Виховна година "Небесна сотня"

Про матеріал

Розробка сценарію до Дня вшанування пам яті Героїв Небесної сотні допоможе класним керівникам у підготовці заходу, метою якого є вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість, розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Перегляд файлу

 

                         Виховна година на тему: « Герої не вмирають»

Мета: вшанувати пам’ять героїв Небесної сотні, прищеплювати любов до Батьківщини, виховати патріотичну свідомість,  розвивати бажання стати гідними громадянами України.

Оформлення: Стіна пам’яті Небесної сотні (Прапор України, надписи  «Герої не вмирають», список прізвищ героїв  з фото),  стіл, на столі вишитий рушник, ікона Божої матері, свічка, квіти з чорною стрічкою.

                                                              Хід заходу

Слайд 1. На фоні повільної мелодії

Вед1: Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. Ми повинні пам’ятати і не забувати героїчні сторінки, коли проливали кров патріоти. Адже хто не знає минулого, той не вартий майбутнього.

Вед 2.  Шановні вчителі, учні. гості! Пам'ять жива. Вона живе у фотографіях, у листах, у живих квітах на могилах. Пам'ять живе у віршах, піснях. Цей живий подих пам’яті ми відчуваємо зараз.

Вед 1:Сьогодні ми зібралися, щоб  схилити  голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття. Ми з вами вшановуємо пам’ять героїв різних історичних подій: Битви під Крутами, Голодомору 1932-33рр, Бабиного Яру. Тепер ми стали сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

Вед 2: Ще будемо дякувати тим, хто в цей час захищає кордони нашої держави.

Вед1:   Україна не раз піднімалася з колін. Побита і ціла в ранах, та нездоланна для ворогів своїх, вона йшла ворогу під кулі, щоб захистити всіх своїх дітей. Терновим шляхом дійшла Україна до сьогоднішніх днів.

Слайд 2      Пісня  «Україна – це ти»

Україна:   Сторіччями здригався мій народ

Від ярм, від зрад й кривавих заворушень,

І мову як духовний оплот

Втирали в бруд прямісінько у душах.

Шевченко вмер. І Лесі вже нема.

Є незалежність. Є уже свобода.

І все одно ще темно від примар.

І все одно щось гірко труїть воду.

Вед 2:    Здавалось все скінчилося, давно минуло і більш ніхто не пройде шляхом тих кривавих дій. Та не так здавалось, як вже сталось. Що робиться з тобою, чому ти плачеш,  Україно?

   Україна:  У вогні та диму страдають мої міста. Мене понищено, спалено. А найбільше серце обливається кров’ю за сотні моїх дочок і синів, які загинули від куль власної влади. Ще болять і кровоточать рани, земля захлинається від крові та сліз матерів, сестер, побратимів.

Уч.1: На тебе боляче дивитись,

Нам залишається молитись.

Молитися за волю, за народ,

Щоб вже кінець-кінцем

Добитися свобод.

Уч.2 : І вийти з клітки поневолі,

Бо нам кріпацтва вже доволі.

Невже настали Сталінські часи?

О, Боже наш, ти нас спаси!

Уч.3: Врятуй нам неньку Україну,

І не зроби з неї руїну.

Ми миру хочемо, добра,

Щоб Україна вільною була́.

Всевишній, нам допоможи,

І  Батьківщину збережи!

Вед 1:   За ці роки  Україна прожила цілу історичну епоху.

 Слайд 3

Вед2:    У Києві на Майдан вийшли сотні молодих студентів, які всіляко підкреслювали мирний характер своєї акції.  Злочинна влада вчинила замах на мирний протест і на декларовані цими молодими людьми загальноєвропейські цінності.  Десятки протестувальників були по звірячому побиті спецпідрозділами міліції  і у важкому стані потрапили до лікарень, а доля багатьох з них невідома і до сьогодні.

Вед1:   Шоковані замахом на основоположні права і свободи людини та побиттям мирних студентів, сотні тисяч українців вийшли на Майдан Незалежності, вимагаючи покарання винних у побитті студентів та відставки злочинної влади.

Слайд 4

 Вед2:   Після двох місяців мирних протестів підтримка мітингувальників зростала, а  тодішня влада  застосувала зброю і зробила «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.

 Вед 1:   Постріл, другий, розірвалася тиша , і нестерпний біль…Кров, вогонь, стрілянина на ураження… Знову смерті, поранені, відірвані руки, проламані голови, вибиті очі, покалічені жінки, поранені священники.  

Слайд 5

    Вед1:   Справжні бої розгорталися в центрі Києва 18-20 лютого на вулицях Інститутській, Грушевського, на Європейській площі, майдані, у Маріїнському парку! Навколо вибухи, стогін, горе.

Слайд 6

 Вед 2:   Справжня кровопролитна війна. Нас намагалися винищити за бажання мати людську гідність і самим обирати своє життя. Настав той час, коли кожен українець мав зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі.

Відеокадри з Майдану     ( Штурм)

Уч.4: Хмари зловісні нависли над нами,

           Сили ворожі нас довго гнітуть,

           Станьмо ж до бою усі з ворогами,

           Смерть або воля та згода нас ждуть!

Уч.5:   Ми ж не злякаймось! Гордо і сміло

            Стяг піднесемо за правеє діло,

             Стяг боротьби за свободу народу,

             Щоб панували скрізь воля та згода!

 Вед1:  Проти мирних мітингувальників кинули Внутрішні війська, спецпідрозділ «Беркут» , на дахах будинків розмістили снайперів,завозили проплачених «тітушок».

Слайд 7

 Їх назвали Небесною сотнею – українців, які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Гинули за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес

Вед2:   Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції.

Слайд 8

Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. Ця «Небесна Сотня» своїм життям викупили свободу для мільйонів українців і дає шанс збудувати нову демократичну правову державу.

 Вед1:    Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті.

Слайд 9

Уч. 6: Вони загинули за нас весною

            Віддали все що було в їхньому житті

            І ринули у небо сотнею святою

                Боронити звідти нас від ворогів

 Уч.7:Серця мільйонів – болем умивались… .

           Серця ж Героїв битись не могли,

             І очі їхні вже не відкривались.

            А сотню вже зустріли небеса..

 

 Відео Табакова «Небесну сотню, Господи , прийми»

Слайд 10

Вед1:    І один день тисячі мирних людей стали солдатами свого народу.

Вед2:    Вірність і мужність - ось головні риси героїв: вірність своєму ідеалу та мужність у втіленні цього ідеалу в життя. Вірність і мужність аж до смерті!

Вед1:    Герої творять дійсність, герої формують обличчя світу - вчора, сьогодні і завтра, бо вони готові віддати все, і в тому числі своє життя, щоби осягнути свою мету, щоби здійснити свою мрію.

Вед2:    Прислухаймося у цей день до мови могил. Хай до вух наших дійде голос великих покійників, що одним з’єднаним могутнім хором до нас живих промовляють: “Українці! Будьте гідними! Боріться за своє достойне життя! Здійсніть наш заповіт”. І коли цього голосу слухатимуть мільйони, ми зможемо спокійно глянути у майбутнє. Бо тоді мільйони щоденним трудом, а коли прийде потреба, то жертвою крови свідчитимуть, що Україна живе, бореться, житиме і перемагатиме.

Вед1. Будьмо ж гідними великої слави героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на чорну українську землю.

 Слайд 11 Пісня «Присяга»

Вед2:    Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.

   Вед1:     Зараз нашій країні як ніколи потрібно бути єдиною та згуртованою. На цілісність нашої держави посягнули вороги і багато наших земляків на сьогодні мобілізовано до лав українського війська. Вони воюють на сході з терористами та відвойовують, захищають кордони нашої держави. 

Вед2:    Українська земля пройшла війни та мир, поразки та перемоги, пишалася вірними синами та доньками, чарувала світ своїми запашними паляницями та мелодійними піснями. Вона була і залишається вірною матір'ю українців, які свято шанують і люблять її.

Вед1:    Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити і захищати, відстоювати її інтереси і приносити велику користь .

Слайд 12    Пісня «Воїни світла»

Вед2 : Всім зрозуміло, кому ці слова адресовані, і ні в кого немає сумнівів, що ці герої – це наші хлопці, чоловіки, це мужні воїни, що зі зброєю в руках захищають східний кордон України.

Вед 1: Це лікарі, які виривають поранених в АТО з лап смерті, ставлять їх на ноги, це волонтери, на плечах яких тримається забезпечення нашої армії продуктами, обмундируванням, медикаментами та багато чим іншим, вкрай необхідним у щоденній ратній роботі солдата.

Слайд 13 Лист Солдату

Повертайся, будь ласка, живим.
Я прошу не багато, й не мало.
Кожен вечір молюсь всім святим
Щоб нещастя тебе не спіткало.
Щоби Янгол закрив от біди,
Над тобою розправивши крила,
І шоб куля лихої орди
Не побачила, не зачепила.
Ясним ранком, та днем дощовим,
Я шепочу у синєє небо:
Повертайся, будь ласка живим,
Батьківщина чекає на тебе.

Слайд 14

Вед1: Дивлячись на нинішнє становище нашої країни, впевнені, що немає такого українця, який би не бажав миру і спокою Україні. Весь народ нашої держави об´єднався нині проти  агресора. Багато чоловіків та жінок мужньо захищають кордони нашої країни. Багато хто із людей працює в тилу для підтримки солдатів. Словом, кожен із нас всіма силами намагається підтримати воїнів своєї держави.

 Вед2:    Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про них писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов´язку – стати на захист кордонів держави

Вед 1: У результаті бойових дій за даними ООН на  в Україні загинули понад 8 116 людей, ще 17 тисяч 474 людини отримали поранення. Солдати добровольчих загонів та регулярної армії віддали життя за кожного з нас!
Вед 2.Дані про загиблих і поранених є приблизними - реальні цифри можуть виявитися значно вищими, оскільки сотні людей вважаються зниклими безвісти, а сотні тіл ще не опізнані. Солдати добровольчих загонів та регулярної армії віддали життя за кожного з нас!
Вед 1. Приблизно 800 мирних жителів були вбиті в результаті обстрілів житлових районів, а також внаслідок підриву на мінах та інших пекельних знаряддях вбивства. Більше того, уже тепер відомо, що ті знаряддя ворог почав маскувати під вигляд дитячих іграшок...  
Вед 2. Вони можуть за звуком розпізнати бомби та гармати. Вони вже знають, як далеко вони впадуть. Вони цілими годинами стоять у черзі за гуманітарною допомогою. Вони майже не виходять на вулицю, сидять у темних, холодних підвалах.

Слайд 15

Вед 1: Війна…Вона відбирає у дітей батьків, рідних, дитинство. Єдине, що у них залишається – це мрія.

Слайд 16  Пісня « Я не хочу гратись у війну»

 Вчитель. На жаль, не обійшлося  без втрат. Загинуло понад 2000 воїнів. Серед них і наші земляки 

Слайд 17     Пісня  «Герої не вмирають»

Вед 2: Вшануймо пам´ять усіх загиблих у війні на сході України хвилиною мовчання. Прошу всіх встати.

Слайд 18  Хвилина мовчанн)

Вед 1: Але нашу Батьківщину, нашу Україну зламати не можна. Наче казковий птах, вона піднімається, відроджується із попелу, розправляє гордо крила, стає міцнішою, сильнішою, кращою.

Вед 2 : Україна –єдина, неподільна.

Уч.8 :  Живи, Україно, живи для краси,

 Для сили, для правди, для волі!..

 Шуми, Україно, як рідні ліси,

 Як вітер в широкому полі.

Стоять, присягають тобі на шаблях

 І жити, і вмерти з тобою,

 І прапори рідні в кривавих боях

 Ніколи не вкрити ганьбою!

  Слайд 19

                                      Слава Україні!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

батальйон донбас айдар і дніпро

 знає кожен з нас ми переможем зло

і збройні сили київ і азов

 нас з дитинства вчили ми переможем зло

і правий сектор і нацгвардія

переможем серцем надія не вмира

бий барабан бам бам

низький уклін всім вам

воїни світла воїни ато

нам дарують світло мир і добро

воїни з неба вічно живі

нам дарують небо мир на землі..

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Дранчак Мария
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хорошилова Ольга Володимирівна
    дуже гарний сценарій виховної години. дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Ткачова Олена Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
12 лютого 2018
Переглядів
7568
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку