Виховна година "У чому виявляється милосердя"

Про матеріал
Як бути милосердною людиною і які риси її притаманні. Як дитина може бути милосердною і які вчинки вона може робити по відношенню до інших.
Перегляд файлу

          У чому виявляється милосердя

 

 

1.Пояснення

З-поміж різноманітних проявів добра найпрекраснішим є милосердя. Словник української мови витлумачує цю чесноту як співчутливе ставлення до когось. Милосердною називають ту людину, яка готова прийти на допомогу іншим, сповнена доброти та чуйності. У цьому значенні слова "милосердний" і "добрий" є синонімами. У християнському віруванні обов’язком кожної людини є нагодувати голодного, спраглого напоїти, нагого одягнути, подорожнього прийняти і нагодувати, недужого відвідати, а померлого поховати.

Милосердними є ті, хто діляться знаннями, досвідом, терпеливо зносять кривду, працюють і не тримають зла. Милосердя ґрунтується на таких чеснотах, як чуйність, уважність, доброзичливість і не сумісне з пихою, байдужістю і брутальністю. Тільки той учинок є милосердним, який засвідчує повагу до людини.

  1. Розгляд проблемної ситуації

Поряд із радістю і щастям у житті йдуть скорбота, сум, хвороба, смерть. Який колір символізує радісні хвилини в житті людини, а який — сумні? Послухайте ситуацію і запропонуйте свій вихід із неї.

На вузенькій кладці через річку розминутися ніяк. З одного берега по кладці йде чоловік у білій сорочці. Йде і весело співає. З протилежного берега йде чоловік у чорній сорочці. Йде, схиливши голову, сумний, невеселий. Зійшлися на середині кладки. Чоловік у чорній сорочці каже:

— Я дуже поспішаю, дай мені дорогу, повернись на берег, а потім перейди річку.
— Куди ж ти поспішаєш? — запитав чоловік у білій сорочці.
— У мене вдома велике горе — син помер, — відповів чоловік у чорній сорочці.
— Я теж поспішаю, — сказав чоловік у білій сорочці. — У мене вдома велика радість — син народився.

Довго стояли мовчки на кладці, обидва чоловіки дивилися в очі один одному. А зараз давайте подумаємо, хто мав дати дорогу.

Потім чоловік у білій сорочці тихо і сумно сказав:

— Тобі треба бути вдома швидше.

Сказавши це, чоловік у білій сорочці повернувся назад і пішов на берег, туди, куди треба було йти чоловікові у чорній сорочці.

Кожна людина повинна вміти розділяти людську радість і біль, бо, як говорить народна мудрість, "Чужого горя не буває".

  1. Підбір синонімів до слова "милосердя"

Милосердя — чуйність, добродушність, доброчинність, людяність, доброзичливість, співчуття, співпереживання.

  1. Робота в малих групах

Роздати дітям ситуації. Діти мають їх прочитати і закінчити своїми словами.

  1. Вихід на моральний вибір

1 мікрофон: Чи доводилося вам виявляти милосердя? Чи здатне милосердя зробити світ кращим? До кого ми можемо проявляти милосердя? У чому милосердя є загальнолюдською цінністю? Чому?

Підсумок

Сьогодні в Україні проживає півтора мільйона одиноких людей, 15 тисяч — у будинках пристарілих, у злиднях живе 100 тисяч. Багато людей втратили свої домівки через війну. Багато дітей через війну залишилися сиротами, безпритульними, немічними. Усі вони потребують нашої уваги, теплого слова, допомоги і підтримки.

 

docx
Додано
15 жовтня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку