Виховний екологічний захід: "Чистий місто- моє місто!"

Про матеріал
Виховний екологічний захід, присвячений дбайливому відношенню до парку, до озера рідного міста і охороні довкілля.
Перегляд файлу

                                Позакласний захід на тему:

  «Чисте місто - наше місто!»

6 клас

Мета: виховання дбайливого ставлення до рідного міста і навколишнього середовища.

Завдання: висвітлення актуальної проблеми охорони навколишнього середовища та чистоти рідного міста, формування в учнів цілісного сприйняття світу; спонукання їх до бережного ставлення до живої природи; розвиток творчих здібностей школярів, вміння працювати в групах, розвиток пам'яті, уваги, асоціативного і логічного мислення, розширення словникового запасу і кругозору.

Вступ. Вчитель. Останнім часом ми часто чуємо слова «природа», «екологія», «навколишнє середовище». А що ці слова означають? (Відповіді учнів)

Діти,подивіться навколо: який дивовижний, прекрасний світ оточує нас! Все те, що ми називаємо природою: неосяжні поля і степи, глибокі озера, зелені ліси, тварини, птахи і комахи - завжди було джерелом краси, енергії і гармонії. Захоплюючись цією красою, поети, письменники, художники, композитори створювали і створюють прекрасні твори. Але сьогодні письменники, економісти, вчені б'ють на сполох: природа в небезпеці, вона потребує порятунку. Взаємодія суспільства і природи, охорона навколишнього середовища, раціональне використання природних ресурсів давно стали проблемою всього людства. Якщо не вирішити її, нашу планету чекає екологічна катастрофа. Це поняття включає в себе не тільки забруднення і нераціональне використання природних багатств, але і знищення тварин і рослин. І кожен повинен почати з себе і зі свого міста. Діти, які ви можете назвати екологічні проблеми?

Діти називають проблеми:

• забруднення річок, озер;

• вирубка лісів;

• забруднення повітря;

• накопичення сміття;

• отруєння грунту;

• нестача питної води;

• зникнення деяких видів рослин і тварин з лиця Землі.

Вчитель: глобальними проблемами називають проблеми, які охоплюють весь світ, все людство, створюють загрозу для його сьогодення і майбутнього і вимагають для свого рішення об'єднаних зусиль, спільних дій всіх держав і народів. Забруднення атмосфери позначається на здоров'я міського населення.

Сьогодні в більшості міст забруднення повітря і води перевищує всі допустимі норми. Це завдає серйозну  шкоду здоров'ю, тому що організму людини необхідне  ЧИСТЕ ПОВІТРЯ і ЧИСТА ВОДА. А в нашому місті є чудове озеро Ялпуг і парк імені А.С. Пушкіна, який, завдяки місцевій владі дуже змінився і користується у місцевого населення популярністю. Чудове місце відпочинку! Наша з вами задача зберегти наше озеро і парк і зробити їх краще. Діти, як ви думаєте, що для цього потрібно?

Діти відповідають: не смітити, проводити суботники, дбайливо ставитися до навколишнього середовища, висаджувати квіти і дерева, намагатися менше користуватися поліетиленовими пакетами і предметами з пластику, не розпалювати багаття.

Вчитель: Екологічна обстановка на нашій планеті багато в чому залежить від того, наскільки дбайливо ми підтримуємо чистоту на її поверхні. Прикладом такого вкладу в чистоту власної планети може служити прибирання сміття, що залишається після здійснення практично будь-якого роду людської діяльності.

Творче  групове завдання.

Вчитель. А якби наше місто Болград міг говорити, що б він сказав своїм жителям?

- Давайте напишемо листи-звернення від імені міста, які будуть починатися словами: я ваше рідне місто Болград і хотів би звернутися до вас ... .. (робота в групах) До дошки виходять представники груп і читають звернення.

- Спасибі,  ви висловили в листах біль, відчай нашого міста. Сподіваюся, що ваші слова будуть почуті.

Вчитель: міські звалища промислового та побутового сміття займають великі площі. У складі сміття можуть виявитися отруйні речовини, такі, як ртуть або інші важкі метали, хімічні сполуки, які розчиняються в дощових і снігових водах і потім потрапляють у водойми і грунтові води. Можуть потрапити в сміття і прилади, що містять радіоактивні речовини. Для зменшення негативного впливу промислових звалищ на екологічні умови міста, сміття сортують за ступенем шкідливості. Найбільш шкідливі відходи вивозять далеко за межі міста і там зберігають в бетонованих сміттєзбиральниках. Багато отруйні відходи з розвитком технології можуть стати сировиною для подальшої хімічної переробки. Побутове сміття і частина відходів хімічних підприємств надходять на сміттєпереробні заводи.

Виступ учня про поліетиленові пакети.

Про те, що поліетиленові пакети можуть завдати шкоди здоров'ю, мало говорять в відкритих джерелах, але це дійсно так. Адже в їх виробництві використовується свинець. Цей метал неймовірно токсичний. Його скупчення в організмі викликає розвиток багатьох захворювань.

З метою реклами на поліетилен часто завдають логотипи фірм, виготовляючи пакети яскравого, помітного кольору. Люди загортають в них їжу, не замислюючись, яка фарба використовується. А в її складі часто присутні токсини, згубні для людини.

Тільки задумайтеся, частка пакетиків в обсязі всіх побутових відходів становить близько 9%! Ці, здавалося б, нешкідливі і такі зручні вироби, не дарма знаходяться в зоні ризику. Справа в тому, що вони виробляються з полімерів, які не розкладаються в природному середовищі, а при спалюванні в атмосферу виділяють отруйні речовини. На розкладання пластикового пакета піде не менше 400 років!

Крім того, що стосується забруднення води, то експерти стверджують, що приблизно чверть водної поверхні вкрита поліетиленовими пакетами. Це призводить до того, що різні види риб і дельфіни, тюлені і кити, черепахи і морські птахи, приймаючи пластик за їжу, заковтують його, плутаються в пакетах, і тому вмирають в муках. Так, все це, в основному, відбувається під водою, і люди цього не бачать. Однак це не означає, що проблеми немає, тому на неї не можна закривати очі.

За рік у світі накопичується не менше 4 трильйонів пакетів, і через це щорічно вмирає таку кількість живих істот:

• 1 мільйон птахів;

• 100 тисяч морських тварин;

• риби - в незліченній кількості.

Всякий раз, купуючи пластиковий пакет, кожна людина усвідомлено завдає шкоди екології, а адже цього можна уникнути. Уже давно в побут увійшли такі вироби: паперові пакети будь-яких розмірів; еко-сумки; плетені авоськи; пакети з крафт-паперу; тканинні мішки.

 Від поліетиленових пакетів  пора вже відмовитися. Приходьте в магазин за покупками з уже використаним пакетом або еко-сумкою, як прийнято в  багатьох країнах світу, і ви зможете допомогти, як би гучно це не було  сказано, нашої Землі.

 Вчитель .У нашому місті і нашому населенню потрібно теж вчитися сортувати сміття. І почати з того, щоб ви, діти, навчилися кидати сміття в урни. Якщо це будуть робити всі наші жителі, від малого до великого, наше місто перетвориться на ваших очах і ви будете пишатися ним.

Діти виходять до дошки і складають «Заклик до жителів міста»:

- Дотримуйтесь правил поведінки в парку, на березі озера ...

- Дбайте про братів наших менших!

 - Садіть дерева!

 - НЕ розпалюйте багаття в посадках!

 - НЕ кидайте сміття в природній зоні!

 - НЕ користуйтеся пластиковими пакетами!

Допоможіть нашій планеті стати чистіше!

Висновки: що ж потрібно робити, щоб не сталося екологічної катастрофи?

Діти відповідають. Більше дбати про чистоту планети, заборонити використання технологій, які порушують природну рівновагу, більше садити рослин, стежити за чистотою в місті і на природі і т.д.

Вчитель. Як ви вважаєте, охорона природи - справа тільки дорослих людей або діти можуть внести свій посильний внесок? Що ж можуть робити і роблять школярі?

Діти відповідають. У парках не розоряти гнізда, не рвати квіти, вчасно загасити багаття; дбайливо розчистити струмочок; робити годівниці і шпаківні для птахів, підгодовувати птахів взимку; надавати допомогу хворим деревам, висаджувати деревця та квіти біля громадських будівель і школи, просто не смітити.

Рефлексія. Звучить пісня про місті Болграді.

 Виставка фотографій «Парк ім. Пушкіна і озеро Ялпуг ».

Додатковий суботник з прибирання території нашого міста і парку.

 

                        «Краса озера Ялпуг».

 

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_0982.JPG

 

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_0985.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

Як гарно зануритися в води нашого лиману……

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_20180611_112649.jpg

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_20180611_110259.jpg

C:\Users\Наташка\Desktop\1560320880308.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Як цікаво і корисно пограти в футбол з братами нашими меншими…..

 

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_20180611_110057.jpg

 

 

А потім і підкріпитися не буде зайвим…….

 

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_20180611_111414.jpg

 

http://skoryk.info/files/1502788456_DSCN3232.JPG

Також  випити прохолодної води….

 

https://m.io.ua/img_aa/medium/0143/29/01432918.jpg

Як у такому гарному парку не зробить и для себе фото……

 

C:\Users\Наташка\Desktop\IMG_20180420_164841.jpg

https://chesspro.ru/guestnew/upload/images/469347.jpg

 

                      ДЯКУЄМО ЗА УВАГУ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 липня 2019
Переглядів
1182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку