Виховна година-реквієм «Бабин Яр: без права на забуття»

Про матеріал

Мета:

- розкрити зміст і наслідки трагедії Бабиного Яру в роки Другої світової війни;

- виховувати непримиренність до насильства, гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших;

- виховувати повагу до історичного минулого України, патріотизм, активну громадянську позицію;

- продовжити формування культури міжнаціональних відносин у суспільстві.
Перегляд файлу

 

 Виховна година-реквієм «Бабин Яр: без права на забуття»

Мета:  

-  розкрити зміст і наслідки трагедії Бабиного Яру в роки Другої світової війни;

-  виховувати непримиренність до насильства, гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших;

-  виховувати повагу до історичного минулого України, патріотизм, активну громадянську позицію;

- продовжити формування культури міжнаціональних відносин у суспільстві.              

Обладнання: мультимедійна презентація з відеоматеріалами, комп’ютер, екран, мультимедійний проектор, акустична система

Хід заходу

Епіграф:                                    У світі завжди були дві раси...

Є ті, хто розпинає, і ті, кого розпинають, гнобителі і пригноблені, хто ненавидить

і  кого ненавидять, які заподіюють  страждання і які страждають,

гонителі та гнані.   

М. Бердяєв                                     

 

Викладач: Україну в ХХ столітті спіткало чимало трагедій, серед яких – Голодомор, Голокост, українсько-польський конфлікт та Волинська трагедія, депортація кримсько-татарського народу. Подібно до табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі, Бабин Яр в Україні став символом знищення євреїв Європи під час Голокосту. Тільки за два дні 29-30 вересня 1941 р. тут було розстріляно нацистами 33 тисячі  771-го єврея. Декілька наступних років у Бабиному Ярі продовжувалися вбивства десятків тисяч євреїв, а також радянських військовополонених, патріотів – українських націоналістів, ромів (циган), активістів комуністичної партії та інших «ворогів рейху». Трагедія Бабиного Яру та інші події Голокосту, масові вбивства, знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначились на багатьох подіях історії України. Із шести мільйонів європейських євреїв, знищених нацистами та їх поплічниками у ході «остаточного вирішення єврейського питання», близько 1,5 мільйона були українськими євреями. Україна стала першою державою на пострадянському просторі, яка включила питання історії Голокосту до державних програм для загальноосвітніх шкіл із всесвітньої історії та історії України. Відповідні матеріали знайшли відображення у шкільних підручниках історії.

Аби увічнити пам’ять про жертв звірств, скоєних нацистами під час окупації столиці України, та щоб запобігти повторенню злочинів проти людяності, Президент України підписав окремий указ щодо заходів у зв’язку з 75-ми роковинами трагедії Бабиного Яру.

Бабин Яр... З року в рік сюди приходять люди, щоб віддати шану полеглим, а головне – зберегти у суспільній свідомості трагічні сторінки тієї страшної війни.

Шановні друзі! Всі ці страхіття війни ми маємо пам’ятати, щоб усвідомити цінність людського життя, щоб більше не допустити нових Бабиних Ярів.

Відео «Дети бездны»

Викладач: Коли Гітлер прийшов до влади й оголосив євреїв поза законом, піддав їх насильству, світ не протестував. Це була чужа біда. Навіть коли фашисти захопили пів-Європи, дехто вірив, що репресії в основному поширюватимуться на євреїв. Так воно спочатку і було. Щоб спонукати націю до війни, потрібен ворог, якщо такого немає – його необхідно вигадати. Так Гітлер об’єднав Німеччину запальною ненавистю до єврейського населення. Отже, відкриємо завісу над  страшними  наслідками Голокосту в проекті «Бабин Яр – розсекречені історії».

Відео (Уривок з фільму «Бабин Яр »)

Викладач: У державному архіві Києва збереглося свідчення одного з киян – інженера Попенка Григорія Олексійовича, який працював до війни в автомобільному технікумі, а після окупації столиці перебував у концтаборі «Сирець». Автор описав садистські знущання над полоненими у концтаборі. Полонених знищували щодня, тут усі розуміли, що на кожного очікує смерть. Після втечі Попенка з друзями німці розстріляли кожного десятого в’язня.

Зазирнемо в розсекречені  архіви НКВД та КДБ, де містяться документи та свідчення того періоду.

Відео (Уривок з фільму «Бабин Яр »)

Викладач: Масові розстріли в Бабиному ярі та розташованому поруч з ним Сирецькому концтаборі відбувались і пізніше, аж до звільнення від окупації Києва. Упродовж 1941-1943 рр у Бабиному Ярі було розстріляно 621-го патріота України - членів ОУН  і серед них відому українську поетесу Олену Телігу.

Викладач: А зараз вашій увазі пропонуємо переглянути уривки з проекту «Бабин Яр. Живий», що транслювався на телеканалі СТБ до 75-х роковин трагедії Бабиного яру. Ви почуєте  важкі спогади живого свідка - 81-річного Михайла Сидька, який у віці 6 років пережив пекло й вирвався з нього, щоб донести до нас страшну правду українського Голокосту часів ІІ світової війни.

 (Відеомонтаж за матеріалами СТБ Вікна-новини, проект «Бабин Яр. Живий»).

 Викладач:  Кожного року у вересні до пам’ятників у Бабиному Ярі лягають вінки і свіжі квіти. Сюди приходять пом’янути близьких і далеких родичів, приїздять вшанувати жертв звірств одних людей проти інших громадяни різних країн з усіх куточків світу. І ми нині вклоняємося загиблим і ще раз згадуємо страхіття жорстокої війни та свавілля. Оголошую хвилину мовчання за жертвами Бабиного Яру та усіма загиблими у Другій світовій війні. ( Хвилина мовчання)

 Викладач: Трагічні сторінки історії закликають народи світу до пильності. Адже й сьогодні слушно нагадати відомий афоризм: «Історія – не вчителька, а наглядачка... Вона нічого не навчає, а лише карає за незнання уроків».

Ми повинні пам’ятати:

1. Друга світова війна була великим злочином проти людства і людяності. Вона відрізнялась від попередніх військових конфліктів не тільки своїми масштабами, застосуванням нових видів озброєння, а й тотальним знищенням мирного населення. Ці плани знищення людей, яких гітлерівська ідеологія трактувала як «нелюдей» чи «расово неповноцінних»  була визначена керівниками Третього Рейху в додатках до плану «Барбаросса», плану «Ост» та ін.

2. Нацистський окупаційний режим в Києві, трагедія Бабиного Яру, Сирецького і Дарницького концентраційних таборів, інших місць масових злочинів фашистів стали актами масового геноциду мирного населення та військовополонених, виявами расизму, шовінізму, ненависті, які порушували всі існуючі міжнародні правові, релігійні та етичні норми.

3. Сталінська та неосталінська тоталітарні системи в силу своєї ідеологічної і національної упередженості замовчували масштаби київської трагедії 1941-1943 рр., фальсифікували і викривлювали її, і зрештою намагались залишити правду про трагедію Бабиного Яру серед маловідомих сторінок історії.

 4. Всім сучасним світовим співтовариством визнана історична роль України, українського народу в Перемозі над нацизмом і мілітаризмом у Другій світовій війні. В цій війні українці воювали у військових формуваннях і в складі військ Антигітлерівської коаліції практично на всіх фронтах, які пролягали в Європі, Африці, Азії. Герої-українці були активними учасниками антифашистського Руху Опору на території окупованої України в лавах радянських партизан, Української Повстанської армії, а також на теренах інших країн: в партизанських з’єднаннях Югославії, Франції, Італії та ін. Участь України в боротьбі з  фашизмом та мілітаризмом і велика Перемога над ворогом врятували світ від тисяч (великих і малих) Бабиних Ярів, якими нацисти планували покрити світ на шляху до свого світового панування.

 5. І боротьба за Незалежну Соборну українську державу продовжується. Тільки мир, злагода, єдність багатонаціонального українського суспільства, громадянська позиція, патріотизм, збереження величної пам'яті про бойові звитяги та трудові звершення для нащадків – запорука сучасних і майбутніх історичних перемог України .

Ми мусимо навчитися захищати себе, свою Батьківщину, свої цінності й у жодному разі не допустити гуманітарних катастроф, злочинів проти людства й людяності. Ця трагедія повинна стати особистою для кожного з нас, своїм власним болем. Це питання безпеки України, відповідальності за свій народ і своє майбутнє. Дякую за увагу.

1

 

docx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
14 серпня 2018
Переглядів
12252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку