Виховний захід "Моє село Переїзне на карті України"

Про матеріал

Розробка виховного заходу спрямована на виховання любові до свого рідного краю, до великої та малої Батьківщини, повагу до старожилів села, піднесення патріотичного духу серед підлітків.

Перегляд файлу

Виховний захід

Моє село на карті України

Мета. Ознайомлення учнів з історією рідного краю, села Переїзне; виховання любові до великої та малої Батьківщини, повагу до старожилів села.

Обладнання. Карта України та Донецької області, фотографії історичних пам’яток Артемівського району, виставка літератури та учнівських проектів про рідний край.

 

Хід уроку:

Учитель.   Ми дуже любим весь наш край,

                   І любим Україну,

                   Її лани, зелений гай,

                   В саду рясну калину.

Україна – це наша велика Батьківщина, а малою Батьківщиною є наше село Переїзне Артемівського району Донецької області.

Учень 1.    Знаєш ти, що таке Батьківщина?

                   Батьківщина – це ліс осінній,

                   Це домівка твоя і школа,

                   Це гаряче сонячне коло.

Учень 2. Так, нашою Батьківщиною є Донецька область, яка в цьому році (2017 – авт.) відзначила 85 річницю її заснування. А в наступному році в нашому краї знов ювілей – 95 річниця Артемівського району.

 Учень 3. Бахмутський уїзд з центром в Бахмуті був створений у 1703 році. 7 травня 1923 року було замінено старий територіальний поділ країни – губернії та уїзди, на районний. Бахмутський уїзд було поділено на декілька районів, в тому числі і Бахмутський, а з 1924 року йменуємий Артемівським, який був названий в честь голови губернського виконкому Артема (Ф.А. Сєргєєва).

Учень 1.   Люблю тебе, мій рідний краю,

                  Уславлена в віках твоя земля

                  І з гордістю завжди я промовляю:

                  «Бахмутський край – Вітчизна то моя!»

                  І є тут чим пишатись, безперечно,

                  Земля ця завжди нескоримою була

                  Копалини корисні в ній доречно

                  Природа розмістила ще здавна.

                  Великі залежі каміння кам’яного,

                  Які Капустін тут колись знайшов.

                  А також наша сіль, червона глина –

                  Все це використовуємо знов.

Учень 2. Нашою малою Батьківщиною є місце, де ми живемо – це село Переїзне. Воно було засноване в першій половині XVIII століття вільними козаками. Виникло село на переїзді через річку Бахмут, так як цим шляхом йшли шукачі кам’яного вугілля з міста Тор (нині Слов’янськ), де знаходились солеварні, а також торговці, які прямували до міста Бахмут. Через цей переїзд на річці й пішла назва села Переїзне.

Учитель. В географічному положенні наше село розташоване на правому березі річки Бахмут, в північній частині Артемівського району. Поруч із селом Переїзне виникли такі села як Федорівка, Роздолівка, Варварівка. Між цими селами була розташована садиба пана Іксієва «Сосни». Також біля Переїзни була садиба Гаршиних (батьків відомого російського письменника Всеволода Михайловича Гаршина) - «Приємна Долина».

За переписом населення 1904 року в селі мешкало 206 осіб (104 жінки та 102 чоловіки). На них було виділено 340 десятин землі.

Учень 3. Згідно розповідей старожилів, в селі працювала земська школа, яку почали будувати в 1900 році. Кожен селянин повинен був відпрацювати на її будівництві 14 – 17 днів. Цеглу для школи брали на цегляному заводі братів Іванових, який знаходився на території сучасного села Федорівка - 1. Навчання в земській школі було платне: за хлопчика платили 50 копійок, за дівчинку – 20. Проіснувала ця школа до 1943 року. Також заняття проводились в сільських хатах як до обіду, так і після обіду. Сучасна ж школа будувалась в період 1946 – 1947 років. З того часу будівлю було тричі змінено. Спочатку діяла початкова школа, згодом була збудована восьмирічна, а в 1969 році здано в експлуатацію нинішню школу.

Учень 1. В період 1912 – 1914 років була збудована залізниця між станціями Бахмут і Яма (нині місто Сіверськ), яка проходила через наше село.

В 1946 році відкрито пам’ятник воїнам Великої Вітчизняної війни, де поховано 17475 солдат Радянської армії, які звільняли Донбас від німецько-фашистських загарбників.

Учень 2. Село Переїзне славетне видатними людьми. Це російський письменник-гуманіст, національний герой Болгарії Всеволод Михайлович Гаршин, який народився в 1855 році в селі Приємна Долина (нині село Переїзне). Він написав такі твори, як «Лягушка-путешественница», «Красный цветок», «Четыре дня», «Жаба и роза» та інші.

14 лютого 1985 року в приміщенні нашої школи було відкрито меморіальний музей до 130-річчя видатного письменника.

Також в Переїзні народився і провів своє дитинство Герой Радянського Союзу Завгородній Василь Никифорович, який отримав таку високу нагороду за проявлений героїзм в бою з німецько-фашистськими загарбниками за острів Хортиця на річці Дніпро. В селі встановлено меморіальну дошку з його іменем.

Учень 3.    Мій край – нев’януча зоря:

                   На полотні співуча доля.

                   Калинові вогні горять

                   І в серці щедрості доволі.

                   Ввібрала в себе цілий світ –

                   Кінця немає тому плину.

                   Як засторога від всіх бід

                   У серці пісня лебедина.

                   Щоб підіймались паруси

                   І джерела щоб не міліли.

                   Любов у серці не згасить

                   До тебе, земле, краю милий.

Учитель. Любі діти, шануйте свою Батьківщину, цікавтесь історією свого краю, своєї родини. Адже без минулого немає майбутнього.                                   

                   

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
8 грудня 2018
Переглядів
863
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку