"Виховний захід для 8-11 класів на тему «Захисники України усіх часів: від скіфів до кіборгів»"

Про матеріал

Виховний захід: «Захисники України усіх часів: від скіфів до кіборгів»

Гасло: «Сила нескорених». Для учнів 8-11 класів

Мета: Сприяти національно-патріотичному вихованню людини-громадянина, людини-патріота, основними рисами якої є національна самосвідомість, почуття любові до своєї Батьківщини поваги до Конституції держави, законодавства, державних символів : Герба, Прапора, Гімну; формувати національну та громадянську самосвідомість, налаштованість на осмислення моральних та культурних цінностей, системи вчинків і рішень, які мотивуються любов'ю, вірою, волею, усвідомленням громадянської й соціальної відповідальності. Формувати духовну єдність поколінь

Зміст архіву
Перегляд файлу

Виховний захід:  «Захисники України усіх часів: від скіфів до кіборгів»

Гасло: «Сила нескорених»

Мета: Сприяти національно-патріотичному вихованню людини-громадянина, людини-патріота, основними рисами якої є національна самосвідомість, почуття любові до своєї Батьківщини поваги до Конституції держави, законодавства, державних символів : Герба, Прапора, Гімну; формувати національну та громадянську самосвідомість, налаштованість на осмислення моральних та культурних цінностей, системи вчинків і рішень, які мотивуються любов'ю, вірою, волею, усвідомленням громадянської й соціальної відповідальності. Формувати духовну єдність поколінь

 

Гості: Воїни АТО, батьки

Обладнання: проектор,  мультимедійна презентація, вітальні листівки, державні символи

 

                                                 Хід заходу

І. Організація класу

ІІ. Мотивація.   

 Відео: Тіна Кароль Україна – це ти! https://www.youtube.com/watch?v=vizHymFie8k

Учитель:1. Хто може назвати день і рік народження нашої  Батьківщини?

2. Україна – це країна чи держава??? Доведіть, що Україна є державою. (Мова, територія, символи, грошова одиниця, Конституція України)

Слайд 1. Конституція України .

Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

2. Що означає такий вираз  «Україна - суверенна, незалежна, демократична, соціальна та правова держава»

Суверенна – не підпорядкована ні одній іноземній державі. Україна самостійно вирішує свої власні питання як в середині країни так і за її межами. Для цього є органи влади: законодавча, виконавча, судова.

Демократична держава - це така держава, в якій  джерелом влади  є народ. Народ  обирає органи влади і бере участь, у контролі за їх діяльністю.

Соціально-правова  - це держава,  яка визнає людину та її права найвищою со­ціальною цінністю, 

Ось таку державу будуємо, в такій державі жити Вам. Сьогодні від російського вторгнення їЇї оберігають захисники України

 

Слайд 2. Захисники України  усіх часів: від скіфів до кіборгів

З давніх часів на території де розташована  Україна  жили наші предки. Вони любили і цінували землю, яка дала їм притулок. Захищали її від ворогів. Захист рідної землі,  у всі часи покладався на чоловіків. Бо чоловік - це воїн, захисник своєї родини, рідної землі, Вітчизни, Батьківщини. Жінка - берегиня родинного вогнища. Є в Україні свято, яке вшановує захисників нашої країни. Ми дізнаємося про його витоки  та підстави, які спонукали  щоб 14 жовтня стало святковим днем – Днем захисника України. Для цього ми  умовно перенесемося в минуле і повернемося в сьогодення, щоб побачити,  якими були захисники нашої землі в різні епохи і чому саме цей день є святковим

Слайд 3.

Ведучий. Наші предки  в усі часи понад усе цінували свою свободу,  недоторканність природних багатств землі на якій вони господарювали. Сприятливі кліматичні умови, рівнинний рельєф, родючі  грунти,  просторі степи, багаті пасовища, ріки, луки  були доброю приманкою для загарбників.  Тому відстоювати свою незалежність і недоторканість нам доводилось багато і часто. Доводиться і нині захищати себе від нападників і не допускати  захоплення  території України.  Хто б міг подумати, що у третьому тисячолітті українцям доведеться брати до рук зброю, щоб відстояти свою державу . І так, мандруємо у минуле, щоб зрозуміти сьогодення

Слайд 4.  І так, мандруємо у минуле, щоб зрозуміти сьогодення  

ІІІ. Основна частина

Слайд 5.     14 жовтня свято Покрови Присвятої Богород

Ведучий. Особливою увагою українців користується свято  Покрова Пресвятої Богородиці. Його відзначають 14 жовтня як свято релігійне, національне, родинне. У народі це свято ще носить назву «Третя Пречиста». Встановлено воно було  як подяка за заступництво Богородиці над Царгородом (Константинополем). Головний мотив встановлення цього свята — це видіння святого Андрія Юродивого. Царгород, столицю Візантії, в 910 році з усіх сторін оточили  араби, повсюди в місті панувала тривога. В храмі Пресвятої Богородиці,  де переховували її ризу, відправляли всенічну, храм був переповнений. Після відправи святий Андрій Юродивий та його учень Епіфан мали видіння: від головних  дверей церкви, йшла світлом осяяна Богородиця Вона підійшла до престолу, довго молилася і плакала. Після цього  зняла зі своєї голови хустку-покров-омофор і широко простягла її над народом у церкві. Коли видіння зникло, св. Андрій та Епіфан зрозуміли, що Богородиця прийшла, щоб врятувати місто.  Вороги  відступили,  місто було врятовано.

Ведучий: Культ Богородиці як Заступниці і Покровительки широко розвинувся і серед українського народу: українські князі, королі, військо, козаки та гетьмани обирали Богородицю  своєю Покровителькою та Опікункою. Князь Ярослав Мудрий 1036 р. розбиває печенігів і з вдячності будує в Києві храм Благовіщення на Золотих Воротах. Галицький король Данило після успішного походу на Чехію спішить з подякою до ікони Пречистої Діви Марії в Холмі та з поклоном складає їй багаті дари. Деякі українські князі на своїх печатках використовували іконки Божої Матері або молитви до Неї. Запорізькі козаки мали на Січі церкву в честь Покрова Пресвятої Богородиці з іконою її Покрова. Вибираючись в похід на ворога,  козаки проводили  молебень до своєї Покровительки. Повернувшись щасливо з походу, складали Їй подяку. Пізніше, вже в 20 столітті, козацькі традиції передалися борцям за незалежність України - Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії, а в роки Другої світової війни багато українців - солдатів радянської армії перед боєм з нацистами зверталися до Господа і Діви Марії з молитвою про спасіння і перемоги. Таким чином. з давніх давен  Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань.

Ведучий.  Враховуючи важливість цього свята для українського народу Верховна Рада України постановила:  Виходячи з історичних традицій, коли захисники Вітчизни в княжу добу, козацькі часи, роки визвольних змагань за незалежність України вважали своєю покровителькою Пресвяту Богородицю, відзначати День захисника України на державному рівні щорічно 14 жовтня, у свято Покрови. Президент України Петро Порошенко з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України 13 жовтня 2014 року підписав указ, відповідно до якого щороку 14 жовтня відзначатиметься День захисника України

Слайд 6. Сила нескорених  Ведучий. Гаслом нашої зустрічі є такі слова: «СИЛА НЕСКОРЕНИХ».  Які вони – захисники української землі?! Звідки черпають силу нескореності?

 Змінювався час. Змінювалися покоління захисників. Змінювалися одяг, зброя, військова  тактика та способи формування військ.  Але  незмінним залишався волелюбний дух, незламність, яка дивує увесь світ та любов до рідної землі. Справжні герої були завжди і не перевелися досі в Україні.

Слайд 7.  Скіфська держава.                                                                                            Слайд 8. Скіфські воїни.   Ведучий. Як відомо, скіфи створили першу на території України державу - Велику Скіфію. Ця держава була військовою організацією. Воїнами ставали не лише всі працездатні чоловіки, а й більшість жінок Великої Скіфії. Скіфи постійно воювали з Херсонесом і Боспорським царством. У 331 р. до н.е. перемогли і знищили військо Олександра Македонського.

До зброї і воєнної підготовки ставились дуже серйозно. Лук з отруйними стрілами був однією з основних збройних одиниць наших предків. Найбільшого значення у бою надавалось кінноті. Скіфи перед боєм одягали литі шоломи. Пояси з металевим набором були винайдені саме скіфами. Отже, Скіфія була могутньою державою, а скіфи - великими воїнами - захисниками. 

Слайд 9.  Київська Русь.                                                                                                                            Слайд 10.  Дружини Київської Русі.  Ведучий. У часи  існування Київської Русі військовому мистецтву надавалось особливого, великого значення. Воїни були добре тренованими та готовими у будь-який час іти в бій. Армія могутньої  держави була оснащена всіма сучасними засобами для оборони та наступу. Основними ворогами Київської Русі, як відомо, були монголо-татари. Воєнні формування складали дружинники. Вони  були не тільки воїнами, а й радниками князя. Разом із підлеглими у бій завжди ішов князь і також вступав у битву з ворогами.

Основною зброєю того часу були короткі списи, мечі, луки і ножі-скрамасакси. Обмундирування воїна: шоломи у русичів були гостроверхими,  тіло і навіть обличчя захищала кольчужна сітка. А щити були дерев’яними. Великого значення надавалось спорядженню верхового коня.

Слайд 11. Козаки.                                                                                                                                      Слайд 12 «Військова рада на Січі .  Ведучий. Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато книжок і художніх творів, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави – це гімн України. Козаків можна побачити на парадах українського війська. А про малого хлопця і дорослого парубка, що вміє відстояти свою честь і захистить слабшого, старого, жінку, у нас кажуть: справжній козак. Козак в уявленні українця – це хоробрий, кмітливий  і вправний  воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав,  віри, звичаїв та гідності кожного,  хто живе під небом України.

Слайд 13. Опришки.  Ведучий. Опришки були воїнами-повстанцями. Вони боролись проти панського гніту: польської шляхти, австрійських та угорських панів, молдавських бояр та тих, хто поводився зверхньо та несправедливо із простими людьми. Опришки діяли у довколишніх територіях Карпат: від Галичини до Закарпаття.Самі вони походили з селян і відповідно мали неабияку підтримку мешканців довколишніх поселень. Місце перебування опришків завжди трималося у найсуворішій таємниці і ніхто з людей не міг видати її. В опришках були вишколені бійці, загартовані фізично і стійкі морально. Юнаки наполегливо вчились бойових прийомів у старших, опановували мистецтво володіння зброєю.

Одягались опришки насправді просто, у сорочки та плащі. Зброя їхня змінювалась із розвитком техніки військової справи. Спершу стріляли з луків, далі – з рушниць і пістолів. Та улюбленою їх зброєю були дуже гострі топірці – бартки. Бартку використовував і сам очільник опришків – Олекса Довбуш.

Слайд 14.  Українські січові стрільці .                                                                                     Слайд 15. Присяга Українських Січових Стрільців на вірність Україні. Ведучий. Українські січові стрільці , їх витоки  починаються від військових молодіжних  організацій Галичини з грудня 1912 року. Вони стали першими добровільними українськими військовими формуваннями у складі армії Австро-Угорської імперії, так як ця територія України перебувала під Австро-Угорщиною. Перебуваючи у складі армії Австро-Угорщини Українські Січові стрільці таємно склали присягу на вірність Україні. Пізніше вони  увійшли  до складу Галицької армії Західноукраїнської народної республіки та склали найбільш боєздатні частини армії Української Народної Республіки. Формування Українських Січових Стрільців в 1914-1918 роках сприяло зростанню українського патріотизму та стало першою спробою організувати українську національну армію, яка могла б захищати інтереси українців і звільнити їх від іноземного панування. Перша світова війна перетворила українські землі на об’єкт загарбання і театр воєнних дій, а українців — на учасників братовбивчого протистояння.

Слайд 16.  Воїни УПА.  Ведучий.: УПА - Українська Повстанська Армія , вона боролась проти радянських і німецьких військ. «Якби у французької армії був такий дух, як в УПА, то німецький чобіт ніколи не топтав би Францію» – сказав колись Шарль де Голь французький генерал . Перші загони УПА організував отаман Тарас Бульба-Боровець.   Протягом всього існування УПА німці намагались її знищити: це були масові акції, зокрема розстріли. Більшовики теж не відставали: влаштовували засідки та великі бої. Росіяни діяли підло: перевдягаючись у форму українців, нападали на місцеве населення, щоб посіяти ненависть до наших воїнів.  УПА, яка була партизанським формуванням, ділилась на 4 групи – Північ, Південь, Захід, Схід. Це була кавалерія та артилерійські загони. Армія не була регулярною, тому не мала постійної амуніції. Нерідко одягали трофейну німецьку чи радянську. Та коли шили форму самостійно (вона була зеленою) –зображали на ній тризуб. Медикаменти, їжу, побутові предмети, навіть зброю для вояків збирали самі селяни добровільно. Хоч солдати УПА не володіли достатнім запасом озброєння, вони все ж мали хорошу військову підготовку. 

Слайд 17.  Вірш Ліни Костенко.  Ведучий.  В 1991 році, на час здобуття Україною незалежності, наша армія була однією з найбільших в Європі. Вона  «мала приблизно 900 тисяч військовослужбовців, 6,5 тисячі танків, півтори тисячі літаків, 350 бойових кораблів , до того ж, оснащена ядерною зброєю., яка знаходилась на території України протягом 1991–2000 років. Після розпаду СРСР Україна успадкувала третій у світі після США і Росії ядерний арсенал. Він налічував 1240 боєголовок  та 176 міжконтинентальних балістичних  ракет. Та практично за 10 років число військових скоротилося більш як на половину, у рази зменшилась кількість військової техніки та озброєння. Україна відмовилась від ядерної зброї, отримавши гарантії суверенітету і безпеки від ядерних держав Росії та США, вірячи у мирне майбутнє. І ось, коли Росія вже почала впроваджувати свій підступний план нападу на незалежну державу, Збройні сили України виявились не зовсім готовими до війни. Ніхто не сподівався нападу “дружньої” сусідки. Та він стався.

Слайд 18.  Ведучий.  Щоб захистити територію  України,  почали формуватись добровольчі батальйони. Вони укріпили сили військовослужбовців. Прості українці  та волонтери  допомагають армії:  шиють маскувальні сітки, бронежилети, купляють автомобілі і новітню техніку. Таким чином держава разом з народом в короткий час створили  українську  армію. яка сьогодні здатна протистояти ворогові, захистити народ України

Відео. Більше сотні одиниць техніки поповнили українську армію https://www.youtube.com/watch?v=8JRNPwv5SqE .                                                                       

Ведучий. За короткий час наша армія відродилася. Сучасні українські воїни користуються приладами нічного бачення, артилерійськими установками різного типу. У розпорядженні мають сучасні бронебійні машини та реанімобілі, безпілотні літальні апарати. Українське військо сильне фізично, та головне – морально. Вони відчайдушні та незламні, наче кіборги.

Слайд 19.  Кіборги. Слайд 20. Укропи . Ведучий. Кіборгами почали називати захисників Донецького аеропорту. За надзвичайну витривалість, сміливість, безстрашність. Адже вони, на великий подив усіх, перебуваючи у нерівних позиціях з російськими військовими, тримались до самого кінця, так і не здавши позицій ворогові. Ще одне слово, яким нарекли наших військових росіяни – “укропи”. Зневажливе у їхньому розумінні, похідне від “Український Опір”, це слово стало сприйматись у нас як позитивне. Українці самі називають себе “укропами”, вірячи у добру силу правди, що, наче зелена рослина, відганяє злих духів. Сучасні українські воїни – це ті, хто взявся за зброю, щоб захистити державу. Їх називають воїнами світла, бо вони світлі і воюють за правду. Вони сильні, як ніколи. Вони продовжують боротись, бо мусять захищати незалежністьУкраїни її територіальну цілісність, нас з Вами. Ми мусимо перемогти.

Ведучий. Слово для виступу надається гостям. Учні їх вітають, дарують квіти та подарунки, виготовлені своїми руками

 

 

Слайд 21. О добрі, о незнанні друзі!. 

Учитель. Свято День захисника України - це символ нерозривного зв’язку поколінь і спадкоємності військових традицій, джерело волелюбності і незламності, любові до України, сила нескорених воїнів АТО. У боях за Батьківщину наші співвітчизники заслужено здобули славу відважних і незламних воїнів.
В цей день ми вшановуємо всіх, хто причетний до високого звання – захисник  України, звання єдиного для всіх: від сивочолих і увінчаних нагородами фронтовиків до молоді, яка лише нещодавно одягла військову форму. В цей день є можливість поклонитися пам’яті всіх захисників України різних часів. Достойними нащадками захисників України є сучасна молодь, яка брала участь у революції  Гідності, яка допомагає і підтримує українську армію з початку війни з російськими загарбниками на сході України . Дякуючи їм, ми можемо сьогодні говорити про вільну та незалежну державу... Спадкоємність поколінь  - це шлях до перемоги, єднання та розвитку України як суверенної, незалежної, демократичної, соціально- правової держави.

  1. Які відчуття у вас виникли, які емоції переповнюють ваші серця???!!!!

(Заслухати відповіді присутніх учнів і гостей)

Слайд 22. 23. Далі проявимо свою кмітливість, попрацюємо з ребусами

Памятка.  Як розгадувати ребуси

  1. Пробіли у ребусі не враховуються;
  2. Ребус читається зліва направо, зверху вниз.
  3. Назви зображених предметів читають у називному відмінку. 
  4. Якщо зображення на малюнку перевернуте, то його назва читається справа наліво.
  5. Якщо зліва (внизу) біля малюнка зображено кому (одну або декілька), у такому випадку відкидаються перші літери слова (відповідно до кількості ком).
  6. Якщо справа (зверху) біля малюнка зображено перевернуту кому (одну або декілька), у такому випадку відкидаються літери в кінці слова.
  7. Якщо предмети, цифри або літери зображені один за одним, то їх назви читаються із додаванням прийменника "перед" або "за" (попереду назв або між ними).
    Ребус: ЗАРА (ім'Я) 

 

Міні-дискусія

  1. Хто такий ЗАХИСНИК України???(словесний портрет)
  2. Хто такий ПАТРІОТ України??? (словесний портрет)
  3. Чи може учень бути патріотом і захисником України??? Поясніть на конкретних прикладах

ІV. Підсумок

Слайд 24.

Україна починається з нас, з нашого подвіря, школи, села і продовжується у наших вчинках у відношенні до малих і великих справ. Тому кожен із нас має широкі можливості бути патріотом і захисником своєї Батьківщини. Ми всі -  її сьогодення, а підростаюче покоління, тобто Ви, її майбутнє. У кожного є можливість зробити свій  внесок у її розвиток: добре навчатися, брати участь в олімпіадах, конкурсах, приділяти увагу самовихованню, вчитися самостійно розв’язувати проблеми і приймати рішення, жити і працювати в колективі, брати на себе відповідальність за результати дій і вчинків.

Слайд 25.  Прославляйте Україну..

 

Список використаних джерел

  1. Грушевський Михайло. Хто такі українці і чого вони хочуть. – К.: Т-во «Знання» України,1991.- 240 с.
  2. Короткий довідник з історії України/І.Ф. Курас, М.О. Багмет,І.І. Федьков та ін.. – К, : Вища шк.., 1994. -255 с.
  3. Січинський Володимир. Чужинці про Україну. Вибір описів подорожей по Україні чужинців за десять століть. Друге видання. – Прага, 1942. – Культурно-наукове видавництво УНО
  4. //uk.wikipedia.org/wiki/ День_захисника_України
  5. http://document.ua/pro-den-zahisnika-ukrayini-doc205891.html УКАЗ
    Президента України
  6. https://uk.wikipedia.org/wiki/Скіфія
  7. day.te.ua/veletenskyj-nevycherpnyj-potik-derzhavnyh-koshtiv-z-ukrajiny-teche-v-avstriyu-lihtenshtejn-brytaniyu-na-karyby/
  8. http://chornomorka.com/archive/a-5231.html
  9. https://uk.wikipedia.org/wiki/Київська_Русь
  10. https://uk.wikipedia.org/wiki/Запорозька_Січ
  11. https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B8 Опришки
  12. https://uk.wikipedia.org/wiki/Українські_січові_стрільці
  13. https://uk.wikipedia.org/wiki/Українська_повстанська_армія
  14. https://plus.google.com/102073811789225906577/posts/F267KRuXPyZ Ліна Костенко
  15. http://rebus1.com/ua/index.php?item=rebus_generator

 

 

 

 

                                            

 

 

 

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стаття 1. Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Номер слайду 2

Захисники України усіх часів: від скіфів до кіборгів

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Мандруємо у минуле, щоб зрозуміти сьогодення…

Номер слайду 5

14 жовтня – свято Покрови Пресвятої Богородиці

Номер слайду 6

СИЛАНЕСКОРЕНИХ

Номер слайду 7

Скіфська держава VII ст. до н. е - V ст. н. е. держави, яка була створена скіфами на території Північного Причорномор'я, Криму, степів між гирлами Дунаю і Дону.

Номер слайду 8

Скіфські воїни. Скіфи – кочові племена, що витіснили кіммерійців на території Північного Причорномор'я.

Номер слайду 9

Михайло Грушевський: «Київська Русь є першою формою української державності». Дружинник, Х ст., Чернігівська земля. Легкоозброєний вершник-стрілець, ХІ ст. Дружинник, ХІІ-ХІІІ ст., Київське князівство. Князь, ХІІ-ХІІІ ст. Лучник, ХІІІ ст. Важко озброєний вершник (оружник, браністарець), ХІІІ ст.,Київське князівство..123456

Номер слайду 10

Дружинники Київської РусіДружина як основна військова сила князів існувала на українських і білоруських землях до XVI століття.

Номер слайду 11

Козаки. Козаки -  чоловічі  військові громади, що з XV століття існували на територіях українських земель в районі середніх течій  Дніпра.

Номер слайду 12

Частина діорами «Військова рада на Січі» (Національний музей історії козацтва на Хортиці). Автор художник М. В. Овечкін. Запорізька Січ за формою демократична республіка, Вища законодавча влада - Козацька рада, в якій мали право брати участь усі козаки.

Номер слайду 13

XVІ ст. — перша половина XІX століття. Опришки — учасники селянського повстанського руху в Галичині, на Закарпатті, Буковині проти польської шляхти, молдовських бояр, угорських феодалів та австрійської адміністрації.

Номер слайду 14

Українські січові стрільці (1914-1918 роки)1914 рік – перші військові формування,які стояли на захисті української землі.

Номер слайду 15

Присяга Українських Січових стрільців на вірність України. Я, український січовий стрілець, присягаю українським князям, гетьманам. Запоріжській Січі, могилам і всій Україні,Що вірно служитиму рідному краєві, боронитиму його перед ворогом,воюватиму за честь української зброї до останньої краплі крові

Номер слайду 16

Воїни УПА. Українська повстанська  армія (УПА) - військово-політичне формування, що діяло в Україні  протягом 1942 –1953 років.

Номер слайду 17

Болить мені …Ти знаєш як болить?Болить біда, що зараз в Україні. Ця рана душу втомлену ятрить,І сліз не можу втримати я нині…Війна… Неоголошена ніким,Вбиває і калічить українців.І це наш брат? Та і чи був він ним?Щоб убивати нас прислав чужинців. Болить мені…Ти знаєш як болить. Ця рана не дає мені спокою.І ця неоголошена війна,Розв’язана «братерською» рукою…Ліна Костенко

Номер слайду 18

Прості українці, волонтери, учні допомагають армії

Номер слайду 19

Кіборги - «кібернетичний організм») фантастична істота, напівлюдина-напівмашина, андроїд наділена надзвичайними можливостями Кіборги – узагальнена назва солдатів 93-ї окремої механізованої бригади у складі 6-го армійського корпусу Збройних сил та бійців Добровольчого корпусу, створеного на основі "Правого сектора". Ці підрозділи утримували Донецький аеропорт, бої за який тривали з травня 2014 року.

Номер слайду 20

Самооборона, “укропи”«Укропи» - українські військові, які беруть участь у конфлікті на Сході України. Самооборона почала формуватися на Михайлівській площі  у Києві з власної ініціативи протестувальників після силового розгону Євромайдану 30 листопада 2013 року.

Номер слайду 21

О добрі, о незнанні друзі!Яка нас викликала сила,Яка неподоланна мужність. Серця нам міццю окрилила?Поет і художник С. Гординський

Номер слайду 22

ЧЗАХИСНИК

Номер слайду 23

Патріот

Номер слайду 24

Україно!!! Ти єдина, ти на всіх у нас одна. Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна. Одна від Заходу й до Сходу, володарка земель і вод –Ніхто не ділить хай народу, бо не поділиться народ. Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,Бо ти єдина, Україно, бо ти на світі в нас одна.

Номер слайду 25

Прославляйте Україну,Світлу, рідну і єдину!!!

Номер слайду 26

МИРУ І ЗЛАГОДИ

zip
Додано
17 січня 2018
Переглядів
2207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку