Виховна година "Традиційні українські страви"

Про матеріал
Виховна година за темою: "Традиційні українські страви". В архіві є безліч цікавого матеріалу, а також, бонусний матеріал для того, щоб захід був більш цікавим для дітей. Дякую!
Åá¼∩Γ¡¿¬ óáαÑ¡¿¬π.jpg
»Ñαß¿¬.jpg
Æ«¼áΓ¿.jpg
Ç¡á¡áß.jpg
潿óá.jpg
èá»πßΓá.jpg
èáßΓαπ½∩.jpg
èáαΓ«»½∩.jpeg
èóáß«½∩.png
é«ñá.jpg
é¿¡«úαáñ.jpg
î«α¬óá.jpg
îá¡ñáα¿¡á.jpg
«¡áñ.jpg
ùá⌐¡¿¬.png
üπ¬ÑΓ α«º.jpg
üπα∩¬.jpg
ƒí½π¬«.jpg
Перегляд файлу

- Хліб — головна страва на столі, і до нього ставилися з особливою пошаною.

- Хліб шанували й берегли і в багатих, і в бідних родинах. Існувало чимало традицій, пов'язаних з хлібом. Так, коли заходило сонце, намагалися не починати нової хлібини. Не вчиняли тісто проти великих свят. Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття, окраєць, що впав на підлогу, обережно піднімали і, поцілувавши, клали на стіл

- Борщ — це символ надійно­го даху над головою, родинного тепла, сімейної зла­годи і спокою. В давнину борщ був своєрід­ною ритуальною їжею, яку приносили у жертву дощовим хмарам.

- Вареники на столі укра­їнців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, карто-плею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варе¬нички варять по всій Україні. Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора — пісні з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну — із сиром та маслом.

- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.

- Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень.

- Голубці — поширена укра¬їнська друга страва, яка готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяної або пшоняної круп, карто¬плі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Загальновідомо, що названа ця чудова страва на честь голубів, птахів, які символізують творчу силу вогню та здавна вважаються символами на¬родження світу. . А й справді — такі вдалі, рум'яні та м'якенькі, що так самі до рота і залі¬тають. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині.

- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.

- З найдавніших часів україн­ці готували різні напої, головним завданням яких було вгамування спраги. Улюбленими напоями здав¬на були різноманітні кваси: хлібний, буряковий, фруктовий, ягідний. руктовий квас готували здебільшого з  груш та яблук. Навесні у період соків, збирали й пили свіжий березовий і кленовий сік, а також переробляли їх-на квас. Квас використовували для урочистих гостин, але здебільшого у повсякденному харчу¬ванні.

- Одним з найдавніших-слов'янських страв був кисіль. Вівсяні зерна під-смажували, мололи, відсіювали, дрібну муку запа¬рювали окропом, охолоджували до теплого стану, додавали шматок хліба і залишали на ніч заквашу¬ватися у теплому місці. . Кисіль вважали смачним, якщо він був густим

Перегляд файлу

- Хліб — головна страва на столі, і до нього ставилися з особливою пошаною.

- Хліб шанували й берегли і в багатих, і в бідних родинах. Існувало чимало традицій, пов'язаних з хлібом. Так, коли заходило сонце, намагалися не починати нової хлібини. Не вчиняли тісто проти великих свят. Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття, окраєць, що впав на підлогу, обережно піднімали і, поцілувавши, клали на стіл

- Борщ — це символ надійно­го даху над головою, родинного тепла, сімейної зла­годи і спокою. В давнину борщ був своєрід­ною ритуальною їжею, яку приносили у жертву дощовим хмарам.

- Вареники на столі укра­їнців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, карто-плею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варе¬нички варять по всій Україні. Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора — пісні з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну — із сиром та маслом.

- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.

- Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень.

- Голубці — поширена укра¬їнська друга страва, яка готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяної або пшоняної круп, карто¬плі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Загальновідомо, що названа ця чудова страва на честь голубів, птахів, які символізують творчу силу вогню та здавна вважаються символами на¬родження світу. . А й справді — такі вдалі, рум'яні та м'якенькі, що так самі до рота і залі¬тають. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині.

- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.

- З найдавніших часів україн­ці готували різні напої, головним завданням яких було вгамування спраги. Улюбленими напоями здав¬на були різноманітні кваси: хлібний, буряковий, фруктовий, ягідний. руктовий квас готували здебільшого з  груш та яблук. Навесні у період соків, збирали й пили свіжий березовий і кленовий сік, а також переробляли їх-на квас. Квас використовували для урочистих гостин, але здебільшого у повсякденному харчу¬ванні.

- Одним з найдавніших-слов'янських страв був кисіль. Вівсяні зерна під-смажували, мололи, відсіювали, дрібну муку запа¬рювали окропом, охолоджували до теплого стану, додавали шматок хліба і залишали на ніч заквашу¬ватися у теплому місці. . Кисіль вважали смачним, якщо він був густим

Борщ.png
Вареники.jpg
Гарбузова каша.jpg
Голубці.jpg
Каша ячменева.jpg
Ковбаса.jpg
Риба.jpg
Сало.jpg
Пучок зелені.jpg
Сіль.jpg
Перегляд файлу

Питання до відео

1. Які страви були згадані в відео?

2. Скільки способів приготування борщу?

3. Як начиняють голубці?

4. Яке листя використовували для приготування голубців?

5. В якій посудині готували їжу?

6. Що пекли українці, коли чекали гостей?

Повар. Гість уроку.jpg
zip
Додано
18 грудня 2019
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку