Виховна година "Обираєш професію - обираєш долю"

Про матеріал

Мета: привернути увагу школярів до важливого вибору в житті людини - вибору професії; сформувати в них свідоме й відповідальне ставлення до цього вибору; надати учням уявлення про різноманітність існуючих професій; формувати повагу до праці людини; виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці.

Перегляд файлу

Виховна година "Обираєш професію - обираєш долю" (слайд)

Мета: привернути увагу школярів до важливого вибору в житті людини - вибору професії; сформувати в них свідоме й відповідальне ставлення до цього вибору; надати учням уявлення про різноманітність існуючих професій; формувати повагу до праці людини; виховувати повагу до людей різних професій, до їхньої праці.

Обладнання: мультимедійна дошка, результати тестування, ватман, маркер.

Епіграф уроку:                    Один у другого питаєм

     Нащо нас мати привела?

     Чи для добра? Чи то для зла?

     Нащо живем? Чого бажаєм?

        Тарас Шевченко (слайд )

Хід заняття

І. Організаційний момент

ІІ. Вступне слово вчителя.

 У житті кожного з нас завжди і повсюди супроводжує вибір. Ще в дитинстві ми обирали найулюбленішу іграшку, книжку, в школі надавали перевагу найцікавішим , на наш погляд, предметам, в магазинах завжди зупиняємо вибір на найкращому, як здається, одязі. Протягом цілого життєвого шляху ми з вами обираємо товаришів, друзів, коханих. І в основі кожного вибору в нас є свої критерії, вимоги, своє уявлення про погане і хороше, про добро і зло, честь і безчестя.

 Кожна людина має свободу вибору, який існує щоденно, щохвилини. Різний за своєю серйозністю, але ніяк не однаковий за своїми наслідками.

 Зробити крок чи не робити? Промовчати чи сказати? Стерпіти чи не стерпіти? Подолати труднощі чи відступити? Так чи ні? Куди піти вчитися? Що робити? Як жити?

 Сьогодні ми поговоримо з вами про один із найважливіших виборів у житті людини - вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість - одна з умов відчуття життєвої повноцінності. Прагнення "знайти себе", стати "самим собою", особистістю - неодмінна ознака юності.. Своє майбутнє ми визначаємо ще задовго до останнього шкільного дзвінка. Обираючи професію, стараємося зважити всі "за" і "проти" того чи іншого заняття, що приваблює, "приміряти його на себе". Вибір професії - чи не найголовніший чинник того, як складеться ваше подальше життя та як ви в ньому будете себе почувати. Адже всім хочеться не лише заробляти гроші, але й реалізувати свій потенціал та отримувати справжнє задоволення від своєї діяльності.

 Мрія й реальність - як їх поєднати? Як не помилитись при виборі своєї власної дороги в житті, як бути щасливим у праці. Ці проблеми ми з вами будемо сьогодні вирішувати на виховній годині. Спробуємо вияснити, що ж має обиратися: людина для професії чи професія для людини?

 А зараз подивіться, що говорить Конституція України про права громадян на працю.

 Стаття 43. Кожен має право на працю,  що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

 Держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовує програми професійно - технічного навчання, підготовки та перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

 Використання примусової праці забороняється.

 Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

 Право на своєчасне одержання нагороди за працю захищається законом.

 То що ж таке, на вашу думку, праця, професія?

(Робота з термінами - слайд )

 Професія - це конкретна діяльність, ремесло, комплекс функцій, рід роботи, який виконує людина, і який є складовою якоїсь трудової діяльності.

 У кожній професії є свої різновиди праці - спеціальності. Наприклад, немає вчителів загалом, а є вчитель біології, історії, географії та ін.

 Спеціальність - це комплекс знань, умінь і навичок, необхідних для певного роду діяльності в рамках тої чи іншої професії.

 Професії умовно можна розділити на масові ( шофер, медсестра, учитель, лікар, продавець і ін.; і рідкісні ( космонавт, ювелір тощо).

 Слово вчителя.

 У первісному суспільстві не існувало проблеми вибору професії, тому що в той час кожен умів робити все для забезпечення свого життя. З розвитком людства відбувається збільшення розподілу праці, тому і виникають професії.

 В наш час за підрахунками спеціалістів нараховують понад 50 тисяч професій.

 Слід відмітити, що кількість професій швидко змінюється. Щорічно виникає більше 500 нових професій, причому процес природного відмирання старих професій проходить значно повільніше ніж народження нових.

 Цікаво, що більше 50% існуючих в наші дні професій ще 30 років тому взагалі були невідомі (слайд ). Особливо багато нових професій являють собою різновидності назв різних агентів і менеджерів, наприклад, комерційний агент, рекламний агент, менеджер з персоналу, фінансовий менеджер та ін.

 Відносно нові професії з'явилися в галузі інформаційного проектування і забезпечення: менеджер інформаційних систем, адміністратор комп'ютерних мереж, спеціаліст з комп'ютерного дизайну тощо.

 Наведені факти ситуації вибору професії переконливо свідчать, що для його правильності необхідно знати з чого вибирати. Для цього доцільно мати класифікацію професій, виділення певних груп, об'єднаних спільними вимогами до працівника.

 З метою ознайомлення зі світом професій найкраще користуватися класифікацією професій, побудованою за ознаками, які йдуть безпосередньо від людини як учасника праці.

 В залежності від предмету праці усі професії розділяються на п'ять типів ( за Є. Климовим) (слайд ):

  • "Людина - Людина" (лікар, учитель, продавець, працівник міліції, юрист, адміністратор, тренер та ін.) . Той, хто хоче обрати професію такого типу, повинен розвивати свої організаторські здібності, уміння спілкуватися з людьми, мати терпіння, бути привітним і доброзичливим.

 

  • "Людина - Техніка" ( інженер, водій, електрик, слюсар, машиніст та ін.) . Той, хто хоче оволодіти цими професіями, має бути врівноваженим, цілеспрямованим, з стійкою нервовою системою, фізичною витримкою.

 

  • "Людина - Природа" (агроном, ветеринар, садівник, лісник, біохімік, зоотехнік та ін.). Всім, хто хоче поєднати своє майбутнє з цими професіями, потрібно мати глибокі знання природної системи, багате уявлення, аналітичне мислення, бути спостережливим та відповідальним.

 

  • "Людина - Знакова система" ( оператор, телеграфіст, економіст, програміст, бухгалтер та ін.). Хто хоче здобути професію такого типу, повинен володіти логічним мисленням, розвивати довготривалу пам'ять, вміння аналізувати та узагальнювати інформацію, бути організованим.

 

  • "Людина - Художній образ" ( художник, архітектор, дизайнер, скульптор, письменник, актор, фотограф та ін.). Кожен, хто мріє отримати одну з цих професій, повиненмати гарний художній смак, творче уявлення, образне мислення, емоційність.

 

 Учні, а ким ви мрієте стати в житті, чи обрали вже для себе омріяну професію? Чому саме такий життєвий шлях ви бачите перед собою?

 (Відповіді учнів)

 А зараз ми спробуємо визначити, наскільки ви здатні оцінити професійно важливі риси (ПВР) деяких професій. 

 (Учні називають професії і визначають риси, які мають бути в людини даної професії.)                   

 

 Слово вчителя.

 Учні, а зараз прослухайте невелику притчу про те, як від здібностей людини залежить якість виконання роботи.  Бо не може бути хорошого економіста без знання математики, хорошого лікаря без співчуття і доброзичливого ставлення до людей, професійного вчителя без любові до дітей.

 

 Якось один народ вів нелегку боротьбу проти загарбників. І коли всім стало зрозуміло, що вони програють битву, вояки вже не вірили своєму воєначальнику, пішла паніка, тоді люди обернулися до Господа і попросили:"О, Господи, допоможи нам, покажи, де та людина, яка поверне військо і надихне його на перемогу над ворогом!". Господь змилувався й показав дім, де жила така людина. Це був дім шевця. Отже, людина, котра могла бути генералом, шила не дуже гарне взуття, а бездарний генерал привів військо до поразки.

 

 Учні, то ж в чому суть цієї притчі?

 (Кожен має займатися в житті тим, до чого в нього покликання, Божий дар) (слайд )

 

 У кожній професії є свої предмети праці, важливі і потрібні. По цих предметах можна здогадатись, про яку професію йде мова. Зараз і ми з вами спробуємо за картинками на дошці вгадати професію, яка там "захована".

 (На дошці слайди з картинками, учні відгадують професії)

 

 Учні, а зараз давайте з вами поговоримо про основні помилки при виборі професії (слайд)

 

Помилки при виборі професії

 

  • Поділ професій на "престижні" та "непрестижні".
  • Вибір під впливом певних обставин (матеріальне становище, місце проживання).
  • Вибір під чиїмось впливом (батьків, друзів, вчителів та ін.)
  • Недостатнє знання професії, помилкове уявлення про зміст деяких професій.
  • Невміння правильно оцінити свої нахили, здібності, можливості.
  • Думки про легке життя.

 

А як правильно зробити свій вибір, як не помилитися, обираючи власний життєвий шлях. Давайте опрацюємо пам'ятку "Як обрати професію" (слайд)

 

 

Як обрати професію

 

  1. Визначити кілька професій, які подобаються, до яких є потяг.
  2. Шукати якнайбільше інформації про ці професії, знайомитися з    людьми, які їх представляють.
  3. Вислухати думки батьків, друзів, учителів, проаналізувати їх.
  4. Скласти список суттєвих можливостей професії (наприклад, можливість спілкування з багатьма людьми, поїздки за кордон, висока оплата праці тощо) і проаналізувати його відносно своєї мети і очікувань.
  5. Визначити фізичні та психологічні якості, необхідні для кожної з професій.
  6. Звернутися до психолога з проханням визначити (дослідити) інтереси, здібності.
  7. Прислухатися до своїх відчуттів, інтуїції.
  8. "Приміряти" кожну з професій.
  9. Зробити вибір.

10.    Впевнено йти до мети.

 

 Діти, а зараз давайте з вами побуваємо в гостях у майбутнього. Уявіть себе через 10 років. Змінилися ви і змінилося ваше життя . Скажіть, хто ви, яке місце займаєте у суспільстві і чи задоволені ви своїм вибором професії. Розкажіть про себе зараз те, що хотіли б бачити в майбутньому.

(Відповіді учнів)

 

Трішки помріяли, а зараз послухаймо інформаційне повідомлення про найпрестижніші професії  і найменш престижні професії 2015 року.

(Учениця зачитує повідомлення)

Перегляд відео про престижні професії в Україні зараз.

Перегляд слайдів, на яких рейтинги найбільш і найменш престижних професій в Україні.

 

Про престижні професії ми поговорили, а зараз послухайте повідомлення (з картинками на слайдах) про найдивніші професії світу.

(Учні зачитують повідомлення і переглядають слайди)

 

Діти, ми з вами говорили, що обираючи певну професію, треба враховувати свої здібності, навички і певні вміння. Я пропоную пройти зараз невеличке тестування і дізнатися, до якого типу професій ви схильні, а які види діяльності вам не підходять.

 

Професійна придатність

 

1. Новорічна ніч для тебе - найкращий час, щоб...

 а) виспатися;

 б) подивитися телевізор разом з сім'єю;

 в) провести час в колі друзів.

2. З трьох подарунків ти хотів би:

 а) вудку, набір для вишивання;

 б) ковзани та лижі;

 в) туристичну путівку або квиток на цікаву виставу.

3. Вирушити в подорож найкраще:

 а) поодинці;

 б) з сім'єю або друзями;

 в) з незнайомою групою, щоб була можливість знайти нових друзів.

4. Якби ти опинився на самоті на острові або в лісі, то:

 а) відчув би повну свободу;

 б) зайнявся б пошуком виходу, або якою-небудь справою.

 в) відчув би тугу і страх.

5. У вільний час ти любиш:

 а) читати, відвідувати бібліотеку, ловити рибу, мріяти.

 б) малювати, займатися  музикою, ходити в походи, розмовляти по                             телефону.

 в) ходити з друзями в кіно, подорожувати, займатися танцями.

 

Порахуйте кількість набраних балів, враховуючи, що відповіді на питання з буквою "а" оцінюються 1 балом, "б" - 2 балами, "в" - 3 балами.

 

Якщо ви набрали  від 5 до 8 балів - радимо подумати про професію, де вам не доведеться спілкуватися з великою кількістю людей (продавець, вчитель, журналіст, психолог - вам не підходять). Зате дослідницька діяльність або робота в мисливському господарстві, лісництві, спеціальність програміста, бухгалтера цілком будуть прийнятні для вас. Оскільки ваші відповіді показують, що ви цінуєте тишу, не любите галасливих і незнайомих компаній. Ви трохи сором'язливі і замкнуті, зустрічі з незнайомими людьми вам доставляють занепокоєння.

 

Якщо ви частіше ставили галочку біля літери "б" і набрали від 8 до 12 балів, то вважайте - вам пощастило. Ви відноситеся  до людей, яким не страшна самотність і які чудово почуваються в будь-якій компанії. Ви не боїтеся нових знайомств і спокійно обходитесь без спілкування тривалий час. Вибір професії тут практично необмежений.

Ну, а якщо ви нарахували від 12 до 15 балів, задумайтесь над вибором: чи варто вам, людині товариській, яка легко вступає в контакт, відмовлятися від можливості мати цікаву професію менеджера, комерційного директора, агента з реклами, тренера чи вчителя? У вас величезний потенціал енергії та сил, яких вистачить для роботи з великою аудиторією і колективом колег. Вам буде тісно в маленькій лабораторії чи майстерні.

Хтось, можливо мріяв про кар'єру журналіста, а набрав всього 5 балів, думав про професію юриста, а тест напророкував кар'єру артиста. Не впадайте у відчай, якщо не хочеться відмовлятися від мрії, займіться самовихованням. Боязким і сором'язливим непогано було б більше спілкуватися, а палким, нетерплячим, товариським - вчитися уважно слухати і бути стриманим. І, взагалі, людям будь-якої професії необхідно завжди працювати над собою і тоді будь-яка мрія стане реальністю.

  Для того, щоб ваші мрії здійснилися, кожному з вас треба докласти багато зусиль, поставити перед собою мету і впевнено, долаючи труднощі, йти до неї, будувати своє щасливе майбутнє.

А зараз кожен з вас запишіть на листочках, які кроки вам потрібно зробити, щоб прожити життя гідно і досягнути всіх тих вершин, про які мрієте. Ми узагальнимо ваші відповіді і спробуємо створити схему щасливого майбутнього.

(Учні працюють на листочках, потім записують найважливіші кроки на ватмані, створюючи схему досягнення щасливого майбутнього)

 

А чи знаєте ви, що на сьогоднішній день , як варіант, можна вибрати професію і за гороскопом. Дотримуючись порад зірок, можна, наприклад, не тільки вибрати собі одяг, парфуми або правильно побудувати свої відносини з коханою людиною, але й обрати професію. Зараз поговоримо про те, що радять зірки кожному знаку Зодіаку. Отже:

(Дівчата по черзі зачитують астрологічний прогноз)

 

Овен (21 березня - 20 квітня). Має схильність до керівництва, успішно працює в галузі юриспруденції, хірургії і військової справи. Інтелектуальний знак. Більшість Овнів -  обдаровані оратори й письменники. Можуть знайти застосування в журналістиці, на радіо і телебаченні. Не люблять одноманітності та монотонності.

Телець (21 квітня - 21 травня).  Прагне до матеріального забезпечення і творчого самовираження. Тільці - прекрасні актори і музиканти, терплячі бізнесмени. Колеги їх поважають і цінують. Представники цього знаку відмінно справляються з розрахунками. Часто віддають перевагу сільськогосподарським професіям.

Близнюки (22 травня - 21 червня). Люблять поєднання інтелекту та швидкості реакції. Чудові кравці, дантисти і ювеліри. Схильні до мистецтва, поезії та вивчення мов. Успішно працюють у сфері торгівлі. Не виносять критики. Близнюки винахідливі, а також багаті ідеями.

Рак (22 червня - 22 липня). Чудові кулінари, декоратори, дизайнери інтер'єрів, а так само - педагоги. Їм подобається працювати з дітьми. Працьовиті й акуратні. Раки володіють творчим підходом до роботи. Найчастіше обирають ту роботу, яка приносить задоволення й радість.

Лев (23 липня - 23 серпня).  Знак, який жадає поклоніння й любові. Заради цього Леви готові неймовірно багато працювати. Обожнюють театр. Все, що роблять люди цього знаку, просякнуте творчістю й оригінальністю. Їм підходить організаторська й суспільна діяльність.

Діва (24 серпня - 23 вересня). Пунктуальні, завжди тверезо мислять. Надають перевагу редакторській та дослідницькій роботі. Уважні, добрі лікарі, вчителі, фармацевти. Діви дуже відповідальні. Володіють критичним складом розуму, акуратністю, точністю, сумлінністю.

Терези (24 вересня - 23 жовтня). Відмінні адвокати, дипломати, церковники. Прагнуть до гармонії в світі. Серед терезів багато художників, артистів. Як правило, віддають перевагу праву. Легко ладнають з людьми, але при цьому не допускають нервозності й бруду.

Скорпіон (24 жовтня - 22 листопада). Люди даного знаку Зодіаку люблять роботу, яка вимагає складності, багато уяви, сили волі, мужності. Тонкі психологи і відмінні хірурги. Часто працюють в технічних, фізичних, хімічних лабораторіях. Успішні спортсмени. Наполегливі й працелюбні.

Стрілець (23 листопада - 21 грудня). Інтелігентні, врівноважені люди. Прекрасні мислителі і філософи. Вибирають професію ветеринара, церковника, лектора. Стрільці волелюбні, обожнюють подорожувати і часто змінювати місце проживання.

Козероги (22 грудня - 20 січня). Представники цього знаку грунтовні й завзяті у житті. Чітко рухаються до поставленої мети. Козероги - старанні й акуратні бізнесмени, ремісники, архітектори, а також інженери. Мають схильність до фінансової сфери діяльності. Успішні, скурпульозні та безкомпромісні.

Водолій (21 січня - 19 лютого). Люди - генії. Їм підвладна  будь - яка професія. Вони наділені артистичним талантом, гарним смаком.У роботі уникають монотонності і рутини. Щасливі в політичній, науковій і громадській діяльності.

Риби (20 лютого - 20 березня). Практичні і цілеспрямовані, артистичні, містичні й мрійливі. Більшість людей цього знаку Зодіаку належать мистецтву. Мають дивну інтуїцію, життєве розуміння. Прекрасні громадські діячі, викладачі, психіатри, лікарі.

Я думаю, що астрологічні прогнози стануть вам в пригоді і в майбутньому допоможуть при виборі професій.

 

 А зараз я пропоную вам відповісти на питання з елементами  гумору. Вам потрібно назвати професії, які підходять за описом.

1. Найзеленіша професія (садівник, лісник, квітникар)

2. Найсолодша ( кондитер)

3. Найгрошовитіша (банкір, боксер, модель)

4. Найволохатіша (перукар)

5. Найдитячіша (вихователь, вчитель)

6. Найсмішніша ( клоун)

7. Найсерйозніша ( хірург, міліціонер)

 

 Мені хочеться нагадати вам усім - яку професію ви б не обрали, який фах ви б не освоїли, фахівці і професіонали у своїй справі завжди потрібні, незалежно від моди на професію чи затребуваність  на ринку. Не орієнтуйтесь лише на престижність професій. Тому сміливо можете обирати і фах вчителя, лікаря, юриста, машиніста. Головне, щоб ви відповідально ставилися до обраного шляху, адже ваш правильний вибір -  запорука вашого майбутнього добробуту, бо всі ми, обираючи професію для себе - обираємо долю.  Запам'ятайте слова відомого філософа Конфуція:

 "Обери собі роботу до душі, і тобі не доведеться працювати жодного дня у житті (слайд)"

Притча "Найголовніша професія"

Одного разу десь далеко проходило  свято Великих Майстрів на Землі. На цьому святі були присутні і великі будівельники, і знамениті лікарі, і відомі правителі, і мудрі філософи. А ще - на святі можна було побачити звичайного двірника з мітлою. Люди здивовано оглядались на нього і потім хтось здивовано запитав :"Невже й двірника вважають тут Великим Майстром?"

У відповідь всі почули: "Звичайно, коли цей чоловік прибирає в дворі, він дарує людям стільки радості, що навіть похмуре небо починає посміхатися. Звання Великого майстра належить йому по праву."

 

Отже, немає професій непотрібних, немає нецікавих, немає забутих. Ми маємо пам'ятати про те, що кожна з них є неповторною, і для кожної людини найголовнішою. Головне - обрати її правильно!

А нашу сьогоднішню зустріч я хочу закінчити словами поета В. Симоненка:

  Є тисячі доріг. мільйон стежинок,

  Є тисячі ланів, але один лиш мій... (слайд)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Скробутан Інна Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Xis Vika
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
13 травня 2018
Переглядів
12086
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку