Виховна година "Народ пам,ятає,народ славить "

Про матеріал

Виховна година до дня визволення селища Широке від німецько-фашистських загарбників.Учні повинні знати про страшні часи ,які пережив український народ.Мета -національно-патріотичне виховання.

Перегляд файлу

            «Народ пам’ятає, народ славить» 

Мета. Виховувати патріотичні почуття в учнів, уміння шанувати ветеранів, зміцнювати любов і вдячність до старших поколінь, які відстояли нам мир. Вшанування подвигу нашого народу у Великій Вітчизняній війні.                                               Звернення.                                                                                                                                          У день голубого квітучого маю
До, вас всіх ,шановні, звертаюсь, волаю.
Залиште на хвильку щоденні турботи,
З собою побудьте в глибокій скорботі.
Згадай чоловіка, товариша, брата,
Дружину, сестру чи посивілу матір.
Усіх, хто кував перемогу й загинув
За тебе, за мене, за всю Україну
Згадай їх усіх, замордованих, вбитих,
І гідно живи їх життям недожитим                                                                                            Пісня   « Журавлі » .                                                                                                                     І ведучий.   Минають роки… 73 роки минуло з тієї тривожної ночі, коли замовкли останні постріли гармат, настала тиша. Тиша, за яку заплачено найвищою ціною – ціною життя, крові, сліз людей. Все далі відходять грізні роки Великої Вітчизняної Війни. Але не згасає пам'ять про тих, хто втратив своє життя заради Великої Перемоги.                                                                                                                           ІІ ведучий. 22 червня 1941року нацистська Німеччина напала на колишній Радянський Союз. Люди, всі як один, пішли захищати свою Батьківщину.

Грає пісня «Священная война»                                                                                       

Учні: 1)Біда, мов смерч, насунула здаля. 
              Заплакала обпалена земля, 
              Немов чиєсь стривожене дитя. 
              І мирне обірвалося життя! 
2)Обірвалося на 1418 днів. А що було далі? 
Страшна круговерть: 
Страждання і сльози, горе і смерть, 
Біда вселюдська, вогонь і кров, 
І все це ще раз, і знов, і знов… 
І ведучий.   Вже через 4 місяці німці захопили майже всю Україну. 22 міс. тривала битва за Україну. За Батьківщину у боях вмирали однаково дорослі і малі, чоловіки і жінки, воїни і мирне населення. 
ІІ ведучий. У роки війни було знищено 714 міст і 28 000 сіл, у роки війни загинув кожен 6 громадянин. Скільки б вони могли зробити, скільки зазнали б радощів за цей час. За довгі роки після війни ще не розшукали усіх солдатських могил.      
                                                                                                                                                     Пісня «На безымянной высоте»                                                                                                         І ведучий.   Не обминула ця страшна війна і нашу рідну Широківщину.15 серпня 1941 року німці вже були в Широкому.                                                         ІІ ведучий.Окупація району продовжувалась протягом 940 довгих і важких днів і ночей.Жити було надзвичайно важко.Харчів не вистачало.Топили бур,яном.                                                                                                                                       І ведучий.Населення Широківщини чинило активний опір окупантам, вже в вересні-жовтні розпочався антифашистський рух,яким керував вчитель Інгулецької школи Григорій Сєднєв .Німці жорстоко розправлялися з патріотами.                                                                                                                                         ІІ ведучий.В роки окупації в районі загинуло 2502 людини,з яких прізвища не встановлено 648 чоловік .У 2001 році Дніпропетровською обласною радою видана «Книга скорботи Дніпропетровської області».У томі І зібрано відомості про загиблих із Широківського   району…                                                                        Учень.                                                                                                                                  Люди! Для правди відкрийте серця! 
Будемо щирими до кінця, 
Горем єдиним голови схилим, 
Гріх нам цуратись цієї могили. 
Учень. 
Тут сплять навічно воїни-солдати, 
Чиїсь брати, чиїсь батьки й сини, 
Їм не судилось весен зустрічати, 
Тих, що стрічаєм ми після війни. 
Учень.                                                                                                                        Тут сплять твої ровесники-орлята, 
Які б тепер були із них орли! 
Схилися ж над могилами солдатів, 
Що у боях за тебе полягли. 
І ведучий. 1418 днів йшли воїни вогненними дорогами війни. Все витримали і перемогли. Перемогли тому, що захищали свій дім, свою землю. Перемогли тому, що боролися всі разом. 
ІІ ведучий.Усі були поряд в смертельнім бою, 
                     Бо землю вони захищали свою. 
                     Від лютого ворога, всі як один: 
                     Латиш й українець, казах і грузин. 

Пісня «Нам нужна одна победа»                                                                                                  І ведучий. 29 лютого 1944 року ,74 роки тому назад ,наше рідне Широке визволили від німецько-фашистських загарбників.                                                                 ІІ ведучий.Це були бійці 57 гвардійської дивізії під командуванням Героя  Радянського Союзу генерал-лейтенанта Афанасія  Дмитровича Шеменкова.                                 І ведучий.Важкими були бої за Широке.Почалася відлига ,шляхи і рілля ,по яких пересувалася піхота і артилерія,перетворилися в суцільне багно.                                                 ІІ ведучий.Так .Цих днів забути не можна.                                                                                              Демонстрація.Вони звільняли Широківський район                                                               І ведучий. За визволення Широківського району віддали своє життя майже 3000 чоловік.                                                                                                                                                               ІІ ведучий. Вічна слава солдату – герою і солдатові без нагород, хто загинув хоробро у бою, захищаючи рідний народ…                                                                                                     І ведучий.Золотими літерами вписано прізвища наших односельців в  «Книзі Пам,яті України»,яка є виявом глибокої поваги і шани  до наших співвітчизників,даниною свідчення вдячної пам,яті про них.

 ІІ ведучий Радянські війська не тільки звільнили свою землю від фашистів, вони допомогли й іншим країнам Європи звільнитись від німецьких загарбників. Радянські воїни гнали ворога до самої Німеччини і 9 травня 1945 року було підписано договір про закінчення війни. 

Оголошення інформбюро про кінець війни. 

І ведучий. Чим далі від нас Велика Вітчизняна Війна, тим дорожчі для нас ветерани. Вони живе втілення подвигу, якому нема рівних у світі. Вони пройшли шляхами війни. Вони відстояли наше життя. Вони гідні великої поваги, любові та допомоги. 

Пісня «Спасибі вам фронтовики» 
ІІ ведучий Минуло вже 73 роки, як закінчилася війна. Але ми все пам’ятаємо – і бої, і подвиги, і втрати. Ми повинні ніколи не забувати тих, хто врятував нас, наші сім'ї, нашу Вітчизну від знищення.                                                                                            1 учень:       І знов біля братської тихо стою,

                       І спогад приходить, мов тихе зітхання,

                       Пливе, наче вічність, здобута в бою,

                        Хвилина мовчання…

  2 учень:       Натянуті нерви, немов тетива,

                        Пронизує пам'ять скорбота прощання,

                        І сумно згасає і тихо сплива

                         Хвилина мовчання…

   3 учень:     І подвиги мужні і дружнє плече,

                       І роки надій, перемог, сподівання,

                       І серце сльозою нараз опече

                        Хвилина мовчання…                                                                 4   учень:       Встають побратими, відважні бійці,

                       І знов закипає Та битва остання…

                        Вона, як кохання, вона, як рубці,

                           Хвилина мовчання…

І ведучий.                                                                                                                                          Стало традицією вшановувати  пам'ять  про воїнів хвилиною мовчання.                                                                                                                   Давайте і ми вшануємо пам'ять тих хто воював за нас. 
Вічна пам'ять тим, хто загинув! 
Вічна слава тим, хто живий! 

Хвилина мовчання. 

ІІ ведучий. Без миру немає дитинства, немає майбутнього. Сьогодні і старі, і молоді замислюються над тим, як зберегти мир. Щоб ніколи не повторилася така біда, яку пережив наш народ у 1941 -1945 роках .                                                                                                                   Молитва за Україну                                                                                                                                         Молюсь за тебе, Україно!
Щодня й щоночі у думках,
Коли ми разом - ми єдині,
Молюсь за кожного із нас.
Я прошу в Тебе, милий Боже,
Щоб мир настав на цій землі,
Щоби серця не зупинялись,
Адже вони ще молоді...
І прошу волі для народу,
Будь-ласка, Боже, збережи
Життя людей і їх свободу,
Будь-ласка, нам допоможи...
Мабуть, в цей час лише молитва
Доречна у моїх рядках,
Я сподіваюсь, що почує 
Мене Господь на небесах, -
І буде мир в моїй країні,
І буде спокій у серцях,
І стане вільна Україна...!!!
Я знаю, - там, на небесах,
Є душі тих, хто вже загинув
У цій жорстокій боротьбі,
Та пам'ять вічна залишилась
У кожній людяній душі.
Молюсь за тебе, Україно,
В молитві сила моїх слів
Молись і ти, бо ми - єдині,
Молись за тисячі життів…

І ведучий.Ми  вдячні всім хто знайшов час і прийшов до нас на цей урок пам,яті                                                                                                                                         ІІ ведучий.Дякуємо вам за увагу.Бережіть себе,своїх близьких,Україну і мир.

doc
Додано
25 квітня 2018
Переглядів
1787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку