Виховний захід до Дня захисника Вітчизни

Про матеріал

Метою заходу є:
– виховання глибоких і твердих національно-патріотичних переконань, підготовка молоді до творчої праці, до військової служби та захисту своєї Батьківщини;
– виховання мужності, сміливості, наполегливості, дисциплінованості й ініціативності;
– виховання духовно та фізично розвиненого юного покоління суверенної України на історично сформованих засадах козацького світогляду та здорового способу життя, у дусі відданості Батьківщині та її народу на основі відродження національних та загальнолюдських духовних і моральних цінностей.

Перегляд файлу

 

Сценарій до Дня захисника Вітчизни та УПА

Ведучий:  Добрий день, вчителі, учні, гості.

Згідно з указом № 806/2014 Президент України постановив: «Установити в Україні свято — День захисника України, яке відзначати щорічно 14 жовтня». Це свято є направду всенародним святом, бо захисниками Вітчизни є учасники національно-визвольних рухів ХХ століття, учасники Революції гідності, добровольці і військові ,волонтери ,діти і дорослі — всі ті хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

Виховний захід, присвячений 76-ій річниці УПА та Дню захисника Вітчизни, оголошується відкритим.

      Гімн « Ще не вмерла України»

Учень:

Зродились ми великої години
З пожеж війни і з полум’я вогнів.
Плекав нас біль по втраті України,
Кормив нас гніт і гнів на ворогів.

Доволі нам руїни і незгоди,
Не сміє брат на брата йти у бій,
Під синьо-жовтим прапором свободи
З’єднаєм весь великий нарід свій.

І ось ідемо в бою життєвому.
Тверді, міцні, незламні, мов граніт,
Бо плач не дав свободи ще нікому,
А хто борець, той здобуває світ.

Учень:

Велику правду для усіх єдину,
Наш гордий клич народові несе:
Батьківщині будь вірний до загину,
Нам Україна вище понад все!

Не хочемо ні слави, ні заплати,
Заплатою нам розкіш боротьби,
Солодше нам у бою умирати,
Як жити в путах, мов німі раби.

Веде нас в бій борців упавших слава,
Для нас закон найвищий та наказ –
Соборна Українськая Держава,
Вільна, міцна, від Тиси по Кавказ!

 

Ведучий:  76 років минає з часу створення УПА. Національно-визвольний рух УПА – одна з найяскравіших сторінок боротьби українського народу проти гітлерівської  та більшовицької окупацій. Молоді люди, колишні учні , йшли на смертельну боротьбу. Ця боротьба була надзвичайно виснажливою, важкою і кривавою.

 

Ведучий: Від дня 14 жовтня 1942 року проминули роки важкої боротьби УПА. За ці, історично такі короткі, але в щоденній боротьбі такі довгі роки свого існування, УПА не тільки що вистоялась у боротьбі, але й осягнула значні й тривкі успіхи. Що більше, за ці роки, УПА виросла в поважну збройно-політичну силу, що своїми ідеями й діями започаткувала новий період, що ввійде в історію України як доба УПА.

Учень: Найважливішою підпільно-революційною організацією, що діяла між двома світовими війнами, а також під час Другої світової війни й після неї і, що поважно причинилась до виникнення УПА, була й є ОУН. Її ініціатором і організатором був полковник Євген Михайлович Коновалець, один з найвизначніших старшин Української Армії, колишній командир корпусу Січових Стрільців. Значення цієї організації, що діяла на українських землях полягає в тому, що вона була не тільки підпільно-конспіративною організацією. Але й стала ідеологічно-політичним рухом, що відіграв важливу роль в політичному розвиткові українського народу.

УПА була створена 14 жовтня 1942 року за рішенням політичного проводу ОУН для захисту мирного населення України від знущань Німецької окупаційної влади. Головнокомандуючим УПА, з 1943 р. по 1950 р. був Роман Шухевич, псевдонім Тарас Чупринка. Маючи визначні здібності, він створив дієздатну, багаточисельну військову силу, котра потужно протистояла Німецьким і Радянським каральним військам.
Жахливі наслідки діяльності Радянської влади на Україні, голодомори, репресії, терор на Східній Україні з 1920р. по 1941р., масові вбивства, катування, четвертування людей в тюрмах НКВД на Західній Україні з 1939 по 1941 р. та миролюбна політика Гітлера, остаточно озлобили людей проти Німечини. Жорстокі та антилюдські політичні системи комуністичних та фашистських загарбників сприяли державницьким та патріотичним почуттям мирного населення, котре масово вливалося в ряди УПА. В 1944р. УПА нараховувала близько півмільйона осіб. Саме УПА врятувала населення Західної України від масового терору і повного знищення комуністичним режимом, очолюваним Сталіним. Добре організована УПА вела успішну, але кровопролитну війну із комуністичними загарбниками. УПА тісно співдіяла з підпільною організованою мережею ОУН, отримуючи від них необхідну інформацію.

Учень
Ішли ми до бою темними лісами,
Ішли за Вкраїну, рідний край,
Українське військо Степана Бандери
За люд, за Вкраїнський звичай.

Нас били, стріляли, вели, катували,
Червоні кати — москалі,
Ми стерегли державу від клятої навали
І гнали з Української землі.

Була Україна в сльозах, у руїнах,
Тужила за синами вона,
Але ще не вмерла, не впала на коліна
Прекрасна наша ріднa сторона.

В далекім Сибіру вмирали герої,
Віддати життя їм довелось.
На нашому стягу священні кольори —
Це колір неба і розлив колось.

Братам українцям ( Ігор Калиниченко)

Учень
Не кажіть- “Навіщо жити,
І в журбі отак згасати?”,
Треба колосом незмитим
Рідні ниви засівати.

Де ви, лицарі й гетьмани,
Уставайте, відгукніться!
В бур’янів колосся в’яне,
А в пшениці- золотиться.

Хай з нас кожен прокладає
Щастя зоряні дороги,
Чорний вітер не здолає
Наші рідні перелоги.

Українці! Рідні браття!
Ще прийде весела днина.
Хай живе в серцях багаття
І квітує Україна

 Пісня: «Ой у лісі на полянці стояли повстанці»

 Ведучий
УПА це широкомасштабний партизанський рух опору, який був дуже добре організованим, мобільним, скоординованим і являв собою дійсно партизанську армію відмінну від усіх інших, що діяли в Другу Світову Війну. УПА ніколи не отримувала міжнародної допомоги. Зброю, боєприпаси, уніформу діставали в бою з нацистами і більшовиками. УПА володіла сіткою підпільних військових навчальних закладів. Також в кожному військовому  підрозділі перебував священник, котрий виконував функції капелана. Все керівництво УПА було високорелігійним і велику увагу приділяло захисту церкви на Західно-Українських землях від безбожного комуністичного режиму. УПА вела христову війну в ім’я віри, правди, справедливості з диявольським більшовизмом, котрий потопив в крові тисяч священослужителів мільйони вірних християн. Самовіддана боротьба воїнів УПА надовго залишилася в пам’яті народу і сприяла остаточному розвалу соціалізму, краху комуністичних і соціалістичних ідей в світі.

В УПА були люди різних національностей: росіяни, вірмени, грузини, узбеки, азербайджанці, німці, італійці, євреї і татари. Вони переходили в УПА, протестуючи проти політичних режимів Німеччини і Росії, переховуючись від їх спецслужб. Деякі були просто звільнені при депортації з залізничних ешелонів, при ув’язненні з тюрем Гестапо, СС та НКВД. Підрозділи УПА знищили багато високопоставлених ворожих командирів, котрі приймали участь в каральних операціях проти мирного населення. Два керівники найвищого командного складу ворожих армій Нацистського СА Віктор Люцце і Червоної Армії маршал Микола Ватутін, були знищені УПА. Каральні війська СССР жорстоко розправлялися із мирними людьми, котрі матеріально і морально підтримували борців за волю, а також із членами родин воїнів УПА. Найжорстокіші катування зазнавали родичі воїнів української армії, котрі боролися в підпіллі із більшовизмом. В тому числі і родичі головного командного складу УПА. Так, вся родина Романа Шухевича. Дружина і малолітні діти були арештовані, піддані фізичним і моральним катуванням та утримувалися як заручники.

Ведучий
Мирне населення високо цінувало боротьбу УПА і всіляко підтримувало військові підрозділи УПА. Завдяки підтримці мирного населення та хорошій організаційній діяльності вищого командного складу, успішні бойові дії велися до початку 50-х років і були направлені виключно проти каральної системи СССР. 5 березня 1950 року ворожі спецслужби вистежили в с.Білогорща під Львовом Головнокомандуючого Романа Шухевича з відділом особистої охорони. В нерівній битві з військами НКВД вони загинули, як Герої, знищивши чимало ворогів. Рівно через 3 роки, 5 березня 1953р. помер Сталін.
З 1950р. по 1954р. очолював УПА Василь Кук, котрий будучи раненим в бою попав в полон. Практично з початку 50-х років за рішенням головного проводу ОУН активні бойові дії згортаються, деякі формування розпускаються, а організаційна мережа переводиться в глибоке підпілля і основний напрям роботи зосереджується на пропагандивно-інформаційній діяльності. Левова частка найкращих сил ОУН та УПА отримує завдання легалізуватися, щоб в майбутньому підтримати та продовжити національно-визвольну боротьбу. Це завдання було успішно виконано і основні сили були збережені від повного знищення. Ці люди плекали ідею Української Державності протягом усього життя та передали її наступним поколінням. В наслідок чого у 1991 році постає Незалежна Українська Держава. Окремі відділи діяли включно до 60-х років.
Останній військовий обов’язок воїни УПА виконували в жовтні 1956 року коли сміливо боролися на кордоні з Венгрією, щоб допомогти Венгерському антикомуністичному повстанню. Українська Повстанська Армія була народною армією. Вона діяла в умовах бездержавності протягом багатьох років і повністю утримувалася народом.

 Пісня

Вчитель:  Десять років збройно –політичної боротьби УПА з найбільшими потугами світу, в тому сім років боротьби проти більшовицької Москви та її сателітів, боротьби, що ведеться в умовах мирної стабілізації після закінчення великої війни в Європі , боротьби, що охоплює не тільки значну частину території України, але території сусідніх держав, боротьби що з огляду на відому безоглядність ворога й застосовані ним жахливі методи поборювання, ведеться в умовах, яких досі ще незнала історія людства, – це факт у своїй величі такий неймовірний, що його пробують заперечити, чи хоч применшити його значення.

Вірш «Благословенна та держава, що має відданих синів!
автор: Наталія Козленко»

Учень
Заради щастя і свободи,
Заради гідності народу,
Заради честі України –
Вшануємо синів країни,
Тих, що в нерівному бою
Свою Вітчизну захищали
І кров за неї проливали!
Згуртована патріотизмом,
Від комунізму і фашизму
УПА загонами міцними
На захист встала України!

Учень
Бо патріот – це та людина,
Що кров, без жалю, до краплини
Віддасть за долю Батьківщини,
За свій народ, за незалежність,
За неба і ланів безмежність,
За Прапор наш жовто-блакитний!
УПА – стояла непохитно!
Героям України – слава!
Благословенна та держава,
Що має відданих синів!
Нехай боронить Матір Божа
Від ворожнечі та війни

На сцену виходить вояк у формі сотника УПА з автоматом на грудях.
-«Я воїн Української повстанської Армії, взявши в руки зброю, урочисто клянусь своєю честю і совістю перед Великим Народом Українським, перед святою Землею Українською, перед пролитою кров’ю усіх Найкращих Синів України та перед Найвищим     Політичним Проводом Народу Українського: Боротися за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу...»

Пройшли роки. Україна стала вільною і незалежною державою і знову має регулярну армію, яка присягається їй на вірність, клянеться її захищати. Ми низько схиляємо голови перед священним подвигом Української Повстанської Армії.

Покоління XXI ст. мають чітко усвідомлювати масштаби втрат, що поніс народ України, адже саме йому доведеться робити висновки на майбутнє. І тому сьогодні ми маємо докласти всіх зусиль, щоб у майбутньому житті українського народу це ніколи не повторилося. Ми просто зобов’язані назавжди увічнити у своїй пам’яті тих, хто став безвинною жертвою у боротьбі проти загарбників Німеччини  та Москви за майбутнє України.

Прошу вшанувати хвилиною мовчання світлу пам’ять членів УПА-ОУН, полеглих за волю і незалежність України.

Звучить гімн:  Боже великий єдиний”

Слова : Олександир Кониський
Музика: Микола Лисенко.

 Ведучий: Боротьба за незалежність України продовжується і зараз . На Донеччині  і Луганщині на превеликий жаль гинуть наші патріоти- добровольці  та воїни української армії.. У цій страшній борні  наш народ і наша армія мужніє, вдосконалюється і перемагає.

Схилімо голови низько перед пам’яттю і подвигом славних синів України- героїв УПА ,героїв небесної сотні і героїв АТО. 

Пісня «Пливе кача»

Учень

Пам’ятайте про тих, що безвісті пропали,
Пам’ятайте про тих, що не встали, як впали.
Пам’ятайте про тих, що згоріли як зорі,-
Такі чисті і чесні, як повітря прозоре.
Пам’ятайте про тих, що за правду повстали,
Пам’ятайте про тих, що лягли на заставах.
Пам’ятайте про тих, що стрибали під танки…
Є в місцях невідомих невідомі останки.
Є в лісах, є у горах, і є під горою –
Менше в світі могил, ніж безсмертних героїв.
Пам’ятайте про них і у праці, і в пісні –
Хай відомими стануть всі герої безвісні.

Ведучий:

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно, бо ти на всіх у нас одна.

Одна від Заходу й до Сходу, володарка земель і вод –

Ніхто не ділить хай народу, бо не поділиться народ.

Нехай ніхто не половинить, твоїх земель не розтина,

Бо ти єдина, Україно, бо ти на світі в нас одна.

 

docx
Додав(-ла)
Пастушин Ольга
Додано
5 грудня 2018
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку