Виховна година "Подорож Країною кімнатних рослин"

Про матеріал
Мета: - познайомити з різноманітністю кімнатних рослин, їхніми корисними властивостями, з правилами догляду за квітами; - збагатити знання учнів про вплив кімнатних рослин на здоров’я людини; - розвивати пізнавальний інтерес, образне та критичне мислення, уяву, вміння працювати у групах; - виховувати бережливе ставлення до рослинного світу, турботу про своє здоров’я та інших людей, естетичний смак, ціннісне ставлення до навколишнього середовища як до потенційного джерела здоров’я, добробуту та безпеки людини і спільноти. - Формувати основні компетентності у природничих науках і технологіях, екологічну грамотність, уміння вчитися впродовж життя.
Перегляд файлу

Виховна година для учнів 6 класу

«Подорож у країну Кімнатних рослин»

Тема: Подорож у країну Кімнатних рослин

Мета:

- познайомити з різноманітністю кімнатних рослин, їхніми корисними властивостями, з правилами догляду за квітами;

-   збагатити знання учнів про вплив кімнатних рослин на здоров’я людини;

- розвивати пізнавальний інтерес, образне та критичне мислення, уяву, вміння працювати у групах;

-   виховувати бережливе ставлення до рослинного світу, турботу про своє здоров’я та інших людей, естетичний смак, ціннісне ставлення до навколишнього середовища як до потенційного джерела здоров’я, добробуту та безпеки людини і спільноти.   

- Формувати основні компетентності у природничих науках і технологіях, екологічну грамотність, уміння вчитися впродовж життя.

Обладнання: конспект заняття, роздатковий матеріал (картки із завданнями), демонстраційний матеріал, презентація, відеоролики.

 

Хід заняття

І. Організаційний момент.

1.Вступне слово вчителя

Квіти – це усмішка сонця, що дарує радість, переповнюючи нею душу, вони -   прикраса нашого життя. Квіти пробуджують прекрасні почуття, бо вони  – сама досконалість. Яким бідним і сумним став би світ без їх витонченої краси! А світ квітів – ніжний і яскравий, вибагливий і надзвичайно прекрасний.

– Діти, а ви знаєте, що ж означає саме слово «квітка»?

Слова «цвіт», «квіт», «квітка» прийшли з праслов’янської мови від слова «свет» (cueto), тобто «сіяння», «блиск».

2.Емоційне налаштування

Хіба це не чудово -  «цвіт» від «світла»! І справді, своєю красою, дивним ароматом, яскравим святковим вбранням квіти освітлюють, осяюють наше буденне життя, роблячи його прекрасним! Кожний народ по-своєму сприймає красу, але є краса, котра сприймається усіма – це краса квітів. Таємничий і чудовий світ квітів, і кожна квітка, кружляючи у хороводі поряд з іншими, має своє призначення і свою таємницю. Таємничу мову квітів знає поет Дмитро Білоус.

  /вірш/

Мова квітів


Що каже свіжих квітів жмутик?

Про що їх мова непроста?

Верба — одвертість, айстра — смуток,

Лілея біла — чистота.

Конвалія — любов таємна,

Мак — юний цвіт, що не згаса.

Лавр — завжди успіх, слава певна.

А мальва — холодність, краса.

Дзвіночок польовий — то вдячність,

Троянда — то любов свята.

Нарцис — то горда необачність,

Волошка — ніжність, простота.

Саранка-лілія — сміливість,

Півонія — життя сто літ,

Фіалочка — сором'язливість,

Любов минуща — первоцвіт.

Ми любим квіти дарувати,

Й коли настане слушний час —

Все те, що хочемо сказати —

Букетик висловить за нас.


ІІ.Актуалізація опорних знань.

Гра “ Де чий дім “.

Вчитель показує картки із зображенням різних рослин, а діти піднімають руки: права - ростуть в лісі, ліва - на луках.

А як назвемо ті рослини, які ми віднесли в окрему групу? Залишаються картки з рослинами кімнатними.

Рослини, які постійно ростуть в кімнатних умовах, називають кімнатними.

 

ІІІ.Повідомлення теми, мети заняття

Сьогодні, дуже важко знайти приміщення, в якому на підвіконні не стояли б кімнатні рослини. Багато століть тому наші предки здогадалися покласти насінину в ґрунт не в полі, а в горщик, проростаючи,  рослина їх радувала, зігрівала душі в довгі зимові холодні дні. Зараз вирощуються в будинках кімнатні рослини, які привезені з різних країн і континентів. І тому простежити шлях більшості із них – це все одно, що подумки об’їхати навколо світу. Тож вирушаємо у віртуальну  подорож країною кімнатних рослин! Слайд 1

-Подивіться, у вас на партах є авіаквитки. Покажіть. Всі готові летіти? Зверніть увагу на наш маршрут подорожі. Прочитайте.

-Щоб орієнтуватися в дорозі, візьмемо з собою карту.  Слайд 2

-Діти, чого ви очікуєте від нашої уявної мандрівки? Слайд 3

 -Яку мету перед собою поставимо?

ІV. Вивчення нового матеріалу.

- Любителі подорожей, уважно придивіться до наших  кімнатних рослин!

Вони хоч і маленькі, але теж мандрівники, тому що прибули до нас з різних країн світу: Індії, Африки, Центральної Америки.

Здавна вчені, торговці та дослідники, опиняючись у невідомих країнах, зустрічали там невідомі рослини, деякі були дуже гарні, мали велике листя, яскраві квіти. Їх привозили з подорожей додому, дарували їхнє насіння друзям.

       Впродовж всього еволюційного розвитку людина була невід’ємно  пов'язана з рослинним світом. Сучасна ж людина оточила себе предметами побуту, які виділяю в повітря найшкідливіші хімічні речовини: аміак, формальдегід, чадний газ, бензол, трихлоретилен, толуол, радіонукліди, ацетон. Подумайте лише: це лінолеум, фарба та лак, якими покриті стіни і меблі, пластик, паркет, синтетичні килими, телевізори, комп'ютери, телефони, ксерокси і сканери.

Зелені супутники - кімнатні квіти не лише прикрашали і продовжують  прикрашати наші оселі, а й поліпшують склад повітря у помешканні, зволожують, очищають його від шкідливих речовин та мікроорганізмів.

Привезені з далеких країн багато видів екзотичних рослин легко прижилися у наших домівках.

Тож беремо курс на Індію і знайомимося з рослиною сансев'єрією. Слайд 4

Сансев'єрія — вічнозелена, багаторічна рослина яка не має стебла. рід налічує  близько 70 видів квіткових рослин. Через специфічне довге листя рослини отримали такі народні назви як «щучий хвіст», «тещин язик», «зміїна шкіра». 

Серед видів Сансев'єрій є як сукуленти, що ростуть у пустелях, так і тонколисті тропічні рослини. Рослини часто утворюють щільні зарості, розростаючись із кореневища.

Листки сансев'єрії, як правило, розташовані розеткою навколо точки росту, хоча для деяких видів характерне їх спіральне розташування. Форма листя значно варіює в межах роду. Всі види можуть бути розділені на дві основні категорії за листям: твердолисті та м'яколисті види. Як правило, твердлисті сансев'єрії походять з посушливого клімату, а м'яколисті види — з тропічних і субтропічних регіонів. Сансевєрія з твердим листям має ряд адаптацій для виживання в сухому кліматі: товсте, соковите листя для зберігання води і товсту кутикулу для зниження втрати вологи. Листки можуть бути циліндричними для зменшення площі поверхні і, як правило, коротші, ніж у м'яколистих тропічних аналогів, у яких листки широкі і довгі.

Квітки, як правило, зеленувато-білі, зустрічаються рожеві, бузково-червоні, буро-коричневі.  Після того як  сансев'єрія розквітла, вона  перестає випускати нові листки, і продовжує рости, продукуючи відростки з товстого та розралудженого кореневища.

-Пропоную переглянути короткий ролик про цю квітку і звернути увагу на значення цієї рослини у житті.

Перегляд Відеоролика

- Чи запам’ятали ви як називають цю рослину в народі?

-Чим підживлюється вона?

-Чи варто тримати таку рослину вдома і чому?

А ми продовжимо дізнаватися про користь цієї рослини і я запрошую учнів розповісти нам про це

Сік рослини має антисептичні властивості, а листя застосовують для лікування гінекологічних захворювань, судом, головного болю, виразок. За здатностю виробляти кисень сансевієрія заслужено займає одне з перших місць.

Але не тільки в цьому полягає її цінність. Фітонциди цієї рослини успішно борються зі стрептококами. Останні здатні викликати різні запальні процеси в організмі, в тому числі є збудниками ангіни, пневмонії, скарлатини та інших серйозних захворювань.

Також сансевієрія зменшує вміст шкідливих мікроорганізмів  в навколишньому повітрі. До того ж вона поглинає всі види небезпечних домішок: формальдегід, ксилол і толуол, чадний газ, бензол, трихлоретилен, радіонукліди, ацетон, за винятком аміаку.

Догляд за рослиною не складе труднощів навіть самому ледачому хазяїну. Як і всі сукуленти, вона не вимагає частого поливу, достатньо одного разу на тиждень поливати теплою водою. Сансевієрія - це та рослина, яка може рости практично при будь-якому освітленні. Їй підходить і яскраве сонячне світло на південному вікні, і тінь на північному. Сансевієрію можна вирощувати і в глибині кімнати, куди сонячні промені потрапляють лише епізодично. Однак  тривалий брак світла може призвести до зупинки росту і потемніння листя. Тому все ж краще забезпечити рослину хоча б помірним денним світлом.

Що стосується температурного режиму, то сансевієрія готова зростати при будь-яких теплих температурах, навіть найнестерпніша для людини спека пройде повз неї. Але ось експериментувати з низькими температурами не варто, це може призвести до переохолодження та  розвитку гнильних захворювань. Нижньою температурною межею для сансевіеріі є 15 градусів тепла.

Така важлива умова для багатьох рослин як вологість повітря для сансевіеріі не має ніякого значення, вона звична до посухи, до сухого повітря і в звичайних кімнатних умовах почуває себе досить комфортно. Сильна вологість навпаки може нашкодити рослині, але періодично її треба мити під душем, щоб змити пил з листя.

А ось з поливом сансевіеріі треба бути обережним і уважним. Вона вміє запасати воду, і надлишок води неминуче призведе до загнивання всієї кореневої системи. Між поливами грунт повинен повністю просихати . Вона може переживати тривалі періоди без води. Полив залежить і від освітлення: чим менше світла, тим менше потрібно води. Поливають сансевієрію тільки в край горщика, щоб вода не потрапила в центр розетки.

Пересадку проводять тільки в тому випадку, якщо сансевіеріі стає тісний горщик. Для неї вибирають неглибокий і широкий горщик, так як кореневище росте горизонтально.

Для сансевіеріі підходить готовий субстрат для агавових, в який потрібно додати частину річкового піску. Сансевієрію підгодовують добривами для кактусів з березня по листопад раз в 2-3 тижні. Годують тільки ті рослини, які знаходяться на освітлених ділянках, при розташуванні в сильній тіні надлишок добрива буде шкідливий.

Розмножується сансев’єрія діленням кореневища і листовими живцями.

-Пропоную пограти в гру, щоб описати або схарактеризувати тещин язик.

 

Гра «Асоціації» До букв вертикально написаного слова дібрати прикметники

С - стійка

А –ароматна                         

Н – ніжна, надзвичайна, невибаглива

С- соковита

Е- екзотична

В- вишукана

'

Є - єдина

Р– розкішна                       

І- іскриста

я – яскрава

-Отже, не даремно саме цією рослиною прикрашений наш вестибюль, маю надію ви це помічали.

 

Курс до Центральної Америки, в Мексику.

Цю країну неможливо уявити без кактусів представників яких налічується понад 3000 видів. Слайд 5 Слово «кактус» походить від грец. Κακτος, яке в класичній грецькій мові використовувалося для позначення одного з видів реп'яху.

Будова кактуса дуже цікава і незвична.

- Чи знаєте ви, що те, що ми звично називаємо кактусом - це всього лише стебло цього дивного сукулента? Саме в стеблі кактус запасає вологу і здійснює фотосинтез, і саме цей фактор визначає забарвлення рослини. Однією з ознак кактусів є наявність колючок, які є видозміненим листям рослини. Їх функція конденсація води з повітря, захист від сонячних опіків та поїдання тваринами. Однак, потрібно сказати, що колючки є не у всіх представників.

Квіти кактусів, як правило, поодинокі, інколи зібрані в суцвіття. Мають різне забарвлення – біле, жовте, рожеве, фіолетове.

Кактуси бувають вельми різних форм і розмірів. Серед кактусів є кущі зі звичайними розвиненими листям і невисокі листяні дерева. Серед них зустрічаються багатометрові колоноподібні гіганти до 19.2 м або розгалужені «канделябри» вагою в кілька тонн, рослини, що утворюють невисокі колючі зарості, ліани, крихітні кулясті рослини що не перевищують 1,5-2 см в діаметрі, сланкі по землі колючі батоги, чи рослини, що майже повністю складаються з потовщеного кореня і майже повністю сховані під землею.

Коренева система досягає 7 м в довжину, знаходиться на глибині 5-6 см від поверхні грунту, тому навіть незначні дощі, вловлюються коренями рослини.

Вчитель: Кактуси  - чудові кімнатні рослини, вони радують око своїм незвичайним виглядом і вражаючими квітами. Слід зазначити і корисні властивості кактусів. 

-Тож прошу розповісти про це.

Сік рослини відмінно знімає сильні головні болі і швидко відновлює сили організму,  володіє досить потужним сечогінним ефектом. Лікарські препарати на основі кактусу використовують при розладах шлунка і лікуванні неврологічних захворювань. Крім цього вони можуть похвалитися прекрасним кровоспинним ефектом, за рахунок чого навіть великі рани загоюються дуже швидко.

У м’ясистому стеблі кактусів містяться алкалоїди, які здатні пригнічувати ріст і розвиток численних хвороботворних мікроорганізмів і грибів. Свої унікальні лікувальні властивості кактуси виявляють при лікуванні багатьох запальних процесів в людському організмі, легкої стадії аритмії серця і активації кровообігу. Також фахівці довели потужний позитивний вплив на організм при стенокардії. При різних серцево-судинних захворюваннях рекомендується вживати спиртові та водні екстракти рослини.

Доведено, що будь-які види кактусів нейтралізують шкідливий вплив електромагнітного випромінювання від телевізора, комп’ютера та іншої побутової техніки. Для поліпшення загального самопочуття достатньо поставити дві невеликі рослини з боків від приладу.

Догляд за кактусами дещо відрізняється від звичайних кімнатних рослин. Проте ці екзотичні рослини легко вирощувати.

Кактуси, як і інші рослини, потребують любові і кваліфікованого догляду.

Головне правило поливу кактуса – краще нехай води буде мало, ніж багато. Занадто рясний полив може привести до загнивання рослини. Поливати кактус можна як у горщик, так і в піддон, це не має особливого значення. Полив кактуса слід починати навесні і припиняти восени. Взимку кактуси поливають дуже рідко або не поливають зовсім.

Світло є важливим фактором гарного росту кактуса. Ці рослини не бувають тіньолюбиві, можливий тільки варіант тіньовитривалого кактуса. Тепло для кактуса теж грає важливу роль, однак йому не страшні легкі заморозки. У зимовий період рослина не має потреби ні в теплі, ні у волозі. Навесні, щоб кактус звик до яскравого світла, вікно слід затінити.

В цілому, ця рослина є досить невибагливою, але все ж необхідно дотримуватися правил, що стосуються того, як доглядати за кактусами і виростити з них справжніх красенів. Без правильного догляду кактус не тільки не буде радувати цвітінням, але може і зовсім загинути.

 

V. Фізкультхвилинка.

-Діти, час для відпочинку. Тож пропоную підвестися і зробити руханку.

«А ти готовий?» (ВІДЕОРОЛИК)

-Отже, ми отримали заряд позитиву. Тому я пропоную покреативити

Гра “Фантастичні рослини”

- Попрацюйте в групах. Пофантазуйте та створіть оригінальну кімнатну рослину з набору різноманітних квітів, листків, стебл, які ви бачите на партах. Обов’язково вигадайте назву! На цю роботу у вас є 3 хвилини.

-А тепер презентуйте свої рослини. (кажуть, вішають)

-Бачимо, що кожна група створила неповторні й незвичайні квіти. Повірте, реальний світ рослин ще багатший і цікавіший.

 

Курс на Африку .

-Тож ми летимо далі до Африки. Слайд 6

Тут ми зустрінемось з багаторічною рослиною, що має товсте, м’ясисте, видовжене листя із шипами по краях.  

  • Діти, ви, напевне, здогадалися що це за рослина? Так, звичайно, це алое!

Назва рослини алое (Aloe) надійшла з арабської мови і означає “гірка”. По зовнішньому вигляду алое дуже різноманітні: в основному це багаторічні трави, але є деревоподібні, чагарникові форми і навіть ліана; зустрічаються як гігантські (до 15 метрів), так і мініатюрні види. Алое – це  багаторічна росла, яка  відноситься до листових сукулентів, зберігає вологу в товстому, великому, м’ясистому зеленому листі, краї якого покриті гострими шипами. Листя розташоване спірально, від перегріву його  рятує воскова плівка, якою вкрита поверхня листка. 

Маючи довге коріння, рослина може діставати вологу зі значної глибини і накопичувати її у листі.

В період цвітіння у алое з’являється довгий відросток, що складається з великої кількості дрібних квітів різного забарвлення: білого, жовтого, червоного, помаранчевого. Існує близько 500 різновидів цієї рослини. Найбільш відомими з них є: алое деревоподібне (столітник), алое зігнуте, алое вера, алое тигрове, алое білувате, алое крихітне, алое восі  тощо. Тривалість життя алое в природних умовах досягає 100 років.

Вчитель: Алое – широко відома кімнатна рослина, в усьому світі славиться своїми чудодійними лікувальними властивостями, про які нам і розкажуть учні. Запрошую вас.

Діти:

На основі соку алое  фармацевти виготовляють пігулки, краплі, мазі і креми. У народній медицині сік алое зустрічається у складі багатьох рецептів. Використовують алое внутрішньо: як проносний засіб, при лікуванні шлункових захворювань, хворіб очей, органів травлення. Зовнішньо застосовують у вигляді мазі та соку, у чистому вигляді для лікування опіків різних ступенів, лікують рани на шкірі, які погано загоюються. Алое також використовують як антисептик і як антибактеріальний засіб. Сік алое приготований самостійно, потрібно використати відразу, щоб він не втратив свої лікувальні властивості. Але навіть такий корисний продукт як сік алое потрібно використовувати обережно. Перед вживання потрібно порадитись з лікарем.

Але це не всі корисні властивості даної квітки. Алое дуже ефективно очищає повітря в квартирі. Він поглинає до 90% формальдегіду, джерелами якого є: лаки, пластиковий посуд, ДВП, ДСП, килими, тютюновий дим, і може бути причиною астми, онкологічних захворювань, зниження зору, алергії.

Листя алое виділяє велику кількість фітонцидів, що позитивно впливають на організм людини. Під їх впливом зміцнюється імунітет людини, поліпшуються розумові процеси мозку.

Вчитель: Перегляньте відео, в якому з алое нас познайомить експерт, провідний біолог ботанічного саду ім. Фоміна Сергій Калашник. Зверніть увагу на догляд за цією рослиною, а також на те, як можна її розмножити.

Відео

-А зараз пропоную вам долучитися до практичної роботи і спробувати самостійно обрізати алое і укорінити його.

Практична робота. Пересаджування алое

  • Тож ви побачили, що розмножити алое дуже легко. За необхідністю спробуйте зробити це вдома.

Гра «Вузлики»

-Для того, щоб дізнатися, які існують види алое, поргаємо. Теж працюємо у групах. Прочитайте назви квітів, які зашифровані ( для цього в кожному рядку закреслити однакові літери )

фалкое зігнуфтек    ( алое зігнуте )

алібоег вегірба (алое вера)

шалоде тигровшед ( алое тигрове )

салое білувюсатюе (алое білувате)

махлоцеть яскрхамвецт (алое яскраве)

балгое крихігтнеб (алое крихітне)

жанлое вожнсі (алое восі)

-Діти, названі вами рослини є різновидами алое.

-Тож чому варто мати таку рослину в себе вдома?

 

VІ. Підсумок заняття.

1.Гра “Знайди пару

-Наша подорож добігає до кінця, подивимося, в яких країнах ми побували і з якими рослинами познайомилися.

-на дошці ви бачите фото кімнатних рослин і прапори країн, звідки вони потрапили до нас. Тож об’єднайте їх.

2.Рефлексія

-Тож, діти, скажіть, чим запам’яталася вам наша мандрівка?

-Чи видалася подорож корисною? Чому?

-Дякую, що мандрували разом зі мною. Маю надію, що це не остання наша подорож! 

-Авіаквитки залиште собі, адже зверніть увагу, вони мають QR-код, який містить посилання на матеріали нашого заняття.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
1907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку