Як людина використовує дріжджові гриби

Про матеріал
Презентаційна робота на тему "Як людина використовує дріжджові гриби" Дріжджові гриби використовуються у хлібопеченні, медицині, пивоварінні, виноробстві. Кормові дріжджі спеціально вирощують на соломі, відходах деревини і разом із комбікормами додають у харчовий раціон сільськогосподарських тварин.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Гавриляк М. ВІнтегрований курс “Пізнаємо природу”Як людина використовує дріжджові гриби

Номер слайду 2

Відгадай загадку. В теплий дощик народився,Парасолькою накрився,Може б, з лісу пострибав,Якби другу ногу мав.

Номер слайду 3

Побесідуємо

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ДРІЖДЖОВІ ГРИБИ — велика група мікроскопічних грибів, у яких міцелій спрощений і легко розпадається на окремі клітини (клас Аскоміцети). Відомо близько 500 видів. Хлібні дріжджі

Номер слайду 6

ІСТОРІЯ ВИВЧЕННЯ ДРІЖДЖІВВже в XX столітті до нашої ерилюдиназуміла «приручити» дріжджі, навіть не знаючи про їх існування. Дріжджі працювали на людину, проводячи різні підбадьорливі напої, що містять етиловий спирт. Напій, що нагадує сучасне пиво («буза»), був відомий вже в Давньому Єгипті. Там же виник спосіб приготування хліба з кислого дріжджового тіста. Це стало ясно після того, як у розкопках храму і гробниць фараона Ехнатона і його дружини - легендарної Нефертіті, що жили в другій половині XIV століття до нашої ери, археологи натрапили на скупчення форм для випічки хліба та глечиків для пивоваріння.

Номер слайду 7

І лише 1857 року французький мікробіолог Луї Пастер у праці «Mémoire sur la fermentation alcoholique» довів, що спиртове бродіння — не просто хімічна реакція, як вважалося раніше, а біологічний процес, що проводиться дріжджами. У 1881 році Еміль Хрістіан Хансен виділив чисту культуру дріжджів, а 1883 року вперше використав її для отримання пива замість нестабільних заквасок. Слово «дріжджі» має спільний корінь зі словом «дрижати», яким описується спінювання рідини, що часто супроводжує бродіння, здійснюване дріжджами. У 1680 році голландський натураліст Антоні ван Левенгук вперше побачив дріжджі в оптичний мікроскоп, проте через відсутність руху не розпізнав у них живі організми.

Номер слайду 8

•СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ: РІДКЕ АБО ДУЖЕ ВИСОКА ВОЛОГІСТЬ (ЧЕРЕЗ ВІДСУТНІСТЬ РОЗВИНЕНОГО МІЦЕЛІЮ, ДРІЖДЖІ НЕ МОЖУТЬ ПОГЛИНАТИ ВОДУ В ОДНОМУ МІСЦІ І ТРАНСПОРТУВАТИ ЇЇ В ІНШЕ). •Найбільш відомі представники: цукрові, або пекарські, дріжджі; пивні дріжджі (існують тільки в культурі вирощування), винні дріжджі (зустрічаються в природі на різних соковитих плодах).

Номер слайду 9

•У природних умовах дріжджі живуть на поверхні плодів і листків, нектарі квіток тощо, місцях багатих на цукри,проте вони поширені також у ґрунті (особливо в підстилці і органогенних горизонтах) і природних водах. Дріжджі (роди Candida, Pichia, Ambrosiozyma) постійно наявні в кишечнику і ходах ксилофагів (комах, що харчуються деревиною), багаті дріжджові співтовариства розвиваються на листі, ураженому попелицею. Представники роду Lypomyces є типовими мешканцями ґрунту.

Номер слайду 10

РІСТ ТА РОЗВИТОКЗа сприятливих умов (підвищена температура, достатня кількість цукрів та кисню) дріжджі ростуть та діляться дуже швидко.

Номер слайду 11

ЗА НАЯВНОСТІ КИСНЮ ДИХАЮТЬ, РОЗ­КЛАДАЮЧИ ЦУКРИ НА ВУГЛЕКИСЛИЙ ГАЗ І ВОДУ. ДИХАННЯ (АЕРОБНЕ)

Номер слайду 12

Бродіння (анаеробне)За відсутності кисню отримують енергію за допомогою бродіння, розкладаючи цукри на вуглекислий газ і спирт.

Номер слайду 13

ЗНАЧЕННЯ ДРІЖДІВ ДЛЯ ЛЮДИНИ•Використовуються в харчовій промисловості (в хлібопеченні, пивоварінні, виробництві спирту). •Препарати із сухих пивних дріжджів можна придбати в аптеках (пивні дріжджі багаті на вітаміни).•Певні види дріжджі людина використовує для виготовлення харчових добавок, багатих на білки. •Дріжджові добавки з кормових дріжджів використовують сільському господарстві як білковий корм для худоби. •Позитивне значення.

Номер слайду 14

ЗНАЧЕННЯ ДРІЖДІВ ДЛЯ ЛЮДИНИ•Деякі види дріжджів застосовують для очищення забруднених нафтою водойм.• Певні культури дріжджів використовують для отримання сучасного недорогого біологічного палива.•Застосовують у медицині для лікування фурункульозу, авітамінозів тощо.•Вирощують на мікробіологічних підприємствах для отримання органічних кислот та біологічно активних речовин, кормових добавок для тварин.•Позитивне значення.

Номер слайду 15

•Дріжджі здатні викликати грибні захворювання людини — мікози. •Дріжджі роду Кандида (живуть в кишечнику) в разі масового розмноження можуть спричинити захворювання у людей з послабленою імунною систем. Негативне значення

Номер слайду 16

РЕФЛЕКСІЯ

pptx
Додано
27 лютого
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку