- Хліб — головна страва на столі, і до нього ставилися з особливою пошаною.
- Хліб шанували й берегли і в багатих, і в бідних родинах. Існувало чимало традицій, пов'язаних з хлібом. Так, коли заходило сонце, намагалися не починати нової хлібини. Не вчиняли тісто проти великих свят. Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття, окраєць, що впав на підлогу, обережно піднімали і, поцілувавши, клали на стіл
- Борщ — це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою. В давнину борщ був своєрідною ритуальною їжею, яку приносили у жертву дощовим хмарам.
- Вареники на столі українців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, карто-плею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варе¬нички варять по всій Україні. Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора — пісні з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну — із сиром та маслом.
- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.
- Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень.
- Голубці — поширена укра¬їнська друга страва, яка готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяної або пшоняної круп, карто¬плі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Загальновідомо, що названа ця чудова страва на честь голубів, птахів, які символізують творчу силу вогню та здавна вважаються символами на¬родження світу. . А й справді — такі вдалі, рум'яні та м'якенькі, що так самі до рота і залі¬тають. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині.
- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.
- З найдавніших часів українці готували різні напої, головним завданням яких було вгамування спраги. Улюбленими напоями здав¬на були різноманітні кваси: хлібний, буряковий, фруктовий, ягідний. руктовий квас готували здебільшого з груш та яблук. Навесні у період соків, збирали й пили свіжий березовий і кленовий сік, а також переробляли їх-на квас. Квас використовували для урочистих гостин, але здебільшого у повсякденному харчу¬ванні.
- Одним з найдавніших-слов'янських страв був кисіль. Вівсяні зерна під-смажували, мололи, відсіювали, дрібну муку запа¬рювали окропом, охолоджували до теплого стану, додавали шматок хліба і залишали на ніч заквашу¬ватися у теплому місці. . Кисіль вважали смачним, якщо він був густим
- Хліб — головна страва на столі, і до нього ставилися з особливою пошаною.
- Хліб шанували й берегли і в багатих, і в бідних родинах. Існувало чимало традицій, пов'язаних з хлібом. Так, коли заходило сонце, намагалися не починати нової хлібини. Не вчиняли тісто проти великих свят. Крихти зі столу ніколи не змахували в сміття, окраєць, що впав на підлогу, обережно піднімали і, поцілувавши, клали на стіл
- Борщ — це символ надійного даху над головою, родинного тепла, сімейної злагоди і спокою. В давнину борщ був своєрідною ритуальною їжею, яку приносили у жертву дощовим хмарам.
- Вареники на столі українців — це домашнє урочисте застілля, затишок і тепло домашнього вогнища. Ця страва завжди доречна — і в піст, і у свято. А вже начинок для вареників не перелічити. Із сиром, м'ясом, капустою, карто-плею, вишнею — це традиційні начинки. Такі варе¬нички варять по всій Україні. Жодне свято в Україні не обходилось без вареників. До Святвечора — пісні з картоплею та капустою чи грибами. На щиру Масляну — із сиром та маслом.
- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.
- Традиційний український вареник удвічі більший за російський пельмень.
- Голубці — поширена укра¬їнська друга страва, яка готується з листя свіжої чи кислої капусти та начинки з м'яса, рису чи гречки, кукурудзяної або пшоняної круп, карто¬плі, квасолі, грибів, цибулі, моркви та прянощів. Загальновідомо, що названа ця чудова страва на честь голубів, птахів, які символізують творчу силу вогню та здавна вважаються символами на¬родження світу. . А й справді — такі вдалі, рум'яні та м'якенькі, що так самі до рота і залі¬тають. Без голубців важко було уявити святковий стіл в українській родині.
- Єдиний в Україні пам`ятник варенику був встановлений у 2006 році у місті Черкаси.
- З найдавніших часів українці готували різні напої, головним завданням яких було вгамування спраги. Улюбленими напоями здав¬на були різноманітні кваси: хлібний, буряковий, фруктовий, ягідний. руктовий квас готували здебільшого з груш та яблук. Навесні у період соків, збирали й пили свіжий березовий і кленовий сік, а також переробляли їх-на квас. Квас використовували для урочистих гостин, але здебільшого у повсякденному харчу¬ванні.
- Одним з найдавніших-слов'янських страв був кисіль. Вівсяні зерна під-смажували, мололи, відсіювали, дрібну муку запа¬рювали окропом, охолоджували до теплого стану, додавали шматок хліба і залишали на ніч заквашу¬ватися у теплому місці. . Кисіль вважали смачним, якщо він був густим
Питання до відео
1. Які страви були згадані в відео?
2. Скільки способів приготування борщу?
3. Як начиняють голубці?
4. Яке листя використовували для приготування голубців?
5. В якій посудині готували їжу?
6. Що пекли українці, коли чекали гостей?