Виховна година "За здоровий спосіб життя- без алкоголю".

Про матеріал

Матеріал стане в нагоді класним керівникам у виховній роботі з студентами для антиалкогольної пропаганди. Метою заходу є виховання в студентів негативного ставлення до вживання алкогольних напоїв,бажання і вміння вести здоровий спосіб життя.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

За здоровий спосіб життя –

без  алкоголю!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: виховувати в студентів негативне ставлення до вживання алкогольних напоїв, бажання і вміння вести здоровий спосіб життя, критичне ставлення до своїх негативних вчинків; спонукати студентів до роздумів.

 

 

 

 


Історія виникнення алкоголю

 

«Викрадач розуму» — так називають алкоголь із давніх часів. Про п'янкі властивості спиртних напоїв люди довідалися ще за 80 000 р. до нашої ери — з появою керамічного посуду, завдяки якому стало можливим виготовлення алкогольних напоїв із меду, плодових соків і дикорослого винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Спирт почали отримувати в VI—VII століттях араби і назвали його «аль коголь», що означає «одурманюючий». Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв осново­положником ісламу (мусульманської релігії) Мухаммедом. У часи Середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом перегонки вина й інших цукристих рідин,   що  бродять.   Відповідно  до  легенди  міцні алкогольні напої швидко поширилися по всьому світу насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої сировини.

Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жоден художник чи поет не обходив цю тему.

Істориками доведено, що в Давній Русі пили дуже мало. Лише на певні свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5—10 гра­дусів. У будні ніяких спиртних напоїв не дозволялося, і пияцтво вважалося великою ганьбою і гріхом.

Але з XVI сторіччя масово стали завозити через кордон горілку і вино. У 1652 р. вийшов наказ продавати горілку по одній чарці на особу.

На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами.

 

Що люди п'ють і наслідки цього

 

Алкогольні напої — це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт) воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.

Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродіння), так і штучно.

Бродіння - найдешевший та найпоширеніший спосіб, який дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь.

Вихідним продуктом в одержанні етилового спирту є злаки, картопля, буряк.

Сирий етиловий спирт (сирець) містить багато домішок, зокрема отруйні сивушні олії. Спирт очищують шляхом перегонки в особливих апаратах, але й в отриманому в такий спосіб спирті-ректифікаторі зберігаються частинки шкідливих для організму речовин.

Етиловий спирт широко застосовують у різних галузях народного господарства. Його використо­вують як розчинник, наприклад, при виготовленні лаків, політур у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників.

Варто зупинитися на вживанні отруйних технічних рідин — різних сурогатів алкоголю. їх уживають або помилково, вважаючи, що це етиловий спирт, або свідомо, нехтуючи небезпекою, як це іноді роблять запеклі пияки. Подібно звичайному спиртові ці ріди­ни здатні викликати сп'яніння, але через 10—12 год. після їх уживання з'являються ознаки важкого от­руєння: головний біль, нудота, блювота, хитка хода, слабкість, запаморочення або навіть повна втрата свідомості. Смерть настає від мозкових розладів (че­рез 1—2 доби) або враження нирок (через 1—2 тижні). Метиловий спирт — нервово-судинна отрута і його стограмова доза смертельна для людини. Навіть не­велика кількість цього спирту вражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку).

Ще  більше   небезпечний  дихлоретан  (хлористий етилен), 10—15 грамів якого викликають незворотні зміни в печінці і нирках.

Як бачимо, алкоголь і його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання дуже небезпечні. У різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алко­голю: у пиві — близько 5%, у натуральному вині -9-12%, а в міцних алкогольних напоях - мінімум 35%. Хоча це залежить від конкретного напою.

Відрізняють об'ємний та ваговий вміст алкоголю. Оскільки 1 л алкоголю важить 790 г об'ємний вміст завжди буде більшим за ваговий.

Об'ємний відсоток алкоголю — це той об'єм, який займає алкоголь у відсотках до об'єму всього вмісту. Ваговий відсоток показує, яку частину ваги продукту складає алкоголь.

За прийнятим стандартом на етикетках усіх алкогольних напоїв має бути вказаний об'ємний відсотковий вміст алкоголю.

Європейські фахівці вважають, що безпечний рівень вживання чистого 100-відсоткового спирту коливається в межах 20—60 г на добу для чоловіків (50—150 г горілки) і 10—40 г для жінок (25—100 г горілки).

Регулярне вживання алкоголю, що перевищує цю кількість, призводить до алкогольного отруєння ор­ганізму. Алкоголь уживають, щоб зазнати позитив­них емоцій, але часто результат буває інший — погір­шується настрій, виникає агресивність. Можливо, тому що дія спиртного на організм не передбачувана. Усе залежить від багатьох чинників: випитого, його концентрації, якості, їжі, з якою випито спиртний напій, стану здоров'я. До шкідливих наслідків вжи­вання алкоголю належить і виникнення залежності від нього, яка обумовлюється спадковістю, особливістю організму, перенесеними хворобами.

 

Вплив алкоголю на  організм людини

 

Алкоголь — це отрута, яка найбільше вражає головний мозок. Особливо згубно алкоголь діє на організм підлітка, в якого ще не завершився процес формування деяких відділів головного мозку, а також й інших важливих органів: серця, легень, шлунка, печінки, нирок. Токсична дія алкоголю на організм підлітка у кілька разів сильніша ніж на організм до­рослого, тому що у цьому віці тканини дуже насичені водою і швидко вбирають і розповсюджують алко­голь по всьому тілу. При концентрації алкоголю в крові 0,5-0,6% (це відповідно, 0,5 л горілки) у підлітка може наступити смерть. Для дітей ця доза становить 100-150 г, для грудних дітей — 10-15 г горілки.

Другою після мозку в організмі алкоголем уражається печінка, в якій відбувається його розщеплення. Накопичення алкоголю в печінці призводить до тяжкої хвороби — цирозу, яка майже завжди супроводжує хронічний алкоголізм.

Алкоголь згубно впливає на стравохід і шлунок, порушуючи виділення і склад шлункового соку. Від цього гірше засвоюється їжа, що в свою чергу негативно впливає на ріст молодої людини.

Алкоголь отруює також бронхи і легені, вони стають ослабленими і відкривають «ворота» для інших інфекцій, що може призвести до захворювання органів дихання.

Дуже чутливо реагує на алкоголь серце. Воно змінює свій ритм, частоту скорочень, обмінні процеси в серцевому м'язі.

Нарешті, незворотні зміни відбуваються в крові. Знижується захисна властивість крові, уповільнюється рух еритроцитів, які розносять кисень по організму людини, погіршується властивість згортання крові.

Отож можна зробити висновок, що вживання підлітками та дітьми алкоголю не просто не бажане, а не допустиме.

П'янство і алкоголізм прямо і побічно згубно впливають на процеси відтворення населення, сприяючи зниженню народжуваності. Встановлено, що середня кількість абортів припадає на жінок, у сім'ях яких чоловіки систематично вживають алкоголь, у 2,5 рази більше ніж у благополучних у цьому відношенні сім'ях.

Ще давньогрецький язичницький учений і філософ Аристотель висловив тверду впевненість у

тому, що алкоголізм передається спадково. Упродовж довгого історичного періоду, коли були відсутні необхідні умови для планомірних наукових досліджень, і численні висновки робились лише на підставі спостережень і логічних умовиводів окремих вчених, така думка розділялась багатьма медиками у різних країнах. Сучасна медицина прийшла до підтвердження висловлених Аристотелем думок та виявила ще цілий ряд негараздів, які чекають на дитя, народжене в сім'ї алкоголіків.

Наука розрізняє такі основні шляхи впливу алкоголізму чоловіків і жінок на їхніх нащадків.

1.  Тератогенний. Народження неповноцінної дити­ни, завдяки вживання жінкою в день зачаття або в перші тижні вагітності спиртних напоїв. Алкоголь, проникаючи через плаценту, може проявити пряму токсичну дію на клітини ембріону і плоду, виклика­ючи різні аномалії, що дали назву «алкогольний синдром» або «алкогольна ембріонатія».

2. Мутагенний. Різні пошкодження хромосом, розтяжки і розриви, утворення кільцевих хромосом статевих клітин у результаті хронічного зловживання алкоголю батьками. У плоду замість двох статевих хромосом утворюється три, що призводить до народження розумово відсталої дитини.

3. Соматогенний. Пов'язаний із травмами і хронічними захворюваннями батьків-алкоголіків, що негативно впливає на розвиток плоду.

Грудні діти хворіють алкоголізмом через кров і молоко матері.

Якщо вплив батька на плід визначається тільки в момент зачаття, то на розвиток зародку більше впливає організм матері. Передозована алкоголем і його токсичними продуктами кров матері легко проникає через плаценту в кров плоду, порушує обмін речовин. Що призводить до викиднів, передчасних пологів, народженню розумово відсталих дітей.

Вплив алкоголю на дитину не обмежується внутріутробним періодом. Спиртне, випите матір'ю, що годує дитину, переходить у молоко і організм малюка, приносить йому непоправне лихо. Діти, що народилися від п'яниць, навіть без психічних патологій, ростуть ослаблені, нервозні, замкнуті, злобні, жорстокі.

 

Шкідливі наслідки вживання алкоголю

 

Фізичні:

 

*  Симптоми похмілля.

*  Головний біль.

*  Нудота.

*  Понос.

*  Отруєння.

* Негативний вплив на репродуктивну функцію (у дівчат - порушення менструального циклу).

*  Зміни функцій печінкових клітин.

*  Порушення вуглеводневого обміну.

*  Негативний вплив на серцево-судину систему.

 

Психологічні:

 

* Тимчасове притуплення пізнавальних здібностей,

*  Короткочасна або тривала втрата пам'яті.

*  Нещасні випадки, що призводять до травм.

*    Негативний   вплив   на   центральну   нервову систему.

*  Зміни настрою.

*  Неадекватна поведінка.

*  Імпульсивна поведінка.

* Апатія,   депресія,   розв'язність,   цинічність, емоційна холодність, брутальність, агресивність.

*   Зниження рівня успішності в школі, прогули, втрата працездатності.

 

Соціальні:

 

*  Підвищена конфліктність із родичами.

* Асоціальна, а в крайніх випадках і антисоціальна поведінка; сварки, бійки, насильство, порушення громадського порядку, скоєння злочинів.

 

 

 

 

 

Правда і міфи про користь алкоголю

 

1-й міф

 

З допомогою спиртного можна зігрітися

 

Чомусь люди переконані в тому, що алкогольні напої наділені зігріваючим ефектом. А для особи, яка перемерзла, ковток чогось міцненького — найкращі ліки охолодженні допомагають горілки чи коньяку. Вони і нормалізують кровообіг Наступні дози алкоголю підсилюють кровопостачання шкіри: вона червоніє, з'являється приємне відчуття тепла. Але тоді збільшується й тепловіддача, і організм починає замерзати ще більше.

І     справді,     приблизно   50   грамів розширюють   судини внутрішніх    органів.

 

2-й міф

 

Алкоголь покращує апетит

 

Неправда. Алкоголь перед їжею буде агресивно поводитися щодо слизової голодного шлунка. Можна заробити гастрит. А тому варто подумати, чи не зависока ціна за те, щоб з апетитом поїсти?

 

3-й міф

 

Алкоголь знімає стрес

Це людям так здається, що вони піднімають собі настрій за допомогою горілки.

Невеликі дози — 25—30 грамів горілки чи коньяку або  40  мл  вина    знімуть  внутрішню  напругу і допоможуть розслабитися. Хоча, на жаль, більшість знімає стрес за зовсім іншим сценарієм...

 

4-й міф

 

Алкоголь підвищує працездатність

Дехто каже, що під дією алкоголю краще працюється. Майте на увазі: йдеться не про середній чи важкий ступінь сп'яніння, коли повністю притуплюється реакція. Йдеться про легкий ступінь, за якого активізується розумова діяльність.

Хоча, як довели вчені, працювати «під градусом» може  не  кожен,  оскільки  притуплюється  реакція, знижується концентрація уваги.

 

5-й міф

 

Алкоголь понижує тиск

Дехто вважає, що алкоголь розширює судини. Справді, незначна кількість алкоголю розширює судини, проте разом з цим збільшує частоту серцебиття. А артеріальний тиск безпосередньо залежить від об'єму крові, що «виштовхується» у кров'яне русло. Саме тому алкоголь у жодному разі не можна вважати ліками від гіпертонії.

 

6-й  міф

 

Якісний алкоголь не шкодить

Будь-який алкоголь має на організм токсичну дію. А особливо неякісні напої, бо ж дешеві вироби не проходять  потрібного  очищення,   містять  сивушні олії, які підсилюють токсичну дію алкоголю.

 

7-й міф

 

Алкоголь — ліки від застуди

Багато хто лікує застуду горілкою з яблуками, медом чи ще з чимось. Вважається, що така «мікстура» понижує температуру, зупиняє нежить, зменшує біль у горлі... Усе це неправда, бо імунітету «вогняна вода» не додає, а спирт і зовсім не допомагає запаленому горлу. Воно починає боліти після такого лікування ще більше. Тому вірити у лікувальні властивості горілки не треба. А от невелику кількість підігрітого червоного вина можна випити — воно стимулює імунну систему організму.

 

8-й міф

 

Пиво — не алкоголь

Дехто думає, якщо пиво вважається слабоалкогольним напоєм, значить, воно не шкодить організму. У пиві й справді небагато спирту, але він викликає звикання. Недарма наркологи останнім часом діагностують пивний алкоголізм. Просто він розвивається повільніше, крім того, хмільний напій погано впливає на печінку і серце. Не можна пити пива щодня літрами, щоб потім не пошкодувати!

 

9-й міф

 

Алкоголь не калорійний

Багато жінок підраховують калорії, спожиті за день. А випитих чомусь не хочуть рахувати! Алкоголь має дуже високу енергетичну цінність, причому, чим більший градус має напій, тим більше у ньому калорій. Найбільше калорій має горілка. Вино має менше калорій і не так згубно впливає на зовнішність. Однак будь-який алкогольний напій дуже калорійний.

 

10-й міф

 

Треба не запивати, а закусувати

Більшість переконана, що міцні напої треба закусувати. І в жодному разі не запивати! Найкраще, звичайно, закусувати жирними стравами, оскільки вони не дають всмоктуватися етанолу, зменшують вираженість сп'яніння, і тому їх вважають найкращими закусками. З ними не може зрівнятися жодна «запивка».

 

 Першим, хто починає свій виступ це є вчений медичної валеології.

 

У кінці XX ст. лідери світової науки визначили проблему здоров'я населення як одну з глобальних проблем. За сучасними уявленнями, здоров'я вже не розглядається як суто медична проблема. Здоров'я людини і тривалість її життя залежить у першу чергу від неї самої. Основні об'єкти направлені на збереження та зміцнення здоров'я це - гігієна, рівень добробуту, житлові умови, умови побуту, стан довкілля т.д. Найбільш повний зв'язок між способом життя та здо­ров'ям відбиває поняття здоровий спосіб життя - тобто, це все в людській діяльності, що стосується збереження, зміцнення здоров'я. Основним напрямом медичної діяльності є профілактично-оздоровчий. Він включає в себе медичні норми формування  здорового  способу  життя,   а  саме:  дотримання правил диспансеризації; володіння наданням першої медичної допомоги; своєчасне звернення за медичною допомогою. Необхідно сформувати у людини почуття відповідальності за власне здоров'я. До гігієнічних норм формування здорового способу життя належить: руховий режим; контроль маси тіла; відмова від куріння, алкоголю, наркотиків; укріплення центральної нервової системи; режим харчування; режим праці і відпочинку та інше.

 


Вікторина «Небезпека «зеленого змія»

 

1.  Хто і коли почав одержувати чистий спирт?

(Араби в ХІ-ХП cm.)

 

2.  Що означає слово «алкоголь»?

(З арабського «аль-коголь» — одурманення, запаморочення)

 

3.   Яка релігія забороняє вживання спиртних напоїв?

(Іслам)

 

4.  Як називають хворобу алкоголіків?

(«Біла гарячка»)

 

5.  Відомий релігійний реформатор Мартін Лютер писав: «Кожна країна повинна мати свого диявола, наш німецький диявол — добра бочка ...»

(Вина)

 

6.   Як звали в римській міфології Бога вина і веселості?

(Бахус, Вакх)

 

7.  Хто автор цитати з байки «Музикант»: «Они немножечко дерут. За то уж в рот хмельного не берут»?

(Крилов)

 

8.   Яку тварину порівнюють зазвичай з алко­голіками?

(Кроля)

 

9.  Продовжити прислів'я: «Чоловік п'є - півхати горить, жінка п'є ... (вся хата горить)

 

10. Хто з російських письменників заснував одне із найперших товариств тверезості, яке називалося «Згода проти пияцтва»?

(Л. Толстой)

 

11. Як ставилися запорозькі козаки до випивки під час походу?

(Пияцтво засуджувалось і тяжко каралося)

 

12. Чому наші предки - слов'яни, назвали перший місяць після одруження медовим?

(Молодятам строго заборонялося вживати спиртні напої. Вони пили самі і пригощали гостей медом, розведеним водою)

doc
Додано
7 січня 2019
Переглядів
1986
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку