Виховний захід " Ми - проти СНІДу"

Про матеріал
Виховний захід для учнів 9 - 11 класів , приурочений до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.
Перегляд файлу

Виховний захід на тему: Ми - проти СНІДу.;

Мета:   - поглибити знання учнів про ВІЛ і СНІД;

- формувати усвідомлення того, що тільки власний досвід життя,  поведінка та вчинки гарантують запобігання ризику інфікування ВІЛ;

  • звернути увагу на соціальні та морально-етичні проблеми ВІЛ та СНІДу;
  • пропагувати серед підлітків здоровий спосіб життя;
  • вказати на шляхи профілактики СНІДу;
  • пропагувати здоровий спосіб життя та високоморальну поведінку людини в суспільстві.

Ведуча 1:

 Доброго дня, шановні присутні! Доброго вам здоров’я! Так, саме здоров’я, бо його не купиш в аптеці. І поки воно є, його не помічаєш, а цінувати починаєш  лише тоді, коли втрачаєш. Наш захід присвячений Всесвітньому  дню боротьби зі  СНІДом.

Ведуча 2:

 ВІЛ та СНІД…  Сьогодні нам часто зустрічаються ці слова на плакатах, у газетах та журналах, їх чуємо по телевізору, радіо і  просто від дорослих. Але, на жаль, більшість із нас не усвідомлює, яку загрозу він несе людям. Найчастіше ми думаємо – « мене це не стосується», « зі мною цього не трапиться», та ніхто не знає, де чекає нас біда. СНІД – одна з найголовніших проблем, з якою людство зіткнулося у ХХ столітті і увійшло у ХХІ ст.. У всьому світі проводяться наукові роботи зі створення вакцини та ліків проти – інфекції, але на сьогодні СНІД не лікується. Єдиним методом боротьби із хворобою залишається попередження передачі вірусу.

Ведуча 1:

 1 грудня відзначається Міжнародний день боротьби зі СНІДом. Сьогодні ми поговоримо про цю страшну хворобу, шляхи зараження та способи профілактики. Та головне питання, яке кожен з вас повинен поставити перед собою – це «Хто ти, СНІДе: ворог чи учитель?»

По – черзі виходять 6 учнів, у руках вони тримають свічки, які символізують періоди життя людей.

 Учень 1:

Коли дитина народжується, її свічка тільки починає горіти. Тремтливий вогник поступово розгорається , але він може згаснути будь – якої миті від легенького вітру, як дитина від хвороби. Тому батьки і прикривають це полум’я долонею, щоб їхня дитина мала шанси на довге життя.

Учень 2:

Виростаючи, дитина стає підлітком. Вогонь ще тріпотить, не маючи змоги заспокоїтися, наче характер підлітка, але він уже не такий нестабільний.

Учень 3:

Пізніше людина переходить в юність. Четверта частина свічки згоріла, вогонь заспокоївся, але його колір постійно змінюється, так само, як думки та емоції змінюються в головах юних людей.

Учень 4:

 Після юності настає молодість. Людина закінчує університет, влаштовується на роботу. Тому її свічечка дає стабільну кількість світла і тепла.

Учень 5:

Згоріло вже дві треті свічки. Людина починає підбивати підсумки. Вона думає про те, що вона зробила за цей час, як горів її вогонь життя.

Учень 6:

     На своєму останньому етапі свічка горить найяскравіше. Це тому, що людина стає мудрою. Вона ділиться своїм теплом за оточуючими, передаючи їм свій досвід, а коли віск закінчується – гасне.

 (Звучить аудіозапис пісні Ф. Меркурі.)

Учень 7.  «Хто попереджений, той захищений», – саме так говорить французьке прислів'я. Сьогоднішня акція – це попередження всім про болючу рану суспільства – СНІД.

Фреді Меркурі, талановитий співак і композитор, пішов із життя в 1991 році. Смерть налетіла, як вихор, й ім'я їй було – СНІД. Молодий красень став інвалідом, а потім помер.

Талановитий, заможний і знаменитий соліст балету Росії, Великобританії, Парижу Рудольф Нурієв помер від СНІДу. І ще десятки, сотні, тисячі і навіть мільйони смертей...


Ведучий 1:

 СНІД – це біда не однієї людини.
Ведуча 2:

 Не однієї нації, не однієї країни.
Ведучий 1:

 СНІД представляє загрозу для всіх.
Ведуча 2:

Сьогодні у вирії подій, що відбуваються у світі, людина забуває про проблему СНІДу, сподіваючись, що вона її не торкнеться.
Ведучий 1:

 Але з кожним роком все більше і більше людей стає ВІЛ- інфікованими, в тому числі і дітей.
Ведуча 2:

 Сотні тисяч нікому не відомих, а завтра це може бути будь хто з нас.
Ведучий 1:

 СНІД забирає життя незалежно від раси, віри, національності, статі, багатства.
Ведуча 2:

СНІД і далі забирає життя молодих, талановитих.
Ведучий 1:

 Діти…Помирають маленькі діти!

Ведуча 1:  Міжнародним символом боротьби зі СНІДом є червона стрічка, яка поєднала людей багатьох країн. 1988 р. — 1 грудня оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Зареєстровано першу смерть від СНІДу в Україні.

Ведуча 2:  Жоден захід в області СНІДу зараз не обходиться без "червоної стрічки" - шматочка шовкової стрічки, складеної в особливий спосіб. Червона стрічка - міжнародний символ боротьби зі СНІДом.

 "Ведуча 1:   Американському художнику Франку Муру було призначено увійти до історії як "творцеві червоної стрічки". Саме так його згадували в некрологах, коли він помер в 2002 році в результаті лімфоми - раку, пов'язаного зі СНІДом.

Ведуча 2:

Сьогодні у всьому світі червона стрічка символізує:

*    Усвідомлення серйозності ВІЛ/СНІДу;

*    Надію на те, що буде знайдено вакцину від ВІЛ і ліки від СНІДу;

*    Солідарність із людьми, які живуть з ВІЛ, їхніми близькими, рідними і друзями;

*    Пам’ять про мільйони людей, життя яких забрала ця недуга;

*    Протест проти істерії і невігластва, дискримінації та суспільної ізоляції людей, що живуть з ВІЛ.

Кліп+танок «Береги любовь»

Ведучий 1: Засобу вилікувати СНІД не існує. Вірус виявився складним. Він постійно змінюється, потрапляючи від однієї людини до іншої, змінюється навіть у процесі  лікування.

Ведуча 2:

 Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

3-й учень. Трохи історії.

4-й учень. Перші випадки захворювання на СНІД було діагностовано в 1981 р. у США. Спочатку хвороба видавалася вельми загадковою. У Франції, як тільки з'явилися перші повідомлення про таємничу хворобу, сформували групу дослідників під керівництвом ученого-вірусолога Люка Монтеньє для її вивчення.

5-й учень. Протягом двох років (починаючи з 1981 р.) було з'ясовано загальну картину хвороби, виявлено її збудника – вірус імунодефіциту людини (ВІЛ), розроблено методи, за допомогою яких знаходять вірус хвороби в організмі людини, встановлено механізм негативної дії вірусу на організм.

6-й учень. Вперше ВІЛ був виділений та індефікований у 1983 р. французькими вченими на чолі з Монтеньє в Пастерівському інституті в Парижі. Водночас про факт відкриття вірусу, котрий спричиняє СНІД, повідомили американські вчені з Національного інституту здоров'я на чолі з Робертом Гало.

7-й учень. Таким чином, успіхи у вивченні ВІЛ та СНІД насправді великі, але невідомого в дослідженні цієї проблеми ще багато.

8-й учень. ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини, який розвивається та розмножується в організмі людини і призводить до повної втрати захисних сил організму та розвитку СНІД.

Ведучий 1. На сьогодні ситуацію у світі характеризують як пандемію ВІЛ-інфекції. За даними програми ООН-СНІД, число інфікованих у світі перевищило 433 млн людей. Щорічно у світі реєструється 5 млн ВІЛ-інфікованих, помирає з млн. людей. Щодня у світі заражається ВІЛ 16 тис. людей. За даними фонду ООН, кожні 14 секунд у світі вірусом імунодефіциту людини заражається одна людина у віці від 15 до 24 років.

  Нині Україна посідає перше місце по кількості ВІЛ-інфікованих серед країн Східної Європи. Серед молоді перше місце з усіх причин смертності – СНІД.

 За весь період реєстрації ВІЛ-інфекції/СНІДу  в Україні вмерло 11 822 людини, з них 233 дітей.

ПЕРЕГЛЯД ФІЛЬМУ «ЖИТТЯ НА ПОВНУ СИЛУ»

Учень 2 . Як треба ставитися до хворих на СНІД?

ВІЛ-інфекція – проблема не менш соціальна, ніж медична. ВІЛ-інфіковані особи та хворі на СНІД потребують соціального захисту, милосердя і співчуття, гуманного ставлення з боку оточуючих і психологічної підтримки. Бо коли від них ще й відвернуться люди, пережити це дуже важко. Отож будьмо милосердними. Тим більше, що хворі на СНІД та ВІЛ-інфіковані не становлять небезпеку для оточуючих людей при побутових контактах.

Інфіковані діти можуть вільно відвідувати дитячі садки, навчатися в загальних школах.

Учень 1 .Хворі на СНІД та інфіковані можуть відпочивати у звичайних санаторіях. Вони мають право на професійну діяльність за обраним фахом, за винятком роботи за спеціальностями та на посадах, встановлених спеціальним переліком; на безкоштовне забезпечення ліками.

Тож будьмо доброзичливими до тих, хто зазнав удару смертельного вірусу, їх сусідство не є небезпечним для нас, а наше – їм необхідне.

 Учень 3.   А хто відповідає за спосіб вашого життя? За ваше майбутнє?

Висновки, які ви зробите особисто для себе, — це ваше майбутнє: успішне, довге, блискуче, чи коротке та непримітне..

(Входять учні із червоними стрічками)

Учень 1. Обираєм безпечне життя, 
Алкоголь та куріння здолаєм.
ВІЛ та Снід відійдуть в небуття 
Якщо правила запам’ятаєш 

Учень 2. Більше спорту та пий лимонад
На футбол, чи гайда на рибалку
Взимку з друзями йди на хокей
потім разом усі на качалку.

Учень 3. Молодь нова сила
Діти проти СНІДУ!
Добре пам’ятайте,
Всіх застерігайте !

4-й.  Кохання – справді, штука класна,

       Але прошу, не забувай,

       Гострот ніколи не шукай.    

5-й. Бо СНІД, то злісний ворог людства,

       Він може причаїтись скрізь.

       Тому його ти стережись.

6-й. Життя –єдине й неповторне,

       Батьками й Богом дане нам.

       Воно красиве й благородне.

       Пізнати його можеш лише сам.

7-й. Хвилююче різноманітне,

       До нього тільки придивись,

      Життя п’янить, чарує, квітне.

      Любов’ю й щастям ти насолодись.

8-й. Як почуєш – серце завмирає,

       Від Сніду наслідки сумні,

       Від нього ліків ще немає,

        Тому ми скажем:

(Усі разом) СНІДу – НІ!

  Ведучі разом:

   ПАМ'ЯТАЙТЕ!

Життя – це шанс, лови його.

Життя – це краса, милуйся нею.

Життя – це радість, насолоджуйся нею.

Життя – це виклик, прийми його.

Життя – це коштовність, ціни це.

Життя – це скарб, бережи його.

Життя – це любов, пишайся нею.

Життя – це таємниця, відкрий її.

Життя – це обіцянка, виконуй її.

Життя – це гімн, заспівай його.

Життя – це боротьба, почни її.

Життя – це повітря, дихай ним.

Життя – це щастя, заслужи його.

Пісня «Цінуй життя!»   

docx
Додано
29 січня 2020
Переглядів
447
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку