людей. Тепер роботи в космосі тривають по - три місяці, а то півроку. Відлітає у небо одна експедиція - інша вже готується до польоту.

Ведучий 1Люди вже встигли звикнути до професії космонавта. Та й самих космонавтів стає все більше. Вдивіться в ці обличчя. Кожен з цих людей проклав свою дорогу в космос - дорогу, яка і сьогодні, вимагає від людини великої мужності, витривалості та самовіддачі. І зараз, коли ми з вами знаходимося в цьому теплому і затишному класі, десь далеко-далеко в космічному просторі, високо - високо над нашими головами космонавти несуть свою відважну і важку вахту.

Ведучий 2.Слайд 24 Герман Степанович Титов. Льотчик-космонавт, генерал-лейтенант авіації. При підготовці першого в світі космічного польоту був дублером Ю. Гагаріна. Свій космічний політ зробив 6 -7 серпня 1961 на кораблі-супутнику «Восток-2» перебував у польоті більше доби і зробив більше 17 витків навколо Землі. Герой Радянського Союзу.

Ведучий 1.Слайд 25 Олексій Архипович Леонов. Льотчик - космонавт, генерал - майор авіації. Здійснив два польоти в космос. Перший - у березні 1965 року, другим пілотом на космічному кораблі «Восток-2». Під час цього польоту Олексій Архипович Леонов вперше у світі вийшов з кабіни космічного корабля у відкритий космос. Другий свій політ Леонов здійснив у липні 1975 року командиром космічного корабля «Союз-19».

 Це був перший спільний політ радянського космічного корабля Союз 2» і американського космічного корабля« Аполлон ». Олексій Архипович Леонов - двічі Герой Радянського Союзу.

Ведучий2. Слайд 26 16 червня 1963 з космодрому Байконур (СРСР) здійснено запуск ракети-носія, яка вивела на навколоземну орбіту радянський космічний корабель «Восток-6». Космічний корабель пілотувала перша в світі жінка-космонавт Валентина Терешкова. Терешкова Валентина Володимирівна (р. 1937), російський космонавт. Льотчик-космонавт СРСР (1963), перша в світі жінка-космонавт, кандидат технічних наук, полковник (1970), громадський діяч, Герой Радянського Союзу (1963). Політ на «Сході-6» (червень 1963)

Ведучий 1. Слайд 27 САВИЦЬКА Світлана Євгенівна (р. 1948), російський космонавт, льотчик-космонавт СРСР, двічі Герой Радянського Союзу (1982, 1984), заслужений майстер спорту (1970). Політ на "Союзі Т-5, Т-7» і орбітальної станції «Салют-7» (серпень 1982), «Союзі Т-12» і орбітальної станції «Салют-7» (липень 1984). Зробила два польоти в космос. Вперше жінка - космонавт Світлана Євгенівна Савицька вийшла у відкритий космос, де провела кілька цінних наукових експериментів. Вона двічі Герой Радянського Союзу.

Ведучий 2. Слайд 28 БУРАН ", пілотований орбітальний корабель, третій ступінь ракетно-космічної транспортної системи багаторазового використання« Енергія-Буран ». Створений наприкінці 1980-х рр.. в науково-виробничому об'єднанні «Енергія» під керівництвом генерального конструктора системи В. П. Глушко і конструктора корабля Ю. П. Семенова. Здатний доставляти на навколоземну орбіту і назад екіпаж з 2-4-х осіб, до 6 пасажирів і різні вантажі. Можливий політ як в автоматичному, так і пілотованому режимі тривалістю до 30 діб. Являє собою повітряно-космічний літак з низькорозташованим крилом дельтовидной форми. Стартова маса до 105 т, посадкова - 82 т, довжина 36,4 м, діаметр фюзеляжу 5,6 м, розмах крила 24 м, розміри відсіку корисного вантажу 4,7 х 18,3 м.

Ведучий 1. Слайд 29 Місяцеходу (Місячний самохідний апарат), автоматичний або керований пристрій для роботи і пересування по поверхні Місяця. Перший автоматичний місячний самохідний апарат, керований із Землі, - радянський «Луноход-1» (1970). У 1970-75 запущено 2 радянських місячних самохідних апаратів. Максимальна маса 840 кг, максимальна пройдена відстань 37 км, тривалість роботи біля 1 року.

 Першими, хто здійснив політ на Місяць були американці: Ніл Армстронг і Едвін Олдрін.

Ведучий 2. Слайд 30 Не всі космонавти поверталися з космосу. У квітні 1967 року при поверненні на Землю через аварію парашутної системи загинули Володимир Михайлович Комаров . Владислав Миколайович Волков льотчик-космонавт. Здійснив два польоти. Один разом з космонавтами Георгієм Тимофійовичем Добровольським і Віктором Івановичем Пацаєва в червні 1971 року космічний корабель «Союз-11» не повернувся з космосу. Це була перша в світі довготривала пілотована орбітальна наукова станція. При спуску з орбіти через розгерметизацію спускного апарата весь екіпаж корабля загинув.

 І перший космонавт теж загинув під час тренувального польоту Історія космосу пишеться і зараз. На космічну орбіту виведено космічні кораблі, які везуть до зірок туристів. Але ми з вами повинні пам'ятати імена тих людей, які стояли біля витоків космонавтики.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Астрономія, Виховна робота
Додано
1 лютого 2019
Переглядів
789
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку