Виховна година з циклу «Безпечна поведінка» Тема: «Серйозна розмова про наркотики»

Про матеріал
Виховну годину доцільно проводити у старших класах. Мета заняття: - - надати учням інформацію щодо згубних наслідків вживання наркотичних речовин на фізіологічний та психічний стани людини; - допомогти учням визначити свою позицію щодо доцільності або недоцільності вживання наркотичних речовин; - сприяти формуванню здорового способу життя.
Перегляд файлу

А.В.Танасійчук,  ЗОШ І-ІІІ ступенів №10 Новокаховської міської ради Херсонської області

Виховна година з циклу «Безпечна поведінка»

Тема: «Серйозна розмова про наркотики»

Мета:

  • надати учням інформацію щодо згубних наслідків вживання наркотичних речовин на фізіологічний та психічний стани людини;
  •  допомогти учням  визначити свою позицію щодо доцільності або недоцільності вживання наркотичних речовин;
  • сприяти формуванню здорового способу життя.

Обладнання:

  • технічні засоби для демонстрування відеофайлів;
  • «скринька Пандори» (листівки про наслідки згубного впливу наркотиків на особистість та здоров`я людини)
  • дидактичні картки «Типи поведінки»;
  • аркуші паперу, фломастери

Перебіг виховного заходу

  • Вступне слово учителя про тему та мету заняття.

Учитель: На сьогоднішньому занятті ми зупинимося на одній із найважливіших проблем, з якою кожен з вас може зіткнутися. Ця проблема – наркотики. Ви повинні володіти інформацією про наркотичні речовини для того, щоб протистояти їм.

  • Обговорення епіграфу: « Наркотики підводять до брами раю, щоб закрити її перед тобою навіки». Мейсон Кулі
  • Метод «вільний мікрофон»: що очікують учні від спілкування?

Учитель. Одні види наркотиків, такі як кокаїн і марихуану, одержують із рослин. Інші, наприклад ЛСД і екстезі, виробляються хімічним способом. Героїн одержують і з морфію, що міститься в опіумному маці.

Виступ групи  дослідників:

1-ий учень. Марихуана є одним із найбільш поширених наркотиків, який отримують із рослини каннабис або коноплі (вирощується, в основному, в Африці і країнах Карибського регіону). Реакція після вживання цього наркотику буває різна. Препарати коноплі впливають на настрій та процес мислення, людина починає погано розуміти, що робить; можуть виникнути слабкі галюцинації. Одні розслаблюються, у них піднімається настрій, інші відчувають занепокоєння і, навіть, страх. Але всі незабаром вже не в змозі обходитися без наркотику.

2-ий учень. Зазвичай марихуану курять, але буває, що її підмішують у їжу або питво. Діє вона дуже швидко, протягом декількох хвилин. Особливо небезпечно у такому стані водити автівку або мотоцикл. Часте паління марихуани пов`язується з підвищенням ризику захворювання бронхітом та раком легенів. Гальмуються інтелектуальний розвиток людини, функції статевих органів. Марихуану вважають «легким» наркотиком, але спеціалісти стверджують, що ті, хто починає з «травки», потім часто переходять на більш сильнодіючі наркотичні речовини.

3-ій учень.  У багатьох країнах південно-східної Азії, наприклад в Афганістані і Таїланді, знаходяться величезні плантації опіумного маку. Макові голівки збирають, із них витягають екстракт морфію, що потім перетворюють у героїн. Героїн – сильнодіючий наркотик, він швидше від інших препаратів викликає звикання: вже після декількох прийомів розвивається стійка психічна, а надалі й фізична залежність.

4-ий учень. Часте вживання героїну знижує апетит, приводить до виснаження та послаблення імунітету організму. Навіть відносно малі дози героїну нерідко стають причиною смерті наркомана внаслідок набряку легенів та шоку. Перші спроби вживання цього наркотику можуть супроводжуватися станом ейфорії, почуттям розслаблення, психічного комфорту. Але надалі організм потребує збільшення дози. З певного моменту людина не може обходитися без цього зілля. Героїн повністю підкорює її собі, руйнуючи не тільки тіло, а й особистість.

1-ий учень.  Кокаїн – це білий порошок, який отримують із листя чагарника коки, що росте в південноамериканських Андах. Листя збирають, одержують кокаїн і розвозять його по усьому світу. Коли він потрапляє на слизові оболонки чи вводиться під шкіру, то впливає на нервові закінчення та нервові волокна. Це  призводить до місцевої втрати чуттєвості і збудження центральної нервової системи. Кокаїн  - дуже сильний наркотик і залежність від нього з`являється дуже швидко.

2-й учень. В останні роки поширеним наркотиком став екстазі. Таблетки екстазі виглядають однаково, але одна з них може містити в 3 або 4 рази більше наркотику, ніж інша. Відрізнити їх неможливо. Систематичний прийом екстазі призводить до зміни хімічного балансу в клітинах мозку та порушення мозкової діяльності.

3-ій учень. ЛСД – найбільш відомий і найбільш вивчений психоделічний наркотик. Після  його прийому виникає почуття необґрунтованого страху, у всьомі тілі з`являється тремтіння, яке неможливо припинити, людину нудить. Ці явища супроводжуються запамороченням та серцебиттям. До того ж виникають галюцинації, котрі можуть бути як приємні, так і жахливі.

4-ий учень:. Часом деякі підлітки кажуть: «Ми не вживаємо наркотики, ми тільки нюхаємо різні речовини». Може видатися, що нюхати клей або різні хімікати – цілком безпечне заняття. Проте розчинники вбивають майже стільки ж людей, скільки і героїн. Особливо небезпечно вдихати випари розчинників або їх аерозолі: смерть від отруєння може настати раптово.

Робота в парах.

  • Завдання для учнів: записати на аркушах ключові речення щодо згубного впливу наркотичних речовин на людину.

Учитель і учні обговорюють написане.

Учитель: Отже, всі наркотичні речовини у будь-якому вигляді згубні для організму людини і призводять до його фізичної та психологічної руйнації.

Соціальний педагог: Людина, що  всерйоз захопилася наркотиками, поступово потрапляє до злочинного середовища. Світ наркоманів і злочинців жорстокий, і людське життя тут нічого не варте. Відомо, що для здобуття грошей на наркотики, наркоманам доводиться красти, грабувати людей, продавати наркотики, навіть займатися проституцією.

          Наркотики і злочинність йдуть у парі. Звичайно, усе починається з дрібних крадіжок у магазинах або кишенькового злодійства, а закінчується більш серйозними злочинами – пограбуванням, розбоєм і насильством.

У всіх країнах торгівля наркотиками контролюється злочинним світом. І майже скрізь здобування, виробництво, зберігання, розповсюдження та вживання наркотиків знаходиться поза законом.

         У наркоманів виникає велика проблема матеріальної залежності від тих, хто забезпечує наркотиками. Уникнути її практично неможливо. Ніколи не підтримуйте стосунків із торговцями наркотиками. За законом суворо переслідуються навіть ті, хто виконує їхні дрібні доручення в якості плати за наркотики.  А в результаті – ув`язнення.

Учитель: Звичайно люди, що приймають наркотики, не відзначаються міцним здоров`ям. Якщо людина провела вечір у наркотичному тумані, навряд чи вона ранком побіжить у тренажерний зал. Достатньо придивитися до передчасно постарілого обличчя наркомана, щоб переконатись, до чого призводить такий спосіб життя.

 (звучить сирена «швидкої допомоги», заходить медсестра з двома учнями- помічниками, перевдягненими у лікарські  халати, вносять «скриньку Пандори»)

Всі разом:Увага! Увага! Увага! Наркотична  атака!

Медсестра . У людей, що приймають наркотики, спостерігаються провали в пам`яті та  галюцинації. Найбільш негативно наркотики впливають на психіку. Багато з тих, хто приймає екстазі або героїн, впадають у депресію і навіть думають про самогубство, тому що їм стає все складніше отримати «заряд бадьорості» від наркотиків. Багато наркоманів хворіють на вірусні інфекції, такі, як гепатити В та С та СНІД. Ці захворювання практично не лікуються і призводять до смерті.

Перший помічник.  Вірус гепатиту В та С руйнує клітини  печінки. Ефективних ліків проти цього не існує. Щоб стан хворого поліпшився, йому доведеться провести багато часу в лікарні. Але тривале лікування зовсім не гарантує позитивних результатів.

Другий помічник. Причина захворювання на СНІД – зараження вірусом імунодефіциту, що руйнує імунну систему людини. Організм, уражений вірусом, не може протистояти інфекціям, і будь-яке захворювання стає смертельним.  ВІЛ передається через кров. Наркомани, що використовують той самий шприц для введення наркотиків, неминуче заражають один одного цією  страшною хворобою.

Медсестра.  Тим, хто починає приймати наркотики, слід пам`ятати, що відмовитися від цієї звички майже неможливо. У наркомана виникає психічна та фізіологічна залежність, він мріє тільки про те, як здобути нову дозу. Потяг до наркотиків не зникає за одну мить. Спочатку людина страждає від нестерпного болю, її лихоманить. В організмі відбувається «ломка», все тіло зводить судомами. Багато людей не витримують цього стану і знову починають вживати наркотики.

           «Скринька Пандори» містить у собі  листівки, у яких є  початок речення про наркотичні речовини та їхній згубний вплив на здоров`я людини. Ваше завдання таке: витягнувши листівку, закінчити речення.

(Учні дістають листівки (див. Додаток №1)та коментують їх за допомогою медсестри)

Учитель. Не тільки у підлітків, а й у багатьох дорослих виникають проблеми при необхідності відмовитися від пропозиції вжити наркотики. Іноді люди говорять «так» тільки через те, що сказати «ні» їм досить складно, бо постійно відчувається тиск: з боку друзів, обставин, традицій. А щоб сказати «ні» - потрібна сила волі. А що означає мати силу волі? Це, насамперед, бути людиною впевненою у собі та у власних можливостях. Тоді набагато збільшуються шанси залишитись собою, не зрадити свої життєві принципи. Давайте пригадаємо типи поведінки, про які ми з вами говорили на попередньому занятті про згубний вплив алкоголю, і спробуємо зрозуміти, який з них є найбільш продуктивним.

Учням роздаються дидактичні картки з особливостями трьох типів поведінки (Додаток №2). На магнітній дошці закріплюються назви «Пасивна поведінка», «Агресивна поведінка», «Впевнена поведінка». Завдання: розподілити особливості поведінки за  групами (прикріпити картку до відповідного типу)

Учитель (підводить підсумки колективної роботи): Отже, наслідки пасивної поведінки наступні: людина не отримує того, що хоче; відчуває самотність; втрачає самоповагу; накопичує образи та невдоволення.

Агресивна поведінка призводить до того, що людина втрачає повагу та добре ставлення до себе, відчуває дискомфорт у колективі, не може розслабитися. Впевнена поведінка є найбільш ефективною, бо здатна викликати, замість агресії та нерозуміння, щиру повагу та захоплення.

А що ж робити тим, хто хоче, але не може сказати «ні», тим, хто не відчуває себе настільки сильним, щоб протистояти тиску з боку оточуючих? Послухайте поради психолога.

Психолог   По-перше, необхідно почати працювати над підвищенням власної самооцінки. А для цього потрібно засвоїти окремі навички. З першої спроби можливо не вийде повністю змінити свій стиль поведінки. Але, згодом, впевненість у собі стане природним засобом самореалізації.

               Існує декілька етапів набуття навичок впевненості. Якщо ми опинилися в ситуації, де необхідна відмова, спробуємо:

  1. Усвідомити суть проблеми (що нам не подобається в ситуації, яка склалася, і чого ми хочемо насправді).
  2. Пояснити своє ставлення до ситуації. Висловимо свої думки і почуття щодо проблеми та поведінки нашому співрозмовнику. Опишіть, що вас хвилює (наприклад: «Я не люблю, коли, …», «Мені не подобається…»)
  3. Сформулювати свою відповідь. Чітко сформулюємо, як ми хочемо бачити ситуацію.
  4. З`ясувати, як ставиться співрозмовник до нашого висловлення.
  5. Уважно вислухати співрозмовника.
  6. Подякувати. Незважаючи на реакцію співрозмовника, закінчимо розмову словами вдячності.

Я пропоную вам висловити  ваш варіант відповіді на пропозицію спробувати   наркотик. (учні висловлюють свої думки)

  • Перегляд відео «Чорно-біле кіно. Наркотики і підлітки»

Соціальний педагог.  Вживання тютюну, алкоголю, наркотиків суперечить природі людини. Тварин не змусиш навіть понюхати цю гидоту! Інстинкт їм підказує, що це отрута. Всі ці речовини винайшла людина. А матінка-природа не створювала їх для вживання людиною. Це робиться для того, щоб «загнуздати» молодих, тобто зробити їх залежними від вживання наркотичних речовин і викачувати з них гроші, багато грошей. Купуючи сигарети, алкоголь, наркотики, ти працюєш на людей, які досягли достатку, розбагатіли, продаючи їх. Ти знищуєш своє здоров`я,  а вони продовжують накопичувати капітал!

 

 Психолог. Адже стільки цікавого навколо! Налаштуйся на себе, на свої бажання. Пам`ятай, що в кожної людини багато можливостей! Уникай пропозицій покурити – «за компанію», випити – «ми ж дорослі», спробувати наркотики – «це ж круто, це нове». Знай, що залежність в підлітковому віці формується набагато швидше, ніж у дорослих.

 

Учитель: Зараз у багатьох розвинених країнах світу молоді люди кидають палити, пити. Вони пропагують здоров`я, різні захоплення для того, щоб тіло було красивим, щоб думки були бадьорими, а настрій – завжди відмінний. Таких захоплених людей і в Україні стає все більше. ВИБІР ЗА ТОБОЮ!!!

 

Додаток №1. «Скринька Пандори»

  1. Препарати коноплі впливають на настрій та процес мислення: … (людина починає погано розуміти, що робить; можуть виникнути слабкі галюцинації)
  2. Часте паління марихуани пов`язується з підвищенням ризику захворювання …(бронхітом та раком легенів)
  3.  Навіть відносно малі дози героїну нерідко стають причиною смерті наркомана внаслідок …(набряку легенів та шоку)
  4.  Коли кокаїн потрапляє на слизові оболонки чи вводиться під шкіру, то впливає …(на нервові закінчення та нервові волокна).
  5. Таблетки екстазі виглядають однаково, але одна з них може містити…( в 3 або 4 рази більше наркотику, ніж інша.)
  6. Систематичний прийом екстазі призводить до зміни хімічного балансу в…( клітинах мозку та порушення мозкової діяльності.)
  7. Після  прийому ЛСД виникає почуття …(необґрунтованого страху, в усьомі тілі з`являється тремтіння, яке неможливо припинити, людину нудить). Ці явища супроводжуються …(запамороченням та серцебиттям,виникають галюцинації, котрі можуть бути як приємні, так і жахливі.)
  8. Особливо небезпечно вдихати випари розчинників або їх аерозолі: …(смерть від отруєння може настати раптово.)
  9. Наркотики і злочинність йдуть у парі. Звичайно, усе починається з …(дрібних крадіжок у магазинах або кишенькового злодійства, а закінчується більш серйозними злочинами – пограбуванням, розбоєм і насильством.)

 

Додаток №2. Типи поведінки

Пасивна поведінка:

  • поступається іншим,нехтуючи свої інтереси;
  • завжди у всьому поступається;
  • людина нічого не намагається зробити для ствердження своїх прав;
  • зберігає мовчання, коли її щось не задовольняє;
  • часто вибачається

 

Агресивна поведінка:

  • захищає свої права, зневажаючи права інших;
  • самостверджується за рахунок інших;
  • пригнічує оточуючих;

 

Впевнена  поведінка:

  • людина не дозволяє порушувати свої права, але й не ігнорує права інших;
  • поважає себе та  інших;
  • вміє не тільки говорити, але й слухати;
  • впевнена у собі та своїх діях;
  • відповідає за свої вчинки;
  • відкрита почуттям і вміє вільно їх висловлювати

 

 

Використані джерела:

  1. Ворник Б.М., Голоцван О.А., Голубов О.П., Коломієць В.П., Подшивалов К.В. Безпечна поведінка ( Інформаційний посібник для підлітків та молоді). – К.: ВЦ «Сім`я», 1999. – 56с.
  2. «Дещо про наркотики…». Листівка методично-організаційного моніторингового центру НДСЛ «ОХМАТДИТ»
  3. Мережа Інтернет: фільм «Чорно-біле кіно. Наркотики і підлітки»

https://www.youtube.com/watch?v=UDl0fXM9UCI

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
3 вересня 2019
Переглядів
1412
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку