Виховний захід для учнів 7-9 класів «Волонтер! Твори добро тут і зараз»

Про матеріал
Мета уроку: ● розповісти суть поняття «волонтер», «волонтерська діяльність»; ● ознайомити з основними характеристиками та видами волонтерської діяльності; ● окреслити взаємозв’язок між волонтерською діяльністю та вирішенням гострих соціальних проблем громади, країни та світу; ● ознайомити з перевагами проактивного способу життя та свідомої волонтерської діяльності для молодої людини; ● надати інформацію про відомих волонтерів та онлайн-ресурси, завдяки яким можна долучитися до волонтерської діяльності.
Перегляд файлу

Виховний захід для учнів 7-9 класів

«Волонтер! Твори добро тут і зараз»

 

Тема уроку: про волонтерську діяльність, переваги для молодого покоління

 

Мета уроку: 

       розповісти суть поняття «волонтер», «волонтерська діяльність»;

       ознайомити з основними характеристиками та видами волонтерської діяльності;

       окреслити взаємозв’язок між волонтерською діяльністю та вирішенням гострих соціальних проблем громади, країни та світу;

       ознайомити з перевагами проактивного способу життя та свідомої волонтерської діяльності для молодої людини;

       надати інформацію про відомих волонтерів та онлайн-ресурси, завдяки яким можна долучитися до волонтерської діяльності.

 

Методи та прийоми, що використовуються на уроці: лекція, бесіда, практичні вправи, робота в групах, індивідуальна робота. Презентація:

https://docs.google.com/presentation/d/1NLuNN73SLN2Rimnz27Kb92zCIaZL JmYn/edit?usp=sharing&ouid=102617158875826758406&rtpof=true&sd=true  

 

Тривалість: поданий план уроку розрахований на 45 хвилин. Ви можете використовувати ці матеріали на свій розсуд, залежно від потреб, досвіду та особливостей групи, яка навчається.

 

Тривалі сть блоку

Назва блоку

Завдання блоку

Відповідніс ть     слайду

презентації

3 хв

Вступ 

1. Озвучити мету уроку.

Слайд 1

7 хв

Опитування

1. Провести опитування учнів щодо теми заходу, що вони знають про волонтерство

Слайд 2, 3

5 хв 

Основи волонтерства

1.     Спонукати учнів поділитися думками щодо волонтерства.

2.     Ознайомити    з        поняттям

Слайд 4, 5, 6, 7, 

 

 

 

«волонтерство».

3.     Ознайомити характеристиками волонтерства. 

4.     Обговорити приклад волонтерської діяльності.

з

и

 

10 хв

Найвідоміші волонтерські центри

1.     Розʼяснити, що метою волонтерської діяльності завжди є користь для суспільства/оточення.

2.     Допомогти учням виявити, які соціальні проблеми їх хвилюють.

3.     Пояснити, що великі соціальні проблеми можна розвʼязати малими щоденними діями.

4.     Сформувати розуміння про різноманітність волонтерської діяльності.

5.     Спонукати учнів подумати про найбільш слушні для них напрямки волонтерства.

Слайд 8, 9

5 хв

Волонтерство

  як         світовий

тренд

1.     Донести думку, що волонтерство доступне кожному.

2.     Розповісти про відомих закордонних і українських волонтерів.

3.     Розʼяснити переваги волонтерської діяльності.

Слайд 10

8 хв

Як стати волонтером?

1.     Змотивувати на пошук та долучення до волонтерських можливостей.

2.     Надати інформацію про Національну волонтерську платформу.

Слайд 11 

2 хв

Підсумки уроку

1. Надихнути учнів волонтерити в майбутньому.

Слайд 12

image

Хід уроку

 

1. Вступ

Учитель:                                                                                                                                       Добрий день!                        

Сьогодні у нас буде незвичайний урок. Ми поговоримо про волонтерство — міжнародний рух, який охоплює мільйони небайдужих людей з усіх куточків світу. Крім того, цей рух відіграв надважливу роль на початку повномасштабного вторгнення та обʼєднав мільйони українців. 

 

Протягом уроку ми детальніше відкриємо волонтерство для себе, а також дізнаємося, як кожен та кожна з нас може долучитися до цього руху та зробити свій внесок у майбутнє.

 

1. Опитування

imageУчитель:                                                                     

Щоб зрозуміти, що ви вже знаєте про волонтерство та висловити свої думки про важливе, запрошую до обговорення: «Що таке   волонтерство?»,   «Чому         воно

важливе?», «Як я проводжу своє дозвілля?» та «Які соціальні проблеми мене турбують?». 

 

 

3. Основи волонтерства

Учитель:                                                                          

Озвучте, будь ласка, свою відповідь з опитування «Волонтерство – це…». Поділіться що ви раніше чули про волонтерство? 

 

Взаємодія з учнями:

Учитель за методом піднятої руки дає учням висловитися. Учні діляться своїми думками або відомими фактами про волонтерство.

Волонтерство – це добровільна допомога тим, хто цього потребує, та особиста участь у вирішенні чи пом’якшенні соціальних проблем.

 

imageТакож волонтерство — це про допомогу тим, хто її дійсно потребує або ж відповідь на гостру соціальну проблему. Для волонтера — це можливість зробити добру справу й зробити особистий внесок в наближення перемоги. 

 Учитель:                                                 

Будь-яке волонтерство має три обов’язкових характеристики: добровільність, безоплатність та суспільна користь. Лише за умови дотримання їх трьох одночасно, діяльність може вважатись волонтерською.

 

Перш за все, це добровільна допомога. Ніхто не може змусити іншого бути волонтером. Кожна людина може вибрати зручний для себе спосіб, час, форму та сферу надання волонтерської допомоги. Допомога буде найбільш ефективною, якщо людина сама зможе прийняти рішення та усвідомлено підійти до нього.

 

imageВолонтерство       –        неоплачувана діяльність. Волонтери не отримують кошти за свою роботу, але можуть отримати відшкодування     деяких витрат.      Часто організатори волонтерських проєктів замовляють спільні     обіди           та      вечері для волонтерів, орендують автобус для пересування між локаціями та дарують волонтерські футболки.

 

Волонтерські проєкти завжди мають суспільну користь. Не існує волонтерства без розв'язання певної соціальної проблеми. Завдяки волонтерській допомозі щось має змінитись на краще, хоча б трохи. В основі будь-якого волонтерства є бажання допомогти іншому, зробити добру справу та змінити світ на краще. 

 

Також, важливо підмітити, що волонтерство — це саме певна діяльність, а не збір грошей. Коли люди збирають кошти на притулки для тварин, лікування дітей, допомогу постраждалим від війни — це називається благодійністю.

image Учитель:                                                                            

Прикладами         волонтерства може        слугувати    діяльність таких   організацій:

Зареєстрована у липні 2020 року. Засновником   є громадський діяч, волонтер та телеведучий Сергій Притула, директором — Ганна Гвоздяр. 

Відомою     благодійна організація стала після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Спершу фонд займався допомогою захисникам Києва. Сергій Притула організував штаб в офісі, куди всі зацікавлені приносили допомогу. Там вона розподілялася залежно від потреб. У березні 2022 року Сергій Притула від імені свого фонду оголосив про збір грошей на придбання безпілотника. Необхідні 10 мільйонів гривень були зібрані за 3,5 години. Загалом у період від 24 лютого до 19 травня 2022 року фонд зібрав на потреби Сил оборони України 700 мільйонів гривень. 

 

 

4. Соціальні проблеми та їх рішення Учитель:

Волонтери часто необхідні саме там, де хтось потребує допомоги. До прикладу, є безпритульні тварини й зʼявилися люди, які хочуть попіклуватися про них. Почалося повномасштабне вторгнення і тисячі українців відгукнулися, щоб допомогти постраждалим від війни, доправити гуманітарну допомогу в деокуповані території, донести правдиву інформацію про війну до решти світу. Скажіть, а чи пригадуєте ви, які проблеми є в нашому місті, на вашій вулиці та загалом в Україні, чи світі? Що перше спадає на думку? Поділіться, будь ласка.

 

Взаємодія з учнями:

Учні піднімають руки та говорять про проблеми, які чули або з якими зіштовхнулись особисто. Учитель підтримує їх та, у випадку, якщо жоден з учнів не зміг назвати бодай одну проблему, наштовхує їх на думку та називає приклади ситуацій у їхній громаді, про які вони точно знають або чули (наприклад, відоме на все місто сміттєзвалище або велика кількість безхатніх тварин біля ринку). На цьому етапі вчитель не ставить додаткових питань, а просто дає можливість учням поділитись своїми думками та ідеями.

image Учитель:                                                                            

Дякую! Дійсно, всі проблеми, які     ви      назвали,      є        дуже важливими. На екрані         ви бачите лише кілька найбільш поширених      проблем,     які існують у світі. Проте, звісно, їх набагато більше.  

 

Волонтер – це часто той, хто готовий долучатися до розв’язання тих проблем, які його особисто хвилюють.

 

Пригадайте, які проблеми хвилюють вас? Що найбільше не подобається та засмучує особисто вас? Що б вам хотілося змінити в нашому місті, країні або світі? Також можете озвучувати ваші відповіді з опитування.

 

 

imageУчитель:                                                        

Важливо усвідомлювати, що навіть         такі   глобальні проблеми як «насильство» чи «бідність» можна вирішити маленькими кроками. Ці дії доступні кожному з нас і не потребують великих зусиль. Як бачимо на слайді, щоб подолати проблему «Відсутність можливостей» ми можемо організувати тренінги, лекції та літні табори для дітей. 

 Учитель:                                                               

А такі проєкти як організація толоки, виготовлення інформаційних стендів, проведення публічних заходів на екологічну тематику, встановлення сортувальних баків у місті можуть посприяти розв'язанню проблеми

«забруднення довкілля».

 

Якщо десь виникла проблема кібербулінгу, то ми з вами можемо морально підтримати постраждалих, допомогти знайти психологічну підтримку. Або ж щоб запобігти виникненню даної проблеми можна проводити освітні тренінги для дітей та дорослих.

 

Подумаймо що ми можемо зробити в нашому населеному пункті, щоб подолати котрусь із соціальних проблем, які обговорювалися раніше? Поділіться своїми ідеями.

 

 Учитель:                                                                            

Часто можна почути, що волонтер віддає іншим все, що має, і ще й нічого за це не отримує. Або існує побоювання, що волонтерство забирає багато часу. Насправді це зовсім не так. Волонтерство – це інструмент, з допомогою якого можна розвинути кожну зі сфер життя та духовно збагатитися. Наведу вам просту метафору. 

Учитель:                                                               

Волонтер — це проактивна людина, яка має бути у добрій формі.

 

 

Часом тобі може бути психологічно важко і з таким стресом бореться фізична активність. Вона є тим важливим елементом ментального здоровʼя, що допомагає волонтерам залишатись в тонусі, добре почуватись та утримувати життєвий баланс. 

 

6.Волонтерство як світовий тренд

imageУчитель:                                                                     

Волонтерством     може займатись    будь-яка людина, незалежно від віку, статі, віросповідання чи інших критеріїв. Коли ми говоримо про те, що дуже   багато молоді, дорослих людей та людей старшого віку волонтерять, то забуваємо згадати, що волонтерством займаються й відомі люди з різних сфер діяльності. Блогери, інфлюенсери, актори та співаки – значну частину свого часу вони приділяють волонтерству та благодійності. Чи знаєте ви відомих людей, які займаються волонтерством?

 

Взаємодія з учнями:

Учні пропонують свої ідеї щодо того, хто з відомих людей займається волонтерством. Учитель дякує за коментарі та розповідає про відомих волонтерів та волонтерок, зображених на слайді.

 

Ці люди слугують прикладом для широкого кола людей і здійснюють на них позитивний вплив. Проте варто не забувати, що герої і волонтери – це не тільки знаменитості, а й звичайні люди, які роблять добро на місці. Усі ми разом складаємо спільноту волонтерів України. 

 

Волонтерство – це завжди нові знайомства. Інколи людина, з якою ти познайомився, стає твоїм найкращим другом, бо ваша дружба буде побудована на спільних баченнях світу та цінностях.

 

Волонтерство, як ніщо інше, допомагає спробувати себе в новій справі, отримати нові навички і досвід. Завдяки цьому ви можете зорієнтуватися у виборі майбутньої професії та навіть віднайти своє покликання в житті.

 

imageНе обов'язково одразу шукати волонтерську       організацію. Розпочніть          з того, що запропонуєте свою допомогу близьких людям, які потребують цього. Наприклад,           можна познайомитися   з        самотніми літніми людьми, з якими живете в одному будинку або на одній

вулиці. Усюди є ті, кому бракує підтримки. Разом ви можете планувати дозвілля, спільні чаювання та інші активності.

Учитель:                                                                     

Більше можливостей волонтерства в Україні та за кордоном можна знайти на Волонтерській Платформі. Це онлайн-ресурс, який об'єднує інформацію про можливості волонтерства, організації та проєкти, які шукають волонтерів. На сайті можна подати заявку на волонтерство у різних сферах та дізнатись більше про волонтерські ініціативи та волонтерство в Україні. На платформі є посилання на волонтерські чати, у яких можна знайти однодумців зі свого міста.

 

8.Підсумки уроку

Учитель:                                                                        

Бути волонтером – це захоплююча пригода та надзвичайна можливість зробити світ кращим. Для цього не потрібні особливі знання або досвід. Кожен із нас може допомогти тим, хто цього потребує.

 

Не бійтесь мріяти, ставити перед собою амбітні цілі та досягати їх. У вас все обов'язково вийде!

pdf
Додано
28 листопада 2023
Переглядів
1245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку