Виховний захід "Козацькі забави". 4 клас.

Про матеріал
Спортивно-патріотичний виховний захід. Мета: розвивати швидкість, спритність і силу; поглибити знання про козацькі звичаї; формувати здоровий спосіб життя; прищеплювати прагнення до систематичних занять фізичною культурою та спор¬том; виховувати любов до України, повагу до національних традицій; виховувати почуття колективізму та взаємодопомоги.
Перегляд файлу

Спортивно-патріотичний виховний захід

«Козацькі забави»

 

Мета: розвивати швидкість, спритність і силу; поглибити знання про козацькі звичаї; формувати здоровий спосіб життя; прищеплювати прагнення до систематичних занять фізичною культурою та спор­том; виховувати любов до України, повагу до націо­нальних традицій; виховувати почуття колективізму та взаємодопомоги.

Місце проведення: спортивна зала.

Обладнання: кеглі, обручі, гімнастичні палиці, відерця, малі м’ячі, баскетбольні м’ячі.

 

Хід заходу

Команди шикуються в спортзалі для участі у заході.

Вчитель:

На білому світі є різні країни,

Де ріки, ліси і лани…

Та тільки одна на землі Україна,

А ми її доньки й сини.

Усюди є небо, і зорі скрізь сяють,

І квіти усюди ростуть…

Та тільки одну батьківщину

Ми маєм… її Україною звуть.

ХV століття – важкий час у житті Українського народу. Скрутно жилося йому під пануванням чужих володарів, бо скрізь в Україні було заведено панщину. Селяни працювали на панській землі, всю землю отримували у власність великі пани – вельможі. Багатостраждальна земля чекала героїв. І деякі чоловіки відгукнулися на заклик рідної землі і стали на її захист. Це були козаки. Сила, спритність і мужність яких змінила світ.

Козаки – це були ті люди, які завжди боролися за справедливість, людську гідність, чесність. Вони були сміливими, дисциплінованими, гордими і вільними людьми.

Дорогі діти! Ми сьогодні зібралися з нагоди великого свята – Дня українського козацтва, яке традиційно святкують 14 жовтня.

Наш народ завжди пам’ятатиме цю героїчну сторінку української історії, а хлопці завжди наслідуватимуть козаків.

До Дня українського козацтва ми проводимо ігри «Козацькі забави».

 

Сьогодні свято, конкурс нині,

Сьогодні все козацтво тут.

І в цьому залі радість лине,

Козацькі ігри всіх нас ждуть.

Жили козаки куренями так, як ви у школі своїми класами. У кожному курені був свій отаман — найсильніший та найрозумніший козак.

Отже сьогодні змагати­муться 2 курені. Почнемо з привітання команд: назва, девіз та емблема куреня.

Команда «Козаки»

Отаман:

Команда! Рівняйсь! Струнко! Наш девіз

«Славних предків ми – діти! Будемо вірно Вітчизні служити!»

Команда «Запорожці»

Отаман:

Команда! Рівняйсь! Струнко! Наш девіз

«Ми свою славу і волю не віддамо ніколи й нікому!»

Вчитель: Здавна в Україні козаки славилися си­лою та спритністю, мали лиху вдачу та кмітливу голову. Тож да­вайте побачимо, якими сприт­ними є і наші учні.

Завдання 1: «Переправа на Хортицю»

Команди шикуються в колону по одному. У отаманів — гімнастичні обручі. За сигналом отаман, надягнувши обруч, приєднує до себе на­ступного гравця та дістається позначки приставним кроком. Там він залишає гравця, а сам біжить по наступного учасника.

Вчитель: Переправилися усі козаки на Хорти­цю. Добрий козак розпочинає свій день із гарної козаць­кої їжі. А яка головна козацька їжа? Куліш! Куліш ми з вами зараз не варимо,  хоча шкода, а ось картопля на нашому столі справжня господиня.

Завдання 2: «Посади і збери картоплю»

Перший учасник - розкладує обручі («лунки»), другий - садить в кожний обруч «картоплю» (м’ячики), третій - поливає висаджену картоплю, четвертий - збирає «картоплю» у ведерця, п’ятий - збирає всі обручі.

Вчитель: Молодці! Після того як козаки поснідали, вони вирушили в подорож. Щоб дістатися ви­значеного місця, їм необхідно подолати багато пе­решкод, які слід оминути чи пробігти «змійкою».

Завдання 3: «Мандрівка з перешкодами»

Напроти кожної команди — «лунки» (обручі) та «рови» (дві гімнастичні палиці, що покладено паралельно). Наприкінці кожної доріжки — ке­глі. Учасник має оббігти «лунки», перестрибнути через «рови», добігти до кеглі та повернутися до команди.

Вчитель: Наші козаки завжди були сміливими воїнами, тому вони не зважали на ворогів і дуже швидко заряджали гармати ядрами.

Завдання 4: «Зміни булаву на ядро»

Напроти кожної команди — обруч, у якому стоїть кегля. Отамани тримають баскетбольні м'ячі. Учасникам необхідно добігти до обруча, по­класти в нього м'яч, узяти кеглю, повертаючись до команди, знову замінити кеглю на м'яч, який слід передати наступному гравцеві.

Вчитель: Також козаки були вправними вершниками. Тож сідаємо на своїх коней та вирушаємо у далеку подорож. Дорога дуже хвиляста, нерівна, тому на конях мчіть швидко, але уважно!

Завдання 5: «Вправний вершник»

Направляючий кожної команди пе­ресувається стрибками, тримаючи гімнастичну палицю між ніг («кінь»), оминають «змійкою» перешкоди (кеглі) до позначки, назад по­вертаєся стрибками по прямій, пе­редаючи палицю наступному.

Вчитель: Хороший козак умів і гарно розважитися.

Завдання 6: «Козацький гопачок»

Кожна команда утворює коло, гравці кладуть руки на плечі своїх товаришів.   За сигналом учителя команди присідають і голосно рахують до десяти.

Вчитель:

Хоч пройшли уже віки,

З днів славної Січі,

Будуть жити козаки,

В нашім серці вічно!

Ось і підійшли до кінця наші козацькі роз­ваги. Бажаємо нашим козакам та вболівальникам наснаги, добра та творчого бойового натхнення. Нехай доля буде прихильною до вас! На все добре!

 

docx
Додано
24 січня 2021
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку