Виховна година, присвячена 26-й річниці Незалежності України

Про матеріал

Ми повині постійно нагадувати учням про основні державотворчі події становлення Незалежної України. Виховні години національно-патріотичного напряму, формують у школярів ціннісне ставлення до Батьківщини, розвивають в учнів почуття гордості за славне минуле рідного народу, національної самосвідомості та громадянської активності. Ми - вчителі, виховуємо патріота, який знає і поважає традиції свого народу, люблячого свою землю, громадянина, готового захищати свою Батьківщину.

Перегляд файлу

Нагибіна Жанна Петрівна

вчитель історії та правознавства

Міловської загальноосвітньої школи

І-ІІІ ступенів Міловської районної ради

Луганської області

 

Виховна година в 6-А класі

 «Всім серцем любіть Україну свою і вічні ми будемо з нею!»

(присвячений 26-й річниці Незалежності України)

 

Мета: ознайомити учнів з основними державотворчими подіями становлення Незалежної України, основними засадами демократичного та суспільного ладу України, її досягненнями за останні роки; формувати у школярів ціннісне ставлення до Батьківщини; розвивати в учнів почуття гордості за славне минуле рідного народу, національної самосвідомості та громадянської активності; виховувати патріота, який знає і поважає традиції свого народу, трудівника, люблячого свою землю, громадянина, готового захищати свою Батьківщину.

 

Обладнання: Державні символи України; проектор, екран, відеопрезентації,  портрети відомих українців, карта України.

ХІД   ЗАХОДУ

 

«Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт. Єднаймося.

Ми є той грунт подій майбутніх вирішальних»

(М. Вінграновський)

 

Учитель - Україна – це незалежна держава. Нещодавно ми відзначали день народження нашої Батьківщини. Коли це було, хто мені нагадає? (Відповіді дітей) Запам’ятайте, діти, дату – 24 серпня 1991 року. Цього дня Україну було проголошено незалежною самостійною державою. Двадцять шість роки незалежності пройшли. Виросло нове покоління свідомих українців, яке шанує традиції своїх пращурів і героїв України і приймає виклики сьогодення.

 

Учитель - А зараз на честь свята нашої України – адже про неї сьогодні говорять всі учні в усіх містах і селах – ми колективно складемо вірш. Я буду читати початок, а ви добавляйте слова.

На землі великій є одна країна:

Гарна, неповторна, мила … (Україна).

І живуть тут люди добрі, працьовиті,

І скажу, до речі, ще й … (талановиті).

Землю засівають і пісні співають,

На бандурі грають і вірші …(складають).

Щоб жила ц раділа кожная родина,

Щоб була щаслива наша … (Батьківщина)!

 

Учитель - Діти, ми народилися і живемо на такій чудовій, мальовничій землі, в наші славній Україні. Тут народилися і живуть наші батьки, тут – корінь українського народу. Тому цю землю ми називаємо Батьківщиною. Чи знаєте ви, звідки пішла назва нашої країни? Послухайте легенду.

ЛЕГЕНДА ПРО УКРАЇНУ

 Колись давним-давно в одному селі жила бідна вдова. Не було в неї ніякої втіхи від життя, тільки одна важка робота. І ось настав радісний день. В неї народилась дівчинка – маленька, крихітна, гарненька. І мати стала думати, яке ім’я дати своєму дитяті. Тут, звідки – невідомо, осяяна маревом, з’явилася в хаті чарівниця. Вона з тривогою і жалістю дивилася на немовля і сказала вдові: «Не давай дитині імені, вона сама його знайде, а якщо даси, то вона помре.» дівчина росла-підростала, була розумною, слухняною, але невеселою, часто журилася тим, що у неї немає імені. І ось їй виповнилось 16 років. Задумала вона вирушити у білий світ, щоб знайти своє ім’я. мати ніяк не хотіла розлучатися з донькою, але вона була невідступна і потайки вирушила в дорогу. Бідна вдова чекала день, другий, не витримала розлуки і пішла свою доньку шукати. Ішла, йшла і вийшла в чисте поле, жовте-жовте і пшеницею колоситься. В чистому блакитному небі ластівки кружляють, світить ясне сонечко. І бачить мати – спить на полі дівчина, її дочка, та така гарна, що вона мимоволі замилувалась нею. Раптом потемніло синє небо, полягла до землі колосиста пшениця. Почувся тупіт та іржання коней, брязкання зброї, вигуки чужою мовою. Це були війська хана Батия. Попереду їхав син хана. Раптом він побачив красуню-дівчину, зупинився і вигукнув: «Укра-юина», що на його мові означало «Дівчина молода». Дівчина прокинулась, хан схопив її і забрав із собою. Мати, побачивши це, опустилася на коліна і стала благати Господа Бога захисту для своєї єдиної дитини. Раптом стало все чорне-чорне, загримів грім, затряслася, здригнулася земля, а потому  все стихло… По небу пропливали ніжно-блакитні хмаринки. Лише курява здіймалась навкруги, і на полі стояла самотня вдова.

 Пішла вона плачучи по землі шукати свою дитину. А в пам’яті лишилося одне – Україна, Україна. Йшла… З очей падали сльози. І там, де на землю падали сльозинки, проростали квіти волошки. Мати йшла боса, колола ноги, і, де на землю падала крапля крові, виростали маки. Де пройшла мати по землі, так і стала та земля зватись Україною.

Учитель - Чи сподобалась вам легенда? Зрозуміли, чому так зветься наша країна?

Учитель - Україна – це отча земля, рідний край, де ти народився. Її багатства – це хліб, цукор, сталь, вугілля,овочі і фрукти і т.д. А ще – тихі озера, каланові гаї, народні пісні. Україна – це древній Київ і широкий Дніпро. Україна – держава. У кожній державі є свої кордони, які можна побачити на карті. Це широка червона лінія, кружечками позначені міста, блакитним – річки, коричневим – гори. Діти, а які міста України ви знаєте?

(Презентація  про  міста України)

 

Учитель - Українаодна з найбільших держав Європи.  Оскільки це велика країна, то живуть у ній люди різних національностей. Поряд з українцями на території України проживають представники понад 100 національностей. Сучасна Україна - незалежна держава. Розташована у центрі Східної Європи і займає таку частку землі, що аби перетнути Україну пішки із заходу на схід, треба йти 90 днів, долаючи щодня 30 км. Має кордони із Білоруссю, Росією, Польщею, Словаччиною, Угорщиною, Румунією, Молдовою. На півдні омивається водами Чорного та Азовського морів.

 

- Що таке Україна? Я спитав журавля.

- Працьовита країна. Там багата земля.

- Я спитав у лелеки,де найкращі поля?

- Облітав я далеко краще наших нема.

- Я спитав у синиці де смачніша вода?

- В українських криницях, відповіла вона.

- Хто найкраще співає? Я спитав соловя.

- Та хіба ти не знаєш, Україна моя!

 

Презентація 7 кроків Незалежної України

Хронологічні  кроки  Незалежної  України

1 крок - Законом від 17 вересня 1991 р. назва "Українська Радянська Соціалістична Республіка" була замінена на споконвічну назву держави - "Україна".

2 крок -  Законом від 8 жовтня 1991 р. "Про громадянство України" визначено правовий статус її населення. Громадянство України надавалося всім, хто проживав на ЇЇ території.

3 крок - 6 грудня 1991 р  прийнято закон  "Про збройні сили України"

4 крок - У січні-лютому 1992 р. Верховна Рада затвердила державну символіку України: Державний герб (тризуб), Державний прапор (синьо-жовтий), Державний гімн (музика М.Вербицького до національного гімну "Ще не вмерла Україна").

  • 5 крок - У червні-липні 1994 р. відбулися вибори Президента України. Із семи кандидатів  перемогу здобув Л.Кучма, за якого у другому турі віддали голоси понад 52% виборців.

6 крок - Гривня в незалежній Україні була введена в грошовий обіг з 2 вересня 1996 року.  До 16-го вересня скрізь до платежу приймалися обидві грошові одиниці. Після цього обмін можна було зробити тільки в банках. Процедура обміну тривала до 1998 р. Перша партія грошових купюр була надрукована в Канаді. Національний Банк України відповідно до Указу Президента України Леоніда Кучми, ввів в обіг банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 грн.  Перші монети були викарбувані в 1992 р., але в обіг надійшли тільки в 1996-му. Вони були виготовлені на Луганському патронному заводі, а також на Монетному дворі Італії.

7 крок — 28 червня 1996р. після тривалого і напруженого обговорення Верховна Рада прийняла нову Конституцію. Наша країна реально стала невід'ємною частиною європейського і світового співтовариства. У Конституції Україна визначена як незалежна, суверенна, демократична, соціальна і правова держава. За формою правління Україна є республікою, за державним устроєм - унітарною, тобто єдиною, соборною державою.

 

Учитель - Я бажаю вам, щоб була легкою ваша дорога у світлу Країну Знань, щоб ви були здорові, а в країні панували мир і злагода. Завжди  пам’ятайте, що ви – діти своєї рідної і милої країни зі своїми  звичаями і традиціями, легендами і казками, багатою, як земля,  українською мовою.

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу,

Володарка земель і вод

Ніхто не ділить хай народу,

Бо не поділиться народ.

Нехай ніхто не половинить,

Твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно,

Бо ти на світі в нас одна.

Пісня-караоке  “Україна — це ми”

docx
Додано
19 січня 2018
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку