Виховна робота. Матеріали для проведення виховних годин, батьківського лекторію.

Про матеріал

Стаття "Меню школяра містить рекомендації щодо організації раціонального харчування школярів. ДАНІ МАТЕРІАЛИ МОЖНА ВИКОРИСТАТИ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ВИХОВНИХ ГОДИН, БАТЬКІВСЬКИХ ЛЕКТОРІЇВ ТА ІНШИХ МЕТОДІВ РОБОТИ З УЧНЯМИ ТА БАТЬКАМИ ЩОДО ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВЯЗБЕРІГАЮЧОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ.

АВТОР: Батіг Олена Іванівна - учитель біології Поторицької ЗШ І-ІІІ ст. Сокальського району Львівської області, методист Сокальського районного методичного кабінету.

Перегляд файлу

 

Стаття «МЕНЮ ШКОЛЯРА»

Адаптуватись до нового режиму дня у перші дні вересня значно допоможе підкореговане меню. Від того, що дитина споживає напряму залежить її здоровя та успішність, тому на харчування слід звернути особливу увагу, незалежно від віку.

СНІДАНОК Ранковий прийом їжі - дуже важливий етап. Він необхідний для доброї фізичної, інтелектуальної та психологічної працездатності. Крім того, сніданок «запускає» процеси обміну речовин, органів травлення, запобігає застою жовчі та стабілізує рівень інсуліну в корові. Якщо дитина ваша не снідає, то в цьому випадку здатність запам’ятовувати, вчитися, спілкуватися та активно рухатись, як правило, після другого уроку буде дорівнюватиме нулю. Що ж є особливо важливим? Головним джерелом калорій на сніданок є вуглеводи, тому у сніданку мають переважати злаки. У процентному співвідношенні, якщо в середньому порція дорівнює 300г, то каша – 150 г, а решта 150 слід розділити між білками (сир, риба) та овочами (помідори, огірки, салат з капусти). В школу деякі діти беруть їжу, яку їдять на 2 перерві. Доцільно дати з собою на своєрідні «перекуси» фрукти і ягоди по сезону, які зручно взяти з собою.

ОБІД Більшість дітей обідає в столовій і тому провідні дієтологи настоюють на  обов’язковій присутності перших блюд (суп, борщ). З настанням холодів гаряча рідка їжа вкрай важлива для  раціону школяра. На друге - білкова їжа – м’cо або риба, салат, невелика кількість гарніру. Другий «перекус» - натуральний йогурт, горіхі, яблука.

ПОЛУДЕННИК Як правило, це кисломолочний прийом їжі з овочами або фруктами.

ВЕЧЕРЯ  Цей прийом їжі також має містити білки, жири та вуглеводи, лише білки мають переважати в тарілці. Причому бажано обирати «легкі» білки – рибу, квасолю, яйця, бобові, білий сир.

НАПОЇ  Найкращий напій – ВОДА. Норма споживання води для учня молодшої школи – 1-1.5 л, для учнів старшої школи – 1.5-2 л.

Кожний ранок діти повинні починати зі стакана води натщерце за 20-30 хвилин до прийняття їжі.

В школу обовязково слід давати пляшечку з водою (якщо немає кулера. Привчіть свою дитину до того, що кожну перерву слід випивати стакан або пів-стакана води для поповнення водного балансу організму.

ЗАБОРОНІТЬ  дітям купляти солодкі газовані напої, пакетовані соки, холодні чаї, - радить дієтолог. Вживання цих напоїв призводить до різкого підвищення рівня цукру в крові із послідуючим швидким зниженням. Ці процеси в організмі зовні проявляються у зниженні працездатності, а також втомлівістю, може навіть змінитись емоційний фон. Педіатори пов’язують гіперактивність дітей із вживанням солодких напоїв, які вкрай шкідливі.

СОЛОДОЩІ. Коли батьки дають дитині солодощі, вони тим самим формують стійку залежність до цукру. Слід зрозуміти, що у звичайних продуктах достатня кількість вуглеводів. Фрукти, сухофрукти, каші овочів містять достатню денну норму вуглеводів.

Кожний з батьків має зрозуміти, що у дитинстві ми закладаємо основу (фундамент) здоровя дитини. І наскільки він буде міцним та стійким проти негативних факторів – значно залежить від основ здорового харчування, якому необхідно навчити дітей і слідувати самим.  ЗДОРОВЯ НАМ ВСІМ!!!

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Виховна робота
Додано
22 грудня 2018
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку