Виховна година на тему "Правильне харчування – запорука міцного здоров’я"

Про матеріал

Мета даного заходу - поглибитити знайомство з резервами здоров'я людини, значенням раціонального харчування в системі здорового способу життя, навчити розділяти індивідуальну програму харчової поведінки. Розширити знання учнів про гігієну харчування, звернути увагу на неприпустимість споживання неякісних або зіпсованих продуктів; розвивати вміння правильно харчуватися; виховувати відповідальність за власне здоров'я, естетичний смак.

Перегляд файлу

 

Робота

Шевченко О.Ю.

учителя хімії та біології

Загальноосвітня школа

І-ІІІ ступенів №1

 ім. Т.Г.Шевченка

Знам’янської міської ради

Кіровоградської області

 

Виховний захід «Правильне харчування  – запорука

міцного здоров’я»

Мета: Дати учням уявлення про енергетичну цінність їжі; поглибити знання про гігієну харчування, звернути увагу на неприпустимість споживання неякісних або зіпсованих продуктів; розвивати вміння правильно харчуватися; виховувати відповідальність за власне здоров'я, естетичний смак.

Продовжити знайомство з резервами здоров'я людини, значенням раціонального харчування в системі здорового способу життя, навчити розділяти індивідуальну програму харчової поведінки.

Обладнання: презентація до теми, учні поділяються на команди

1. Психологічна установка. Анкета

Скажіть, що в нашому житті є найдорожчим скарбом. Правильно, це — здоров'я. А що таке, по вашому, здоров'я?

Як ви вважаєте, від чого залежить стан нашого здоров'я? За даними досліджень Всесвітньої організації охорони здоров'я на наше здоров'я впливають:

 спадковість — 20%;

 рівень медичної допомоги — 10%;

 екологічні умови — 20%;

 спосіб життя — 50%.

Тож , що ви розумієте під питанням «Здоровий спосіб життя»

Отже, здоровий спосіб життя це:

-  Здорове харчування, з великою кількістю клітковини, природних вітамінів і мінералів (по можливості тільки натуральні продукти: злакові й бобові культури, різноманітні овочі й фрукти, свіжа зелень);

- Достатня фізична активність і фізичні навантаження (обов'язкові прогулянки пішки й ранкова гімнастика);

-    Повна відмова від всіх шкідливих звичок

І саме одним з головних компонентів здорового способу життя  - це є правильнее харчування. Тому ми й поведемо розмову про здорову та корисну їжу.
Давньогрецький філософ Сократ казав: "Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити". Поясніть цей вислів. Ми дуже багато разів чуємо одні й ті самі слова: правильне харчування. А що це? Їжа - життєва необхідність, яка до того ж викликає у людини різноманітні почуття. Багато причин підштовхують нас до прийому їжі. Ми їмо, щоб втамувати голод, отримати задоволення, відчуття радості. Інколи ми їмо в стані стресу. У кожного з нас ще з дитинства виробляється певний стереотип харчування. Спробуємо з допомогою питань анкети визначити свій індивідуальний стереотип харчування.

Анкета

Та все ж таки ідеальне харчування неможливе. Тому потрібно його оптимізувати у відповідності до віку людини, характеру її діяльності і навіть клімату.

Спочатку ми дізнаємося, як харчуєтеся ви. Проведемо невелике опитування, щоб ви більше дізналися про себе. Дайте відповіді на 5 запитань, порахуйте бали, та зробіть висновки.

1. Чи вживаєте ви в їжу моркву, капусту, буряк?

А) Завжди, протягом року – 5 балів,

Б) Інколи, коли заставляють – 2 бали,

В) Ніколи – 0 балів.

2. Скільки разів в день ви їсте?

А) 4 рази – 5 балів,

Б) 3 рази – 3 бали,

В) 2 рази – 0 балів,

Г) 7-8 разів, скільки захочу – 0 балів.

3. Чи вживаєте ви в їжу овочі та фрукти?

А) Щодня, декілька разів – 5 балів,

Б) 2-3 рази в тиждень – 3 бали,

В) Дуже рідко – 1 бал,

Г) Ніколи – 0 балів.

 

4. Коли і що ви їсте на ніч?

А) м'ясо з гарніром о 21 годині – 1 бал,

Б) Молочну кашу о 21 годині – 2 бали,

В) Стакан кефіру чи молока о 21 годині – 5 балів,

Г) Їм, коли захочу та що захочу до 23 години – 0 балів.

5. Чи вживаєте ви в їжу часник, цибулю, петрушку?

А) Іноді петрушку в супі, салаті – 1 бал,

Б) Часник і цибулю ніколи не їм – 0 балів,

В) Все це вживаю щоденно у невеликій кількості – 5 балів,

Г) Їм іноді, коли заставляють – 2 бали.

Підраховуємо кількість балів. Підніміть руку, у кого 13-15 балів?

13-15 балів – ви достатньо вживаєте в їжу овочів та фруктів, у вас правильний режим харчування.

Хто набрав 9-12 балів?

9-12 балів – ви не займаєтеся своїм здоров’ям, їсте, коли заманеться. Але вдома про це піклується хтось інший, так що ви достатньо правильно харчуєтеся.

Чи є такі, хто набрав 0-9 балів9-12 балів?

0-9 балів – вам треба замислитися про своє харчування, як про режим, так і про раціон. Чим швидше ви це зробите, тим кращим буде ваше здоров’я.

2. Правила  харчування.

Слово вчителя

(Вчитель зачитує притчу)

 Коли пацієнт прийшов до Насреддіна, відомого  єгипитського лікаря,зі скаргою на біль у животі. Лікар запитав йог, що він їв на обід. Коли хворий розповів що він з’їв на обід, то Насреддін приписав йому очні каплі. На велике здивування пацієнта чому виписані очні каплі,коли болить живіт, лікар відповів: « На слідуючий раз будете бачити що ви їсте»

Ще мудреці древнього світу розуміли, що помірність в їжі - запорука здоров'я і довголіття. А про тих, хто занадто багато їв, говорили: «Зажера риє собі могилу зубами». Особливо небезпечними є переїдання в наші дні. Адже в наслідок гіподинамії люди стали менше витрачати енергії. Головна заповідь здоров'я в наш час повинна звучати так: «Харчуватись розумно. Виявляти свої помилки в харчуванні і усувати їх!»

 Основі закони харчування :

-  вживати різноманітні продукти харчування:

- підтримувати нормальну вагу тіла:

 - вибирати їжу з меншим вмістом жирів, холестерину;

-  вживати цукор лише помірно;

- вибирати їжу багату овочами, фруктами, крупами;

 - помірно вживати сіль.

Неправильне харчування має наслідки:

- схильність до варикозного розширення вен;

- схильність до сердечної недостатності;

- підвищена схильність до інфекційних захворювань;

- поява цирозу печінки через ожиріння;

- захворювання, пов’язані з порушенням обміну речовин;

- підвищення тиску;

- діабет;

- захворювання нирок;

- збільшення кількості жирових клітин у дітей;

- зменшення тривалості життя;

Склад поживних речовин у  продуктах харчування;

Робота над схемою.

 

пхнд1

 

Білки — це "справжній будівельний матеріал" для організму, джерело енергії, відповідають за ріст та розвиток людини. Білками багаті м'ясо, риба, яйця, молоко і фрукти.
Жири — це речовини, що відповідають за енергообмін організму. Містяться вони в олії і вершковому маслі, салі.
Вуглеводи — основне джерело енергії для людського тіла, відповідають за роботу м'язів, серця, силу організму. Вуглеводів багато у хлібі, картоплі, крупах, фруктах. Ну і звичайно, організм потребує сили та енергії, які дають йому вітаміни.

Енергетичні витрати організму мають компенсуватися надходженням енергії з їжею. Збалансоване харчування означає, що в їжі є білки, жири й вуглеводи у співвідношенні 1 : 1: 4.

Харчова піраміда

Отже, враховуючи різноманітні поради та правила, існує безліч теорій та концепцій стосовно правильного харчування. Одна із них - піраміда харчування.

Ця піраміда – відмінний наочний посібник з вибору продуктів харчування. Вона дає уявлення про шість найважливіших харчових груп.

Завдання: Складіть піраміду свого харчування з тих продуктів, які ви, як правило, вживаєте.

Додаток

      Група 1

В основі піраміди харчування – продукти з цільного зерна, такі як хліб з борошна грубого помелу, нерафіновані крупи. Ці продукти багаті клітковиною і складними вуглеводами.

Групи 2 і 3

Овочі та фрукти. Рекомендується вживати не менше 500 грамів фруктів і овочів на день.

Група 4 і 5

На третьому рівні піраміди розташовуються молочні продукти, риба, птиця та м’ясо, також бобові, горіхи, насіння і замінники м’яса, яйця. Продукти цієї групи слід споживати в помірних кількостях.

Група 6

У верхній частині піраміди гігієни харчування розташовуються жири, рослинні олії, солодощі і йодована сіль. Ці продукти необхідні організму, але в малій кількості.

Різноманітність продуктів різних за кольором і смаком збільшує насолоду від прийому їжі, є ключем до правильного збалансованого харчування. І чим яскравішого та більш насиченого кольору продукти, тим більше виражені їх захисні властивості в профілактиці ракових і серцево-судинних захворювань.

 

Принципи  харчування   школяра.

Щоденна  добова  потреба підлітків 11-13 років у білках- 90-100 г, жирах-90-100г, вуглеводах-380-400г.Загалом протягом дня потрібно вживати: 4-5 скибочок хліба, 150-200 г каші чи вермішелі; 3-4 яблука  чи інших  фруктів,2 склянки соку, 350-500 г салату, 200 г картоплі; склянку молока,по 50 г  масла і сиру, 200г кефіру чи йогурту; по 50-100 г мяса чи риби; 1-2 яйця, 125 г квасолі чи гороху.

(Обговорення правил раціонального харчування)

ПРАВИЛА  АДЕКВАТНОГО  ХАРЧУВАННЯ

1.Їж  3-4  рази  на день, у  певні  години, не  частіше, ніж  через  3-4  год.

2. Пережовуй  їжу  повільно  і   ретельно.

3. Ввечері не  пий  міцного  чаю,  кави.

4. Цукор  заміни  медом, ягодами, фруктами.

5. Їж якомога  менше  білого  хліба, а більше-

житнього.

6. Уникай  надто  жирної  їжі.

7.Не  досолюй  страв.

8. Воду  пий невеликими  ковтками.

9. Вживай  свіжі, теплі  страви.

 

ПОРАДИ ПІДЛІТКАМ ЩОДО  ХАРЧУВАННЯ

1.Добова потреба підлітка -52-75 ккал на 1кг маси тіла.

2.Харчуватися потрібно регулярно, тобто дотримуватися режиму харчування- їсти в один і той самий час.

3.Підліткам необхідно їсти 3-4 рази на день, через 3-4 години.

4.Треба  памятати про правильне співвідношення в їжі  білків, жирів і вуглеводів1:1:4.При фізичних навантаженнях-1:1:6.

5.Усю їжу, яку зїдає підліток за день(100%), слід розділити так:

Сніданок-30-35%(його можна поділити на перший і другий сніданки)

Обід-40-45%;

Підвечірок-5-15%;

Вечеря-15-20%;

 

ПАМ’ЯТАЙ

      Додержуючи  правил  адекватного  харчування,  ви  надовго  збережете своє   здоров’я.

                      3. Продукти, які можуть знищити здоров’я

     За останні десятиліття в наше життя лавиною увірвалися пластикові матеріали, синтетичний одяг, ціла низка штучних миючих, косметичних та лікувальних засобів.

 

 Ці зміни стосуються також продуктів харчування. Більшість з них містить цілу низку штучно синтезованих сполук - Е-добавок.

 

А з якою метою використовують харчові добавки в продуктах харчування?

 

Харчові добавки — простий та дешевий спосіб надати продукту привабливий вигляд і колір, посилити смак, а також продовжити тармін зберігання.

 

У харчовій промисловості застосовується велика група речовин, що об'єднується загальним терміном харчові добавки. Цей термін не має єдиного тлумачення. У більшості випадків під цим поняттям об'єднують групу речовин природного походження або одержаних штучним шляхом, використання яких необхідне для удосконалення технології, отримання продуктів спеціалізованого призначення (дієтичних, лікувальних та ін.), збереження необхідних або додання нових властивостей, підвищення стабільності і поліпшення органолептичних властивостей харчових продуктів. Зазвичай до харчових добавок не відносять сполуки, які підвищують харчову цінність продуктів харчування: вітаміни, мікроелементи, амінокислоти.

Майже все, що ми їмо щодня, містить  харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Е-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком "Санта-Бремор" містять ракоутворюючі добавки Е-330, Е-331, Е-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком "Дружба”, якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Е-450 і Е-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Е-451, Е-452, Е-412, Е-415, які негативно впливають на здоров’я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий "Мармуровий" містить  ракоутворюючий емульгатор Е-252. Печиво "Топлене молоко"може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Е-503, який визнано небезпечним для життя і здоров’я людини. Ковбаса "Варена"містить ракоутворюючі компоненти Е-451 та Е-452. При частому вживанні ковбаси копченої "Посольської"теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий "букет" шкідливих консервантів – Е-451, Е-452, Е-450, Е-250. Не поступається іншим за вмістом небезпечних складників і ковбаса варена "Ніжна”, куди входять Е-450, Е-451, Е-452, Е-250.

Улюблена всіма дітьми згущенка "Полтавська"уже не корисний продукт, бо містить Е-466. Шоколадний рулет від торгової марки "Конті" може бути шкідливим для шкіри через Е-160. Дієтичний шоколад містить підсолоджувач Е-966, який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають Е-494, який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор  Е -450, який знижує здатність до концентраціїї уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель з шоколадим наповнювачем підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником Е-110, який надає цукеркам золотистого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збудливість. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що стимулює утворення ракових клітин. Майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який позначають як "підсилювач смаку"Е-621. Він відновлює смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають. Ця добавка негативно впливає на зір, провокуючи глаукому.

Практично всі безалкогольні напої  виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшуе технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із найпопулярніших підсолоджувачів – аспартам у 180 – 200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення її в організмі, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті. До речі, за висновками медиків, діти повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь. Але замість них виробники застосовують синтетичні речовини. Те саме стосується йогуртів і глазурованих сирків, у назві яких зазначається "з апельсином”, "з полуницею”, "з ананасом”, що вводить споживача в оману, адже насправді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ніяк не відповідні фрукти.

Чимало батьків купують своїм дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва "Квас”. Насправді ж це безалкогольний напій, виготовлений з допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувача та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав’язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру – означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту. На пачці "Дирола"правдиво написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у "Стиморолі"їх ще більше – 68. "Риглі" про це замовчує. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 – 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене. Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. В їх організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють Е-230 – 232, а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично неможливо. Тому перед уживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

 

А чи допустиме взагалі використання харчових добавок?

 

Застосування харчових добавок допустиме тільки в тому випадку, якщо вони, навіть при тривалому використанні, не загрожують здоров'ю людини

Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі, було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації (INS):

  •                               Е100-Е199 – барвники - підсилюють колір продукту.  Містяться в безалкогольних напоях, морозиві, кондитерських виробах.
  •                               Е200-Е299 – консерванти- запобігають розмноженню бактерій, вірусів, грибів та подовжують термін зберігання харчів. Знаходяться в більшості консервів, шоколаді, чіпсах, сухих супах, винах.
  •                               Е300-Е399 – антиоксиданти-зберігають свіжість продукту. За правилами, в одному продукті може міститися лише один антиоксидант. Знаходяться в жирних продуктах, вині, пиві, лимонаді, кисломолочних продуктах, ковбасах, маслі, шоколаді.
  •                               Е400-Е499 – стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі -  зберігають консистенцію продукту, підвищують в’язкість. Без них неможливо виготовити майонез, соуси, йогурти, непрозорі безалкогольні напої, деякі кондитерські вироби.
  •                               Е500-Е599 –  регулятори кислотності,  поліпшувачі, розрихлювачі використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі. Такі поліпшувачі дозволяють використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшувати затрати часу, зберігаючи при цьому привабливий вигляд товару. Речовини проти злежування використовують при виробництві приправ. У сучасній харчовій промисловості застосовують понад дві тисячі різноманітних приправ. Проте природні прянощі майже не використовуються – їх витіснили синтетичні суміші, які застосовують в стравах фастфудів і східної кухні.
  •                               Е600-Е699 – підсилювачі смаку та аромату. У процесі зберігання та переробки продуктів харчування кількість нуклеїнів – речовин, що посилюють смакове сприйняття – значно зменшується, тож їх вводять штучним шляхом.
  •                               Е700-Е899 – запасний діапазон позначок.
  •                               Е900-Е999 – антифламенги (піногасники), підсолоджувачі - використовуються при виготовленні дієтичних харчів спеціального призначення. Застосовують в кондитерських виробах, лимонаді, жувальних гумках.
  •                               Е1000-Е1521 – речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо. Вони повністю заборонені в Україні.

Наведена класифікація є умовною, оскільки одні й ті ж добавки можуть поєднувати в собі різні функції. Наприклад, натрію сульфат Е221 є одночасно і консервантом, і антиоксидантом . Відповідно до класифікації Євросоюзу, за своїм статусом харчові добавки діляться на: дозволені, заборонені, недозволені, небезпечні. До групи заборонених належать добавки, що призводять до хвороб. Небезпечні - можуть бути небезпечними для людей з хронічними захворюваннями. Недозволені - дія на організм людини все ще не доведена, або добавка не тестувалася.

Дозволені  у використанні в харчовій промисловості в допустимих нормах  харчові добавки природного походження:

  •                               Е101  рибофлавін. Це не що інше, як вітамін В2.
  •                               E140  хлорофіл. Нешкідлива речовина, яка надає рослинам зелений колір.
  •                               Е152  вугілля. Усім відома корисна копалина, абсолютно нешкідлива.
    •           Е160a  каротини. Речовини, близькі за властивостями до вітаміну А.
    •                               Е161b  лютеїн. Вітаміноподібна речовина, що сприяє поліпшенню зору, використовується в ліках.
    •                               E163  антоціани. Рослинні пігменти, що надають забарвлення листкам і пелюсткам квітів.
    •                               E181  таніни. Група речовин, аналогічних компоненту чаю, що додають йому терпкий смак.
    •                               E202  калію сорбіт. Один з найбільш популярних консервантів, абсолютно нешкідливий.
    •                               Е260  оцтова кислота. Нешкідливий компонент натурального походження.
  •                               E296  яблучна кислота. "Кислинка" яблучного походження.
  •                               Е270  молочна кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні (скисання молока, квашення капусти та ін.)
  •                               E290  карбон диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду.
  •                               Е300  аскорбінова кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету.
  •                               E306-Е309  токофероли. Іншими словами, це вітаміни Е різних форм.
  •                               Е406  агар-агар. Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості, натуральний і нешкідливий.
  •                               Е440  пектини. Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках). Сприяють очищенню кишечнику, виводять шлаки.
    •                               Е500 – натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.
    •                               Е507  соляна кислота. Аналогічна речовина виробляється у нас в шлунку.
  •                               Е641  L-лейцин. Одна з корисних амінокислот.
  •                               Е642  лізин. Ще одна корисна амінокислота.
  •                               Е-916  кальцію йодат. Використовується для збагачення продуктів харчування корисним для здоров'я йодом.

         Втім і вони можуть сильно зашкодити людині. Наприклад, нешкідлива для більшості лимонна кислота (Е 330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих на виразку шлунка. Але через те, що багато продуктів містять сумнівні або шкідливі для людини добавки - просто необхідно мати під рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок.

  •                               E110  жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.
  •                               Е122  азорубін, кармуазін. Може викликати алергію.
  •                               E123  амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
  •                               Е127  еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози.
  •                               E129  червоний чарівний. Канцероген.
  •                               Е132  індигокармін. Може викликати нудоту,  підвищення тиску, алергію.
  •                               E200  сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції.
  •                               E210  бензойна кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми.
  •                               Е211  натрію бензоат. Потенційний канцероген.
  •                               Е216-Е217  солі бензойної кислоти. Імовірно канцерогенні.
  •                               Е220  сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту.
  •                               Е221  натрій сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати напади астми і ниркову недостатність.
  •                               E235  натаміцин. Може викликати алергію, нудоту, пронос.
  •                               E249 – калій нітрит. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
  •                               Е251 – натрій нітрат. В організмі перетворюється на канцероген.
  •                               Е322  лецитин. Самі по собі лецитини - корисні речовини, їх застосовують у медицині як загальнозміцнюючий засіб, при недокрів'ї, неврозах. Але у добавках частіше використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої.
  •                               Е450  пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках.
  •                               Е621 – натрій глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною кілька пакетиків), можна отруїтися. В Америці на рік трапляються сотні тисяч подібних випадків.
  •                               Е622 – калій глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні.
  •                               Е951  аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.

 

Робота над завданнями для груп

Завдання: 1)Робота над складом харчових продуктів та визначення  вмісту Е – добавок.

2)Кожна команда повинна розробити пам'ятку "Корисних порад" стосовно їжі. (Кожна група пропонує свій варіант, обирається найкращий).
3)Обґрунтуйте такий вислів: "Чистота — запорука здоров'я",
          «Неправильний вибір їжі може спричинити різні захворювання»

 

Продукти: сухарики, чіпси, ковбаса, солодка вода, жуйки.

ЗВІТ

Наша експертна група проводила дослідження на вміст ароматизаторів, консервантів, фарбників таких продуктів:

  •                               ………………………………………………………………………………
  •                               ………………………………………………………………………………
  •                               ………………………………………………………………………………

Ми виявили, що вони містять:

  •                               Фарбники……………………………………………………………………
  •                               Консерванти………………………………………………………………
  •                               Ароматизатори ……………………………………………………………………

Наявність даних хімічних сполук в організмі людини може призвести до:

………………………………………………………………………………………

Найбільш небезпечним виявився продукт:

…………………………………………………………………………………….

То ж радимо:

……………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

 

Пам’ятка покупця

Для збереження здоров’я необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  1.                           Намагайтеся вживати свіжу домашню їжу, приготовану з натуральних неперероблених продуктів харчування.
  2.                           Уникайте відвідування закладів швидкого харчування, які пропонують своїм відвідувачам перероблену заздалегідь продукцію швидкого приготування
  3.                           При виборі продуктів харчування в супермаркеті необхідно звертати увагу на їх склад і обирати продукцію з мінімальним вмістом харчових добавок.
  4.                           Якщо продукт харчування містить в собі харчові добавки, то необхідно виключити небезпечні для здоров’я людини.
  5.                           Для збереження особистого фізичного здоров’я необхідно по можливості виключати з раціону такі харчові продукти як: штучно створені безалкогольні напої, жувальну гумку, снекову продукцію, ковбасні вироби, майонезу, соуси та продукти довгострокового зберігання.
  6.                           Необхідно пам’ятати, що харчові добавки, які є в малих дозах безпечними, при тривалому вживанні мають властивість накопичуватися в організмі і завдавати йому великої шкоди.

             Поради щодо здорового харчування

Отже, можна виділити декілька основних порад щодо здорового харчування:

        - Енергетичні витрати організму мають компенсуватися надходженням енергії з їжею.

         -Збалансоване харчування означає, що в їжі є білки, жири й вуглеводи у співвідношенні 1 : 1: 4.

         -добовий асортимент харчових продуктів повинен бути різноманітним, але важливо не переїдати;

- особливо корисно готувати каші (вівсяну, гречану, пшеничну), які служать джерелом рослинних волокон і речовин, що нормалізують роботу кишечника, підшлункової залози, печінки і жовчного міхура;

- з дитинства важливо привчати себе не зловживати солодощами;

- дуже корисно споживати кисломолочні продукти;

- їжу слід приймати в один і той же час, невеликими порціями, не менше З разів на день, а при схильності до повноти - 4-6 разів на день;

- в процесі приготування важливо не переварювати і не пережарювати їжу.

ПАМ’ЯТАЙ

Додержуючи  правил  адекватного  харчування,  ви  надовго  збережете своє   здоровя.

Заключне слово вчителя: Здоров'я великою мірою залежить від самої людини. Тільки сама людина має регулювати своє харчування і це допомагає їй довго жити і зберегти власне здоров'я. Отже, правильне харчування та здоровий сон – запорука міцного здоров’я. На все життя запам'ятайте, що здоров'я — це перша та найважливіша потреба людини, що визначає здатність її до праці й забезпечує гармонійний розвиток особистості.  Бувайте здорові! Бережіть себе та своє здоров'я!

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ – ЦЕ ПРОСТО!!! 11 ПРАВИЛ ЗДОРОВ’Я:

1. Займайтеся фізичною культурою, хоча б  30 хвилин на добу

2. Раціональне харчування. Вживайте більше їжу,  яка складається з клітковини , та менше – їжу, яка складається з цукру та пшеничної муки. Не забувайте про овочі та фрукти. Готуйте їжу на рослинній олії, зменшіть вживання тваринного жиру. 

3. Уникайте  надмірної ваги, не вечеряйте після 6 години вечора. Вживайте їжу не менше 3 разів на день 

4. У  продовж дня пийте більше рідини -  це  позитивно впливає  на стан шкіри, дозволяє продовжити її молодість. 

5. Готуйте їжу недовго та при низькій температурі - це дозволить зберегти у ній якісні вітаміни. 

6. Дотримуйтеся режиму дня. Лягайте та вставайте  в один і той же час. Це найпростіша порада, для того щоб мати гарний, здоровий, відпочивший вигляд. 

7. Будьте психологічно урівноваженні. Не нервуйтеся, тому що нервові клітини не відновляються. Хоча є ймовірність їх відновлення, але дуже повільно. Так що знаходьте завжди тільки позитивні моменти. 

8. Загартовуйте свій організм. Найкраще допомагає контрастний душ – тепла та прохолодна вода. Це не тільки корисно, але й допомагає проснутися. 

9. І звичайно не курити, не зловживайте алкоголем та іншими  шкідливими звичками. Адже це основні фактори погіршення здоров’я. 

10. Частіше гуляйте у парках, на свіжому повітрі, подалі від автомобілів та інших забруднювачів  повітря. 

11. Творіть добро. Адже на добро відповідають добром. Воно обов’язково до Вас повернеться у вигляді гарного настрою та самопочуття Якщо ви дотримуєтесь хоч половини правил, це додасть Вам здоров’я!!

Пропоную Вам поділитись враженнями, закінчивши речення:

  1.                           Для мене сьогодні новим було…
  2.                           Я для себе зробив висновок…
  3.                           Ще я б хотів дізнатись про…
  4.                           Мені не сподобалось…
  5.                           Найбільше мене вразило…
  6.                           Я обмежу вживання в їжу…
  7.                           Для мене було недостатньо інформації про…

 

Д/3. На основі отриманих знань, рекомендацій сформулювати індивідуальний стиль харчової поведінки і намагайтесь використовувати його в житті.

 

Джерела інформації:

http://www.ekulinar.ru/topic31314.html

http://www.bestreferat.ru/referat-3987.html

http://noosfera.org/ua

http:// www.relga.ru

http://enc.guru.ua/index.php

http:// festival.1september.ru

http://fit-style.at.ua/index/pitanie/0-18

http:// talvoda.ru

http:// sporttrops.com.ua

http://www.ualogos.kiev.ua/fulltext.html?id=432

http:// dreamfood.com.ua

http:// thiswomen.ru

http:// www.coolreferat.com

http://www.kedem.ru/health/20100603-useful-kitchen/

http:// news.city.zt.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

ЗВІТ

Наша експертна група проводила дослідження на вміст ароматизаторів, консервантів, фарбників таких продуктів:

  •                               ………………………………………………………………………………
  •                               ………………………………………………………………………………
  •                               ………………………………………………………………………………

Ми виявили, що вони містять:

  •                               Фарбники……………………………………………………………………
  •                               Консерванти………………………………………………………………
  •                               Ароматизатори …………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

Наявність даних хімічних сполук в організмі людини може призвести до:

………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

Найбільш небезпечним виявився продукт:

…………………………………………………………………………………….

То ж радимо:…………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Раніше назви харчових добавок хімічних речовин писали на етикетках продуктів повністю, але вони займали так багато місця, що в 1953 році в Європі, було вирішено змінити повні назви цих речовин буквою Е (від Europe) з цифровими кодами, ідентифікованими згідно Міжнародної системи класифікації (INS):

  •                               Е100-Е199 – барвники - підсилюють колір продукту.  Містяться в безалкогольних напоях, морозиві, кондитерських виробах.
  •                               Е200-Е299 – консерванти- запобігають розмноженню бактерій, вірусів, грибів та подовжують термін зберігання харчів. Знаходяться в більшості консервів, шоколаді, чіпсах, сухих супах, винах.
  •                               Е300-Е399 – антиоксиданти-зберігають свіжість продукту. За правилами, в одному продукті може міститися лише один антиоксидант. Знаходяться в жирних продуктах, вині, пиві, лимонаді, кисломолочних продуктах, ковбасах, маслі, шоколаді.
  •                               Е400-Е499 – стабілізатори, емульгатори, загусники, желюючі речовини та ущільнювачі -  зберігають консистенцію продукту, підвищують в’язкість. Без них неможливо виготовити майонез, соуси, йогурти, непрозорі безалкогольні напої, деякі кондитерські вироби.
  •                               Е500-Е599 –  регулятори кислотності,  поліпшувачі, розрихлювачі використовують переважно у хлібопекарні та кондитерській справі. Такі поліпшувачі дозволяють використовувати низькосортну сировину, спрощувати процес виробництва та зменшувати затрати часу, зберігаючи при цьому привабливий вигляд товару. Речовини проти злежування використовують при виробництві приправ. У сучасній харчовій промисловості застосовують понад дві тисячі різноманітних приправ. Проте природні прянощі майже не використовуються – їх витіснили синтетичні суміші, які застосовують в стравах фастфудів і східної кухні.
  •                               Е600-Е699 – підсилювачі смаку та аромату. У процесі зберігання та переробки продуктів харчування кількість нуклеїнів – речовин, що посилюють смакове сприйняття – значно зменшується, тож їх вводять штучним шляхом.
  •                               Е700-Е899 – запасний діапазон позначок.
  •                               Е900-Е999 – антифламенги (піногасники), підсолоджувачі - використовуються при виготовленні дієтичних харчів спеціального призначення. Застосовують в кондитерських виробах, лимонаді, жувальних гумках.
  •                               Е1000-Е1521 – речовини для глазурування, роздільники, герметики, текстуратори, солеплавителі тощо. Вони повністю заборонені в Україні.

Наведена класифікація є умовною, оскільки одні й ті ж добавки можуть поєднувати в собі різні функції. Наприклад, натрію сульфат Е221 є одночасно і консервантом, і антиоксидантом . Відповідно до класифікації Євросоюзу, за своїм статусом харчові добавки діляться на: дозволені, заборонені, недозволені, небезпечні. До групи заборонених належать добавки, що призводять до хвороб. Небезпечні - можуть бути небезпечними для людей з хронічними захворюваннями. Недозволені - дія на організм людини все ще не доведена, або добавка не тестувалася.

Дозволені  у використанні в харчовій промисловості в допустимих нормах  харчові добавки природного походження:

  •                               Е101  рибофлавін. Це не що інше, як вітамін В2.
  •                               E140  хлорофіл. Нешкідлива речовина, яка надає рослинам зелений колір.
  •                               Е152  вугілля. Усім відома корисна копалина, абсолютно нешкідлива.
    •                               Е160a  каротини. Речовини, близькі за властивостями до вітаміну А.
    •                               Е161b  лютеїн. Вітаміноподібна речовина, що сприяє поліпшенню зору, використовується в ліках.
    •                               E163  антоціани. Рослинні пігменти, що надають забарвлення листкам і пелюсткам квітів.
    •                               E181  таніни. Група речовин, аналогічних компоненту чаю, що додають йому терпкий смак.
    •                               E202  калію сорбіт. Один з найбільш популярних консервантів, абсолютно нешкідливий.
    •             Е260  оцтова кислота. Нешкідливий компонент натурального походження.
  •             E296  яблучна кислота. "Кислинка" яблучного походження.
  •             Е270  молочна кислота. Природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні (скисання молока, квашення капусти та ін.)
  • E290  карбон диоксид. Не що інше, як вуглекислий газ, що перетворює напій у газовану воду.
  • Е300  аскорбінова кислота. Всіма улюблений вітамін С, одиниця імунітету.
  • E306-Е309  токофероли. Іншими словами, це вітаміни Е різних форм.
  • Е406  агар-агар. Незважаючи на підозріло часте використання в кондитерській промисловості, натуральний і нешкідливий.
  • Е440  пектини. Вони присутні у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках). Сприяють очищенню кишечнику, виводять шлаки.
    •             Е500 – натрій гідрогенкарбонат. Не що інше, як харчова сода.
    •             Е507  соляна кислота. Аналогічна речовина виробляється у нас в шлунку.
  •             Е641  L-лейцин. Одна з корисних амінокислот.
  •             Е642  лізин. Ще одна корисна амінокислота.
  •             Е-916  кальцію йодат. Використовується для збагачення продуктів харчування корисним для здоров'я йодом.

Втім і вони можуть сильно зашкодити людині. Наприклад, нешкідлива для більшості лимонна кислота (Е 330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих на виразку шлунка. Але через те, що багато продуктів містять сумнівні або шкідливі для людини добавки - просто необхідно мати під рукою повну таблицю харчових добавок, щоб грамотно читати етикетки. До того ж потрібно враховувати і норми споживання тих чи інших добавок.

  •             E110  жовтий "сонячний захід". Може викликати алергію, нудоту.
  •                               Е122  азорубін, кармуазін. Може викликати алергію.
  •                               E123  амарант. Викликає вади розвитку у плода. Веде до накопичення вапна в нирках.
  •                               Е127  еритрозин. Може викликати гіперактивність щитовидної залози.
  •                               E129  червоний чарівний. Канцероген.
  •                               Е132  індигокармін. Може викликати нудоту,  підвищення тиску, алергію.
  •                               E200  сорбінова кислота. Може викликати шкірні реакції.
  •                               E210  бензойна кислота. Потенційний канцероген. Може провокувати напади астми.
  •                               Е211  натрію бензоат. Потенційний канцероген.
  •                               Е216-Е217  солі бензойної кислоти. Імовірно канцерогенні.
  •                               Е220  сульфур диоксид. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту.
  •                               Е221  натрій сульфіт. Руйнує вітаміни В1 (тіамін) та Н (біотин). Може провокувати напади астми і ниркову недостатність.
  •                               E235  натаміцин. Може викликати алергію, нудоту, пронос.
  •                               E249 – калій нітрит. Можливо, канцероген. Заборонено в дитячому харчуванні.
  •                               Е251 – натрій нітрат. В організмі перетворюється на канцероген.
  •                               Е322  лецитин. Самі по собі лецитини - корисні речовини, їх застосовують у медицині як загальнозміцнюючий засіб, при недокрів'ї, неврозах. Але у добавках частіше використовують потенційно небезпечний, генетично модифікований лецитин з трансгенної сої.
  •                               Е450  пірофосфати. Надмірне вживання загрожує остеопорозом (розпушення кістки) і появою каменів у нирках.
  •                               Е621 – натрій глутамат. Якщо перевищити норму (висипати в чашку з локшиною кілька пакетиків), можна отруїтися. В Америці на рік трапляються сотні тисяч подібних випадків.
  •                               Е622 – калій глутамат. Найпоширеніша "фастфудна" добавка, якою нерідко отруюються при переїданні.
  •                               Е951  аспартам. Може викликати мігрень, висип на шкірі і погіршення мозкової діяльності. Може бути генетично модифікованим.

Додаток 3

Поради покупцям

Щоб бути здоровим та оберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:

  1.                 Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд.
  2.                 Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників.
  3.                 Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання.
  4.                 Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску.
  5.                 Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки;
  6.                 Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим.
  7.                 Обмежити вживання чіпсів,   супів з пакетика, хот-догів, бургерів.
  8.                 Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски.
  9.                 І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!

 

Для збереження здоров’я необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  1.                 Намагайтеся вживати свіжу домашню їжу, приготовану з натуральних неперероблених продуктів харчування.
  2.                 Уникайте відвідування закладів швидкого харчування, які пропонують своїм відвідувачам перероблену заздалегідь продукцію швидкого приготування
  3.                 При виборі продуктів харчування в супермаркеті необхідно звертати увагу на їх склад і обирати продукцію з мінімальним вмістом харчових добавок.
  4.             Якщо продукт харчування містить в собі харчові добавки, то необхідно виключити небезпечні для здоров’я людини.
  5.             Для збереження особистого фізичного здоров’я необхідно по можливості виключати з раціону такі харчові продукти як: штучно створені безалкогольні напої, жувальну гумку, снекову продукцію, ковбасні вироби, майонезу, соуси та продукти довгострокового зберігання.
  6.            Необхідно пам’ятати, що харчові добавки, які є в малих дозах безпечними, при тривалому вживанні мають властивість накопичуватися в організмі і завдавати йому великої шкоди.

 

Поради покупцям

Щоб бути здоровим та оберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:

1.Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд.

2.Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників.

3.Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання.

4. Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску.

5.Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки;

6.Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим.

7.Обмежити вживання чіпсів,   супів з пакетика, хот-догів, бургерів.

8.Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски.

9.І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!

Для збереження здоров’я необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

1.Намагайтеся вживати свіжу домашню їжу, приготовану з натуральних неперероблених продуктів харчування.

2.Уникайте відвідування закладів швидкого харчування, які пропонують своїм відвідувачам перероблену заздалегідь продукцію швидкого приготування

3.При виборі продуктів харчування в супермаркеті необхідно звертати увагу на їх склад і обирати продукцію з мінімальним вмістом харчових добавок.

4.Якщо продукт харчування містить в собі харчові добавки, то необхідно виключити небезпечні для здоров’я людини.

5.Для збереження особистого фізичного здоров’я необхідно по можливості виключати з раціону такі харчові продукти як: штучно створені безалкогольні напої, жувальну гумку, снекову продукцію, ковбасні вироби, майонезу, соуси та продукти довгострокового зберігання.

6.Необхідно пам’ятати, що харчові добавки, які є в малих дозах безпечними, при тривалому вживанні мають властивість накопичуватися в організмі і завдавати йому великої шкоди.

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бессарабова Лілія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Suyazova Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
11 липня 2018
Переглядів
20504
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку