Виховна година: Спорт – здоров’я , спорт – це сила, що дає людям крила.

Про матеріал
збагатити знання про види спорту, їх особливості та значення; відомості про спортсменів; виховувати у дітей цінне ставлення до власного здоров'я та стимулювати бажання дбати про нього; прищепити інтерес до занять фізичною культурою та спортом.
Перегляд файлу

 Виховна година: Спорт – здоровя , спорт – це сила, що дає людям крила.

 

Мета: збагатити знання про види спорту, їх особливості та значення; відомості про спортсменів; виховувати у дітей цінне ставлення до власного здоров'я та стимулювати бажання дбати про нього; прищепити інтерес до занять фізичною культурою та спортом.

Обладнання:відеоматеріали, презентації,епіграфи .

 

Хід заходу

Епіграфи:

Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоровя, здоровя – дорожче золота.

Джон Локк

 

І. Актуалізація опорних знань

Мозковий штурм.

Вихователь.Доброго дня шановні. Я рада вас бачити в цьому залі та на цьому заході. Звертаю вашу увагу на те, що тему данного заходу запропонували ви? А яка це тема ми дізнаємось з невеликої вікторини.

 Вікторина.

1. Жорстка спортивна гра з овальним м'ячем, поширена в США і Канаді. Правила передбачають напад на будь-якого суперника. (Американський футбол)

2. Один з видів швидкісного спуску на спеціальних одномісних санях, для управління якими спортсмен використовує спеціальні шипи для черевиків. (Скелетон)

3. Спортивна гра, мета якої - прогнати м'яч по всіх доріжках до лунок і потрапити в кожну з них. (Гольф)

4. Спортивна гра з м'ячем і бітою. (Бейсбол)

5. Великі кільцеві гонки на болідах. («Формула-1»)

6. Сходження на важкодоступні гірські вершини. (Альпінізм)

7. Гірськолижне багатоборство, до складу якого входять лижний балет, могул і повітряна акробатика. (Фрістайл)

8. Вид спорту, пов'язаний з виконанням у воді різних фігур під музику. (Синхронне плавання)

9. Вид гірськолижного спорту, що полягає в спуску з гір на спеціальній дошці. (Сноубординг)

10. Зимове двоєборство: лижні перегони зі стрільбою на вогневих рубежах з малокаліберної гвинтівки. (Біатлон)

11. Інша назва кулачного бою. (Бокс)

Зверніть увагу що в деяких словах букви іншого кольору це не проблеми з компютером у Алли Сергіївни, вам потрібно скласти з цих букв слова, кожне слово свого кольору підказка шифр 1 слово це 16211, 2 слово 6999988, з слово 28810.

Отож про, що піде мова, так дійсно - про спорт. Зверніть увагу на епіграфи нашого заходу.                                                  

                                                                           Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоровя, здоровя – дорожче золота.

Джон Локк

 

І сьогодні ми зясуємо чи дійсно це так.

 

ІІ. Основна частина.

  1. Різновиди спорту.    

 

Вихователь .Види спорту поділяються на індивідуальні й командні.  Це ви знаєте. А чи знаєте ви, що окремими групами виділяють розумові види спорту,технічні види спорту та эдиноборства . Зараз ми з вами спробуємо з’ясуємо , як ви в них орієнтуєтесь.

(на екран виводяться види спорту розумові: шахи, шахмати, нарди, кубик рубика; технічні:велоспорт, літаковий спорт,вітрильний,need for speed(гонки на автомобілях)

  • Молодці.

Розумові. До розумових видів спорту належить значна кількість настільних ігор; шахи, шашки, рендзю,  мають спортивний статус деякі з картярських ігор та азартних ігор: бридж, покер, нарди.

У 2008 році відбулися перші Всесвітні ігри з розумових видів спорту — аналог Олімпійських ігор.

Інші популярні настільні ігри: доміно, маджонг, реверсі, лото / бінго, гральні кості, колекційні карточні ігри, настільні рольові ігри, монополія, вікторини, мають менш виражений спортивний статус.

Технічні.Серед технічних видів спорту головне місце відіграють мото- та автоперегони, використовуються також й інші технічні засоби: моторні човни, літаки, моторні сани тощо.Кільцеві автоперегони проводяться на спеціально сконструйованих трасах. Найпопулярніші з них Формула 1, Наскар збирають гігантську телеаудиторію. Ралі — перегони важкими трасами.

Эдиноборства. Існує велике різноманіття єдиноборств, окремі серед них (бокс, боротьба, дзюдо, таеквондо) отримали статус олімпійського виду спорту. Серед єдиноборств велика кількість національних видів боротьби та бойових мистецтв.

 

Вихователь: Також виділяють :

 

  • олімпійські види спорту;
  • не олімпійські види спорту;
  • параолімпійські види спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку.

1)Доповідь учня , щодо олімпійських видів спорту.

2)Доповідь учня, щодо неолімпійських видів спорту.

 


3) Доповідь учня, щодо параолімпійських видів спорту

4) Незвичні види спорту в які грають на території Україні.

Вихователь:Ми з вами дізнались про різні види спорту, як олімпійські так і не олімпійські, параолімпійські , але крім знайомих нам видів спорту вчені виділяють  10 видів спорту,я б сказала дещо незвичних для нас , у які, виявляється, грають в Україні.

1. Бейсбол

Про бейсбол в Україні знають переважно із американських фільмів середини 90-х років. Цей вид спорту мегапопулярний за океаном. Бейсбол – вид спорту №1 у США. Гравці – кумири мільйонів дітей і мають мільйонні контракти. Дістати квиток на омріяний матч – справжнє свято. Фінальні поєдинки Світової серії відвідує понад 40 тисяч людей.

 Зараз у чемпіонаті України виступають 12 команд. Столицею українського бейсболу можна вважати місто Кропивницький. На матчі українського чемпіонату ходить понад 200 чоловік. У  нас є свої здобутки. У 2016 році молодіжна збірна України перемогла на чемпіонаті Європи..

 

2. Американський футбол

Ще один вид спорту, який захмарно популярний за океаном. Історія виникнення американського футболу в Україні схожа до бейсболу. Про цей вид спорту також всі дізнались із американських фільмів, от і з’явились ентузіасти, які розповсюдили його в Україні. Зараз в Україні існує понад 20 команд. Відвідуваність стадіонів 100-200 чоловік.  Так, львівську команду тренує американець, який не тільки по книжках знає всі тонкощі американського футболу.

3. Водне поло

Водне поло популярний вид спорту в Україні. Хоча це все відносно, якщо порівняти із Сербією, Чорногорією, Хорватією, Італією чи Австралією. Водне поло найбільш популярне у Львові, Харкові та Маріуполі. Представники саме цих міст перемогли майже в усіх чемпіонатах України. Зараз в українському водному поло проходить протистояння львівського і харківського клубів. В Україну час від часу, навіть, запрошують легіонерів із інших країн. Деякі матчі чемпіонату транслюють у прямому ефірі в інтернеті та на локальних каналах. Наприклад, нещодавно матч між лідерами чемпіонату завершився перемогою однієї із команд у один гол, але після скарги у федерацію, було вирішено через місяць переграти останню хвилину матчу. А ще однією із причин слідкувати за ватерполо є його динамічність і швидкоплинність. Матч триває всього 4 періоди по 8 хвилин. А голи можна побачити не менш красиві, ніж у футболі.

4. Флорбол

Про такий вид спорту ви могли нічого і не чути. Флорбол – це різновид хокею в залі, у якому потрібно ключкою забити м’яч у ворота. Гра відбувається на звичайному паркетному покритті, а розміри майданчика – 20 на 40 метрів. Грають, як і у хокеї, три періоди по 20 хвилин. Завдання кожної із команд, що складається із 5 польових гравців та воротаря, забити м’яч ключкою у ворота. Цікаво, що у флорболі можна грати й ногами. Найпопулярнішим цей вид спорту є в Скандинавії. Швеція і Фінляндія перемагали на всіх чемпіонатах світу. Україні до цього поки далеко, але деякі кроки ми вже робимо. У вищій лізі чемпіонату України виступає 7 команд, переважно із західного регіону. Є також жіночі і дитячі чемпіонати України. А літній турнір у Львові збирає понад 50 команд усіх вікових категорій, в тому числі в Україну приїжджають команди і з Швеції та Фінляндії.

5. Бенді

Ще один різновид хокею, який дуже популярний у Скандинавії . Бенді або хокей з м’ячем – це такий собі футбол на льоду або хокей на футбольному стадіоні. Грають тут, як і у футболі, 11 на 11 на великому футбольному полі, яке залите льодом. Завдання гравців ключкою закинути м’яч у ворота. Як розумієте, такий вид спорту складно провести в організаційному плані, адже потрібно заливати льодом ціле поле або мати спеціалізовані великі льодові арени. Тому й в Україні у вищій лізі грає лише 4 команди зі Львову . З цих хлопців зібрали кістяк збірної, яка нещодавно виступала на чемпіонаті світу.

6. Хокей на траві

Що тільки люди не видумують, але у своїй популярності жоден вид спорту не зможе потіснити хокей. Так, ще одним похідним спортом від найшвидшої гри у світі є хокей з м’ячем. Грають у нього на спеціальному полі зі штучним покриттям. Розміри поля приблизно такі ж, як і у футболі. Грають 11 на 11 гравців 4 тайми по 15 хвилин. Цей вид спорту дуже популярний у Пакистані, де вважається національною грою, також у Австралії, Німеччині, Голландії, Іспанії, Індії.

В Україні центрами хокею з м’ячем є Вінниця і Суми. Вінницька команда «Колос-Секвойя» з року в рік виступає у європейських кубках. Складність розвитку цього виду спорту полягає у специфічному покритті, на якому проводяться матчі. Таке покриття не підходить для проведення інших видів спорту, тому й потрібно мати окремі поля саме під хокей із м’ячем.

7. Сквош

Сквош – перший вид спорту у нашому списку не командний, а особистий. Сквош схожий на теніс. Тут також є ракетка, є м’яч і є два гравці, але замість сітки, є стіна, у яку кожен гравець по черзі має влучити м’ячем так, щоб суперник не зміг відбити. Грають у сквош у спеціальних закритих приміщеннях, приблизно 10 на 7 метрів. Хто переможе у трьох сетах – перегмагає у грі, а сет триває до 11 набраних очок або до переваги у два пункти.

Сквош активно набирає обертів в Україні. Побудувати корт для сквошу не складає проблем. Майже у всіх великих містах є спортивні клуби із сквош-кортами, у яких може спробувати себе будь-який охочий. Сквош має доволі непогані шанси увійти до Олімпійської програми.

8. Мотобол

Мотобол – такий собі футбол на мотоциклах. Грають у мотобол на полі за розмірами як футбольне, але покриття не трав’яне, а гареве або асфальтоване. Ворота схожі на футбольні, а от м’яч набагато більший. У кожній команді грає 4 гравці і воротар. Що цікаво, в мотобол грають лише у Європі. Також грають у мотобол в Білорусі, Литві, Голандії, Німеччині, Франції. В Україні найпоширеніший мотобол у Полтавській області, де є кілька команд, а також Кам’янці-Подільському та Вознесенську. Збірна України – кількаразовий призер чемпіонатів Європи.

9. Спідвей

Ще один вид спорту, пов’язаний із мотоциклами. Спідвей – це кільцеві перегони на коротку дистанцію на спеціальній доріжці. Із спідвею є як особисті чемпіонати, так і у парах і у командах. У світі спідвей найбільш популярний у Австралії, Данії, Швеції, Польщі. В Україні на професійному рівні спідвеєм займались у Львові, Червонограді та Рівному. Але із фінансовою кризою в Україні спідвей майже пропав. У Червонограді і Рівному час від часу проводять змагання, а от Львів вже давно не бачив спідвейних мотоциклів. Українські ж спортсмени їздять у іноземних чемпіонатах.

10. Футнет

Цей вид спорту ще іноді називають тенісболом. Футнет – це симбіоз трьох видів спорту – футболу, тенісу і волейболу. У цьому виді спорту потрібно перекинути м’яч через сітку так, щоб він вдарився у поле суперника і той не зумів його переправити на протилежну частину майданчика. У футнет грають один на один, два на два, або три на три. Майданчик схожий на волейбольний, покриття також таке, яке використовується для волейболу чи футзалу. Збірна України традиційно виступає у чемпіонатах світу.

Вихователь: Ми дізнались про різновиди спорту, а зараз я пропоную поглянути на екран та послухати історію успіху декого з відомих українців.

5)Історія успіху відомих спортсменів України(відеоматеріал)

Вихователь. Всі ці люди вихідці  з простих сімей, які зробили свій вибір , і які намагаються досягти спортивних досягнень. У вас у кожного також ще все життя по переду, якщо ви дійсно хочете ви все зможете.

Вихователь: Для того, щоб заняття спортом принесли користь та задоволення, необхідно врахувати не лише смаки, а й  вік .

6)Що потрібно враховувати при виборі певного виду спорту.

Професор фізіотерапії Джулі Бродерік з Трініті-коледжу в Дубліні назвала найкращі види спорту відповідно до віку людини.

Попри те, що спорт зменшує ризик серцево-судинних захворювань, захищає від деяких видів раку та допомагає підтримувати психічне здоров’я, вид спорт для 20-літньої людини не зовсім корисний для 60-літньої.

У дитинстві

За допомогою фізичних вправ діти можуть розвиватися, зміцнювати свої м’язи, почуватися впевненіше та покращують режим сну та бадьорості.

У цьому віці дітям важливо спробувати різні види спорту, щоб найкраще розвинути здібності людини. Тут немає обмежень у вибору виду фізичної активності. Але зважте: залишіть час на "вільну" фізичну активність, тобто, на гру в парку або на дитячому майданчику.

У підлітковому віці

У перехідному від дитинства до юності віці у дітей зазвичай зменшується інтерес до спорту. Проте саме фізична активність допоможе не лише мати гарну фізичну форму, а й зменшити стрес та позбутися страхів, які характерні для підлітків.

Найкраще для цього віку – командні види спорту. Це розширить коло спілкування підлітка, навчить його дисципліни, збереже мотивацію під час занять спортом. Якщо він не любить командні види спорту, тоді варто спробувати свої сили у плаванні, гімнастиці та легкій атлетиці.

У 20 років

За словами вчених, у цьому віці людина може досягти найкращих результатів у спорті. Можна спробувати такі види спорту як регбі, веслування, важку і легку атлетику.

У 30 років

Зазвичай у цьому віці у людей сидяча робота та багато турбот, тому необхідно зберегти м'язи сильними, а серцево-судинну систему – здоровою.

Тому необхідно займатися короткими, але дуже інтенсивними тренуваннями. Останні відомі як високоінтенсивні інтервальні тренування (HIIT-тренування). До них можна віднести велосипед, біг, лижні перегони та плавання.

У 40 років

Щоб не набрати вагу у цьому віці, експерти зазначають, що силові тренування – саме те, що потрібно. Окрім цього, такі види тренувань допоможуть й сповільнити втрату м'язової маси.

Якщо ви ніколи не займалися силовими вправами, тоді почніть з гантелей, а після цього – займайтеся на силових тренажерах. Щоб зберегти серцево-судинну систему та зміцнити м’язи, почніть бігати та займіться пілатесом.

У 50 років

У цей період зменшуються фізичні здібності, тому, щоб зберегти м’язову силу, необхідно двічі на тиждень приділяти силовим вправам. Ще два тренування присвятіть кардіовправам (швидка ходьба або біг). Можна поєднати ці вправи з йогою, гімнастикою або такими, що допоможуть розвинути баланс та рівновагу.

У 60 років

У цьому віці збільшується ризик появи або загострення хронічних хвороб, тому дослідники радять займатися фізичною активністю.

Найбільше користі у цей період принесуть заняття бальними танцями. До того ж, два тренування на тиждень варто присвятити нескладним вправам на розвиток сили і гнучкості. Для цього може підійти аквааеробіка. Не варто забувати і про кардіонавантаження – часто прогулюйтеся швидким темпом.

У 70 років і надалі

Щоб підтримувати когнітивні здібності людини, необхідно не забувати про прогулянки та нескладні фізичні вправи. Проте перед цим – проконсультуйтеся з лікарем. Експерти радять постійно підтримувати фізичну активність.

Ось такі поради для підтримання здоровя пропонує професор Джулі Бродерік

ІІІ. Практична частина.

  1. Гра в бейблейд

Ви мабуть вже втомились? Так? То я пропоную вам трохи пограти. Згодні?

 В нашому місті ця гра дуже популярна серед учнів  не лише молодшої школи а також і середньої та старшої .Ця гра відноситься до настільних ігор, але завдяки їй розвивається як м’язова симтема так і розумова.

Як вив вважаєте, що це за гра? Так Бей - блейд вибух.

 Є два ігрока  завдання яких -  розкрутити так дзигу, щоб вона протрималась на арені якнайдовше.

  • Сподобалось? Цікаво?
  • І виникає питання, що ж тут розумового? ( Вектор запуску, розрахувати силу запуску)

2. Калістеніка.

Чи знаєте ви , що таке калістеніка?

Калістеніка -  система вправ з вагою власного тіла. Одним із видів калістеніки є віджимання від підлоги.

У нас на поверсі є спортсмен який дуже полюбляє придумувати різні види віджимання, який погодився нам їх показати.

- Ваня а чому саме ці вправи ? Що розвивається завдяки цім вправам? Що бти рекомендував для мене  які вправи, я знаю,що ти займаєшся з хлопцями і допомагаєш і кожного разу ти придумуєш різні завдання.

3. Кубик рубика.

Завдання за 3 хвилини зібрати кубик рубика. До якої групи відноситься?(розумова група)

4. Художній двобій.

Перед нашим заходом заздалегідь 2 учням було дане завдання : Я організатор спортивного клубу і прошу вас придумати назву клубу та емблему . Отож презентуйте ваші пропозиції.

Яка вам сподобалась найбільше назва? Чому? Голосуємо.

ІV. Підведення підсумків.

В кінці нашого заходу я б хотіла повернутись до епіграфа

Спорт не виховує характер, а виявляє його.

Хейвуд Браун

Спорт продовжує молодість.

Джон Локк

Спорт – здоровя, здоровя – дорожче золота.

Джон Локк

Дякую за увагу, сподіваюсь, що вам сподобалось, але на цьому ми не закінчуємо, адже ми ще продовжимо говорити про спорт, але на наступному заході ми поговоримо про правильне харчування під час занять спортом та різноманітні коктелі, які зараз є дуже популярними.

 


 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чернигов Мила
    Дякую за цікаву і корисну розробку виховного заходу!!! Успіхів і натхнення!!!
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  2. Чернигов Мила
    Дякую за цікаву і корисну розробку виховного заходу!!! Успіхів і натхнення!!!
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
docx
Додано
22 грудня 2019
Переглядів
9601
Оцінка розробки
4.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку