Виховна година "Початок ери штучного інтелекту"

Про матеріал
Матеріал пропоную використати викладачам інформатики, інформаційних технологій та комп’ютерних спецдисциплін при підготовці на позакласних заходів.
Перегляд файлу

Майстер – клас

«Початок ери штучного інтелекту»

Розвиток технологій створює виклики для нашої цифрової та медійної грамотності. У 2023-му році все більше уваги приділяють моделям штучного інтелекту, здатним генерувати тексти, зображення та навіть комп’ютерний код. Сьогодні штучний інтелект є одним з найпопулярніших термінів у світі. За деякими прогнозами до 2035 року він принесе світовій економіці 15,7 трильйона доларів.

Штучний інтелект – це метод змусити комп’ютер чи програмне забезпечення «мислити» як людина.

Якщо ви коли-небудь користувались сканером відбитків пальців, Face ID у телефоні та додатку Дія, друкували текст за допомогою Т9, спілкувалися із чат-ботом у якомусь онлайн-магазині – ви взаємодіяли з штучним інтелектом.

Чи допоможе він людству, чи знищить його? Про це сперечаються найвидатніші вчені та розробники. Винахідник Ілон Маск, фізик Стівен Гокінґ, голова корпорації «Майкрософт» Білл Гейтс застерігають від розробки штучного інтелекту та навіть підписали відкритий лист, закликаючи дослідників не створювати те що не можна контролювати. Але інші вчені і відомі особистості, такі як Марк Цукерберг, програміст і засновник мережі Фейсбук, навпаки переконаний, що штучний інтелект допоможе людству впоратися із багатьма проблемами: люди зможуть отримувати більш якісне лікування, діагностування захворювань, знизити кількість ДТП (що є наразі найбільшою причиною смертності людей) і так далі. Технології вже сьогодні допомагають виправляти ситуацію із забрудненням навколишнього середовища, а далі можуть взагалі врятувати людей від цієї проблеми.

Використання штучного інтелекту у навчальному процесі – не фантастичне майбутнє, а сьогоднішня реальність. У січні було проведено опитування серед студентів Стенфордського університету. Згідно з результатами, майже 20% студентів вже використовували ChatGPT для допомоги з домашніми завданнями, іспитами та навчальними проєктами.

Ви вже, мабуть, чули про ChatGPT? Можливо, вже користувалися ним? https://chat.openai.com/

Розгляньмо, що ж уміє ChatGPT і чому він так усім цікавий?
1) ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) — це одна з мовних моделей на основі штучного інтелекту (ШІ), що здатна розуміти інформацію від користувачів і надавати відповіді на ці запити. З 18 лютого 2023 р. ChatGPT став доступним в Україні.

Chat GPT може бути використаний як інтерактивний помічник для студентів і учнів. Він може допомагати з вивченням матеріалу, пояснювати поняття, відповідати на питання, надавати додаткові ресурси та завдання для самостійної роботи. Chat GPT відкриває широкий спектр можливостей для автоматизації комунікації та обробки мови. Він може бути використаний у багатьох сферах, включаючи клієнтську підтримку, освіту, медицину, фінанси, творчість та політичний аналіз. Приклади використання Chat GPT показують, як цей інструмент сприяє ефективності, зручності та інноваціям у різних галузях. З розвитком штучного інтелекту його можливості будуть продовжувати зростати, надаючи нові можливості для покращення взаємодії між людьми та машинами. Також чат-бот може вигадувати відповіді, коли не має достатньо даних. Наприклад, у відповідь на питання, як добратися з Києва до Рівного, чат-бот відповів, що «безліч авіакомпаній літають з Києва до Рівного», і що весь політ забирає трохи більше години. Насправді ж авіакомпанії не літають до Рівного, принаймні в останні десятиліття такого не було, і тим паче це неможливо в умовах війни. Окрім цього, розробники чат-боту попереджають, що він має обмежені знання про світові події, що відбулися після 2021 року. 

Про чат можна думати як про помічника, який прискорює твою роботу. Але він не може вигадати кінцевий продукт. За це відповідаєш ти.

2) Як поєднати два обличчя в одному фото? Відкрийте сервіс https://faceswapper.ai/ і завантажте фотографію на яку ми накладемо інше обличчя. Для того, щоб порівняти зміни натисніть кнопку Побачити. Щоб завантажити фото натисніть кнопку Завантаження.

3) Як генерувати зображення з допомогою штучного інтелекту? Відкрийте новий сервіс Ідеограм https://ideogram.ai/t/explore . Зареєструйтесь через гугл акаунт. Перед вами зображення, які створили інші користувачі. Є три варіанти перегляду Досліджую, Слідую, Топ. Безкоштовно надається можливість створити 25 зображень щодня. Приймається англійська мова для опису, тому необхідно скористатись перекладачем. Копіюємо опис та натискаємо кнопку Генерувати.

4) Як генерувати текстові написи з унікальним дизайном? Відкрийте сервіс Текстові ефекти від Adobe Firefly https://firefly.adobe.com . Натисніть кнопку Увійти та зереєструйтесь за допомогою облікового запису гугл. У полі, яке знаходиться внизу вказуємо слово, яке хочемо створити/ В правій частині поля вказуємо елементи, які хочемо застосувати для напису.

5) Як згенерувати цікаві ідеї подарунків за допомогою штучного інтелекту? Відкрийте сервіс https://perfectgift.ai/ . Спершу вкажемо вік людини для якої готуємо подарунок та стать. Переходимо до наступного кроку та обираємо подію та стосунки в яких перебуваємо з цією людиною. Переходимо до наступного кроку. Вгорі необов’язково, але можна вказати бюджет. Нижче виберіть всі захоплення або хобі людини. Та натисніть Генерувати. Отже ми отримали перелік ідей. Тут немає конкретних товарі, а лише загальні пропозиції.

6) Тепер розглянемо ще один сервіс де вже будуть конкретні товари. https://dreamgift.ai/ Натискаємо кнопку Розпочати бесіду. Цей сервіс працює у форматі чат-боту. Спершу обираємо подію до якої готуємо подарунок, далі вказуємо хто нам ця людина. Далі її віковий діапазон, та захоплення. Останній крок обираємо наш діапазон бюджету в доларах. І ось результат. Ми отримаємо чималий список рекомендацій товарів за нашим запитом з американського онлайн магазину амазон. Де і можна, обравши зробити замовлення, або ж просто скористатись ідеями знайшовши аналог в українських магазинах.

7) Як покращити якість запису свого голосу? Відкрийте безкоштовний сервіс https://podcast.adobe.com/ Перед початком роботи потрібно зареєструватись або увійти у свій обліковий запис. Можна скористатись сервісом перевірки власного мікрофона. Далі необхідно натиснути фіолетову кнопку і проговорити запропоновану фразу для тесту. Після цього ми можемо проаналізувати за якими наш запис якісний, а за якими не дуже і виправити помилки. При цьому сервіс нижче уточнює, що нам потрібно покращити. Коли ми все зробили, що залежить від нас можемо скористатись сервісом покращення мовлення. Тут ви можете завантажити аудіозапис тривалістю до 30 хвилин і штучний інтелект його покращить. Обробка запису може тривати декілька хвилин. В цей час можете прогорнути сторінку та познайомитися з платними пропозиціями сервісу. Сервіс дає можливість прослухати обидва записи для порівняння. Нехай ваші аудіозписи будуть завжди взірцевої якості.

Світ динамічний, і для того, щоб йти в ногу з часом, потрібно адаптуватися до змін та новацій. І найголовніше – розглядати ці можливості не як загрозу, а як допоміжний інструмент професійної діяльності, зокрема освітньої. Але ті хто не хоче знайомитись з технологіями завжди може взяти до рук книжку?

docx
До підручника
Інформатика (рівень стандарту) 10 клас (Морзе Н.В., Вембер В.П., Кузьмінська О.Г.)
Додано
25 березня
Переглядів
130
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку