Виховний захід "Дорога в безсмертя"

Про матеріал
· поглибити знання студентів про Голокост, як одним із прикладів жорстокого ставлення фашистів до людей; · розкрити зміст подій, пов'язаний з трагедією в Бабиному яру, · продовжувати формувати основу культури міжнаціональних відносин у суспільстві, · виховувати почуття гуманності та сприяти формуванню толерантності у міжнаціональних відносинах, · виховувати гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших, · учити співчувати, співпереживати та допомагати ближньому.
Перегляд файлу

Дорога в безсмертя

 

Мета виховного заходу:

·        поглибити знання студентів про Голокост,  як одним із прикладів жорстокого ставлення фашистів до людей;

·        розкрити зміст подій, пов'язаний з трагедією в Бабиному яру,

·        продовжувати формувати основу культури міжнаціональних відносин у суспільстві,

·        виховувати почуття гуманності та сприяти формуванню толерантності у міжнаціональних відносинах,

·        виховувати гордість за тих співвітчизників, які віддали своє життя заради інших,

·        учити співчувати,  співпереживати та допомагати ближньому.

Відео

 

Учень. Пройду не раз відомими шляхами,

Де страх в повітрі висне до цих пір,

І хоч усе вже поросло мохами,

Його ніхто забути не зумів.

Це Голокост – всього одне лиш слово,

Та його сенс – пекучий болі жар,

Вбивали всіх!.. старого і малого,

І мало хто життя порятував.

Дивились в вічі, не щеміло серце,

Пуста душа і всі думки пусті,

«Як можеш ти стрілять? Скажи, убивце!

Вони ж прийдуть до тебе уві сні»

Чи їх вина, що родом із євреїв?

Чи їх вина, що не такі, як всі?

Невже ж і смерть заслужує трофеїв?

І щастя можна віднайти в сльозі?

Постане між думками знову прірва,

Над Яром смерть махне своїм крилом,

Якщо убивства - це є ваша віра,

Тоді скажіть: «Що ви назвете Злом?»

 

Ведучий. 1 листопада 2005 року Генеральна Асамблея Організації Об´єднаних Націй ухвалила резолюцію, в якій постановила, що день 27 січня це Міжнародний день пам´яті жертв Голокосту.

 

Ведуча . Цей день обрано не випадково: саме 27 січня 1945 року було звільнено від фашистів найбільший з гітлерівських концтаборів, Освенцим, розташований в  70 кілометрах від Кракова. Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

 

Ведучий Голокост (з давньогрецької — “цілопалення”, “жертвоприношення”) — найбільш розповсюджений термін, який позначає політику переслідування і знищення людей єврейської національності нацистським режимом   протягом 1933 — 1945 років. Самі євреї для позначення політики німецьких нацистів по планомірному знищенню єврейського народу вживають термін на івриті Шоа (“катастрофа”).

 

Ведуча: Головним, на думку нацистів,  що повинно об'єднувати людей, це їхня раса. Раса істинних арійців - це еліта, вона покликана керувати нижчими расами. Була поставлена мета - підпорядкувати собі всі народи, а тільки один народ - євреїв, знищити повністю, включаючи дітей.

Що ж стало приводом до  Голокосту?

Відео2

 

 

Ведучий. В Україні анти-єврейський геноцид носив особливо жорстоку форму. Напередодні війни на території України проживало 2,7 млн. євреїв. Таким чином Україна посідала перше місце у Європі й друге - у світі за їх чисельністю.

    Ведуча Для України печальним символом Голокосту є Бабин Яр,  де було розстріляно  понад 150 тис. осіб. Під час Другої світової війни фашисти використовували це урочище як місце масових розстрілів. Корінні кияни пам’ятають про страшні події вересня 1941 року, коли Київ окупували німецькі війська.

Ведучий .Бабин Яр було визначене місце розстрілу –   це один з найбільших на території Києва ярів, довжиною понад 2,5 км, глибиною від 10 до 50 метрів, де можна було б розмістити тисячі трупів. До Бабиного Яру існували зручні підходи, поряд залізнична станція Лук’янівка – товарна, що давало можливість створити враження у приречених, що їх чекає переїзд на нове місце проживання.

        Ведуча    Гітлерівські солдати і місцева поліція оточили синагоги і вивезли всіх, хто молився в невідомому напрямку - ніхто більше ніколи їх не бачив. Незабаром на березі Дніпра під Києвом стали знаходити мішечки з єврейськими молитовним приладдям. Особливо багато людей загинуло в Голосіївському лісі, який був завалений трупами. 28 вересня всюди було розклеєно оголошення німецької влади. У літературі наводяться різні варіанти цього наказу, хоча за змістом вони однакові.

     Ведучий.  Оскільки в цьому місці проходила залізниця, то багато євреїв думали, що їх збирають для евакуації в який-небудь концтабір в Німеччині, і цим пояснювали наказ захопити білизну і теплі речі. Саме тому основна частина київських євреїв спокійно зібралася на вказане місце.

 

         Ведуча .29-го числа місяця вересня 1941 року в бік Лук'янівки рушили тисячі киян. Вони йшли, навантажені речами, з торбинками ... В руках, з валізами, з вузликами. Несли грудника, вели зовсім маленьких за руки, котили перед собою коляски з неходячими старими.

Ось свідчення людей, які бачили пекло:

Відео

Учень.Світає, а тиша пахне горем,

А тиша пахне бенкетом вороння* –

Між сонцем, правдою і полем

Роса здригається зрання. Війна –

Кипить заобрій… чадіють зорі…

Тут кривда захід** кров’ю розп’яла:

Заплаче хто? Місяць на дозорі?

Євреї йдуть у пастку край села…

Надії ніц – мовчечки, покірно –

Кнутом шмагає доля. Кривіє тінь.

Покірно самим собі тернину –

Могилу копати задля хотінь

Чужих й несамовито-звірських;

Задля всевладдя над всевсим…

Життя одне й Бог сумує грізний

І точить спис відплатищем кривим…

                       *

Могила дихала і тріскалась земля

І вечір сповивав її імлою,

Могила байдужістю і житом поросла

І дикому свавіллю даниною.

Ведучий Тоді ще не було на озброєнні в катів ні душогубок, ні газових камер, ні крематоріїв в таборах смерті. І тому вся акція проводилася вручну - за допомогою кулеметів. І вбивці виконували цю роботу діловито, з німецькою педантичністю і з обов'язковими перервами на обід і вечерю, приготуванням на вогнищах кави.

Ведуча .Є таке прислів'я: „Хто згадає лихе — тому око геть. А хто забуде - тому два". Кров мільйонів невинних людей не дає нам права забути про одну з найбільших трагедій XX століття...

 

 

 

 

Учень 1.Зелене руно м'яко схили вкрило.

              Пташиний щебет шириться над ним.

              Блакитне небо розгорнуло крила

              Над місцем тихим, праведно-сумним.

 

 

        Учень 2  Тут є про що сказати ревній музі,

               Гортаючи столітній календар.

                 Лежить отут у святості і тузі

                 Ганебна пляма в серці - Бабин Яр.

 

Учень 3 Запікся на історії скрижалях,

              Закарбувався болем у віках

             Рік сорок перший: вересень безжальний

             І в тисячах очей предсмертний жах.

 

Учень 4 Страшні останки - черепи і кості -

            В землі не тліють, - пам'ять стережуть. 

            Щоб людство більш не знало голокостів,

             Про Бабин Яр не сміємо забуть.

 

Ведучий .Пам‘ять про трагічні уроки історії – Голокост єврейського народу та геноцид ромів часів Другої світової війни - невід‘ємна складова формування системи цінностей  у сучасному суспільстві. Говорячи про Голокост, слід зазначити, що це поняття довгий період замовчувалось.

   Ведуча. Генеральний директор міжнародного благодійного фонду «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», колишній депутат Європарламенту Марек Сівець, заначив: «Ми повертаємось подумки до початків: Гітлер репресував євреїв, а по тому Сталін намагався замовчати пам’ять про це. Ми прагнемо відновити справедливість і вшанувати жертв тоталітарних режимів. Нагадую: по війні у Радянському Союзі замовчували трагедію Голокосту, забороняли людям пам’ятати про це»

Ведучий Хай  навічно  збережеться  пам’ять  про  страждання  і катування  мільйонів  вбитих  дітей,  жінок,  старих.  Хай  світла пам’ять  замучених  буде  грізною  пересторогою  добра,  хай  попіл спалених стукає в серця живих та закликає до братерства людей і народів.

Ведуча: А зараз хвилиною мовчання вшануємо пам’ять всіх, хто став жертвою злочинних вбивств фашистів у роки Другої Світової війни.

(Хвилина мовчання)

Ведучий. Час може зарубцювати рани. Та він безсилий загасити нашу пам’ять. Але ми повинні з вами розуміти, що  шовінізм  не можна перемогти лише силовими чи чисто політичними методами. Боротьба з цим злом проходить через душі людей. Крапку може поставити лише перемога людського розуму та волі.

 Ведуча. Історія Бабиного Яру в минулому сторіччі, зокрема в часи Другої світової війни страшна і повчальна. Десятки тисяч жертв – це реальна ціна за людську безвідповідальність і маніакальне бажання панувати над світом. Водночас, це повчальний урок для нинішнього покоління, яке має знати усю правду про одну з найбільших трагедій людства.

. Ведучий На цьому захід, присвячений вшануванню пам’яті жертв  Голокосту, оголошується закритим.

1

 

docx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку