Виховний захід "Хллоуін по українськи"

Про матеріал
Хеловін - старовинне кельтське свято, святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза. Діти, одягнені в страхітливі костюми, лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами). Історія свята нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського дня Помони (богині рослин) і християнського "Дня усіх святих". Більшість людей вважають це свято нешкідливою веселістю.
Перегляд файлу

Хелоуїн по українські.

Виховний захід.

Мета: Нагадати учням про традиції у святкуванні свята Хелоуїн, нагадати які є традиції в Україні пов’язані з гарбузем; поглибити знання про корисність овоча гарбуз; навчити виготовляти корисні речі своїми руками; розвивати творче та креативне мислення; виховувати уміння працювати в команді.

Вступна частина.

Хеловін (Хеллоуїн) - “свято”, яке ще зовсім недавно широко святкували лише в США, тепер має популярність і в Україні, щоправда, мода на нього дещо згасає. Що ж це за свято, відкіля воно бере свій початок?

Хеловін - старовинне кельтське свято, святкується в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Атрибутом свята є світильник у вигляді голови з гарбуза. Діти, одягнені в страхітливі костюми, лякають дорослих, а ті відкуповуються від маленьких примар подарунками (звичайно солодощами). Історія свята нараховує тисячоліття, починаючи від кельтського фестивалю Самхейн, римського дня Помони (богині рослин) і християнського "Дня усіх святих". Більшість людей вважають це свято нешкідливою веселістю.

В США це свято було поза законом до 1845 року. Після цього Америку наповнили емігранти з Ірландії, що втікали з Європи після так званого "картопляного голоду" 1845-46 років. Вони і привезли з собою старовинне свято Друїдів -Хеллоуїн. Але щоб зрозуміти значення Хеловіна, необхідно ще більше заглибитися в історію. В оригіналі це свято називалося зовсім інакше. Воно зародилося серед кельтських народів задовго до Різдва Христового. У цих народів була традиція - святкувати кінець літа, приносячи жертви своєму богу Саману. Він був "паном смерті і злих духів". Цього дня святкувався початок нового року кельтів.

Кельти рахували 1 листопада днем смерті, тому що листя з дерев опадало, дні ставали коротшими, сонце сідало раніше, а температуpa повітря різко падала. Вони вірили, що їх бог сонця Мак Олла починав втрачати силу через зростаючу силу пана смерті Саману. Крім того, вони вірили в те, що 31 жовтня Саман збирав духів всіх померлих за останній рік. Вони, згідно їх переконанням, мешкали в тілах тварин в покарання за свої злі справи. Напередодні фестивалю на честь Саману - тобто 31 жовтня - цим духам дозволялося повернутися додому і відвідати живих. З метою захистити людей, священики друїдів проводили диявольські церемонії поклоніння темним силам, під час яких в жертву приносилися коней, котів, чорних овець, буйволів, а також людей. Їх поміщщували в окремі клітки і спалювали на попіл. Це все робилося, щоб задобрити Саману і захистити себе від злих духів.

 

Творче завдання.

Оскільки головним атрибутом цього свята є гарбуз, то пропоную вам згадати приказки, повір’я та традиції українців пов’язані із цим овочем.

Учні працюють у командах по 2 або 4 чоловік.

1 команда:

В Україну гарбуз потрапив лише на початку XVIстоліття. Зайняв своє почесне місце у народній медицині, кухні та обрядовості. Він так уже прижився на українській землі, що увійшов у фольклор як свій рідний.

(Звучить українська народна пісня "Гарбуз білий качається" в обробці М. Лисенка)

Саме з гарбузом пов'язаний старовинний український звичай. Якщо до дівчини сватався хлопець, який їй не подобався, то вона підносила йому гарбуза. Всі ми пам'ятаємо "Сватання на Гончарівці" і дурного Стецька з гарбузом, і ще одного горе - героя - конотопського пана сотника Микиту Уласовича Забрьоху із повісті "Конотопська відьма", якому теж піднесла печеного гарбуза гарна дівчина Олена.

(Звучить українська народна пісня "Мав я раз дівчиноньку чепурненьку")

2 команда:

Гарбуз - це справжня аптека в мініатюрі. У ньому до 15% цукру, є крохмаль, калій, натрій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь, кобальт. Головна цінність - велика кількість каротину, у два рази більше ніж у моркви. В м'якоті багато вітаміну D. Дітям гарбуз корисний тому, що прискорює ріст, а нам, людям похилого віку, покращує засвоєння кальцію, який укріплює кістки та зуби. Ці вітаміни сповільнюють старіння і допомагають підтримувати в нормі оптимальну вагу. Як і всі оранжеві плоди, гарбуз вважається антидепресантом. Їжте його частіше і ніякі депресії вам не страшні.

Не можу втриматись і не сказати добре слово про нашого доброго помічника - гарбуза. У разі серцево-судинної недуги, порушень обміну речовин, особливо ожиріння, захворювань печінки, гарбузова дієта дає чудовий ефект. Не слід забувати про неї і тим, хто скаржиться на набряки найрізноманітнішого походження: 3-4 місяці їсти гарбуз у сирому, вареному, печеному вигляді. Для лікування нирок вживають сік з сирого гарбуза — по 1/2 склянки три рази на добу. Солодкий оранжевий сік має заспокійливий ефект, покращує сон. Пийте його по склянці 3 рази на день до їди. Стакан соку, випитий на ніч, заспокоює нервову систему і сприяє здоровому сну. Страви з гарбуза рекомендують при гепатиті, холециститі, жовчокам'яній хворобі. Оскільки оранжева м'якоть не викликає великого виділення шлункового соку, вона стимулює швидке заживлення виразки. Панацея від усіх хвороб - гарбузовий мед: 1 кг очищеного і натертого гарбуза , 200 гр цукру добре вимішати і дати настоятись. Сік, який виділився, відділити від м'якоті і випарити до густоти, в кінці додати трохи кориці і гвоздики.

 Гарбузове насіння з давніх часів використовують в народній медицині як антигельмінтний засіб: 1 склянка очищеного гарбузового насіння, 2 сирих яєчних жовтка, 1 ст. ложка меду, додати 1 склянку кип'ячої води. Прийняти зранку натщесерце. Потім покласти під правий бік гарячу грілку і полежати 2 години. Через 10 днів повторити, через 10 -ще.

Гарбузи були і є для людей і їжею, і посудом, і складом для зерна. У Новій Зеландії живе стародавній народ - маорі. У легендах цього народу зазначено, що ті гарбузи, із яких маорі роблять посуд, дав їм сам Бог. День, коли вони садять гарбузи — святковий.

 Цікаво, що і зараз у Середній Азії зберігають крупи і зерно у висушених гарбузах, в Молдові в гарбузах все засолюють і кажуть, що так добріше, ніж у дерев'яній кадці, африканці зберігають у гарбузах воду і вино, роблять плоти для переправи через річку і музичні інструменти. В Парагваї, де люблять парагвайський чай - мате, обов'язково п'ють через тоненькі трубочки із посудини колебас, зробленої із невеличкого висушеного гарбуза. У жовтні в Канаді широко відзначають велике національне свято - День Подяки. Особливо його шанують і урочисто відзначають переселенці з України. Так ось, за святковим столом навіть найбагатших людей, неодмінно повинен бути печений гарбуз і страви з нього.

3 команда:

Конкурс загадок.

 Повна хата горобців та нікуди вилізти.

 Не кінь, не віл, а прив'язаний

 Ні вікон, ні дверей, повна хата людей

 Ходить по городу великого роду

 Без рук ,без ніг, а виліз на пліт

 Ліз Мартин через тин, сам переліз, а голову на тину залишив

 Жовтий карапуз, та й загруз, бо насіння стільки має, що аж боки роздимає, через те й загруз.

Командне завдання.

Страв із гарбуза дуже багато користь їхню ми вже знаємо тож творчий конкурс команд починаємо.

Створити меню в якому присутні: перша страва(1 команда), друга страва(2 команда), десерт(3 команда). Але всі страви обов’язково із гарбуза.

 

 

1 команда:

Суп з гарбуза та грибів


 

 

 

 

 

 

Інгредієнти:

 – 200 г гарбуза,

 – 200 г грибів,

 – 2 картоплини,

 – 1 помідор

 – корінь петрушки,

 – цибулина,

 – 2 ст. ложки олії,

 – 5 стаканів води, сіль, перець за смаком, зелень.


Приготування:

Гриби та цибулю нарізаємо невеликими шматочками, подрібнюємо корінь петрушки, перемішуємо та пасеруємо суміш на олії. Картоплю та гарбуз, порізані на брусочки, заливаємо гарячою водою та варимо 10 хвилин. Додаємо овочі, порізані помідори, сіль, перець, варимо до готовності, Перед подачею додаємо подрібнену зелень.

2 команда:

Овочеве різото з гарбузом


 

 

 

 

Інгредієнти:

 – 200 г м’якоті гарбуза,

 – 1 ст. л. рису,

 – 50 г твердого сиру,

 – 1,2 л м’ясного або курячого бульйону,

 – 50 мл білого сухого вина,

 – 50 г вершкового масла,

 – рослинна олія, сіль – до смаку.


Для декору:

 – невеликий гарбуз «гітара» або 2 маленькі круглі гарбузи.

 

Приготування:

Рис промий, залий водою і дай настоятися 1,5 години.

М’якоть гарбуза наріж шматочками та присмаж на рослинній олії. Потім наріж цибулю та додай до гарбуза. До гарбуза й цибулі додай рис, продовжуючи смажити на повільному вогні доти, поки рис не вбере олію. У посуд із рисом і овочами влий вино та продовжуй тушкувати, поки вино не випарується. Потім влий один ополоник гарячого бульйону і тушкуй до випаровування. Коли бульйон вбереться, влий ще один ополоник – так до кінця вливай бульйон, поки він не скінчиться, при цьому весь час помішуй рис. Коли вливатимеш останній ополоник бульйону, додай тертий сир, вершкове масло, сіль, усе ретельно перемішай і зніми з плити. Накрий гарбузове різото кришкою та дай настоятися 10-15 хвилин.  Гарбуз «гітару» розріж уздовж, видали м’якоть, використовуй як блюдо для подачі різото на стіл. Перш ніж подавати різото, дно та стінки блюда-гарбуза вистели фольгою. Якщо використовуєш 2 маленькі декоративні гарбузи як «тарілки» під різото, дій так само – зріж шапочки гарбузів, видали м’якоть, застели фольгою і наповни різото.

3 команда:

Оладки з гарбуза і яблука


 

 

 

 

Інгредієнти:

 – 400 г гарбуза,

 – 1 яблуко,

 – 2 яйця,

 -1 склянка борошна,

 – 0,5 склянки кефіру,

 – 2 ст. ложки цукру,

 – 3-4 ст. ложки олії, кориця на кінчик ножа, сіль за смаком.


Приготування:

Яблуко і гарбуз помийте, очистіть від шкірки і насіння. Яблуко і гарбуз натріть на крупній тертці. Змішайте яйця, цукор, сіль, корицю, кефір, додайте борошно і перемішайте. Додайте в тісто гарбуз, яблуко і ще раз перемішайте. Ложкою акуратно викладайте оладки з гарбуза і яблука на трохи розігріту сковороду з олією. Смажте оладки з гарбуза і яблука на слабкому вогні під кришкою з двох сторін до готовності 4-5 хвилин. Зняті зі сковороди оладки з гарбуза і яблука помістіть на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир. Подавайте оладки з гарбуза і яблука гарячими зі сметаною або варенням.

 

Творчий майстер клас.

На майстер класі ми будемо виготовляти гольницю у вигляді гарбузика.

Матеріали та інструменти: фетр помаранчевого, чорного та коричневого кольору, жовті, коричневі та чорні нитки муліне, ножиці, голка, синтапон, фольга.

Інструкційна картка

Виготовлення гольниці «Гарбузик»

№ з/п

Зміст технологічної операції

Графічне зображення

1

З помаранчевого фетру вирізаємо коло потрібного розміру.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4913.jpg

2

Обшиваємо коло по краю, швом вперед голка.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4914.jpg

3

Стягуємо коло та наповнюємо його синтапоном. Отвір зашиваємо.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4915.jpg

4

Із коричневого фетру вирізаємо деталі для хвостика. Робимо хвостик із фольги.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4918.jpg

5

Петельковим швом зшиваємо хвостик.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4919.jpg

6

Жовтими нитками робимо «утяжку», тобто надаємо нашому колу форму гарбузика.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4917.jpg   C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4916.jpg

7

Потайними стібками пришиваємо хвостик до гарбузика.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4920.jpg

8

Із чорного фетру вирізаємо оздоблюючи частинки. Павучок, кажан, очки, ніс, ротик.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4921.jpg

9

Пришиваємо оздоблюючи деталі до гарбузика.

Гольниця готова.

C:\Documents and Settings\user\Desktop\тиква\IMG_4922.jpg

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гусарова Антоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Технології, Виховна робота
Додано
21 квітня 2020
Переглядів
2514
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку