Виховна година присвячена Дню відмови від куріння

Про матеріал
Опис виховної години у вигляді круглого столу для розгляду питань шкоди паління та їх наслідків
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ТРАНСПОРТНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрита виховна година присвячена

 Дню відмови від куріння

 

 

 

 

 

 

Розробила викладач:

Сухих С.Ю.

 

 

Одеса 2021


 

Вступ

 

Куріння – згубна звичка, яка міцно увійшла до повсякденного життя великої кількості жителів планети. Люди, які померли від куріння, покинули цей світ набагато раніше відведеного ним терміну, за своєю чисельністю ростуть щороку.

Куріння у 90% призводить до такого захворювання як рак легенів, у 75% випадків стає причиною виникнення та гострого перебігу хронічного бронхіту, і у 25% випадків призводить до смерті внаслідок розвитку ішемічної хвороби серця. Ці показники настільки значні, що політика, що ведеться в більшості країн світу і спрямована проти куріння, стає більш агресивною і спонукає курців відмовитися від своєї шкідливої ​​звички, яка веде до смерті.

Куріння серед жінок – найбільш негативне явище, яке почало успішно поширюватися нарівні з фемінізмом. Організм дівчини або жінки, що курить, не здатний народити повноцінне потомство. І якщо при народженні у немовляти відсутні якісь вади фізичного чи інтелектуального розвитку, то з його зростанням відсоток їх виникнення суттєво підвищується.

Для українців це нове свято, присвячене здоров'ю та вихованню здорового та повноцінного наступного покоління. Цей день відповідає Міжнародному дню відмови від куріння.

Святкується це незвичайне свято багатьма країнами світу кожного третього четверга листопада. Україна у списку країн, які відзначають цей день, поки що новачок. Ініціатором створення цього свята є Американське онкологічне суспільство, яке заснувало це свято ще 1977 року.

Мета проведення виховної години:

  •  змусити студентів, які курять, замислитися про наслідки цієї звички;
  •  профілактика куріння серед некурців;
  •  розвиток у студентів навичок спільної діяльності, комунікативних умінь;
  •  розвивати в студентів навички публічних виступів;
  •  допомагати реалізації здібностей та інтересів студентів у обраній ними діяльності.

 

Епіграфи: «Тютюн шкодить тілу, руйнує розум, отупляє цілі нації» (О. де Бальзак); «Отрута, яка діє відразу, не стає менш небезпечним» (Р. Е. Лессінг); «Паління чоловіка – біда, Паління жінки – двічі біда, бо загроза від жіночої цигарки подвійна: і для самої матері, і для її дитини» Ф. Г. Углов. «Люди палять не тому, що хочуть палити, а тому, що не можуть перестати», «Справжній чоловік не той, що палить, а той, що зміг кинути палити». Хто палить тютюн, той сам собі ворог. Тютюн розуму не товариш. Курець – сам собі могильник.

 


Хід виховної години

 

Ведучий 1: Добрий день! Отже, ми розпочинаємо! Сьогодні у нас в гостях присутні фахівці з історії, соціології, біології, медицини, хімії і, звичайно, ви, наші дорогі глядачі. Від вашої активності залежить, чи наше ток-шоу буде цікавим, проблемним, захоплюючим.

Ведучий 2:Про шкоду паління вже сказано чимало. Незважаючи на це, занепокоєння лікарів зростає. Багато хто вважає, що паління не має негативного впливу на здоров'я. Саме про це соціальне явище ми говоритимемо сьогодні. Паління  міцно увійшло у наш побут, а й у культуру. Адже були часи, коли паління вважалося несумісним із виглядом цивілізованої людини. Звідки ж прийшла до нас ця згубна звичка? Я передаю слово історикам.

1й історик: Тютюн відомий людству з давніх часів, але використовувався він для релігійних ритуалів. Європейців  палити тютюн навчили індіанці, які димом тютюну відлякували москітів. У індіанців палили не лише чоловіки, а й жінки та діти. Матроси Колумба змушені були на знак дружби випалювати «трубки світу», деякі з них звикли до тютюну. У Європу тютюн як декоративна рослина завіз у 1496 році іспанський монах Роман Пано. У 1559 році Жан Ніко подарував Катерині Медічі нюхальний тютюн для лікування головного болю. У Росію тютюн потрапив на початку XVII століття, куріння тютюну та його нюхання жорстоко переслідувалося та каралося. У 1698 Петро I зняв заборону на паління. З того часу паління стало швидко поширюватися серед широких верств населення.

Ведучий 1: Дякую. Трубки, сигари, цигарки, сигарети... Всі ми бачили неодноразово ці предмети, але навряд чи замислювалися про те, що в них усередині. Про те, чим набито цигарку, ми попросили розповісти ботаніка.

Ботанік : Тютюн відноситься до роду тютюнових. У культурі найчастіше зустрічаються тютюн справжній та махорка. Зараз тютюн вирощують понад 120 країн світу, щорічне світове виробництво тютюну становить понад 6 мільйонів тонн. З насіння у парниках вирощують розсаду, потім її переносять у відкритий ґрунт. Листя збирає вручну, нанизує їх на шнури і підвішує в сушильних сараях на кілька днів для томлення. За цей час листя жовтіє і набуває характерного запаху. Потім їх сушать та подрібнюють.

Ведучий 2:Людина – істота допитлива, її тягне до нових відчуттів. У зв'язку з цим у мене питання аудиторії: хто з вас хоч один раз у житті пробував палити? Чи можете ви згадати свої перші відчуття від паління? Після цього ви намагалися ще раз палити? Навіщо? Чому неприємні відчуття вас не відштовхнули?

Дуже обізнаний у всьому Мефістотель заявив Фаусту з приводу тютюну: «Корисна трава, не лопух якийсь. Хто хоч раз запалить, той не залишить цієї гри». Чому так відбувається, чому виникає звикання до тютюну? З цим питанням ми звертаємось до медиків.

1-й медик: Складові тютюнового диму всмоктуються в кров і через 2-3 хвилини досягають клітин головного мозку. Ненадовго ці речовини підвищують активність клітин мозку, цей стан сприймається курцем як освіжаючий приплив сил або своєрідне почуття заспокоєння. Однак цей стан незабаром минає, і щоб його знову відчути, людина тягнеться за новою сигаретою. У людини, що звикла до паління, у разі різкого припинення паління спостерігається абстинентний синдром (ломка), який виявляється у головному болі, коливанні артеріального тиску, болях у ділянці серця, шлунка, можуть спостерігатися кишкові розлади, підвищена пітливість, слабкість, млявість, нервозність, пригніченість.

Ведучий 1Так забава, витівка перетворюються на звичку. Мені хотілося б почути думку аудиторії ось з якого питання: чому люди починають палити? А що на це скажуть соціологи?

1-й соціолог: Відомо, що у світі систематично палить 60% чоловіків та 20% жінок. З чоловіків, що систематично палять, 16,9% почали палити в 8-9 років. Більшість підлітків починають палити під впливом товаришів у компанії (27%), з цікавості (40%), наслідування дорослим (17%). Показово, що 85% підлітків, що палять, - з сімей, де хоча б один батько курить, решта 15% - з некурящих сімей. Цікаво, що більшість підлітків можуть назвати причину, через яку вони почали палити, але серед студентів багато хто не міг пригадати причину, відповіли, що палять за звичкою. Отже, бачимо, що слідування моді, прикладу товаришів у палінні переростає у звичку, якої важко позбутися. Встановлено, що 80% дітей, що запалили, не кидають цієї звички, а якщо підліток випалив 2 сигарети, то в 70% випадків він палитиме систематично.

Серед дівчат причини паління такі: бажання привернути увагу, виглядати модно, сучасно, ефектно, здаватися оточуючим незалежною, впевненою у собі. Ще на початку XX століття жінка, що палить, була рідкістю, зараз серед 17-18-річних дівчат-курців стільки ж, скільки курців.

Україна посіла перше місце серед країн Європи, у яких найбільше курців. Адже це перший крок до розвитку такого захворювання, як діабетична стопа (у просторіччі гангрена).

В Україні кількість курців, особливо серед працездатного населення, є одним із найбільших у країнах Європи: палить 19 мільйонів, це 40% населення старше 15 років, з них 34% палять щодня, а 6% – час від часу. За статистикою, протягом останніх 5 років кількість жінок, що палять, в Україні зросла в 3 рази.

Ведучий 2: У мене знову питання до глядачів: чому люди не кидають палити, навіть знаючи про негативні наслідки? А які відомості щодо цього у соціологів?

 2-й соціолог: Приблизно 65% курців хочуть кинути палити, але 80% їх не можуть зробити цього самостійно. Деякі не намагаються кинути паління, тому що вважають, що це не шкодить здоров'ю, а навпаки, допомагає заспокоїтися, зосередитися, зняти напругу. Приблизно 20% молоді не знають про негативні наслідки тривалого паління. Частина курців вважають, що дія тютюну вибіркова і на них вона не діє. Ми провели міні-соціологічне опитування серед своїх однолітків і встановили таке:

Слайди

 

 

 

Ведучий 1 Основною причиною, через яку підлітки починають палити, є помилка про те, що ця згубна звичка є символом зрілості та мужності. Молоді люди, надивившись вестернів і шпигунських саг, заходять дуже далеко в бажанні наслідувати своїх кумирів. Згадайте хитру посмішку та примружені очі героїв Клінта Іствуда, який майже в кожному кадрі з'являвся із сигарою. Згадайте фотографії рок-музикантів, які нерідко позують із цигаркою. Пропаганда зайшла настільки далеко, що в слоганах тютюнових компаній постійно трапляються заклики почати курити, а в рекламах сигарет знімаються сексуальні моделі та гарячі хлопці з розвиненою мускулатурою. І як безглуздо на тлі всієї цієї реклами виглядає скромний напис, що попереджає про шкоду паління.

 Величезна кількість людей на Землі палить і продовжує жити. Чи небезпечне паління для нашого організму? З цим питанням я звертаюсь до хіміка.

Хімік: У момент затягування на кінчику сигарети розвивається температура 600-900 °С. При цьому відбувається суха перегонка тютюну, при якій утворюється близько 6000 речовин, з яких 120 отруйні. 28,7% загальної токсичності посідає нікотин. При повільному палінні дим переходить 20% нікотину, при швидкому - 40%. Нікотин всмоктується слизовими оболонками та розноситься по всьому організму протягом 21-23 секунд. Знешкоджується нікотин у нирках та печінці. Смертельна доза нікотину для людини 2-4 краплі, проте внутрішньовенно достатньо ввести нікотин із однієї сигарети, щоб викликати смерть людини.

Хімік демонструє досвід. До гумової груші приєднується широка скляна трубка, в яку міститься вата, з іншого боку за допомогою гумової трубки до скляної трубки приєднується сигарета. Сигарета запалюється і за допомогою гумової груші викурюється (гумової груші приєднується одноразова система для внутрішньовенного переливання розчинів, в яку вставляється шматочок вати. З іншого боку за допомогою мундштука до системи приєднується сигарета. Сигарета запалюється і допомогою гумової груші викурюється. Від ляльки. вати змінюється, вона поглинає тютюновий дьоготь і стає жовтою). Хімік звертає увагу глядачів на зміну кольору вати, яка поглинає тютюновий дьоготь та стає жовтою.

 Відео: вплив шкідливих речовин, що містяться в тютюні, на різні органи людини (Куріння-шкода, протипаливна компанія (дорослі)).

Ведучий 2: Вражає. Пропоную відповісти на мої перекрутки. Що ж на нас чекає, якщо ми палитимемо?

ДАИЗКША (задишка),

АРННЯ МРЕСТЬ (рання смерть),

АКР ЕНГВЕЛІ (рак легенів),

МИРЗОШК (зморшки),

АКЕШЬЛ (кашель),

ОВХРИБО ЯСДЦЕР (хвороби серця),

ВАІЛДІНСТІНЬ (інвалідність).

Ведучий 1: У мене питання до зали: у кого з вас є знайомі жінки, що палять? Я хочу запитати у молодих людей: як ви ставитеся до дівчат, які палять, які у вас виникають асоціації, думки з цього приводу? Що б ви зробили, якби ваша дівчина палила? Паління  завдає жіночому організму непоправної шкоди. Про це я прошу розповісти лікаря.

3-й медик: Паління жінки приносить більше шкоди, ніж паління чоловіка, оскільки позначається на потомстві. Під дією отрут тютюну відбуваються мутації в яйцеклітинах, якщо жінка палить під час вагітності, підвищується ймовірність передчасних пологів, мертвонародження. Жінки, що палять, у 42% випадків безплідні.

Ведучий 2: Жінка та дитина – нероздільні поняття. Як паління матері відбивається на дитині? Як дитячий організм реагує на тютюновий дим? Слово – медикам.

4-й медик: Діти більш схильні до дії отрут тютюнового диму. Відомий випадок, коли дівчинку поклали спати в кімнаті, де сушилося листя тютюну, через кілька годин дитина померла. Смертність новонароджених у матерів-курців на 28% вище, ніж у некурців. Діти батьків, що палять, частіше хворіють, у них ослаблений імунітет, бувають судоми, епілепсія. Такі діти відстають в інтелектуальному розвитку, їм складніше навчатися у школі, часто бувають головні болі.

Ведучий 1: Але не тільки тютюн палить наше суспільство, а також модні електронні сигарети, кальян та курильні суміші. Про шкоду цих «чудо-сигарет» нам розповість медик

5-й медик: В інтернет-магазинах у продаж пропонується продукт, «отриманий ферментуванням за традиційним рецептом подрібненого листя канни, вирощеної в Південній Африці, в середовищі зростання ентеогену» тобто «становлення божественним зсередини». Зробивши пару-трійку затяжок такого міксу, глюки вам забезпечені. «Безневинні» аромосуміші прирівняні до такого особливо небезпечного та забороненого «психотропу» як, наприклад, тенамфетамін. Більше того, у разі зловживання ними можуть викликати порушення функціонування життєво важливих органів людини та глибокі психічні розлади. Ціна на одиницю продукції – 250 грн. за 1 грам

Останнім часом серед молоді вважається модним паління кальяну. Кальян став невід'ємним атрибутом свят та званих обідів, дівчата та хлопці люблять фотографуватися з кальяном та красуватися вмінням вишукано вдихати та видихати дим тютюну

Електронні сигарети-нововведення сучасного світу. У 2004 році в Китаї були випущені перші електронні сигарети як альтернатива тютюну.

Ведучий 2: 80% людей, які бажають кинути палити, не можуть цього зробити самостійно. Про те, як кинути палити, ми попросимо розповісти фахівця.

6-й медик: Кидати палити можна у різний спосіб. Можна різко припинити палити, а можна поступово зменшувати кількість сигарет, що випалюються за день. Для тих, хто кидає палити, випущена спеціальна жувальна гумка з невеликою кількістю нікотину, ліки, що знімають абстинентний синдром. Існує умовно-рефлекторний спосіб лікування тютюнозалежності, пацієнт приймає препарати, які при палінні викликають блювання. Деякі лікарі позбавляють тютюнозалежності психотерапією, гіпнозом, акупунктурою. Головна умова позбавлення цієї звички - бажання самого курця.

Ведучий 1:Відомо, що навіть ті хлопці, які добре знають про шкоду паління і не хочуть починати палити, таки закурюють разом зі своїми друзями.

Кому найважче відмовити, якщо буде запропоновано запалити, - дорослому, компанії курців однолітків чи близькому другу?

Відповіді студентів

Ведучий2: Давайте програємо ситуації, в яких студент пропонує запалити, а інший відмовляється. Суть цієї гри полягає у відпрацюванні дуже важливої психологічної навички. Він може стати в нагоді не тільки в конкретному випадку, але і в будь-якій життєвій ситуації, якщо людині пропонують зробити те, чого вона не хоче. Як зуміти відмовити, щоби не посваритися.

Група  стежить за діалогом двох студентів і потім висловлює свою думку про те, хто був переконливіший, хто переміг у суперечці, і чи це схоже на реальну ситуацію.

 Діалог 1.

- Давай запалимо!

- Мені не можна.

– Чому?

– Мене батьки побачать.

- А ми відійдемо за ріг.

- Мені не можна, я нещодавно хворів, палити мені шкідливо.

- Ну, ти ж не помреш від однієї сигарети?

- А я «наші» цигарки не курю.

– У мене іноземні.

- А я від сірників не курю.

- А в мене запальничка.

- Ні, мене побачать батьки.

- А ми підемо у підвал.

- Збентежено і не знає що відповісти.

Ваша думка?

Викладач:. На мою думку, жодного разу не було використано дуже істотного аргументу: «Я не хочу!».

Діалог 2.

- У мене є цигарки. Давай запалимо!

– Ой, що ти, я не можу!

- А чому?

- Від мене пахне тютюном.

-  Ну і що?

- Батьки впізнають.

- А ти до них не підходь.

- Мій собака вчує. Вона не виносить запах тютюну. Я прийду додому, вона мене обнюхає і втече. А батьки запитають: «Чому це собака від тебе втік? Ти що палила?

- А ти надушись.

- Тоді батьки відчують запах парфумів і спитають, чому я так надушилася.

– Не знає, що ще запропонувати.

Ваша думка.

Ведучий 1 : У цьому випадку дівчинка дотримувалася нехай досить фантастичної та химерної, але цілком певної версії.

Діалог 3.

-На, Пали!

-Я не буду.

-А що ж тоді сюди прийшов?

-Просто так.

-Ну, тоді йди звідси!

Ведучий 2: Діалог припинився. Вважається ця ситуація цілком типова. Підліток поставлений перед вибором, палити або позбудеться друзів, можлива ухильна відповідь типу «Я вже покинув», або «Щось зараз не хочеться». Така ситуація скрутна і пов'язана з високим ризиком початку паління.

На завершення виховної години послухайте народну притчу.

Ведучий 1: Старий на ринку торгує тютюном і примовляє: Купуйте тютюн! Мій тютюн не простий, а із секретом. Від нього собака не вкусить, злодій у будинок не залізе, старим не станеш». Молодий чоловік підійшов до продавця і каже:

– А чому собака не вкусить?

- Тому що з ціпком ходитимеш!

– А чому злодій у хату не залізе?

- Так всю ніч кашлятимеш!

– А чому старим не стану?

– Бо до старості не доживеш!

Ведучий 2: А зараз давайте зробимо бартер: замість кожної вашої цигарки я даю цукерку.

Останнє питання до зали. Після всього почутого і побаченого тут, що б ви побажали людині, що палить?

Я дякую всім за участь і бажаю вам здоров'я. До побачення.


Використана література

 

  1. Интернет  источник- www.Bolshe.ru.
  2.  В.Н.  Ягодинский  Школьнику  о  вреде никотина. Москва.1995г.
  3. Ю.К.  Скрипкин, Е. Д. Марьясис  Гигиена  юноши Санкт-Петербург. 1999г.
  4.  Энциклопедия   для  детей. Том 2.-5-е  изд.  Аванта+.2000г.
  5. Источник   Интернет  -  www.stopsmoking.ru
  6. Н.О.  Буянова  Я  познаю  мир Медицина.

 

 

1

 

doc
Додано
9 лютого 2022
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку