Виховний захід "І на Марсі яблуні цвістимуть..."

Про матеріал
Розширити світогляд учнів, поглибити їх знання в області космонавтики і авіації; розкрити значення дослідження космосу в житті людини, ознайомити учнів з автобіографічними даними видатних конструкторів ракетно-космічної техніки, привити цікавість до пізнання космічних просторів
Перегляд файлу

Виховний захід на тему

 

«І на Марсі яблуні цвістимуть…»

 

Вчитель: Кохан Н. Д.

 

 

 

Голос із-за сцени.   Передаємо повідомлення  про перший у світі політ людини в космічний простір. 12 квітня 1961 р. у Радянському Союзі виведено в космос на орбіту  перший у світі  космічний корабель «Восток» із людиною на борту. Пілотом – космонавтом космічного корабля- супутника  «Восток»  є Юрій Олексійович Гагарін.

Учитель.

Дорога в космос!

О жага століть;

Ще з того дня,

Як напівдикий пращур

У небо кинув каменем із пращі,

Вона живе, і манить, і болить.

Дістати неба! О крамольна мисль,

Ти жевріла, хоч як Господь не стежив!

 Тебе несли стріла і пружний спис,

І жирна скирта, й  вавилонська вежа.

І – сталося!

1-учень.  Погляньте на зоряне небо. Примарна мерехтливість далеких світів вабить до себе  й водночас лякає, приворожує гірляндами сузір’їв  і застерігає про небезпеки на незвіданих стежках пізнання. Людина завжди хотіла літати в небі, як  птах, а вдивляючись у темні глибини космосу, де таємничо мерехтять зорі, їй не давали спокою питання: «Чи самотні ми у Всесвіті? Чи є брати за розумом і які вони?»

2-учень. Холодне світло далеких світів у давнину було провісником людських доль. Одним зорі віщували славу й багатство, іншим – прикрощі та біль втрат. Їхні промені, що пронизували неймовірні  для уяви відстані, спостерігали  єгипетські фараони й київські князі, мушкетери Людовіка й будівельники Байконуру.

3-учень.  Космонавтика -  одна з галузей науки і техніки, яка ховає в собі ще багато таємниць. Польоти в космос – давня мрія людини. Минули століття роздумів про Всесвіт, що нас оточує. Без телескопів та будь- якої техніки, ще не знаючи законів руху, лише спираючись на візуальні спостереження  зір і планет, піонери науки про Всесвіт заклали підвалини  нового світогляду. М. Коперник і Г. Галілей поклали початок справжньому вивченню космосу. Дослідження руху планет спричинилися до відкриття спочатку описових законів Й. Кеплера, а потім – закону всесвітньго  тяжіння І. Ньютона.

4-учень.

Ом, Ампер, Ньютон, Паскаль.

Лєбедєв, Попов, Столєтов –

Не полічити всіх на жаль.

Хто відкрив її секрети.

Тут Ейнштейн і Фарадей, Резерфорд і Бор, Гальвані.

Скільки вже було ідей!

Вірю: це ще не останні.

5-учень. Згадаємо найбільш цікаві легенди. Легенда про Дедала та Ікара.

Найталановитіший митець, афінський скульптор Дедал, рятуючись від смерті, до якої його прирекли  за навмисне вбивство свого племінника, утік на острів Крит, до могутнього царя Міноса – сина Зевса та Європи, який згодом захотів лише сам користуватися творами митця, тож утримував його, як полоненого. Дедал довго думав, як же визволитися з неволі, і, нарешті , знайшов спосіб: «Якщо я не можу урятуватись  від влади Міноса ні  суходолом, ні морем, то відкрите  ж для моєї втечі небо! Ось шлях. Усім володіє Мінос, лише повітрям він не володіє». Дедал узявся до роботи. Він набрав пір’я, поскріплював його лляними нитками й воском і почав виготовлення чотирьох  великих крил (для себе і для сина Ікара). Батько дав поради синові щодо польоту. Вони одягнули крила  на руки і злетіли. У швидкому польоті  Ікар забув поради батька. Палаюче сонячне проміння розтопило віск, крила розлетілися в повітрі, і він упав зі страшенної височини в море та загинув.

6-учень. Одним із перших, хто мріяв відвідати Місяць , був король Етан, який правив Месопотамією ще 2300 років тому до нашої ери. Як оповідає легенда, він вирішив здійснити міжпланетну подорож на спині могутнього орла. Проте коли орел піднявся за хмари, у короля запаморочилося в голові – і він упав на землю.

7-учень. За легендами, здійснив політ у небо і прославлений полководець давнини Олександр Македонський (356-323 рр. до н. е.). Він нібито запряг  кількох голодних грифів, наколов на кінчик списа шматок м’яса й піднявся в небо. Спочатку Олександр бажав долетіти до «кінця світу», а вже потім на Місяць. Проте йому не пощастило: піднявшись у небо, він побачив, що море згорнулося кільцями, мов гадюка, злякався цього й повернувся назад.

8-учень. Грецькому письменнику Лукіану Самоському (125-180рр до н.е.) фантазія підказала подорожувати в повітрі за допомогою орлиних крил, прив’язаних ремінцями до плечей , або на морському кораблі , що піднімається вгору…завдяки урагану!

9-учень. Китаєць Ван-Ху, який жив у ХV ст., пропонував використати для польотів на Місяць кораблі, що їх приводять у рух порохові ракети.

10-учень. Французький письменник Сірано де Бержерак пропонував полетіти на Місяць за допомого колісниці, наповненої ракетами, або космічного корабля, який приводить у рух пучком світла високої концентрації.

11-учень. Англійський письменник Френсіс Годвін посилає на Місяць героя своєї книги верхи на дикому лебеді (1638 р.)

12-учень. Жуль Верн відправив у подорож на Місяць трьох космонавтів у порожнистому гарматному ядрі, яким вистрілили з гігантської космічної ракети.

1-учень.  Уперше побачити Землю з висоти пташиного польоту людина змогла тільки з винайденням повітряної кулі – 1783 р., а з винайденням літака така можливість з’явилася практично у всього людства. Саме наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. повітроплавання, що бурхливо розвивалося, й авіація, яка тільки-но зародилася, дали поштовх усім мрійникам у світі, воскресивши прекрасну мрію про польоти до інших світів.

Учитель.

За стенами тюрьмы белым-бело,

Как лист бумаги, и на сердце праздник –

То вдохновенье в камеру вошло

В минуты ожиданья смертной казни.

Царю надменному лютейший враг

К свободе путь хотел найти в терроре.

В последний миг он к солнцу сделал шаг,

Мечтая о космическом просторе.

Не потолок тюремный – небеса

Он видел и в цепях свою планету,

И слушал звезд далеких голоса,

 Рисуя на сырой стене ракету.

Рассвет забрезжил.  Барабанщик бьет –

Склоняются к ногам скупые травы.

Взошел Кибальчич не на эшафот –

На пьядестал бессмертия и славы

                   ( И. Мирошников)

2- учень.  1881 р. проект літального апарату, для руху якого не потрібна атмосфера, запропонував Микола Іванович Кибальчич (1853-1881рр.), який народився в місті Короп (нині – Чернігівська область). Приїхавши до Санкт- Петербурга, він поринув  у революційне життя й водночас займався наукою. 1881 року М. Кибальчич потрапив до в’язниці як учасник замаху на царя Олександра ІІ. Його звинуватили у виготовлені чотирьох кидальних снарядів для замаху 1 березня. Експерти на суді не змогли приховати свого захоплення талантом Кибальчича.

3-учень. Перебуваючи в камері смертників, він використовував кожну секунду, щоб завершити своє проектування апарата для польоту в космос. На стінах камери М. Кибальчич, якого прокурор назвав «видатним фахівцем і талановитим винахідником», накреслив проекти літального апарату, який мав переміщуватися за принципом реактивного руху й не потребував атмосфери як опорного середовища. Проект та ескізи М. Кибальчича, у яких містилася будова літального апарата для польоту людини, пороховий двигун, процес керуванням польотом за рахунок зміни кута реактивного руху, режим горіння , стійкість апарату, перебували в Петербурзькій  жандармерії до серпня 1917 р. Віддаючи належне внеску М. Кибальчича у ракетобудування,його ім’ям назвали кратер на Місяці.

4-учень. Автором фундаментальних наукових розробок із теорії руху ракет, а також багатьох важливих відкриттів в аеродинаміці, ракетній техніці й  теорії міжпланетних сполучень, основоположником космонавтики є Костянтин  Едуардович Ціолковський.

Учитель.

Строил  на бумаге физик гениальный

Первые ракеты, первый космодром.

В старенькой Калуге мир провинциальный

Окрестил ученого старым чудаком.

Под окошком шли вьюжные метели,

А мудрец фантазии разжигал костер:

 - Человек не будет вечно в колыбели,

Выйдет он на солнечный голубой простор.

Быстро пролетели голубые весны,

Шёл провидец к цели и не знал о том,

Что Колумб Вселенной по тропинке росной

Выбежал навстречу Солнцу босиком.

5-учень. Він на багато десятиліть передбачив шляхи розвитку космічних апаратів  і, зокрема, штучного супутника Землі; він мріяв про космічні поселення, які б літали з великою швидкістю навколо нашої планети; науково обґрунтував можливість виходу людини в космос, заселення інших планет, використання енергії Сонця.

Его манили дальние планеты,

6-учень. Кондратюк  Юрій Васильович -  український учений винахідник, один із перших творців і дослідників ракетної техніки. Народився 7 вересня 1900 р. у м. Луцьку. Ю. Кондратюк розробив ряд схем ракет для міжпланетних подорожей, багато працював над проблемою космічних польотів, запропонував створити станцію-супутник Місяць.

Учитель.

Лежать безмежними світами

 Галактики довкола нас.

Під голубими парусами

У безвість відпливає час.

Ми конструюємо ракети,

щоб мрію втілити в метал.

З’єднались фізики й поети, -

Один в них клич одна мета.

Одні думки, одні надії –

У розрахунках та рядках.

І марсіанські вітровії

Бушують у бентежних снах.

7-учень. Розвиток ракетно-космічної техніки в нас пов’язаний з іменем академіка Сергія Павловича Корольова, який народився в Житомирі 12 січня 1907р. Ще з дитячих років він мріяв літати. Він почав займатися ракетоконструюванням у ті часи, коли багато науковців  називали ракети дивацтвом.

8-учень. Молодий інженер С. Корольов створив та очолив групу вивчення реактивного руху, сперечався й доводив свою правоту маловірам. Він уперше відірвав людство від земного тяжіння й вивів його в космічний простір. Під керівництвом С. Корольова вперше у світі були проведені запуски штучних супутників Землі та Сонця, польоти перших радянських космонавтів на кораблях «Восток» і «Восход», польоти перших автоматичних апаратів на Місяць, Венеру й Марс, а також здійснена посадка на Місяць.

9-учень Під його керівництвом було створено штучні супутники Землі серії «Електрон» та «Молния-1», перші три міжпланетні розвідники серії «Зонд».

 10-учень. Ознайомимося з хронологією подій в освоєнні космосу.

4 жовтня 1957 року – запуск першого штучного супутника Землі. Зародження космічної ери, ери освоєння навколоземного космічного простору.

11-учень. 3 листопада 1957 р. на борту першого штучного супутника злетіла в космос жива істота – собака Лайка. Супутник літав на орбіті 5 місяців і 11 днів.

12-учень. 1 лютого 1958 р. було запущено перший у США  штучний супутник Землі  із першою експериментальною сонячною батареєю. Він понад 10000 разів облетів навколо Землі Й проіснував до 6 квітня 1960р.

1-учень.  1 січня 1959 р. – старт першого космічного апарата з автоматичною станцією «Луна-1»  на борту в напрямку Місяця і стала штучним супутником Сонця.

2-учень. 14 вересня 1959р. – станція «Луна-2» досягла поверхні Місяця.

7 жовтня 1959 р. станція «Луна-3» вперше сфотографувала зворотний бік Місяця.

3-учень. 20 серпня 1960р. – запущено перший  штучний супутник Землі              «Корабель-супутник 2» із собаками Стрілка й Білка та рослинами на борту.

4-учень.12 квітня 1961 р. о 9 год. 7 хв. за московським відбувся перший в історії політ людини в космос. Юрій Олексійович Гагарін зробив виток навколо Землі на кораблі  «Восток». 

5-учень. Юрій Олексійович Гагарін облетів планету за навколоземною орбітою за 108 хвилин. Його називали Колумбом космосу, першим громадянином Усесвіту, сином Землі. Життя його,  на жаль, було дуже коротким.

6-учень. Дитинство Ю Гагаріна минуло в селі Клушино Смоленської області, потім – у невеличкому містечку Гжатську, Його батько й мати були селянами. Про батька в селі говорили: «Золоті руки в Олексія Гагаріна!» . Він виконував будь-яку роботу – і столярську, і мулярську, і слюсарську. До цього він привчав і своїх дітей – трьох синів і дочку.

 

7-учень. Великий внесок у розвиток космонавтики зробили й українці.

Учитель.

Облетіла світ новина:

Є держава Україна

І держава ця фактично

З дня народження – космічна,

Бо давно вже стало звичним6

Серію ракет космічних

Виробляють в Україні

Донедавна  і понині.

А начиння електронне

Для космічних кораблів,

Для ракет багатотонних –

Це від харківських майстрів.

І в Одесі не рачкують,

Теж для космосу працюють.

Фали йдуть зі «Сталь канату»,

А для їжі концентрати.

Головним же вкладом буде,

Є та й буде – це вже люди.

Кондратюк наш знаменитий,в космос він проклав орбіти.

В Україні народився

Сам конструктор кораблів,

Тут літати він навчився,

В космос думкою летів.

Є програма  - «Старт космічний».

Зовсім скоро стане звичним,

Запускати буде в нормі

Всі ракети із платформи,

Вже літають день і ніч

Супутники на ймення «Січ».

Є супутники погоди,

І розвідники природи.

Міжпланетні будуть старти,

Це вже дійсність, а не жарти.

Хай космічні старти будуть

Лише всі на користь людям

8-учень. Наша розповідь була б неповною, якби ми не згадали про космонавтів- українців. Зібрати відомості про українських космонавтів – справа нелегка. Деякі імена космонавтів, які загинули, виконуючи службові обов’язки, і досі невідомі. Так, один із них  - Валентин Бондаренко – згорів у ракеті на Землі 23 березня 1961 р., коли йому було  лише 24 роки. Тож назвімо імена тих, про кого є відомоті.

9-учень. Валентин Глушко (1908-1989) – друга після С. Корольова постать у космонавтиці – народився в Одесі. Конструктор першого у світі електротермічного двигуна . Під його керівництвом було  створено реактивні двигуни, які працюють на різних ракетах носіях: від першого супутника Землі до сучасних потужних ракет.

10-учень. Павло Попович – перший український космонавт – двічі побував у космосі, загалом провівши там 18 діб 16 годин 28 секунд; входить до десятки перших космонавтів. Народився 1930 р. в смт. Узин поблизу Білої Церкви. Він гарно співав, а ще писав вірші. Ось його рядки.

Учитель.

Чув не раз я про любов до моря

І до неба в серці ніс любов.

Під високим голубим простором

Безліч кілометрів сам пройшов

Я іду Галактико! Завія

На шляху не спинить мій приліт.

Зрозумійте,  зорі, син Землі я,

Це від неї вам несу привіт!

А якщо ж десь в зоряному небі

Під сліпим дощем я упаду, -

Земле, буду линути до тебе

І в тобі продовження знайду.

Чи золою в степ, металом в гори,

Чи дощем над голубим Дніпром, -

Поверни життя мені  в просторах,

Щоб зійшов я золотим зерном.

11-учень.  Слідом за ним  космічні вершини підкорили…

Георгій Береговий

Олександр Волков

Леонід Кизим

 Володимир Ляхов

Георгій Гречко

Леонід Попов

 Георгій Шохін

Георгій Добровольський

Віталій Жолобов

Володимир Васютін

Анатолій Левченко

Анатолій Арцебальський

Василь Циблієв

Юрій Гідзенко

Юрій Онуфрієнко

Юрій Маленченко

 

12- учень. Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 р.  у Чернігівській області. У 1971р. після складного відбору потрапив до загону радянських космонавтів. У червні 1995р. узяв участь у відбірковому конкурсі на спільний українсько-американський політ і переміг.

З 19 листопада до 4 грудня 199р. у складі міжнародного екіпажу здійснив політ на кораблі багаторазового використання «Колумбія».

Леонід Каденюк – людина суворої дисципліни, військової витримки. Герой України, льотчик-космонавт – один із символів нашої держави в усьому світі. Побувавши в космосі один раз, мріє побачити його ще.

1-учень. Здавна космос вабив до себе людину, яка намагалася розгадати його таємниці. Багатьма таємницями космос поступився перед людством. За безліччю складних явищ, які відбуваються в космосі, спостерігають тисячі науковців. Телерепортажі з Місяця ведуть автоматичні станції, зелений вимпел доставлено на планету загадок – Венеру, радіохвилі зондують далекий Юпітер, автоматичні міжпланетні  станції  досліджують комету Галлея.

2- учень. Проте космос усе ще приховує від нас безліч невідомого. Та немає такої таємниці , яку б не подолали людський розум  і людська  праця. Настане час – і земляни освоюватимуть інші планети.

 Учитель.

Помчать нас ракети в космічні світи,

До подвигів серце лиш прагне.

Хто хоче крилатую мрію знайти,

Той цілі своєї досягне.

Прокладемо шлях до космічних висот,

Щоб з Марсу ракети злітали.

Можливо, і там проживає народ,

Якого ми досі не знали.

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 


 

1

 

docx
Додано
19 лютого
Переглядів
54
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку