Виховний захід для 7 класу "День захисника України"

Про матеріал

Сценарій виховної години до Дня захисника України «Від козака до «кіборга»»

Мета заходу: формувати в учнів розуміння понять «єдність» і «цілісність», «герой», «патріот» держави, громадянські якості; почуття поваги до захисників України, сприяти згуртуванню дитячого колективу виховувати справжніх патріотів держави. Прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

Перегляд файлу

Сценарій

виховної години

до Дня захисника України

«Від козака до «кіборга»»

Мета заходу:  формувати  в учнів розуміння понять «єдність» і «цілісність», «герой», «патріот» держави, громадянські якості; почуття поваги до захисників України, сприяти згуртуванню дитячого колективу виховувати справжніх патріотів  держави. Прищеплювати інтерес до героїчного минулого держави і сьогодення, любов до Батьківщини.

Обладнання: епіграф на дошці, тематичні малюнки, роздатковий матеріал.

Хід заходу

  1. Вступне слово класного керівника.

Ведуча 1

Сьогодні вітаємо всіх військовослужбовців України. Ви — наші захисники, опора держави. Спокій наших домівок, спокій близьких — у ваших надійних, сильних руках. Прийміть вітання з найкращими побажаннями: добра, світлого настрою, професійних успіхів!

Наші дівчата також намагаються не обійти увагою хлопців, вітають їх, дарують їм сувеніри та чарівні посмішки.

  1. Основна частина 

Вчитель:

2014 року в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

 Президент України Петро Порошенко у своєму виступі під час військового параду в Києві 24 серпня 2014 року відзначив:

«Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!               »

— 14 жовтня – День захисника України.

В українській традиції Покрова тісно пов’язується із ідеями захисту від ворогів: згідно літописів князь Ярослав Мудрий віддав Київ і всю Русь під покров Божої Матері. Тому велика кількість православних церков, побудованих в княжі і козацькі часи присвячувалися цьому святу. Церква Покрови Пресвятої Богородиці була головною на Запорізькій Січі, а 14 жовтня одним з найважливіших днів для козаків – тоді вони проводили свої ради, на яких вибирали нового гетьмана або кошового отамана. Тому і День захисника Вітчизни тепер святкують 14 жовтня.

Зі святом державним тебе привітаю!

Відваги й наснаги тобі побажаю!

Досягнень високих і здійснення мрій

Побільше життєвих і світлих надій!

Ведуча 1.

А з чого все почалося? Ще з українських козаків, які були не просто вояками, адже поряд силою, мужністю, розумом, хитрістю повсякчас зустрічається елемент загадковості та містики.

Українське козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни так і світу. Козаки дивували, та захоплювали, надихали митців на створення своїх шедеврів, берегли рідну культуру та звичаї.

Ведуча 2

Слово «козак» іноземного походження. То що ж воно означає в перекладі на українську мову? Хлопцям дається хвилина на роздуми, після чого ви здаєте листочки з вашими відповідями шановному журі.

(Відповідь: вільна людина)

Повідомлення учнів про героїчну історію Українців – українське козацтво.

Учень 1 Українські козаки — організована військова сила, яка повстала з метою оборони українських земель (Поділля, Волині, Покуття, Галицької Русі тощо) від татарських орд.

Перші згадки про українських козаків зустрічаються в історичних джерелах 80–90-х років ХV ст., йшлося про населення центральної України, яке ходило на різні промисли («в уходи») — полювання, рибальство, видобуток солі, селітри або займалося охоронною службою на кордоні між князівством Литовським і Кримським ханством.

Учень 2 Ось кілька цікавих фактів про українських лицарів:

  • Окрім зброї, сили і вміння гарно битися, козаки мали ще одну значну перевагу – кмітливість та хитрість. Практично завжди їм вдавалось непомітно підкрастися до ворога та застати його зненацька. Звичайно це додавало шансів здобути перемогу.
  • Запорізьку Січ поправу називають першим демократичним об’єднанням  світі. Якщо взяти до уваги, що багато людей прийшли сюди через соціальну несправедливість, то це й не дивно. Всі питання, стосовно життя та діяльності козаків вирішувались голосуванням на радах.
  • Одного прапора для козаків не існувало, однак з 17 століття зайшла мова про головний стяг запорізької держави. На ньому було зображено Архангела Михайла на червоному фоні з одного боку, і білий хрест, золоте сонце, півмісяць і зорі – на іншому. А своєрідним гербом став козак з мушкетом.

Учень 3

  • Одного прапора для козаків не існувало, однак з 17 століття зайшла мова про головний стяг запорізької держави. На ньому було зображено Архангела Михайла на червоному фоні з одного боку, і білий хрест, золоте сонце, півмісяць і зорі – на іншому. А своєрідним гербом став козак з мушкетом.
  • Одного прапора для козаків не існувало, однак з 17 століття зайшла мова про головний стяг запорізької держави. На ньому було зображено Архангела Михайла на червоному фоні з одного боку, і білий хрест, золоте сонце, півмісяць і зорі – на іншому. А своєрідним гербом став козак з мушкетом.

Запитання до учнів:

Чому  цих людей вважають героями? 

Що спонукало їх встати на захист рідної держави?

Слово вчителя: Будемо сподіватися, що вогники патріотизму все більше розгорятимуться у серцях українців, що кожен буде впевнений у собі, у світле майбутнє, що зробимо все аби мрії стали реальністю!

Конкурс  «Історичний»

В цьому конкурсі перевіримо ваші знання, дорогі хлопчики, про лицарів. Зараз я буду ставити питання, ваше завдання - дати правильну відповідь на них. Хто знає відповідь, той піднімає руку. За правильну відповідь гравця, команда отримує 1 бал. В кінці гри ми підведемо підсумки і з'ясуємо, яка команда виявилася самої начитаною, кмітливою і спритною.

Питання:

1. Коли існували лицарі? (У Середні віки.)

2. Хто такі лицарі? Кого так називали? (Слово «лицар» походить від німецького слова «Ritter» - вершник. Лицарі - це середньовічні воїни, відважні, сміливі, носили важкі обладунки.)

3. Які атрибути лицарів ви знаєте? (Спис, меч, щит із зображенням герба і девізом.)

4. Щоб стати лицарем треба було пройти підготовку. Яку? (У сім років хлопчиків віддавали на виховання до досвідченим воїнам, які вчили їх скакати верхи, стріляти з лука, метати спис, володіти мечем.)

5. Крім військових наук чого ще навчали хлопчиків? (Хлопчиків вчили тримати дане слово, виручати один одного з біди, заступатися за слабкого й скривдженого.)

6. Які правила поведінки дійшли до нас з лицарських часів? (Знімати головний убір, входячи в будинок і вітаючись, знімати рукавичку з правої руки при рукостисканні.)

7. А в наші дні кого називають лицарями? (Людину, яка тримає своє слово, готовий на подвиг, може в будь-яку хвилину кинутися на допомогу, а в грудях б'ється шляхетне серце.)

Конкурс «Забави кашоварів».

В центрі на столах знаходяться разом змішані горох, квасоля, насіння та інше. По сигналу потрібно всією командою прибігти до столів і як найшвидше розібрати на окремі тарілки все змішане (тобто: на одній тарілці тільки горох, на другій – насіння, на третій – квасоля і так далі) і всією командою потім повернутися назад.

 

Конкурс «Неслухняна кулька».

Гравці команди по черзі переносять повітряну кульку на тенісній ракетці до фішки й назад. Кульку не підбивати вперед.

Конкурс  «Богатирські сили»

Кожна з чарівних леді мріє мати поруч із собою сильного, мужнього, відважного джентльмена. Цей конкурс нам допоможе виявити найсильнішого. Отже, він складається з двох спортивних етапів:

  • Віджимання від підлоги.
  • Піднімання гирі вагою 10 кг.

Вчитель:

Скажіть, чому наше свято має назву – «Від козака до «кіборга»»? Хто такі «кіборги»?

Повідомлення про українських «кіборгів».

Військовий конфлікт, розпочатий російськими загонами вторгнення у квітні 2014 року на території українського Донбасу після захоплення Росією Криму, серії проросійських виступів в Україні і проголошення «державного суверенітету» ДНР. Конфлікт має характер міжнародного і став продовженням російської збройної агресії проти України. За географічним масштабом є локальним і охоплює частини Донецької і Луганської областей України.

Наприкінці вересня 2014 року українські захисники аеропорту стали відомими як «кіборги». Згідно українських джерел, уперше їх кіборгами назвав сепаратист, який намагався пояснити причину того, що озброєні проросійські бойовики не можуть зломити запеклий опір оборонців аеропорту.[10] Прізвисько швидко стало популярним — його вживали як українські ЗМІ, так і український народ у соцмережах на позначення героїв-оборонців Донецького Аеропорту. З'явився численний фан-арт на тему кіборгів, нарукавні знаки для військовиків. Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» визнав кіборгів словом 2014 року, яке стало чи не єдиним серед найважливіших слів того року із позитивним значенням.

 

Ведуча 2

Тому для кожного з нас - це обов’язок стати схожими на цих людей, мати стільки ж мужності і відваги, скільки показали ці чоловіки під час боротьби за наше мирне небо над головою. І останній конкурс. Нам потрібна підтримка наших дівчат. Для цього мені потрібно 5 дівчат, виходьте до нас! Жінки повинні піклуватися про своїх солдат. І щоб бути готовими до всього - будемо вчитися бинтувати поранених солдатів.

Ведуча 1

Кожна дівчинка підходить до хлопця, який сидить перед нею на стільчику. В руках у кожної по моточку бинтика. По команді ведучого ви починаєте бинтувати голови хлопцям. Хто перший впорається - той і переможець, який отримує 10 балів.

Журі оголошує результати конкурсів.

Нагородження учнів.

Ви сьогодні попрацювали на славу: багато дізналися про життя лицарів, взяли участь у конкурсах на увагу, кмітливість і кмітливість.

Ми вітаємо команду, яка перемогла, але хочемо побажати, щоб завжди перемагала дружба.

docx
Додано
25 березня 2018
Переглядів
2503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку