Виховна година "СНІД стосується кожного!"

Про матеріал

Виховна година до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом на тему «СНІД стосується кожного!»

Зміст архіву
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДВНЗ «КРИВОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

ПОЛІТЕХНІЧНИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрита виховна година

до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом на тему:

 

«СНІД стосується кожного!»

 

 

http://ru.korda-aids.kz/uploads/posts/2016-06/1466654430_hiv-aids-in-bali.jpg

http://ru.korda-aids.kz/uploads/posts/2016-06/1466654430_hiv-aids-in-bali.jpghttp://ru.korda-aids.kz/uploads/posts/2016-06/1466654430_hiv-aids-in-bali.jpg   

 

 

 

Підготували:

 

Класний керівник групи 16 1/9 ВГ:                                                      _____________Н.Ю.Іващенко

Психолог:

_____________М.В.Сидорук

 

 

 

 

 

Виховна година до Всесвітнього Дня боротьби зі СНІДом на тему:

 

«СНІД стосується кожного!»

 

 

Мета заходу:

- дидактична: надати студентам науково достовірну інформацію про ВІЛ/СНІД.  

- розвиваюча:  розвивати навички здорового способу життя.

- виховна: виховувати потребу активної участі у профілактиці передачі  ВІЛ/СНІД. - методична: втілення нових педагогічних технологій у навчальний виховний  процес.

 

Методичне забезпечення: методична розробка відкритого виховного заходу, картки, плакати, проспекти, листівки, мультимедійна презентація, відеоматеріал, музичний матеріал.  

 

 

Вступ

 

   Понад 11 мільйонів юнаків та дівчат у всьому світі є ВІЛ – інфікованими.

   Половина нових випадків ВІЛ - інфікування припадає на дітей віком 18 років.      Більшість із них інфікується через ін′єкційне споживання наркотиків або сексуальні контакти з ВІЛ – інфікованими. Попередити поширення ВІЛ/СНІД серед молоді - один із найважливіших пріоритетів уряду України, що знайшло своє підтвердження в Національній програмі профілактики  ВІЛ – інфекції, допомоги та лікування ВІЛ – інфікованих і хворих на СНІД.      

   Дитячий Фонд ООН ЮНІСЕФ – це організація, яка працює в інтересах дітей та молоді. ЮНІСЕФ заявляє, що молодь має право володіти інформацією про ВІЛ та СНІД. Такі знання допоможуть їй приймати відповідальні рішення щодо свого життя і здоров′я та захищати себе і своїх близьких. Ці знання також сприятимуть толерантному та неупередженому  ставленню молоді до хворих на СНІД.     ″Надзавданням″ профілактичної роботи, є створення у кожної дитини власної моделі безпечної поведінки, спрямованої на зниження ризику зараження ВІЛ, формування зваженого ставлення до проблеми СНІД. Тобто, ми  маємо привернути увагу студентів до проблеми, надати переконливу інформацію про ступінь ризику, висунути аргументи на захист безпечної поведінки,  допомогти виробити навички такої поведінки, сформувати толерантне ставлення до людей, які живуть із ВІЛ/ СНІД. ВІЛ/СНІД -  захист від загальнолюдської загрози в наших руках.

 

 

 

 

 

 

Хід заходу

 

Звучить музика – Поль Маруа «Симфонія». На фоні музики:

Кл.керівник:     Життя людей – то наче свічки,

                                       Які горять в нічній пітьмі.

                                       Течуть, неначе воску річки,

                                       Кудись змарновані роки.

 

           Психолог:          Думки – то полум’я вогню.

                                       А вчинки – лише чорний дим.

                                       Що зараз начебто важливе –

                                       Вже завтра відліта пустим.

 

           Кл.керівник:    Хвороби косять нам життя,

                                       Мов у вогонь дме вітерець.

                                       Сьогодні в щасті все буття!

                                       А завтра? Все… Всьому кінець.

 

            Психолог:        Та ми живем життям своїм,

                                       Марнуючи за миттю мить,

                                       Ніхто не думає над тим,

                                    Ще скільки свічечці горіть.

 

            Кл.керівник:     Історія знає немало прикладів, коли страшні епідемії холери, чуми, віспи спустошували сотні міст і сіл. Але людство вижило, хоча і дорогою ціною! Та з’явилась нова хвороба – СНІД. Тема СНІДу досить часто присутня в нашому щоденному житті. Зустрічаємо її в газетах і журналах, її обговорюють у телепрограмах і передають у випусках новин, вона з'являється в розмовах із друзями та колегами на роботі.

 

           Психолог:    Ми живемо в суспільстві, де невід’ємною реальністю є епідемія ВІЛ – інфекції та СНІДу. Ми не можемо продовжувати ігронувати проблему ВІЛ/СНІДу й думати, що вона нас не зачепить. Тому кожному корисно знати й обговорювати інформацію про ВІЛ/СНІД. Сьогодні ми з’ясуємо що це за захворювання, як воно передається і як не передається, як зробити безпечним життя у світі, де є ВІЛ. Крім того правильна інформація про яку ви почуєте сьогодні, допоможе вам розібратися у ситуаціях, пов’язаних з ВІЛ.

 

              Кл.керівник:    Для того щоб розібратися з усіма даними питаннями ми хочемо провести для вас інформаційну міні конференцію. Тому ми запросили до нас деяких спеціалістів, які розширять наші знання з теми СНІД. Отже, ви уважно слухайте та потім у вас буде можливість задати їм запитання та почути компетентні відповіді.

        Ведучий: Здоров’я людини формується в дитячо-підлітковому віці, тому сьогодні важливим є озброєння молоді знаннями та навичками, що сприятимуть збереженню та поліпшенню стану здоров’я. Статева поведінка має вплив на їхнє репродуктивне здоров’я, яке останніми роками значно погіршилось – зросла кількість підліткових вагітностей та абортів, кількість ВІЛ-інфікованих у віці 12 – 17 років.

 

        Соціолог. Згідно з даними ВООЗ, загальна кількість людей, що живуть з ВІЛ/СНІД становить 42млн., з них 3млн. – діти віком до 15 років.

 

        Ведучий: Отже, сьогодні ВІЛ/СНІД – це реальна загроза для здоров’я та життя людини. Тому я звертаюсь до аудиторії з таким завданням:

1. Оцінити за 12-бальною системою, що зображено графічно, як ви ставитесь до повідомлення «СНІД – загроза людству»

2. Дайте оцінку (таким же чином) повідомленню «СНІД – загроза вам особисто»

 

       Ведучий: Аналізуючи відповіді аудиторії, можна сказати, що не всі оцінюють ВІЛ/СНІД як реальну загрозу особисто для себе. Але треба пам’ятати: ніхто у світі не навчився лікувати СНІД. Отже, є сенс задуматися над своїм способом життя, і можливо, змінити його.

 

Відео-ролик «ВИЧ на допросе»

 

       Лікар-інфекціоніст: ВІЛ-інфекція руйнує імунну систему настільки, що організм стає беззахисним перед інфекціями. Руйнування імунної системи відбувається не відразу: від кількох місяців – до кількох років (це залежить від стану організму). Можливі симптоми (ознаки), що з’являються в заражених ВІЛ-інфекцією: 

а) потовщення лімфатичних вузлів;

б) підвищення температури до 37 – 39 C;

в) втрата ваги до 10% і більше;

г) розлад травлення;

д) висипання на шкірі, слизовій оболонці ротової порожнини або на статевих органах.

Помітивши який-небудь із симптомів, не слід ставити діагноз самому собі, а краще звернутись до лікаря.

        Лікар-лаборант: Якщо ви вирішили перевірити кров на наявність ВІЛ, то повинні знати, як відбувається тестування крові. Найбільш поширеним способом визначення вірусу є тест на наявність антитіл до ВІЛ: у відповідь на проникнення ВІЛ в організм у крові починають вироблятися антитіла до цього вірусу, і тест системи визначає їх.

Для вироблення антитіл організму зазвичай потрібно від 2 тижнів до 3 місяців. Цей період може тривати й довше (до 6 і навіть 18 місяців). Тому завжди необхідно проводити повторний аналіз крові через 3 – 6 місяців.

Проходити тестування на ВІЛ чи ні – вирішувати тільки вам.

Ведучий: Розкажіть, як можна вберегти себе від зараження?

Лікар-інфекціоніст: Досить запобігти потраплянню у ваш організм крові, репродуктивних матеріалів людини, яка живе з ВІЛ.

Юрист: Закон України «Про попередження захворювання на СНІД і соціальний захист населення».

«Стаття 4. Держава гарантує:

  • доступність, якість, ефективність медичного огляду з метою виявлення ВІЛ-інфекції, у тому числі анонімного;
  • збереження попередження поширення ВІЛ-інфекції серед осіб, які вживають наркотичні речовини ін’єкційним шляхом»

У статтях 7, 8, 9, мовиться про недопущення поширення ВІЛ-інфікованих, а також про кримінальну відповідальність за те, що було свідомо піддано небезпеці зараження інших осіб вірусом імунодефіциту людини.»

Ведучий: Де можна одержати повну інформацію й реальну допомогу в нашому місті?

Соціолог: Телефон довіри з питань ВІЛ/СНІДу в нашому місті 407-78-70.

Ведучий: А зараз ви можете задати нашим експертам будь-які питання, які вас цікавлять щодо проблеми СНІДу.

 

Запитання студентів до спеціалістів:

 

1. Де можна анонімно здати аналізи?

У кожному обласному центрі та в більшості великих міст України вже багато років працюють кабінети довіри, де вам зобов'язані безкоштовно й анонімно зробити аналіз на антитіла до ВІЛ (Закон України «Про запобігання захворюван­ню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення», зі змінами, вне­сеними згідно із Законом № 2776-111 (2776-14) від 15.11.01, розд. 9, ст. 7, § 5, ст. 8, § 1). Кабінети довіри працюють при Центрах профілактики СНІДу.

 

2. Чи існує в Україні відповідальність за роз­голошення таємниці діагнозу?

В Україні діє спеціальний закон, пов'язаний із ВІЛ/СНІДом. Він передбачає карну відпові­дальність медичних працівників за розголошення таємниці діагнозу.

 

3. Чи захищає закон права людей, інфікова­них ВІЛ?

В Україні не має законів, що дискримінують людей, які живуть із ВІЛ, або обмежують їхні права. Вони мають право звертатися по медичну допомогу як до спеціалізованих, так і до будь-яких інших медичних закладів, учитися, працю­вати і вести звичайний спосіб життя.

 

4. Як можна допомогти людині, інфікованій ВІЛ, на перших стадіях захворювання?

Перш за все, підтримати психологічно, до­помогти їй знайти інформацію про те, де вона може отримати медичну та соціальну допомогу.

 

5.  Де існують групи взаємодопомоги ВІЛ-позитивних людей?

За інформацією та підтримкою можна зверта­тися до Всеукраїнської мережі людей, які живуть із ВІЛ. За даними мережі, групи взаємодопомо­ги ВІЛ-позитивних людей є в Києві, Чернігові, Полтаві, Донецьку, Черкасах, Одесі, Миколаєві, Дніпрі, Львові та Хмельниць­кому.

 

6. Як поводитися людині, інфікованій ВІЛ, та її близьким?

Обов'язково звернутися до спеціаліста з цієї проблеми. Такі лікарі є у центрах профілактики СНІДу. Додаткову підтримку можна одержати у Всеукраїнській мережі людей, які живуть із ВІЛ. Це допоможе отримати об'єктивну інфор­мацію про ВІЛ-інфекцію як захворювання і про всі наявні ресурси. Головне — уникати паніки! Пам'ятайте про те, що ВІЛ не передається по­бутовим шляхом.

Уживайте лише найнеобхідніших застережних заходів: користуйтеся високоякісними засобами контрацепції, індивідуальни­ми лезами для гоління, манікюрними наборами та зубними щітками.

 

 

 

 

7.  Як проявляється захворювання?

        ВІЛ-інфекція — хронічне захворювання. Тому ознаки нездоров'я з'являються не одразу, а че­рез 5—7 років після зараження. Але й до цього, в період «носіння» вірусу, потрібно обов'язково консультуватися з лікарем!

    Перші ознаки розвитку хвороби — втомлюва­ність, загальна слабкість і збільшення декількох груп лімфатичних вузлів. Це не означає, що по­чався СНІД! Але за відсутності спеціального ліку­вання інфекція поширюється в організмі. Ось тут і приєднуються інші захворювання-«супутники», і поступово розвивається СНІД.

 

8. Як часто людям потрібно перевірятися, щоб дізнатися, чи прогресує хвороба?

   Відвідувати лікаря слід 1 раз на три місяці. Також потрібен контроль стану імунної системи й активності вірусу. На жаль, зараз в Україні не в кожному Центрі профілактики СНІДу можливе таке обстеження.

 

9. Які види лікування ВІЛ-інфекції існують?

   Є спеціальні ліки, що діють безпосередньо на ВІЛ. Ці противірусні препарати застосову­ються з 1996 року. Але через їхню високу ціну (800—1000 доларів на місяць), в Україні вони все ще недоступні. Є й ліки, що діють на збудників так званих захворювань-«супутників». Вітамінні препарати, правильне харчування, «здоровий» спосіб життя також допомагають відкласти СНІД. Є чимало інших способів впливу на організм людини, інфікованої ВІЛ, котрі покращують її психологічний стан і зміцнюють імунітет.

 

10. Який зараз стан розробки медичних пре­паратів?

   Противірусні препарати випускають зарубіжні фармацевтичні фірми. Україна не має власного виробництва. Ціна їх висока, тому деякі країни випускають так звані генерики, тобто ліки-аналоги фірмових розробок. Вони значно дешевші, і при відповідному контролі якості їх цілком мож­на використовувати для лікування ВІЛ-інфекції.

 

11. Куди звертатися з приводу лікування?

У випадку виявлення ВІЛ-інфекції потрібно звернутися в обласний чи міський Центр про­філактики СНІДу, де вам нададуть медичну до­помогу, доступну сьогодні в Україні.

 

 

12. Коли буде можлива вакцинація проти ВІЛ?

       Багато наукових центрів у розвинутих країнах зайняті вирішенням проблеми вакцинації, однак це все ще питання наукових розробок і перспектив, а не реальність. Вакцини проти ВІЛ поки що немає.

 

13. Що означає червона стрічка?

  Червона стрічка — це всесвітній символ солі­дарності з ВІЛ-позитивними та тими, хто живе зі СНІДом. Цей символ об'єднує всіх, хто бореться проти хвороби.

       Американському художнику Франку Муру було призначено увійти до історії як "творцеві червоної стрічки". Він жив з ВІЛ-інфекцією більше 20 років. Своє "відкриття" Франк Мур зробив, працюючи в асоціації художників "Візуальний СНІД", яка об'єднала в 1980-х роках ВІЛ-позитивних людей мистецтва, і продовжує успішно діяти і понині.  Був вибраний червоний колір - колір крові, однієї з рідин людського тіла, в якій міститься вірус, але так само і символ "кровного братерства", і пристрасті, яка завжди рухала Муром. Справжнє визнання проект отримав тільки під час церемонії вручення нагород "Tony Awards" в 2000 році. Проста стрічка порушила "обітницю мовчання" відносно епідемії.

Ведучий:   Дуже дякуємо Вам, шановні експерти, за змістовну інформацію та Вам, шановні студенти, за цікаві питання. Сподіваюсь, що Ви задумаєтесь над сенсом життя та своєчасно зможете зробити правильний вибір.

         А зараз давайте вшануємо хвилиною мовчання усіх тих людей, хто стали жертвами цієї страшної хвороби. Давайте запалимо свічки на честь памяті.

Хвилина мовчання. (Дівчата запалюють свічки)

 

Вірш:

 

Пливе човен в парусах, тихая година.

Думка лине в небесах: що ж таке людина?

Яка функція її в цім великім світі?

Що потрібно зневажать, ну, а що любити?

Що таке людське життя, як його прожити.

Щоб на старості років, та й не пожаліти.

Пролетить швиденько час, мій шановний друже,

Швидко висохне вода у старій калюжі.

З часом пізнається світ, пізнається доля,

Пізнається і життя – на те твоя доля.

Будь людиною простою, май хорошу душу.

Бо людина – це є ти. Обійди калюжу.

Якщо є сторонній шлях, піди по сухому,

Тільки скривдити себе не давай нікому.

Полюби усіх навколо, це тобі потрібно.

І твоє звання – людина – ти відстоюй гідно.

Люди всі повинні бачить, що добро ти сієш.

Пролетять роки, як птиці, - з часом зрозумієш.

 

Кл.керівник:     Шановні студенти та присутні гості, пам’ятайте, життя продовжується у будь-якому випадку! Вибір завжди залишається за нами!

 

                                 Легенда «Усе залежить від тебе»

Психолог:    Колись давно, у давньому Китаї жив дуже розумний, але дуже  пихатий знатний вельможа, на імя Мандарин. Увесь день його складався із примірок вишуканого вбрання та розмов із підданими про свій розум… Так минали дні за днями, роки за роками… Аж ось країною  пішов поголос, що недолік від кордону зявився мудрець, розумніший за всіх на світі. Дуже розлютився на те Мандарин: хто може називати якогось там ченця найрозумнішим? Але свого обурення не виказав, а запросив мудреця до себе у палац. Сам же задумав обдурити його: «Я візьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що в мене в руках – живе чи мертве? І якщо чернець скаже, що живе – я розчавлю метелика, а якщо  мертве – випущу його». І ось настав день зустрічі. У залі зібралося багато людей. Усім кортіло послухати словесний поєдинок найрозумніших людей у світі.

 

 

 

 

Кл.керівник:    

 Мандарин сидів на високому троні, тримав за спиною метелика і нетерпляче чекав приходу ченця. Аж ось двері відчинилися і до зали ввійшов невеликий худорлявий чоловік. Він підійшов до Мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке його запитання. Мандарин мовив: «Скажи – но мені, що я тримаю в руках – живе чи мертве?» мудрець трохи подумав, усміхнувся і відповів: «Усе у твоїх руках». Збентежений Мандарин випустив метелика з рук і той полетів на волю, радісно тріпочучи своїми яскравими крильцями. Отже, лише від вас залежить, чи буде ваше життя довгим і щасливим.

 

Психолог:        Ми бажаємо всім вам: любіть свою сім’ю,

                          Збережіть її від страху і жалю.

                          Будьте твердими у справах і думках,

                          Тільки у хороших.

Кл.керівник:   Не давайте вас зламати й підкорить,

                            Бо на світі треба гідно всім прожить.

                            Кожен з вас це може.

 

Пісня.                                Береги Любовь…

Имеешь право промолчать в ответ, 
Но помни что назад дороги нет. 
Сверни с короткого пути, 
Вовремя сойти с поезда в один конец. 

Ведь рядом те кому так нужен ты, 
Дари им песни и дари цветы. 
Любым печалям вопреки 
И убереги душу их от пустоты! 
 

Припев
Береги любовь, береги свой мир 
Помни и пойми - мы рождены чтоб быть счастливыми людьми. 
Береги свой дом, души и сердца, 
Поверь что это ближе чем нам кажется... 

Играет лучик солнца на стене 
Рассвет бывает даже на войне! 
И снова свет рассеет тьму, 
радуйся ему, этот свет живёт во мне... 

Имеешь право промолчать в ответ, 
Но помни что назад дороги нет. 
Сверни с короткого пути, 
Вовремя сойди с поезда в один конец.

 

Припев
Береги любовь, береги свой мир 
Помни и пойми - мы рождены чтоб быть счастливыми людьми. 
Береги свой дом, души и сердца, 
Поверь что это ближе чем нам кажется... 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

  1. ВІЛ/СНІД: відчуй себе захищеним /Шкільний світ. - №25-28 липень. – 2004. – 191с.
  2. Психогімнастика в тренінгу / Під редакцією Н.Ю.Хрящовий. СПБ, 2001.
  3.  Конституція України, прийнята на п′ ятій сесії ВРУ 28 червня 1996 р.
  4. Закон України ″ Про запобігання захворюванню на СНІД  та соціальний захист населення ″ від 1992 р.
  5. Гуськов Д.А. ВИЧ - позитивные наркозависимые в фокусе альтернативных парадигм биомедицинской науки и социального ответа на вызов СПИД.-К.:1997.с.87.
  6. Кобыца Ю.В. Молодеже о СПИДе. - К.:,1994.с.32.
  7. Чайка Н.А. СПИД и ВИЧ- инфекция. Социально – психологические аспекты. Информация для профессионалов. - СПб.2000.
  8. Інтернет.                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Де можна анонімно здати аналізи?

 

2. Чи існує в Україні відповідальність за роз­голошення таємниці діагнозу?

 

3. Чи захищає закон права людей, інфікова­них ВІЛ?

 

4. Як можна допомогти людині, інфікованій ВІЛ, на перших стадіях захворювання?

 

5.  Де існують групи взаємодопомоги ВІЛ-позитивних людей?

 

6. Як поводитися людині, інфікованій ВІЛ, та її близьким?

 

7.  Як проявляється захворювання?

 

8. Як часто людям потрібно перевірятися, щоб дізнатися, чи прогресує хвороба?

 

9. Які види лікування ВІЛ-інфекції існують?

 

10. Який зараз стан розробки медичних пре­паратів?

 

11. Куди звертатися з приводу лікування?

 

12. Коли буде можлива вакцинація проти ВІЛ?

 

13. Що означає червона стрічка?

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Розумейко Юлия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Додано
19 липня 2019
Переглядів
10169
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку