ВИХОВНИЙ ЗАХІД ДО СТВОРЕННЯ УПА ТА ДО ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ

Про матеріал
ВИХОВНИЙ ЗАХІД ДО СТВОРЕННЯ УПА ТА ДО ДНЯ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ. Поєднання: від формування УСС до УПА та формування української державності. За сприяння військових формувань, дисиденського руху, національно- визвольного руху,творення української державності, захист її кордонів завдяки ЗСУ.
Перегляд файлу

Виховний захід до 80 - ї річниці УПА та Героїв захисників України

Тема виховного заходу: «Героїв Україна пам’ятає»

Мета виховного заходу:  поглибити знання учнів про Українську Повстанську Армію, розвивати прагнення в учнів до відродження української історії, ознайомити із життєвими і бойовими шляхами учасників національно-визвольних змагань, проаналізувати бойовий шлях УПА та формування Збройних Сил України, визначити взаємозв`язок між ними,  причинно – наслідкові зв`язки, вміти  давати оцінку діяльності націоналістів, які мали за мету проголошення незалежності, перевірити рівень засвоєних знань, спів ставляти події та факти, формулювати висновки, виховувати патріотично налаштоване підростаюче покоління, прищеплювати любов до Батьківщини, шанувати пам`ять Героїв.

Дівчина 1.

 (Вірш читає Шевчук Мирослава ) 

Я – Україна, я – Україна,

Лиш перед Богом я на колінах,

Кличу вас люди зліва і справа

В святу Державу, в мою Державу!

Гряде доба великих змін!

Народе мій! Вставай! Відчуй

І все тобі під силу стане!

Дівчина 2:

(Білокур Надія)

Моя Україно, народе мій,

Брати-українці, мої земляки!

Мерщій поєднаймо серця полум’яні

На вічні роки і прийдешні віки.

Вчитель:

З метою вшанування мужності та героїзму, захисників незалежності і територіальної цілісності, військових традицій Українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві Президентом України встановлено День захисника України (Указ від 14 жовтня 2014 року № 806) – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня. У велике свято Покрови Пресвятої Богородиці та день українського козацтва з  2005 року в Україні офіційно святкуються річниці УПА. З 2015 року вояки УПА отримали статус борців за незалежність України  XX століття.

Цього річ виповнюються 80- ті роковини створення УПА.

Даний  захід оголошується відкритим.

 

C:\Users\user\Downloads\20221021_103717.jpg 

 

Гімн Українських Січових Стрільців  «Ой у лузі червона калина

Вчитель :

Сьогодні, ми розпочали нашу зустріч з Гімну Українських Січових Стрільців.

Саме ця пісня вела українців в роки війни проти навали росіян та звучала в 1991 році  в лавах Верховної Ради України з вуст українських націоналістів, борців за державну незалежність, таких як В. Чорновіл,  Л. Лук`яненко та багатьох інших.

Через 108 років Гімн Українських Січових Стрільців  став хітом. Сьогодні від дорослого до малого кожен наспівує цю пісню.

Чому саме Українські Січові Стрільці ?

Тому що ядром формування української армії після доби козацтва були саме Січові Стрільці, які сформувалися у Льовові на передодні Першої Світової війни. Це була єдина військова формація у складі Австро – Угорщини. Під час урочистої присяги австрійці вимагали дати присягу на вірність монархії, але січові стрільці змінили більшу частину тексту присяги й  стали під жовто – блакитним прапором проти російської імперії й присягнули на вірність українському народу й обрали військові звання з доби козацтва. У 1917 у Києві зі стрільців, які потрапили до російського полону сформували окремий курінь, що був найбоєздатнішою частиною армії УНР, а після проголошення ЗУНР став ядром української галицької армії.  Логічним продовженням став визвольний рух та Організазіція українських націоналістів в 1929 році під керівництвом Романа Шухевича та формування повстанського супротиву – Української Повстанської Армії.

Як же ш сформувалася УПА ? (слайд 2)

Пропоную перегляд відео матеріалу від Українського Інституту Національної пам`яті. Історична довідка (6 хв).

Робота в 3 групах. (5 хв)

(кожна група має визначити що таке УПА, мета боротьби, в результаті чого утворилася, які були її керівники, проти кого боролися, яку роль відіграла УПА в сьогоденні).

C:\Users\user\Downloads\20221021_111122.jpg  C:\Users\user\Downloads\20221021_111138.jpg C:\Users\user\Downloads\20221021_112337.jpg

(У жовтні 1942р. у результаті об’єднання окремих відділів Української національної самооборони, січових військових формувань ОУН, які були сформовані в 1929 році була створена Українська Повстанська Армія. Вона стала грізною військовою силою, яка повела боротьбу як проти німецьких загарбників так і більшовицьких партизанів. З кінця 1943р. центр УПА перенісся в Галичину, де тривала боротьба проти німецького терору. З 1943 по 1950 роки Головним командиром УПА був генерал-хорунжий Роман Шухевич (псевдонім Тарас Чупринка), а з 1950 по 1954рр. – Василь Кук.

  З  1949-го, УПА реорганізована в збройне підпілля, що тривало до середини 1950-х. Через лави УПА пройшло понад 100 тисяч осіб. За участь у повстанському русі чи його підтримку каральними органами СРСР було репресовано понад півмільйона осіб.

 Діяльність УПА була логічним продовженням українського визвольного руху періоду Української революції 1917–1921 років, підпільно-бойової Української військової організації та Організації українських націоналістів (далі – ОУН) 1920–1930-х років.

Пропоную перевірити на скільки ви були уважні та володієте інформацією нашого заходу, шляхом гри в kahoot

 

C:\Users\user\Downloads\20221021_114647 (1).jpg C:\Users\user\Downloads\20221021_114635.jpg

Вчитель :

Боротьбу УПА у формі беззбройного опору підхопив дисидентський рух 1960-х років та національно-демократичне відродження кінця 1980-х – початку 1990-х.)
 

Питання до учнів

  1. Кого ви знаєте з українських дисидентів, націоналістів, які відстоювали ідею національно – демократичного відродження?

Орієнтовні відповіді учнів

  • Українські літератори(Іван Дзюба, Ліна Костенко, І. Драч, В. Стус…)
  • В’ячеслав Чорновіл – політичний діяч, дисидент, член Гельсинської спілки, політв’язень, другий голова Народного руху України, кандидат на посаду першого президента України.
  • Відомим є наш земляк Богдан Данилович Чорномаз (історик, дисидент, засновник філії Гельсинської спілки в м. Умань також засновник багатьох національно – демократичних організацій Уманщини:«Берегиня», «Меморіал», «Просвіта». Координатор Референдуму за незалежність України в Черкаській області, один з ініціаторів створення Всеукраїнського об`єднання «Свобода» на Уманщині. За те, що мав свою думку, відстоював свободу, як і багато інших діячів, частину свого життя провів у констаборах де був знайомий з групою політвязнів.

 

Можливо ви знаєте їх прізвища?

  • Так

-Левко Лук’яненко.

 Хто ж такий Левко Лук’яненко?

-  Левко Лук’яненко – політв’язень, український дисидент, борець за державну незалежність, автор Акту проголошення незалежності України. Левко Григорович понад чверть століття провів за гратами, 72 дні – у камері смертників. Проте не зрікся ідеалів і залишиться в пам’яті українців, прикладом патріотизму та відданості Україні, як і багато інших борців за державну незалежність.

 У 2018 році за ініціативи родини Чорномаз відбулася в нашому ліцеї зустріч з Левком Лук’яненком, який поділився спогадами зі свого життя.

(показ презентації).

 

Давайте ми з вами повернемося до Української Повстанської Армії й дамо відповідь на питання:

Яку роль відіграла Українська Повстанська Армія в сьогоденні. Чи зуміла вона створити державу ?

 

 

  • Розповідь учня

Українські повстанці вони не перемогли, але й не зазнали поразки, вони не створили держави, але вони не дали знищити українців, вони  змінили українців. Тому і в 1991 році Україна з’явилася на карті світу, як незалежна держава.

  • Тому і  повстанське Слава Україні, звучить і нині тим хто захищає Україну!

 

C:\Users\user\Downloads\20221021_113507.jpg C:\Users\user\Downloads\20221021_113539.jpg

 

Вчитель:  дійсно так, як говорив Степан Андрійович Бандера: що настане час коли один скаже Слава Україні!, а мільони відповідатимуть Героям Слава!

 

 Українська Повстанська Армія стала, яскравим прикладом для наслідування майбутнім поколінням.

Сьогодні, достойними нащадками Української повстанської армії є молодь, яка вже має право називатися захисниками Вітчизни ,бо брала активну участь у Революції гідності,  допомагає і підтримує українську армію з початку військових дій.

Саме вони є творцями історії нашої державності, яка згодом ввійде в шкільні підручники.

 Ми дякуємо всім, нашим захисникам: за життя, свободу, за можливість навчати наших діток, за мирне небо, за кожен відбій повітряної тривоги, який не закінчується атакою.

Дякуємо, батькам, які виховали, мужніх синів і дочок. Дякуємо тим хто має  звання Героя! Та шануємо пам’ять усіх захисників, які загинули захищаючи кордони та територіальну цілісність нашої держави від злого ворога.

C:\Users\user\Downloads\20221021_103808.jpg  C:\Users\user\Downloads\20221021_110237.jpg

Прошу переглянути презентацію з нашими Героями Паланської громади, які мають ім`я Героя посмертно та  вшанувати пам`ять всіх Героїв хвилиною мовчання.

Вчитель : на цьому наш захід оголошується завершеним.

Гімн Українських Січових Стрільців  «Ой у лузі червона калина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
1525
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку