Виховний захід "Мій голос віддаю на захист природи"

Про матеріал
Виховний захід "Мій голос віддаю на захист природи" можна використати під час проведення вчителем позакласних заходів, предметних тижнів для учнів 6-9 класів. У розробці піднімаються питання охорони природи, екологічні проблеми людства.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мій голос віддаю на захист

                 природи

                

                Методична розробка

 

 

 

 

                                                     

 

                                                      Автор розробки : Микитюк Л.Г.

 

 

                                     

 

 

 

 

                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 Учитель.

               Вивчення біосфери стало особливо актуальним у зв’язку з посиленням дії людини на навколишню природу. Вчення про біосферу створив видатний український учений- енциклопедист В.І. Вернадський. Під біосферою він розумів особливу сферу Землі , населену живими організмами, куди входять нижня частина атмосфери, гідросфера і верхня частина літосфери. В.І.Вернадський вперше висунув ідею про те, що людський фактор у розвитку біосфери є головним і його необхідно враховувати з метою раціонального розміщення міст і підприємств, транспортних магістралей і каналів, щоб ці споруди людських рук не порушували і не губили природу нашої планети. Людство іноді бере від природи надто багато , не враховуючи її обмежену здатність до відтворення своїх ресурсів. Тільки зважене ставлення людини до біосфери може призвести до виникнення ноосфери – сфери розуму.

      Науково-технічний прогрес становить небезпеку для біосфери. Забруднювачі антропогенного характеру бумерангом повертаються до людини, викликаючи порушення здоров’я – серцево- судинні захворювання, онкологічні, шлунково- кишкові тощо. Кумулятивний ефект дії  малих доз на організм батьків, мутагенні зміни у спадковості впливають на здоров’я, життєдіяльність, психіку майбутніх поколінь. Особливо актуальними  стали ці проблеми після аварії на Чорнобильській АЕС

 

         Ці питання ми порушуємо на даній виховній годині, участь у якій візьмуть куратори регіональних і міжнародних організацій, вчені різних організацій.

 

     ( Учитель по черзі надає слово доповідачам.)

        Експерт Міжнародної організації з охорони вод.

    3\4 поверхні Землі займає гідросфера, яка утворена океанами, морями, річками, озерами. Вона теж просить захисту.

    Моря і океани забруднюються переважно  водами рік, через які кожного року надходить 320 млн т заліза, 6,5 млн т фосфору та інших речовин.

    Багато забруднювачів попадає в Світовий океан і з атмосфери:

  •                   200 тис. т свинцю;
  •                   1 млн.т вуглеводів;
  •                   5 тис.т ртуті, а також пестицидів.

 

      Для оцінки забруднення природних вод існують певні показники, головним серед них є гранично- допустимі концентрації.

        Аналіз ситуації показав , що малі річки України забруднені на порядок більше, ніж великі. Найбільш забруднені – Південний Буг, річки Донецької і Луганської областей. Дуже забруднений Дніпро - головна водна артерія держави перегороджена греблями, дамбами, шлюзами, знівечена гниючими морями-водосховищами, усіяна ГЕС. Сюди щорічно скидається 370 млн.м забруднених стоків, або 14 % від їх обсягу по Україні . це дуже знижує якість води – 36 млн. жителів України, що споживають воду з Дніпра, можуть залишитись без питної води уже в ХХІ ст..

       Також дуже загрозливим є становище однієї з найбільших водних артерій Волинської області і Маневицького району – річки Стир , яка на протязі останніх років перетворюється на помийну яму, в яку скидаються усі відходи більшості промислових об’єктів області, а також значний негативний внесок у забруднення волинської річки вносить і приватний господарський сектор.

      Чорне море вимирає. Життя  в ньому може припинитися вже на початку цього століття. В Азовському морі кількість бактерій  вже третій рік більше за норму в 1 млн разів.

      Перевищення гігієнічних параметрів має наслідки для здоров’я людини. Так , використання води з високою концентрацією кадмію може призвести до розвитку протеїнурії – нирково- кам’яної хвороби. Вода, забруднена марганцем, викликає : порушення ліпідного  обміну, пневмонію, психічні розлади; миш’яком – захворювання шлунково- кишкового тракту, органів дихання . Потрапляння до організму ртуті  спричиняє незворотні ураження нервової системи, шкоди задають нітрити, нітрати, пестициди, гербіциди тощо.

      Таким чином, наслідки забруднення водного середовища для здоров’я людини дуже шкідливі.

 

            

 

 

            Куратор Міжнародної наукової програми « Забруднення атмосферного повітря і здоров’я людини».

    Повітря- велике багатство , яке належить усім народам і кожній людині зокрема, адже без повітря людина не витримує і 5 хв.

     Повітряний океан забруднений шкідливими викидами. Їх загальний об’єм становить 110 млн т окислів сірки, 59 млн т твердих частинок, 69 млн т окисів азоту, 194 млн т вуглекислого газу і 53 млн.т вуглеводів.

     Щорічно в Україні в атмосферу виділяється 17 млн т шкідливих речовин. На території держави є понад 1500 підприємств зі шкідливими  відходами. Найбільше забруднюють повітря підприємства чорної металургії, енергетики, вугільної промисловості. Із 45 великих міст України тільки у чотирьох концентрація шкідливих речовин в атмосфері не перевищує норму. У 21 місті України забруднене повітря вище норми у 15 разів, і тут живе більше 22% населення України.

     Понад третину всіх промислових викидів шкідливих домішок у повітрі припадає на теплові станції, які використовують органічне паливо. 6,6 млн на рік шкідливих викидів дає автотранспорт.

       У Волинській області в повітря за рік  викидається близько 50 тис. т шкідливих речовин . Забруднене повітря повертається до людей хворобами – пневмонія, бронхіальна астма, гіпертонічна хвороба, інфаркт міокарда.

     У зонах розміщення промислових характерні специфічні забруднення, які викликають відповідні хвороби. Так , поблизу атомних електростанцій висока загальна захворюваність злоякісними пухлинами; теплових електростанцій і цементних заводів – силікозом; металургійних заводів – хронічним бронхітом; алюмінієвих заводів – отруєнь фтором тощо.

     Високий рівень забруднення атмосферного повітря загрожує здоров’ю не тільки теперішнього, але й майбутніх поколінь.

 

    Представник Міністерства охорони здоров’я.

 Україна – держава з розвиненою промисловістю та багатогалузевим сільським господарством. Основні спеціалізації промисловості: паливне виробництво, добувна, металургійна, хімічна, машинобудівні галузі. Застаріле обладнання і технології, а також інтенсивне сільське господарство, що будується на нераціональному природокористуванні, - все це призвело до вкрай небезпечного стану довкілля.

       Екологічна криза почала проявлятися ще із середини 50-их рр.. ХХ ст.. Щорічно в природний обіг вводилось близько 1,5 млрд.т первинної сировини. Це майже 30 т на кожного громадянина. Обсяг відходів від промисловості становить близько 15 млрд т. Набагато більше потрапило у воду і повітря, які є первинною основою життя. На додаток – найбільша у світі розораність земель, безконтрольне використання пестицидів, дві третини яких із мутагенним ефектом.

       Близько 40% усіх сільськогосподарських угідь мають надто слабку здатність до самоочищення, тобто сприяють накопиченню отруйних речовин у життєво важливому шарі орного грунту.

      Внаслідок цього помітно порушилися природні процеси, спостерігається повна деградація певних територій та значно погіршується стан здоров’я населення України. До 80% захворювань припадає на « хвороби віку» - серцево-судинні, злоякісні пухлини (рак), тиреотоксикоз, цукровий діабет, бронхіальна астма. Якщо зважити, що більшість неінфекційних хвороб виникають від впливу негативних чинників і їх наслідки віддалені від причин роками, то можна говорити про ефект « міни уповільненої дії».

      З іншого боку, за клінічними ознаками , це хронічні хвороби, які відбивають нинішні недуги нашого суспільства : політичну, економічну, екологічну кризи. Разом узяті, вони породили найстрашнішу – демографічну кризу. Тільки за останні кілька років народжуваність знизилася на 14% . Показники смертності перевищили показники народжуваності, і природний приріст став від’ємним зі стійкою тенденцією до поглиблення. Середня тривалість життя громадян України на 6-10 років менша ніж у благополучних країнах світу.

   Ще першого року нашої незалежності Верховна Рада оголосила Україну зоною екологічного лиха. У 1993 р. небезпечний стан довкілля та здоров’я населення України привернув і світову громад кість, Всесвітня організація охорони здоров’я підтвердила рішення Верховної Ради.

    У нашому лексиконі відродилися такі напівзабуті назви, як холера, малярія, сибірська виразка тощо. Причиною багатьох хвороб є Чорнобиль. Лише один факт – близько 150 тис.чоловік, серед яких більше третини дітей , отримали надлишкові дози опромінення  щитоподібної залози. Кількість хворих на рак цієї залози серед дітей у віці до 14 років – 1,8 на 100 тис. дітей.

 

             Науковий працівник Чорнобильської АЕС.  

Чорнобиль … Він став зловісним знаком щонайсильніших руйнівних дій людини, найдраматичнішою поразкою в її такому нерозумному протиборстві з природою. З’явившись під знаком біблійної « зірки Полин», він став якщо й не розплатою, то серйозною пересторогою нашій легковажності, ненаситному споживатству, що знущається з природи.

      Відомо, що застережень не бракувало. Ще Вернадський, мандруючи змолоду рідними краями, опинившись десь на берегах Прип’яті, у дрімучих пущах Полісся, відчув якийсь незрозумілий майже містичний жах. І саме в цих місцях, які чимось стривожили вченого, насторожили його інтуїцію, згодом і спорудили Чорнобильську АЕС.

      Це тільки легенда…. Але ж набагато пізніше академік Капіца вже цілком серйозно застерігав, аби атомні станції не будували в густонаселених регіонах європейської частини країни, їх місце – у віддалених пустельних територіях.

      26 квітня 1986 р. почався відлік Чорнобильської катастрофи. Вона вразила весь світ, приголомшила людей страшним розмахом незвіданої раніше біди, трагічні наслідки якої відчуватиме ще не одне покоління. 

                       Дощ у зоні Чорнобиля

       А в тім селі – ні голосу, ні звуку,

       І вікна випромінюють розпуку,

       І двері навхрест дошками забиті,

      І журавлі кринично сумовиті,

       І тихий сад біля старої школи,

      І дітям в ній не вчитися ніколи,

      Навколо пустка і печаль біблійна,

      Навколо смерть, незрима і повільна

      Село і квіти стронцій роз’їдає,

      І  час пересипається пісками

       На полі, що шуміло колосками.

                                         М.Луків

 

 

 

 

 

    Доцент кафедри біології Волинського державного університету

      У Запоріжжі живе маленька дівчинка Оксанка. Їй більше року. У цьому віці діти пробують ходити. Оксана ходити не буде ніколи і сидіти теж. Їй заважає голова , втричі важча від маленького тільця. Цілими днями Оксанка лежить в охайному ліжку, дивиться своїми голубими очима й усміхається. Вона не знає, що приречена, що жити їй не довго, що ті, на кого вона дивиться – такі ж, як вона.

      Дмитрик. У нього, як і в Оксанки, гідроцефалія – гігантська голова. Він лежить уже 4 роки.

    В Андрійка – навпаки – мікроцефалія. Мозок практично відсутній.

      Іра – скручена, як бабуся. Руки і ноги не згинаються і не розгинаються. Вроджений церебральний параліч. Ще в одного Андрія – велика судинна пухлина і великі стопи ніг. Юра народився сліпим, зі зниженим  слухом. Рідкісна патологія – навіть назви ще не придумано.

       У Світлани , чорнявої дівчини з розумними очима, немає лівої ручки. Такою вона з’явилася на світ.

         Дітей із вадами народжується багато. І не тільки в Запоріжжі – в Донецьку, Маріуполі, Львові, Києві, Луцьку.

         А ще більше народжується дітей з незначними вадами: неправильна форма голови, ніг, неправильне розміщення очних щілин.

           Більше половини дітей, які потрапляють у дім дитини, мають хромосомні зміни. Діти з вадами народжуються не тільки від алкоголіків, а й від молодих здорових батьків. Це наслідок забруднення навколишнього середовища. Заводами – гігантами за рік викидається 280 тис. т шкідливих речовин. У пекельному диму, що стоїть над містом, є всі елементи таблиці Менделєєва.

         Генофонд України в небезпеці ! Люди! Ви створюєте те, чого не здатний осягнути ваш розум. Подумайте про майбутнє наших онуків, правнуків!

 

                  Ботанік Волинського університету.

    Життя – це промені Сонця, перероблені зеленими листками.

    Уявіть собі весну без цвіту, літо без буйної зелені, осінь без золотих шат. А тепер уявіть життя без рослин взагалі. Чи  довго  б ми протримались?

       « Варто зеленому листкові припинити роботу на кілька років і все живе на земній кулі, зокрема і людство, загине «, - писав Костишев. Тільки за останні 100 років діяльність людей поставила під загрозу зникнення 25 тис. видів рослин.   

     Рослинний світ – важливе джерело лікарських препаратів. З 300 тис. видів світової флори у медицині використовують  1500, а в Україні – лише 300. ми повинні зберегти фітогенофонд на Землі, оскільки можливість його використання у майбутньому нам поки що невідома.

       А ліси! Вони характеризуються найвищою біологічною продуктивністю порівняно з іншими фітоценозами, вони продукують майже половину кисню. « Земне золото», «зелені легені Землі» - так називають ліси планети.

    Тільки в Україні лісистість внаслідок впливу людини зменшилась в 2-3 рази, а все це повертається до людини соціальними негараздами, хворобами.

    Є над чим задуматися.

              Зоолог Волинського університету.

   Я виступаю від імені братів наших менших – тварин. За три століття на Землі зникло 280 видів птахів і ссавців, а 450 видам загрожує винищення. Людина витіснила тварин з місць їх проживання, зорала степи, вирубала ліси. Немає спокійного куточка , щоб можна було  вивести малят. У небі гудуть літаки, на землі – машини. А в ліс люди приходять із собаками, які зганяють з гнізд птахів. Браконьєри вбивають тварин із-за смачного м’яса, цінного хутра.

       Кожної хвилини гине тварина. Поступово зникає цінний  генофонд, якого потім не можна відновити на заводі, фабриці чи навіть у заповідниках.

      В одному із зоопарків Європи є клітка. На ній висить табличка з написом « Найстрашніший звір на планеті «. Цікавий загляне в клітку і побачить у дзеркалі своє відображення.

           Вчений ґрунтознавець.

  Грунт – це один із важливих біогеоценозів поверхні суходолу, він має біогенне походження, складається із неорганічних і органічних речовин, живих  організмів. Вихідним матеріалом для ґрунтоутворення є поверхневі шари гірських порід.

     Україна – найбагатша на чорноземи держава у світі. Українські чорноземи раніше становили 50%  світового банку чорноземів. Нині надмірною експлуатацією і забрудненням виведено з ладу близько 60 % наших чорноземів. Щорічно втрачається біля 100 тис. га родючих грунтів, зноситься більше 18 млн т гумусу ( внаслідок ерозії, неправильного зорювання, надмірною експлуатацією). Для розміщення промислових відходів щороку вилучається 12 тис.га

     Чорнозем – це шар грунтів, він дорожчий за вугілля, дорожчий за золото.(В.Докучаєв)

    На утворення 20 см. Родючого грунту природа затратила від 2 до 7 тис. років. При порушені людиною законів природи повне знищення грунту може відбутися за 10-30 років.

     Забруднення ґрунтів негативно впливає на здоров’я людей – спричиняє ураження нервової і серцево- судинної систем, печінки тощо.

 

        Представник України в ЮНЕСКО

    Природа потребує розумного, раціонального використання її ресурсів.

     У 1971 р. Міжнародна організація з питань освіти, науки і культури при Організації Об’єднаних Націй ( ЮНЕСКО ) запровадила Міжнародну біологічну програму « Людина і біосфера» . її завдання – об’єднати зусилля природодослідників, соціологів у вивчені стану навколишнього середовища і впливу людини на біосферу. Мета – прогнозувати наслідки сучасних методів господарювання людини для майбутнього, розробити рекомендації щодо раціонального використання і відтворення ресурсів біосфери.

      Людству потрібно знати як забезпечити себе повноцінним харчуванням, а промисловість – сировиною, як використовувати живу природу, не виснажуючи її ресурсів, не порушуючи гармонії у ній.

       Україна уже багато років активно бере участь у Міжнародних організаціях з охорони природи.

      Якщо збережемо біосферу, то збережемо здоров’я людей планети Земля.

                             Комюніке

Прийняте учасниками симпозіуму на тему « Перехід України до збалансованого ( сталого ) розвитку»

         Ми живемо в одному домі, що зветься  планетою Земля. На стан довкілля впливає не тільки суспільство в цілому, але й кожна людина зокрема.

     Що можна зробити для охорони довкілля?

   1.Зменшити використання мийних засобів, які є серйозними забрудниками вод.

 2. Не використовувати воду без необхідності, адже її запаси не є безмежними.

  3. Розумно використовувати електроенергію.

   4. Уникати використання різних аерозолів, оскільки вони забруднюють повітря, руйнують озоновий екран.

   5. Садити дерева і доглядати за ними – вони збагачують повітря киснем і поглинають шум.

    6. Берегти рослин і тварин.

    7. Пояснювати знайомим і рідним про необхідність збереження біосфери, бо від цього залежить здоров’я кожного із нас.

    8. Усе робити для збереження миру на Землі, тому що війни призводять до загибелі цивілізації.

    Учитель . Дякую всім учасникам симпозіуму за активну участь в обговоренні.

                     

 

                        ***

       Не зривай бездумно квіти.

        Не вбивай ворону чорну:

        Нам з Землею разом жити,

        Ти –їй друг і оборона

                      ***

         Світ прекрасний навколо тебе –

         Сонце ясне і синє небо,

          Птахи і звірі, гори і ріки –

         Нехай він буде таким навіки!

         Нехай людина добро приносить –

         Бо світ навколо любові просить.

                                   Алла Потапова

 

 

            

 

 

               Використана література

  1.              Хижняк М.І., Нагорна А.М.Здоров’я людини та екологія. – К.: Здоров’я, 1995
  2.              Барановський В.,  Пироженко К.,медико- екологічний атлас України.
  3.              Homo sapiens против Homo technocraticus.
  4.              Ьіологія \ за редакцією В.О.Мотузко
  5.              Розанов Б.Г. – Живой покров земли.    

   

                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               

 

docx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
334
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку