Виховний захід до Всесвітнього дня ВБУ

Про матеріал

Інформаційний матеріал для початку проведення тижня водно-болотних угідь. Ця інформація дозволяє учням різних класів ознайомитися. саме чому Всесвітній день водно-болотних угідь (ВБУ) проводиться 2 лютого

Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\0_87863_179b55e6_L.png 

 

Інформаційна

хвилинка

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\3Boloto.jpg 

 

 

 

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\0_8782d_57a5acdb_L.png 


2 лютого – Всесвітній День охорони водно-болотних угідь

2 лютого в 1971р. в Іранському місті Рамcар підписано Конвенцію про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином, як середовище існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція). В 1996р. постійний комітет Конвенції вибрав 2 лютого – річницю підписання Рамсарської конвенції, - як дату святкування та проголошення Конвенції про водно-болотяні угіддя на усій земній кулі.

Щорічно проголошується нове гасло для проведення дня водно - болотних угідь. ЮНЕСКО оголосило 2013 роком водного співробітництва. Тема Міжнародного дня водно - болотних угідь 2013 року - «Водно - болотні угіддя і керування водними ресурсами»

У 1971 році Рамсарську конвенцію підписали 18 держав, у 2000 році їх стало 119, а в даний час до конвенції приєдналися 159 держав. Загальне число Рамсарських угідь , занесених до Списку, становить 1869 із загальною площею 1836000 квадратних кілометрів.

Сьогодні в Україні 33 водно - болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 678 тисяч гектарів. З них 22 водно - болотних угіддя отримали статус міжнародних у 1995 році. У 2004 році Бюро Рамсарської конвенції прийняло рішення про надання міжнародного статусу ще 11 водно - болотним угіддям України, які знаходяться у межах природно-заповідного фонду України

Водно-болотні угіддя

Відповідно до ст. 1 Рамсарської конвенції, під водно-болотними угіддями розуміють «райони маршів, боліт, драговин, торфовищ чи водойм — природних або штучних, постійних або тимчасових, стоячих або проточних, прісних, солонуватих або солоних, включаючи морські акваторії, глибина яких під час відпливу не перевищує 6 метрів».

ЗНАЧЕННЯ ВОДНО-БОЛОТНИХ УГІДЬ

Чому на водно -болотні угіддя звертають так багато уваги? Тому що їх роль в природних процесах і в житті людської спільноти надзвичайно велика і різноманітна. В числі найважливіших екологічних функцій водно - болотних угідь можна назвати наступні:

  •       вони накопичують і зберігають прісну воду;
  •       регулюють поверхневий і підземний стік;
  •       підтримують рівень грунтових вод;
  •       очищують води, утримують забруднюючі речовини;
  •       повертають в атмосферу кисень;
  •       вилучають з атмосфери і накопичують вуглець;
  •       стабілізують кліматичні умови, особливо опади і температуру;
  •       стримують ерозію, стабілізують становище берегів;
  •       підтримують біологічне різноманіття;
  •       служать середовищами існування багатьох видів рослин і тварин, у тому числі рідкісних і господарсько важливих.
  •       ВБУ України мають трансконтинентальне значення для збереження птахів, які щорічно мігрують між Євразією і Африкою та відпочивають і живляться на водоймах України. 

Значення водно -болотних угідь для людей значною мірою виникає з їх екологічної ролі. Людина багато в чому залежить від стану цих угідь , тому що вони :

• служать основним джерелом питної і технічно чистої води ;

• підтримуючи рівень грунтових вод , багато в чому визначають продуктивність сільськогосподарських угідь;

• служать базою деяких видів тваринництва (птахівництво, хутрове звірівництво, сінокоси) ;

• забезпечують господарства паливом, будівельними матеріалами, добривами (деревина, очерет, торф);

• грають роль сировинної бази різних промислів (рибний промисел, полювання, збір ягід);

являють великі можливості для туризму, рекреаційного використання;

• служать необхідним середовищем для життя корінних народів, що зберігають традиційний уклад країни.

Чому водно -болотні угіддя потрібно охороняти? За своїм становищем в ландшафті і особливостям використання людиною, водно -болотні угіддя - особливо вразливі екосистеми нашої планети, які в даний час знаходяться під найбільшою загрозою руйнування.

Водно- болотні угіддя зазнають інтенсивного господарського використання (забір води для зрошення, побутових та технічних потреб, видобуток торфу, біологічних ресурсів і т.д.).

Річки та озера схильні до забруднення промисловими і сільськогосподарськими стоками. Мало надії зберегти чистоту вод в низинах річок, якщо вони забруднюються в верхів'ях - тому заходи щодо збереження окремих водно -болотних угідь повинні ув'язуватися з природоохоронними заходами в межах всього басейну стоку.

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Додано
12 січня 2018
Переглядів
5015
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку