Виховний захід "А вже Покрова одцвіла..."

Про матеріал

Дана розробка сценарію розрахована на вік учнів середньої та старшої ланки.
В сценарії розкривається історичний аспект свята Пресвятої Покрови, яке безпосередньо пов'язане із періодом козаччини. Ця лінія прослідковується протягом всього виховного заходу.

Перегляд файлу

А вже Покрова одцвіла

Мета: ознайомити учнів з особливістю свята Покрови Пресвятої Богородиці;     прилучати учнів до цінностей народного життя, традицій рідного краю;   розвивати естетичні почуття через знайомство з шедеврами світового мистецтва;  виховувати любов до рідної землі, її традицій, вірувань.

                                             Хід заняття

Звучить пісня «Лише у нас на Україні!»

Ведучий 1

Гостей дорогих

Ми вітаємо щиро,

Стрічаємо з хлібом,

Любов’ю і миром!

 

Ведучий 2

Улюблена Богом перлина

Для всіх українців одна

Козацька моя Україна

Хлібів золотих сторона

Негодами лютими бита

Віками ти йшла до мети

Тобі в небі зорею світити

І волю і долю знайти

 

 Ведучий 1.   Розселив Господь людей по всьому світу і кожному народові дав землю.

 Богом дана земля є святою і рідною, тому її захист – це найперший обов’язок народів.

 

Ведучий 2.    Для українців такою землею є Україна. Вона полита потом і кров’ю сотень поколінь, їхніх працелюбних і героїчних предків. Шануймо героїчну історію нашого великого народу.

 

Ведучий 1.   Рідний край... Починається він для нас від батьківського порога, стежини, тополі стрункої біля твоїх воріт, з барвінку, який стелиться в садочку. А ще починається він з прадавніх коренів нашого народу.

СЛАЙД 1,2

Ведучий 2.    14 жовтня кожного року увесь християнський світ з глибокою любов'ю, вдячністю і надією славить Пресвяту Богородицю, Матір Спасителя світу Ісуса Христа. Шість разів у році ми урочисто відзначаємо свята на честь Діви Марії:

СЛАЙД 3

8 січня — Собор Пресвятої Богородиці;

7 квітня — Благовіщення Пресвятої Богородиці;

28 серпня — Успіння Пресвятої Богородиці;

21 вересня — Різдво Пресвятої Богородиці;

14 жовтня — Покрова Пресвятої Богородиці;

4 грудня — Введення в Храм Пресвятої Богородиці.

 

Ведучий 1.    Наша нинішня зустріч приурочена святу Покрови Пресвятої Богородиці. Для нас, українців, це свято християнське і національне, воно символізує зв'язок поколінь, невмирущість героїчних традицій нашого народу.Спробуємо сьогодні відтворити часточку  життя і звичаїв наших пращурів.

 

Ведучий 2. Нехай сьогоднішнє свято стане пізнанням Минулого і Сучасного для вивершення Майбутнього.

 

Ведучий 1 СЛАЙД 4

Покро́ва Пресвято́ї Богоро́диці — християнське і народне свято, відзначається церквами східного обряду (православними та греко-католиками) 14 жовтня.

З 1999 року свято Покрови в Україні відзначається як День українського козацтва. 1942 року у цей день було офіційно утворено Українську повстанську армію, тому традиційно це також день УПА.

 

 Ведучий 2 СЛАЙД 5

Покрови Пресвятої Богородиці - одне з найулюбленіших нашим народом свят. Нам важко навіть собі це уявити, але свято Покрови Пресвятої Богородиці немає в календарях інших православних церков.

 

Ведучий 1 СЛАЙД 6

А було це так:

На початку X століття (910 р.) на Константинополь раптово напали племена русичів. Місту загрожувало розорення і загибель багатьох його жителів. І ось 1 (14) жовтня, в недільний день народ гаряче молився про порятунок від раптової напасті у Влахернському храмі.

 

Ведучий 2 СЛАЙД 7

У цьому храмі молився блаженний Андрій, родом слов'янин, і його друг Єпіфаній.

І ось після цілонічного полювання, приблизно о четвертій годині ранку, він побачив, що йде по храму наче по повітрю в сяйві небесної слави Пресвята Богородиця у супроводі святих Іоанна Хрестителя та Івана Богослова. Пресвята Богородиця вввійшла у Вівтар, зняла з голови Своєї сяюче покривало, простягнула його над народом, що молиться, і сама стала молитися зі сльозами до Господа про прощення і захист православного народу від усіляких бід і напастей.

 

Ведучий 1 СЛАЙД 8

Святий Андрій з трепетом споглядав чудове бачення і запитав учня, блаженного Єпіфанія:"Чи бачиш, брате, Царицю і Пані, що молиться про весь світ?"

Єпіфаній відповів: "Бачу, святий отче, і жахаюся".

 

Ведучий 2 СЛАЙД 9

Святі Андрій і Єпіфаній удостоїлися споглядати, як молиться Богоматір. Довгий час дивилися на розпростерте над народом покривало. А коли Пресвята Богородиця відійшла, зробилося  воно невидимим. Так Вона залишила благодать колишню там.

 

 

 

Ведучий 1 СЛАЙД 10

Тоді Покрови Богородиці захистили Константинополь від нападу дружини слов'ян. У той же день війська русичів зняли облогу і покинули боковий вівтар Константинополя. Їх кораблі розгорнулися, і місто було врятовано.

 

Ведучий 2 СЛАЙД 11

У поході брав участь той самий «віщий» Олег, який прибив «щит на врата Цареграда», і повернувся до рідного Києва. До хрещення Русі залишалося не більше століття.

 СЛАЙД 12

Тепер це подія, яку формально можна назвати військовою поразкою наших предків, церква відзначає як свято заступництва Божої Матері, її захисту всіх православних християн

 

Ведучий 1 СЛАЙД 13

На Русі шанування цього свята почалося в середині 12 століття, встановив його в своїх Володимиро - Суздальських землях князь Андрій Боголюбський:«Се убо, егда слышах - помышлях; како страшное и милосердное видение и паче надеяния и заступления нашего, бысть без празднества... восхотех, да не без праздника останет Святый Покров Твой, Преблагая".

СЛАЙД 14

І спорудили на річці Нерлі чудовий храм на честь свята Покрова.

 

Ведучий 2 СЛАЙД 15

Від свого діда Володимира Мономаха князь Андрій успадкував мужність і благородство, а за своє благочестя отримав прізвисько - Боголюбський. Він збудував понад 30-ти храмів і монастирів і встановив свято Покрова Божої Матері в ознаменування того, що Пресвята Богородиця бере землю Руську під Свій омофор, Свій захист.

 

Ведучий 1 СЛАЙД 16

Найвідоміший присвячений цьому святу храм в Москві стоїть на Красній Площі, і всі зазвичай називають його ім'ям Василя Блаженного. Насправді це Покровський собор, побудований за наказом Івана Грозного після перемоги російських військ над казанськими татарами в день Покрови 1552.

 

Ведучий 2 СЛАЙД 17

У чому ж глибинний зміст свята Покрови?

Божа Матір- посередник між землею і небом. Вона є любов і милосердя, милість і жалість, прощення і заступництво. Вона не судить, але всіх жаліє.

І на страшному суді Сина свого Вона благає праведного суддю про прощення.

 

Ведучий 1 СЛАЙД 19

Богоматір плаче про світ. Світ не залишений в скорботі своїй, людина не самотня у печалі. Віримо і знаємо, що і десь належить Милосердна з молитвою і плачем про людську недолю. Чи чує наше серце плач Її? Чи знає Її молитву і розраду? Чи знає покрив Її над нашою землею?

Пісня «ПОКРОВ  ПРЕСВЯТОЇ  БОГОРОДИЦІ

Ведучий 3 СЛАЙД 20

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Цього дня у них відбувалися вибори нового отамана.

СЛАЙД 21

Деякі Покровські храми, переважно 18 століття вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можуть вважатися Покровський собор Харкова, зведений у 1689 р., у стилі мішаного козацько-московського бароко, та київська трибанна церква Покрови на Подолі, що зведена у 1766 році видатним Григоровичем-Барським.

     Ведучий 4 СЛАЙД 22

Покрова  була заступницею козаків далеких походах, її зображення завжди було на хрестах, які носили козаки. Священною для кожного козака на Січі була Покровська церква, від порога якої січовики вирушали на захист рідної землі і куди з подякою за порятунок поверталися після походів. Після зруйнування Січі запорожці захопили з собою за Дунай і образ Пресвятої Покрови..

 

Ведучий 5 СЛАЙД 23

   Ніч перед Покровою набирала якоїсь таємничості. Дівчата виходили на поріг і закликали: «Свята Покровонько, покрий головоньку». А вранці йшли до церкви покривати ікону Матері Божої хусткою: «Матінко Господня, на Тобі від мене, дай мені від Себе. Як я Тебе покриваю, так і мене покрий».

Учень.

    Свято Покрови — давнє українське свято. Загальновідомою ознакою Покрови є те, що вона покриває землю або листям, або снігом.

   До Покрови завершувався період сватань і приготування до весіль, який починався після Першої Пречистої.

 

    Ведучий 6

До початку жовтня закінчуються усі найважливіші сільські роботи на землі (в тому числі сівба озимих) — завершений хліборобський цикл робіт. Зібраний урожай (достаток) та більш-менш вільний час дають можливість для проведення весіль. Це найблагодатніша пора для весільних гулянь, початку вечорниць. Звідси беруть свій початок весільні осінні тижні. Це свято — покровитель весіль, початок сезону на сватання та весілля, які закінчувались за два тижні до Пилипівського посту. Це вже потім під впливом християнства воно оформилося у те, що дівчата, котрі бажали взяти шлюб саме цього року, мали побувати на святі Покрови у церкві і помолитися: «Свята Покрівонько, покрий мені голівоньку», «Мати-Покрівонько, покрий Матір сиру Землю і мене молоду», «Свята мати, Покровонько, накрий мою головоньку, хоч ганчіркою, аби не зостатися дівкою».

Учень.

   Існувала навіть прикмета: якщо на Покрову сніг — буде багато весіль. Сніг дає привід порівнювати сніговий покрів з весільним покривалом, а оскільки в цей час свідомо призначене і свято Пресвятої Богородиці, то ці порівняння розповсюджуються і на неї.

                    ВІДЕО «ЩО МОЖНА РОБИТИ НА ПОКРОВУ»           

 

 

Ведучий 5

    У багатьох народів, зокрема і у слов'ян, покривало (фата) вважалося дуже важливою весільною оздобою, взагалі слугувало ознакою заміжжя. За описами арабського письменника XII ст. говориться, що якщо комусь подобалась дівчина, то він накидав їй на голову покривало і вона мусила стати його дружиною (точніше, мабуть, це була пропозиція до шлюбу). Та і зараз ми знаємо, що весільна фата ще широко представлена у весільному обряді.

   Як відомо, після одруження дівчина була вже молодицею і мала покривати голову наміткою чи хусткою. Намітка — це стародавнє вбрання заміжніх жінок, яке зав'язували навколо голови. Вже після по сватання дівчині-нареченій покривали голову хусткою. Для дівчат Покрова — найбільше свято: у молоді починався сезон вечорниць, а у господарів — період весіль, і юнаки залюбки брали участь у весільних обрядодійствах.

    За станом погоди в цей день намагалися передбачити характер наступної зими

ВІДЕО «ПРИКМЕТИ»

 

 

    Ведучий 6

На Русі Покров святкували по закінченню польових робіт. А Богородицю вважали покровителькою землеробства. За звичаєм у цей день обов’язковим було вшанування пожинального снопа. Для цього прибирали світлицю, прикрашали її квітами та рушниками. Проводили ярмарки і веселі забави, на які збирали всі дари осені.

Учень.

Якби можна було зібрати в одне всі почуття та любов усіх найчутливіших сердець та найбільш люблячих матерів світу, то вони не зрівнялися б з материнським серцем Божої Матері. Те серце тішиться праведними, болить над грішними. Воно відчуває нещастя кожного грішника й хоче допомогти йому, лиш би він хотів прийняти цю поміч.

СЛАЙД 24

Ведучий 7

                                        Свята Заступнице! Пречиста Діво!

Ти оповий нас Покровом білим,

І під опіку візьми Вкраїну,

Не дай їй впасти знов на коліна.

Народ наш просить захисту в Тебе,

Бо Ти - Цариця Землі і Неба,

Прийми нас ще раз під свій Покров,

Вкотре благаєм Тебе ми знов

Ти захисти нам Матір-Вкраїну,

Не дай зробити з неї руїну,

З колін підвестись нам поможи,

Вкраїну вільну нам збережи.

 

Пісня «Колискова Україні!»

 

 

 


 

 

docx
Додано
6 грудня 2018
Переглядів
659
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку